Ogród na wichrowym wzgórzu - cz.8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród na wichrowym wzgórzu - cz.8

Post »

:wit "Na biało" bardzo mi się podoba.... ;:180
Moniczko pytałaś o żółte róże ;:108 wszystko zależy o jakim odcieniu myślisz.
Wiele osób żółtymi nazywa Charlesa Darwina, a one nie dosłownie żółte.
Gdybyś miała ochotę na łamane odcienie żółtego, to tą róże warto posadzić.
Pierwszy sezon mam Pilgrima.... widziałam jego kwiaty.... teraz ma przerwę w kwitnieniu...
To jest typowa żółta róża z przebarwieniem się pod koniec kwitnienia na kremowy odcień zewnętrznych płatków.
Rośnie mi w donicy, na jesieni muszę przesadzić do gruntu, ale muszę już teraz powiedzieć, że będę miała kłopot z tym kolorem....
Ładnie zgrałby się z kremowymi różami i Spirit of Freedom.... i niby mam taką możliwość, ale nie pasuje ze swoją wysokością.
Nie wiem czy Ci pomogłam.... nie specjalnie przepadam za żółtymi różami.... za, to ;:167 wszystkie masełkowe i budyniowe. :;230
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam Pilgrima już kilka lat - u mnie rośnie w towarzystwie białych róż White Leonardo da Vinci i Angel Flower Circus oraz okrywowych Swany i Little White Pet. Do tego zestawu są też liliowce w tej samej tonacji, białe i kremowe naparstnice. Lubię Pilgrima. choć kolor faktycznie trzeba złamać. U mnie robię to bielą, żeby pasowało do reszty. Pilgrim nie pasuje mi na te żółte rabatki. Tam planuję żółty bardziej słoneczny, choć nie ukrywam, że Nelson bardzo mnie kusi. On chyba jest podobny kolorem do Pilgrima?
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dobry zestaw masz dla Pilgrima.... ja osobiście też bym to tak widziała... tylko mój układ rabat mi na to nie pozwala... :wink:
Nelson Manfort może odrobinkę ma podobny kształt kwiatu, ale kolor nie.... to zupełnie inne odcienie.
Wstawię ci zdjęcie, ma takie charakterystyczne przebarwienia jak jest w takiej fazie kwitnienia.
Obrazek
Jak chcesz zobaczyć jego kwiaty w późniejszej fazie, to zajrzyj do Ani-Ann niedawno pokazywała jak jej kwitnie.
Jej zdjęcia są fantastyczne. ;:333
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiedziałam, że nie powinnam do Ciebie zaglądać, bo zazdrość nie da mi spać :D Ogród przepięknie wygląda. Białe rośliny z żółtymi to chyba jedno z najładniejszych zestawień na takie upalne lato jak obecne.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Marzena2007
50p
50p
Od: 22 sty 2012, o 19:31

Post »

Podziwiam urodę i romantyczną duszę ogrodu. Podziwiam konsekwencję w tworzeniu tego stylu i kolorystyce nasadzeń. Ogród po prostu zachywca.

Ja się na różch nie znam, ale mam golden celebration i taki żółty słoneczny kolor i obfite kwitnienie to jest wg mnie mistrzostwo.

Ps na rabacie tarwiasto-bukszpanowej czyżbym widziała wpływ innego forum ? :) :) :)

I zapomniałam dodać, że za sprawą Twego ogrodu po wielu latach przeprosiłam się z ostróżkami !
Madżenka " "Madżenie ogrodnika... " w innej wirtualnej przestrzeni
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Zdjęcie na biało zrobiło na mnie duże wrażenie. ;:180 Cudo.
Powiedz mi co to za jeżówka?
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

majka411 pisze:Dobry zestaw masz dla Pilgrima.... ja osobiście też bym to tak widziała... tylko mój układ rabat mi na to nie pozwala... :wink:
Nelson Manfort może odrobinkę ma podobny kształt kwiatu, ale kolor nie.... to zupełnie inne odcienie.
Wstawię ci zdjęcie, ma takie charakterystyczne przebarwienia jak jest w takiej fazie kwitnienia.
Jak chcesz zobaczyć jego kwiaty w późniejszej fazie, to zajrzyj do Ani-Ann niedawno pokazywała jak jej kwitnie.
Jej zdjęcia są fantastyczne. ;:333
Majeczko, ogromnie Ci dziękuję za ten opis i fotkę. Niestety te przebarwienia dyskwalifikuję Nelsona. Dobrze, że mi o tym napisałaś ;:168
Dzisiaj kupiłam jakieś 2 małe żółte, okrywowe róże - możliwe, ze to yellow fairy. Innych nadal będę szukała. Do jesieni, a nawet wiosny mam czas :lol:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ewamaj66 pisze:Wiedziałam, że nie powinnam do Ciebie zaglądać, bo zazdrość nie da mi spać :D Ogród przepięknie wygląda. Białe rośliny z żółtymi to chyba jedno z najładniejszych zestawień na takie upalne lato jak obecne.
Oj, Ewciu, nie bądź taka skromna ;:196 Ostatnio pokazałaś szerzej Twój ogród, który naprawdę kryje w sobie wiele tajemnic i uroku ;:333 Nowe rabatki będą 2 i ułożone są symetryczne jak biało - niebieskie, tylko o połowę krótsze, bo będą miały jakieś 5m długości. Myślę, że będzie ładnie ;:224 Posadziłam już 2x2 odmiany żółtych jeżówek, 2 złocienie w kremowym kolorze, 2 kępy białych floksów, kilka lawend. Dzisiaj kupiłam do zestawu 2 wysokie przetaczniki (wciąż mi żal dzielić swoich ;:306 ) i 2 żółte okrywowe róże, ale to wciąż kropla w morzu potrzeb ;:173
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzena2007 pisze:Podziwiam urodę i romantyczną duszę ogrodu. Podziwiam konsekwencję w tworzeniu tego stylu i kolorystyce nasadzeń. Ogród po prostu zachywca.
Ja się na różch nie znam, ale mam golden celebration i taki żółty słoneczny kolor i obfite kwitnienie to jest wg mnie mistrzostwo.
Ps na rabacie tarwiasto-bukszpanowej czyżbym widziała wpływ innego forum ? :) :) :)
I zapomniałam dodać, że za sprawą Twego ogrodu po wielu latach przeprosiłam się z ostróżkami !
Dziękuję, Marzenko ;:196 :wit Kolejność była nieco inna - najpierw były bukszpany, a później trafiłam na forum :wink: Trawy to wpływ mody - obecnie stały się bardzo popularne - pojawia się coraz więcej ciekawych odmian, więc warto sadzić, bo nadają lekkości rabatom, zwłaszcza u mnie w miejscach cienistych, gdzie nie mogę poszaleć z różami i większością bylin. Nie przepadam za tą częścią ogrodu. Będę jesienią dosadzała jakieś rośliny kwitnące na biało, żeby jeszcze rozjaśnić te miejsca. Hortensje już są, ale one kwitną dopiero teraz, a chciałabym kwiaty już wcześniej.
Golden Celebration to jedna z angielskich róż - masz namiastkę tego, co kwitnie w różanych ogrodach :D :wit
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

aneczka1979 pisze:Zdjęcie na biało zrobiło na mnie duże wrażenie. ;:180 Cudo.
Powiedz mi co to za jeżówka?
Aniu, to chyba Milkshake, jeśli się nie mylę. Jest wysoka, ale bardzo dekoracyjna, szybko przyrasta, więc warto sadzić. Z białych mam jeszcze inne odmiany. Polecam też bielszą i niższą odmianę Meringue :wit
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Bardzo lubię białe rabaty, sama też wygospodarowałam kawałek gdzie biele królują. Trudno być konsekwentnym ;:224
x-sz-i
---
Od: 24 lut 2014, o 10:20

Post »

Jak chcesz więcej białych kwiatów trochę wcześniej to posadź białą tawułkę i hortensje annabelle-
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

April pisze:Bardzo lubię białe rabaty, sama też wygospodarowałam kawałek gdzie biele królują. Trudno być konsekwentnym ;:224
Ooo tak, to nie jest łatwe, gdy tyle pokus dookoła ;:224

-- Pn 21 lip 2014 20:04 --
szostani pisze:Jak chcesz więcej białych kwiatów trochę wcześniej to posadź białą tawułkę i hortensje annabelle-
Mam bardzo dużo Anabelli - chyba ok.10 szt na tej stronie z cieniem, ale one są białe dopiero od niedawna, przynajmniej u mnie. Rosną też Limelight (jeszcze są w pąkach) - tych mam posadzonych 9szt. i jeszcze 2szt. Magical Moonlight - też jeszcze w pąkach. Lubię hortensje :D Tawułki u mnie słabo rosną ;:173 Hosty dają radę, więc też dużo ich sadzę, ale jak wkraczają ślimaki, to przestają być ładne :?
x-sz-i
---
Od: 24 lut 2014, o 10:20

Post »

Dziwne, że słabo rosną ci tawułki wydawało mi się, że to bezproblemowe roślinki moje rosną bardzo ładnie, jednak często je podlewam.
Moje właśnie przekwitły i w tym czasie zaczęły rozwijać się hortensje bukietowe.
Może warto jeszcze raz z tymi tawułkami spróbować :D Może jakiegoś rh kwitnącego na biało tam posadź?
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Ogród jak przy zamku, no i te wypielęgnowane rabaty. Pomysł na nową rabatę już zapalił mi iskierki na nową rabatę u mnie.
Podpowiedz proszę jak przejśc z koloru różowego na krwisto czerwony. Mam dwie rabaty i jakoś chciałabym je płynnie połączyć...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”