Pomidory uprawiane w donicach...
Re: Pomidory w donicach
Ja chciałam jeszcze dodać ale widzę, że Dorota mnie uprzedziła. Ja po spaleniu pomidorów kurzeńcem wysiałam kilka nowych i od początku zastosowałam się do wątkowych rad i od początku tylko florovit do pelargoni i te krzaki w donicach są rewelacyjne. Tak więc pomidory w szklarni (i parę eksperymentalnie w wiadrach) gnojówkami ale w donicach (mniejsza powierzchnia wchłaniania) florowitem. Za to absolutnie żadnej chemii w opryskach i myślę, że to w miarę optymalne jeśli chodzi o bio. Na temat skórki banana i jej "czystości " dość prxekonywująco tu pisano. I trochę to pic na wodę jeśli chodzi o skuteczność. Ja jestem cała sobą pro bio ale do florovitu się przekonałam.
Jeszcze mi przyszło na myśl -jeśli nie gnojówki, których nie chcesz to co masz na myśli pisząc "naturalne"?:)
Skórka z banana jest co prawda materiałem organicznym, ale nie o skład jej tu chodzi. Jak każdy materiał oprganiczny tak i skórka banana najpierw musi się rozłożyć, czyli zmineralizować, by jej składniki były dostepne dla roslin. Jest to proces długotrwały. Jedno jest pewne. Taka rozkładająca się skórka zabiera z podłoża azot, efekt więc jest odwrotny do zamierzonego. W trakcie krótkiego okresu wegetacji pomidora potasu dostarczy taka skórka niewiele, albo wcale, za to zabierze część azotu.
Pomysł jest tak egzotyczny, jak i sam owoc
Pomysł jest tak egzotyczny, jak i sam owoc

Pewnie macie rację, w końcu się na tym znacie. Na razie pomidor rośnie zdrowo, a przynajmniej tak wygląda. Jak coś się zacznie dziać to wezmę florovit do pelargonii:)
Możliwe, że gdzieś mi umknęła ta informacja. Ale trzeba zrobić jakiś okres karencji od fertygacji tym florovitem?
Możliwe, że gdzieś mi umknęła ta informacja. Ale trzeba zrobić jakiś okres karencji od fertygacji tym florovitem?
Pomidorki:)
Witam.Pokrzywa, jako panaceum na wszystko przyniesie skutek podobny do skóry banana na równi z każdym materiałem organicznym (nieprzetworzonym)? Joanna
Skąd w ogole wziął się pomysł z tą skórką banana? Czemu nie pomarańczy np?
Banany zawierają potas, którego pomidory dużo potrzebują.
Edit:
Podobno pod róże też jest dobra, u siebie (ale w miejscu, gdzie już nie mieszkam, więc nie mam szans na zdjęcia - następca wyciął krzaki...) zrobiłam eksperyment, pod 2 róże dałam skórki (po kilka sztuk), a pod inne nie. I faktycznie te ze skórkami były ładniejsze, ale nie wiem, czy to na pewno ich zasługa...
Edit:
Podobno pod róże też jest dobra, u siebie (ale w miejscu, gdzie już nie mieszkam, więc nie mam szans na zdjęcia - następca wyciął krzaki...) zrobiłam eksperyment, pod 2 róże dałam skórki (po kilka sztuk), a pod inne nie. I faktycznie te ze skórkami były ładniejsze, ale nie wiem, czy to na pewno ich zasługa...
Witam. Posiadam dwa pomidory Maskotki na balkonie. Obsiadł je mączlik szklarniowy. Polecono mi, aby spryskac rosliny Mospilanem. Na krzakach mam pomidory zielone i pomaranczowe ktore za pare dni powinny dojrzec. Czy pryskac Mospilanem po calym krzaku nie omijajac pomidorow ? Mam jeszcze Target Agricolle ale podobno jest za slaby.
I tak byłoby ciężko ominąć pomidory. A nie możesz dojrzewających zerwać i potem opryskać? Dojrzeją Ci na oknie.
Albo zastosować jakiś ekologiczny środek.
Albo zastosować jakiś ekologiczny środek.
MonkaD , poczytaj o Agicolle, on jest nietoksyczny ( ekologiczny) . Możesz nim spokojnie pryskać i od razu jeść pomidory. A mączliki są upierdliwe i powinno się pryskać ze trzy razy w odstępach tygodniowych, ze względu na larwy, które wylęgają się z jajeczek złożonych na spodzie liści. U mnie w szklarni stosuję OW i HT na przemian i zbyt wielu mączlików nie mam. W gruncie też latają , ale nimi się nie przejmuję.
Pozdrawiam , Bożenka.
Monka D, ja mam już w 3tygodnie mączlika i niestety ekologicznie nie dało rady, Mospilan już kupiony i jutro go użyje, bo niestety jeden pomidor już wygląda na zdechłego u drugiego wszystkie pączki są suche, trzeci przeniesiony do mieszkania i się trzyma.
Powodzenia Ci życzę w zwalczeniu tego paskudztwa.
Powodzenia Ci życzę w zwalczeniu tego paskudztwa.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
http://zojalitwin.wordpress.com/2010/10 ... klarniowy/ Mączlik to wymagający przeciwnik.
Znalazlam biedronke w lazience, zanioslam ja na pomidorka, wrocilam z pracy i okazalo sie, ze maczliki zniknely. Nie wiem czy to cud, czy biedronka przyprowadzila znajomych. Jak tylko przestanie padac, wypsikam calego pomidora agricollem na wszelki wypadek.
Pisownia
Mod.jokaer.

Mod.jokaer.
- noriska
- 100p
- Od: 8 mar 2012, o 15:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje sobotnie zbiory
Duze:
ta czerwona to Surya, rozowy Pink King, zolta Ola Polka, Maskotka
Male:
pomaranczowe to Sungold, Foridity F1 (te podluzne czerwone), male czerwone Koralik, ciemne to Black Opal i Chokolade Cherry i ten duzy czerwony to Betalux

Tu zdjecie kilku z kolekcji
Pink King

Surya F1:

Sungold F1

Duze:
ta czerwona to Surya, rozowy Pink King, zolta Ola Polka, Maskotka
Male:
pomaranczowe to Sungold, Foridity F1 (te podluzne czerwone), male czerwone Koralik, ciemne to Black Opal i Chokolade Cherry i ten duzy czerwony to Betalux

Tu zdjecie kilku z kolekcji
Pink King

Surya F1:

Sungold F1