Pomidory uprawiane w donicach...

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
jondi
500p
500p
Od: 3 kwie 2014, o 21:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory w donicach

Post »

Ja chciałam jeszcze dodać ale widzę, że Dorota mnie uprzedziła. Ja po spaleniu pomidorów kurzeńcem wysiałam kilka nowych i od początku zastosowałam się do wątkowych rad i od początku tylko florovit do pelargoni i te krzaki w donicach są rewelacyjne. Tak więc pomidory w szklarni (i parę eksperymentalnie w wiadrach) gnojówkami ale w donicach (mniejsza powierzchnia wchłaniania) florowitem. Za to absolutnie żadnej chemii w opryskach i myślę, że to w miarę optymalne jeśli chodzi o bio. Na temat skórki banana i jej "czystości " dość prxekonywująco tu pisano. I trochę to pic na wodę jeśli chodzi o skuteczność. Ja jestem cała sobą pro bio ale do florovitu się przekonałam.
jondi
500p
500p

Post »

Jeszcze mi przyszło na myśl -jeśli nie gnojówki, których nie chcesz to co masz na myśli pisząc "naturalne"?:)
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Skórka z banana jest co prawda materiałem organicznym, ale nie o skład jej tu chodzi. Jak każdy materiał oprganiczny tak i skórka banana najpierw musi się rozłożyć, czyli zmineralizować, by jej składniki były dostepne dla roslin. Jest to proces długotrwały. Jedno jest pewne. Taka rozkładająca się skórka zabiera z podłoża azot, efekt więc jest odwrotny do zamierzonego. W trakcie krótkiego okresu wegetacji pomidora potasu dostarczy taka skórka niewiele, albo wcale, za to zabierze część azotu.
Pomysł jest tak egzotyczny, jak i sam owoc :D
Pitrazzz
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 lip 2014, o 14:50

Post »

Pewnie macie rację, w końcu się na tym znacie. Na razie pomidor rośnie zdrowo, a przynajmniej tak wygląda. Jak coś się zacznie dziać to wezmę florovit do pelargonii:)

Możliwe, że gdzieś mi umknęła ta informacja. Ale trzeba zrobić jakiś okres karencji od fertygacji tym florovitem?
Pomidorki:)
x-s-D
---
Od: 17 mar 2014, o 17:26

Post »

Witam.Pokrzywa, jako panaceum na wszystko przyniesie skutek podobny do skóry banana na równi z każdym materiałem organicznym (nieprzetworzonym)? Joanna
jondi
500p
500p

Post »

Skąd w ogole wziął się pomysł z tą skórką banana? Czemu nie pomarańczy np?
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p
Od: 9 lut 2014, o 15:15

Post »

Banany zawierają potas, którego pomidory dużo potrzebują.
Edit:
Podobno pod róże też jest dobra, u siebie (ale w miejscu, gdzie już nie mieszkam, więc nie mam szans na zdjęcia - następca wyciął krzaki...) zrobiłam eksperyment, pod 2 róże dałam skórki (po kilka sztuk), a pod inne nie. I faktycznie te ze skórkami były ładniejsze, ale nie wiem, czy to na pewno ich zasługa...
Awatar użytkownika
MonkaD
50p
50p
Od: 22 lip 2012, o 17:54

Post »

Witam. Posiadam dwa pomidory Maskotki na balkonie. Obsiadł je mączlik szklarniowy. Polecono mi, aby spryskac rosliny Mospilanem. Na krzakach mam pomidory zielone i pomaranczowe ktore za pare dni powinny dojrzec. Czy pryskac Mospilanem po calym krzaku nie omijajac pomidorow ? Mam jeszcze Target Agricolle ale podobno jest za slaby.
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p
Od: 9 lut 2014, o 15:15

Post »

I tak byłoby ciężko ominąć pomidory. A nie możesz dojrzewających zerwać i potem opryskać? Dojrzeją Ci na oknie.
Albo zastosować jakiś ekologiczny środek.
Rumianka
500p
500p
Od: 31 paź 2011, o 22:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

MonkaD , poczytaj o Agicolle, on jest nietoksyczny ( ekologiczny) . Możesz nim spokojnie pryskać i od razu jeść pomidory. A mączliki są upierdliwe i powinno się pryskać ze trzy razy w odstępach tygodniowych, ze względu na larwy, które wylęgają się z jajeczek złożonych na spodzie liści. U mnie w szklarni stosuję OW i HT na przemian i zbyt wielu mączlików nie mam. W gruncie też latają , ale nimi się nie przejmuję.
Pozdrawiam , Bożenka.
lilbee
200p
200p
Od: 15 cze 2014, o 00:27

Post »

Monka D, ja mam już w 3tygodnie mączlika i niestety ekologicznie nie dało rady, Mospilan już kupiony i jutro go użyje, bo niestety jeden pomidor już wygląda na zdechłego u drugiego wszystkie pączki są suche, trzeci przeniesiony do mieszkania i się trzyma.
Powodzenia Ci życzę w zwalczeniu tego paskudztwa.
Pozdrawiam,
Weronika
Moje Słoneczne Uprawy
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

http://zojalitwin.wordpress.com/2010/10 ... klarniowy/ Mączlik to wymagający przeciwnik.
Awatar użytkownika
MonkaD
50p
50p
Od: 22 lip 2012, o 17:54

Post »

Znalazlam biedronke w lazience, zanioslam ja na pomidorka, wrocilam z pracy i okazalo sie, ze maczliki zniknely. Nie wiem czy to cud, czy biedronka przyprowadzila znajomych. Jak tylko przestanie padac, wypsikam calego pomidora agricollem na wszelki wypadek.

:arrow: Pisownia
Mod.jokaer.
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moja balkonowa Vilma, po jednym pomidorku już zrywałam, na razie dojrzewają ;:138
Obrazek
Awatar użytkownika
noriska
100p
100p
Od: 8 mar 2012, o 15:49

Post »

Moje sobotnie zbiory
Duze:
ta czerwona to Surya, rozowy Pink King, zolta Ola Polka, Maskotka
Male:
pomaranczowe to Sungold, Foridity F1 (te podluzne czerwone), male czerwone Koralik, ciemne to Black Opal i Chokolade Cherry i ten duzy czerwony to Betalux
Obrazek

Tu zdjecie kilku z kolekcji
Pink King
Obrazek
Surya F1:
Obrazek
Sungold F1
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”