Czosnek zimowy cz.3
Re: Czosnek zimowy cz.3
Przytnij korzenie,powieś w suchym,przewiewnym miejscu,nie bezposrednio w promieniach słonecznych.Czosnek musi schnąć powoli. Powodzenia
powieszony w suchej przewiewnej szopce, ale nie obcięłam korzeni, czy jeśli obetnę za 2 dni to będzie miało znaczenie?
Bez znaczenia.Swój też obcinałam po kilku dniach z braku czasu,a miałam 380 główek.
Dziękuję za odpowiedź.
380 - to już imponująca ilość
380 - to już imponująca ilość

- ewkapaw
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Spis linków
-
- 500p
- Od: 24 cze 2013, o 18:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy ta lawenda ma czemuś służyć? Mam na myśli np ochronę przed szkodnikami albo moze pozytywnie wpływa na późniejsze przechowywanie? Czy tak po prostu dla ozdoby i walorów zapachowych dodana? Ot tak by było ładnie?
-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06

Jestem bardzo zadowolona ze zbiorów ,więcej posadziłam a główki piękne

Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Czy jak kupię teraz czosnek zimowy i będę go przechowywał w lodówce to będzie on się nadawał do wysadzenia w październiku ?
Pozdrawiam Patryk
Witam.Moim zdaniem jest to bezsensowna czynność.Kupisz z końcem września lub początkiem pażdziernika,orientacyjnie będzie wiadomo jaka pogoda bedzie na koniec pazdziernika,wsadzisz i do zimy sie ukorzeni.Co nie znaczy ze nie możesz kupić teraz i przechować w suchym i przewiewnym miejscu. Joanna
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rupert, czosnek nie wymaga przechowywania w lodówce. Powieszony w przewiewnym miejscu (u mnie wiszą warkocze czosnku zamiast firanek w kuchni, okno w bloku od strony północno-wschodniej), prawie do roku jest dobry do spożycia. Czosnek, który wykopałam w lipcu będę sadzić w październiku, a wiosenny który wykopałam dziś będę sadzić w marcu. Przechowywany, oczywiście, "na wisząco". Jak znajdziesz ciekawą odmianę kup teraz, ale od września na targach i w ogrodniczych będzie mnóstwo czosnku do sadzenia.
Dorota
- Irek6820
- 200p
- Od: 8 lut 2014, o 08:45
Ja tam już swój czosnek sprzedałem a miałem ich około 40 główek na jesień posadzę już 100 ząbków czosnku 

-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Irek6820 pisze:Ja tam już swój czosnek sprzedałem a miałem ich około 40 główek

Ja na swoje potrzeby mam ponad 200szt. i nie bardzo widzę możliwość sprzedaży nie mówiąc gdzie znalazłeś chętnych na taką ilość