Może ktoś wie?"Mam pytanie odnośnie wybarwiania owoców. Przy wysokich temperaturach występują te przebarwienia związane ze słabym pobieraniem potasu. Czy oprysk z siarczanu potasu przy tych temperaturach coś zmieni, czy przebarwienia będą występowały nadal, dlatego że taka temperatura?"
Wszystko o pomidorach cz. 9
-
- 100p
- Od: 18 lip 2010, o 23:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Wszystko o pomidorach cz. 9
Co innego przebarwienia z braku potasu, a co innego z upałów, gdy powyżej 32 stopni nie jest możliwa synteza likopenu (czerwony barwnik) i zastępuje go karoten (pomarańczowy).
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
To Ja tylko podczepie się pod odpowiedź koleżanki powyżej
http://ipopom.inhort.pl/index.php?d=opis&id=264

-
- 100p
- Kontakt:
A to już wiem jaka jest różnica. Jak niedobór potasu, to zostają takie zielone przebarwienia, wchodzące tylko lekko w żółte, a jak od słońca, to w miejscu wybarwienia skórka robi się intensywnie pomarańczowa.
http://www.dzialkowiec.pl/article.php?id=1830
http://www.dzialkowiec.pl/article.php?id=1830
-
- 100p
- Kontakt:
Jak Wam dobrze idzie w odpowiadaniu na pytania, to skorzystam jeszcze z jednego zapytania. Czy opadanie kwiatów związane z wysoką temperaturą jest podobne do opadania kwiatów od szarej pleśni? Czy szypułka również przez temperaturę może robić się taka zbrązowiała?
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Też jjestem bardzo ciekawa tej odpowiedzi. U mnie pomidory wystawione bardziej na słońca, zagubiły mase kwiatów. Tydzien temu pryskane przeciw Szarej. Kwiaty gubią nadal. Jest kilka krzaków które mają po 2 owoce 

- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
W pewnym sensie jest i nie jest podobne
W ataku szarej kwiat poraża grzyb z powodu nadmiernej wilgotności, a w drugim przypadku kwiaty odpadają z powodu zbyt wysokiej temperatury ale zbyt niskiej wilgotności. Podobieństwo jest tylko takie, że kwiaty odpadają na kolanku.

- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
No i u mnie tak opadają. Nie brazowieją jak przy szarej. Innych objawów nie ma. Tylko kwiaty opadają. W innym miejscu gdzie pomidory nie są tak "blisko słońca" problem ten nie występuje.
Podpowiedźcie mi:
Które owoce są większe - maskotki czy gartenperle? Bo mam oba, ale urwały mi się etykiety i nie wiem, który jest który. Zdjęcia poglądowe w necie nie odzwierciedlają perspektywy
Które owoce są większe - maskotki czy gartenperle? Bo mam oba, ale urwały mi się etykiety i nie wiem, który jest który. Zdjęcia poglądowe w necie nie odzwierciedlają perspektywy

Ja mam dokładnie tak samo. Ale non stop temp powyżej 35 st a gdy odpadały kwiaty z powodu szarej to to trochę inaczej wyglądało jakby pojedyncze kwiaty a teraz w upale od razu całe grona. To jest na moje oko a nie wiedza fachowa.
-
- 100p
- Kontakt:
Też mi się tak wydawało. Tylko jak odróżnić szarą od zwykłego opadania, pamiętam jak miałam szarą to to jakoś tak wyglądało. Czy trzeba wtedy czekać na dalszy etap. Można założyć, że jak wysokie temperatury, to na pewno nie szara tylko od słońca. A jak opady, pochmurno, to wtedy oprysk.
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja sprawdzam metodą Kalego ( wybacz Kalo to Twoja metoda słoika jaką radziłeś w wątku borówkowym )
Czyli wsadzam taki opadnięty kwiatek do słoika spryskuję delikatnie aby miał wilgoć zamykam i do ciemnego miejsca. Jak na razie nic się nie wyhodowało więc uznaję, że szarej na moich kwiatkach nie ma.

Czyli wsadzam taki opadnięty kwiatek do słoika spryskuję delikatnie aby miał wilgoć zamykam i do ciemnego miejsca. Jak na razie nic się nie wyhodowało więc uznaję, że szarej na moich kwiatkach nie ma.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No to się u mnie zaczęło jakieś choróbsko. Początkowo myślałam że to przez poparzenie słoneczne ale jednak wygląda to na alteriozę. Mam rację?

Ta brązowa część się kruszy w dłoni.
Już kupiłam ridomil z targrtu. Teraz poczekam na odpowiednią temperaturę.
Uszczykujecie liście wysokim odmianom? W sklepie mi powiedziano że powinnam uszczknąć cały pęd nad 5 gronem. Tak popatrzyłam na moje pomidory i dość drastyczny to krok. Musiałabym ze 40cm niektórych roslin uciąć. Uciąć sekatorem bo uszczknąc w dłoniach to się tego nie da.

Ta brązowa część się kruszy w dłoni.
Już kupiłam ridomil z targrtu. Teraz poczekam na odpowiednią temperaturę.
Uszczykujecie liście wysokim odmianom? W sklepie mi powiedziano że powinnam uszczknąć cały pęd nad 5 gronem. Tak popatrzyłam na moje pomidory i dość drastyczny to krok. Musiałabym ze 40cm niektórych roslin uciąć. Uciąć sekatorem bo uszczknąc w dłoniach to się tego nie da.
Pozdrawiam Jola
-
- 100p
- Kontakt:
A ta metoda kalego dała Ci kiedyś wynik pozytywny? Żeby mieć pewność, że tak można wyczuć szarą