Problemy ze storczykami

ODPOWIEDZ
Tosiula
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 lip 2014, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kłopoty ze storczykiem

Post »

Hmm, rzeczywiście pan w filmiku przestrzega przed zasypaniem korzeni cynamonem, jednak jest to dosyc powszechna metoda i nie slyszalam żeby ktoś na forum uskarżał sie na zahamowanie wzrostu rosliny. Jednak jest już po fakcie więc zobaczymy co się będzie działo:)
natka_211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lip 2014, o 19:26

Post »

No tak powiedział, że może (tzn nie musi) zahamować wzrost korzeni. To tylko ciekawostka. Wiadomo cały czas się uczymy. Mam 5 różnych książek na temat uprawy storczyków. I tam też są rozbieżne informacje np dot. przycinania pędu kwiatowego u phalaenopsisów. Jedni piszą, że można przyciąć nad 3cim oczkiem, drudzy, że trzeba a jeszcze inni piszą, że absolutnie nie wolno ruszać pędu kwiatowego, bo albo sam jeszcze raz zakwitnie na starym pędzie albo pęd po prostu uschnie.

Kolejnym na to dowodem może być też fakt, że np u phal. liodoro absolutnie nie powinno się ucinać czy przycinać pędu kwiatowego gdyż on się sam przedłuża i storczyk powtórnie kwitnie.
maagda1990
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 lip 2014, o 22:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Ratunek dla storczyka - pomóżcie proszę

Post »

Witam,
od kilku miesięcy jestem posiadaczką storczyka. Wszystko było w jak najlepszym porządku, pojawiło się nawet kilka nowych pączków z których rozwinęły się kwiaty. Jednak od dwóch tygodni zaczęły dziać się z nim niepokojące rzeczy. Najpierw opadły wszystkie kwiaty, poza tymi które rozwinęły się z nowych pączków. Jeden z pędów usechł całkowicie, a korzenie zaczęły mieć dziwne pęknięcia.
Szukałam podobnych wątków jednak nie potrafię do końca zdiagnozować co dolega mojej roślinie. Proszę więc o radę doświadczonych hodowców co zrobić ze storczykiem, obciąć uschnięty pęd? Czy to normalne, że tak nagle opadły wszystkie kwiaty? Czy da się go jeszcze uratować?

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
obita
500p
500p
Od: 4 lip 2014, o 13:16

Re: Ratunek dla storczyka - pomóżcie proszę

Post »

Przesuszyłaś, dlatego kwiaty odpadły :) Wypuści nowe. Zrób mu porządną kąpiel :D
maagda1990
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuję za odpowiedź :) A co zrobić z uschniętym pędem? Zostawić czy obciąć?
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ten uschnięty-brązowy tak, ten zielony ja bym jeszcze zostawiła, może mieć jeszcze odbicia i kwiatki :)
baobab100
50p
50p
Od: 10 lis 2012, o 15:18

Post »

Częściej storczyka podlewaj , ja podlewam co tydzień przez zanurzenie w wodzie pół godziny. Ale jak często podlewać zalezy od temperatury w mieszkaniu. Teraz jak jest bardzo ciepło to można częściej. I nie trzymaj storczyka na palącym słońcu.
maagda1990
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Powiedzcie mi proszę czy powinnam obciąć oba pędy mojemu storczykowi czy tylko ten uschnięty? Jeśli tak to na jaka długość od doniczki?
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Suchy tylko :) możesz jednak parę dni zaczekać i wtedy uciąć przy samej roślinie, oczywiście zostaw z 2-3 cm byś czasami i trzonu nie chlasnęła:)
Goshia
500p
500p
Od: 11 paź 2013, o 09:38

Post »

Witam! :wit
Mój storczyk właśnie kwitnie na dwóch pędach. Ostatni kwiat jeszcze się nie rozbił, a 3 ostatnie (pierwsze, które się rozbiły) już więdną. Czemu tak jest? Kiedyś miał zawsze po 1 pędzie kwiatowym i trzymał kwiaty kilka-, kilkanaście tygodni, a ten jest jakiś marny i zrzuca max. 3 tygodnie po rozbiciu...

Czy to na 100% jakaś choroba (problemy, cokolwiek), czy roślina po prostu może mieć taki kaprys, że nie będzie się męczyć z 2 pędami długo?
Pozdrawiam, Gosia:)
natka_211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeżeli pąki kwiatowe (nierozwinięte) nie opadają, nie ma żadnych plam na liściach czy kwiatach, nie ma szkodników, w podłożu nie ma grzybków i pleśni, podłoże nie śmierdzi stęchlizną, przesycha normalnie to nic się nie dzieje. Jak widać pogodę mamy piękną 30 stopni... kwiaty kwitną ale i szybciej przekwitają jak mają cieplej. Jeżeli storczyk Ci kwitnie to odstaw go trochę dalej od źródła ciepła i powinien dłużej cieszyć oko. Jak to pisałam w innym wątku jeśli kwiat jest postawiony w bardzo jasnym pokoju to może stać nawet 1m od szyby.

Pozdrawiam Serdecznie :wit Dla pewności opisz bliżej problem i wstaw zdjęcia i odpowiedz sobie na wszystkie pytania które są powyżej.
Goshia
500p
500p

Post »

To mi wystarczy. Korzenie muszę sprawdzić, to fakt, ale raczej po kwitnieniu. Jeśli dalej coś będzie nie w porządku to dam znać :)

Dzięki :wit
natka_211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosia nie ma za co. Zastanów się jeszcze jak podlewasz, może być albo za mało podlewany albo za dużo :wink:
Goshia
500p
500p

Post »

Raz na tydzień ok. pół godziny moczę w wodzie. Zaczęłam robić tak, kiedyś patrzyłam na korzenie, to liście mi trochę oklapły, bo miał za sucho. Teraz podlewam raz na tydzień i jest ok ;:333
natka_211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosia to masz fart ;:138 , bo z tym podlewaniem to tak naprawdę jest dużo zależności:
-od temp w mieszkaniu
-od wilgotności w mieszkaniu
-od wystawy na której są storczyki
-od wielkości doniczki (im mniejsza tym częściej, im większa tym rzadziej podlewamy)
-od rodzaju storczyka
-od podłoża (sphagnum, kora, keramzyt)
-od doniczki w jakiej się znajduje roslina (jeśli ceramiczna do częściej, bo ceramika "wciąga" wodę)

Także jest bardzo wiele różnych czynników o których na pewno wiesz. Cieszy mnie to, że chociaż Tobie udaje się podlewać "standardowo 1 raz na tydzień"

U mnie to jest różnie :roll: i tak naprawdę obserwuje liście i korzenie, bo nasze falki są trochę jak kaktusy magazynują wodę w liściach ;:oj
Czasami już dostaje świra ;:14 , że tak mało przy nich pracy mam :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”