Wszystko o pomidorach cz. 9

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
palians
100p
100p
Od: 18 lip 2010, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Wszystko o pomidorach cz. 9

Post »

"Mam pytanie odnośnie wybarwiania owoców. Przy wysokich temperaturach występują te przebarwienia związane ze słabym pobieraniem potasu. Czy oprysk z siarczanu potasu przy tych temperaturach coś zmieni, czy przebarwienia będą występowały nadal, dlatego że taka temperatura?"
Może ktoś wie?
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p
Od: 9 lut 2014, o 15:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Co innego przebarwienia z braku potasu, a co innego z upałów, gdy powyżej 32 stopni nie jest możliwa synteza likopenu (czerwony barwnik) i zastępuje go karoten (pomarańczowy).
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

To Ja tylko podczepie się pod odpowiedź koleżanki powyżej :wit http://ipopom.inhort.pl/index.php?d=opis&id=264
palians
100p
100p
Kontakt:

Post »

A to już wiem jaka jest różnica. Jak niedobór potasu, to zostają takie zielone przebarwienia, wchodzące tylko lekko w żółte, a jak od słońca, to w miejscu wybarwienia skórka robi się intensywnie pomarańczowa.

http://www.dzialkowiec.pl/article.php?id=1830
palians
100p
100p
Kontakt:

Post »

Jak Wam dobrze idzie w odpowiadaniu na pytania, to skorzystam jeszcze z jednego zapytania. Czy opadanie kwiatów związane z wysoką temperaturą jest podobne do opadania kwiatów od szarej pleśni? Czy szypułka również przez temperaturę może robić się taka zbrązowiała?
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18

Post »

Też jjestem bardzo ciekawa tej odpowiedzi. U mnie pomidory wystawione bardziej na słońca, zagubiły mase kwiatów. Tydzien temu pryskane przeciw Szarej. Kwiaty gubią nadal. Jest kilka krzaków które mają po 2 owoce :(
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

W pewnym sensie jest i nie jest podobne :) W ataku szarej kwiat poraża grzyb z powodu nadmiernej wilgotności, a w drugim przypadku kwiaty odpadają z powodu zbyt wysokiej temperatury ale zbyt niskiej wilgotności. Podobieństwo jest tylko takie, że kwiaty odpadają na kolanku.
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18

Post »

No i u mnie tak opadają. Nie brazowieją jak przy szarej. Innych objawów nie ma. Tylko kwiaty opadają. W innym miejscu gdzie pomidory nie są tak "blisko słońca" problem ten nie występuje.
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Podpowiedźcie mi:

Które owoce są większe - maskotki czy gartenperle? Bo mam oba, ale urwały mi się etykiety i nie wiem, który jest który. Zdjęcia poglądowe w necie nie odzwierciedlają perspektywy :(
palians
100p
100p
Kontakt:

Post »

To co to jest? Jest upał więcej zmian szarej nie widać, to wygląda na gubienie kwiatów od temperatury, ale czy na pewno?

Obrazek
jondi
500p
500p
Od: 3 kwie 2014, o 21:47

Post »

Ja mam dokładnie tak samo. Ale non stop temp powyżej 35 st a gdy odpadały kwiaty z powodu szarej to to trochę inaczej wyglądało jakby pojedyncze kwiaty a teraz w upale od razu całe grona. To jest na moje oko a nie wiedza fachowa.
palians
100p
100p
Kontakt:

Post »

Też mi się tak wydawało. Tylko jak odróżnić szarą od zwykłego opadania, pamiętam jak miałam szarą to to jakoś tak wyglądało. Czy trzeba wtedy czekać na dalszy etap. Można założyć, że jak wysokie temperatury, to na pewno nie szara tylko od słońca. A jak opady, pochmurno, to wtedy oprysk.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja sprawdzam metodą Kalego ( wybacz Kalo to Twoja metoda słoika jaką radziłeś w wątku borówkowym ) ;:180
Czyli wsadzam taki opadnięty kwiatek do słoika spryskuję delikatnie aby miał wilgoć zamykam i do ciemnego miejsca. Jak na razie nic się nie wyhodowało więc uznaję, że szarej na moich kwiatkach nie ma.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No to się u mnie zaczęło jakieś choróbsko. Początkowo myślałam że to przez poparzenie słoneczne ale jednak wygląda to na alteriozę. Mam rację?

Obrazek

Ta brązowa część się kruszy w dłoni.
Już kupiłam ridomil z targrtu. Teraz poczekam na odpowiednią temperaturę.

Uszczykujecie liście wysokim odmianom? W sklepie mi powiedziano że powinnam uszczknąć cały pęd nad 5 gronem. Tak popatrzyłam na moje pomidory i dość drastyczny to krok. Musiałabym ze 40cm niektórych roslin uciąć. Uciąć sekatorem bo uszczknąc w dłoniach to się tego nie da.
Pozdrawiam Jola
palians
100p
100p
Kontakt:

Post »

A ta metoda kalego dała Ci kiedyś wynik pozytywny? Żeby mieć pewność, że tak można wyczuć szarą :)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”