Wszystko o pomidorach cz. 9

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Pyxis
200p
200p
Od: 19 lip 2013, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 8

Post »

Jak chcesz dostarczajac azot jednoczesnie nie zwiekszyc jego dostepnosci dla rosliny? :)
Na czy ma polegac ta "regulacja"?
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Ta "regulacja" ma polegać na dostarczaniu roślinie azotu i potasu w optymalnej ilości, tak aby nie pogłębiać nadmiaru azotu, a wyrównywać niedobór potasu. Jak wiadomo azot może zostać wypłukany przez wodę, a z potasem jest ciężej. A tak w ogóle to mowy nie było o niedoborze potasu w związku z nadmiarem azotu, dlatego ten sposób podsunąłem.
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moje pomidory rosną jak chcą. Mnie się podoba, że rosną, mają dużo kwiatów i będzie "trochę" do zebrania.
Ziemię nawożę obornikiem na wiosnę, podlewam pokrzywówką (teraz już nie, bo skończyła się), ale to "dokarmianie" różnymi specyfikami, badanie, mierzenie ilości K, N, Ca itp. to w uprawie amatorskiej chyba lekka przesada ? :wink:
Oczywiście jak kto lubi to ok, i niech sobie podlewa, dokarmia i potem je.
Chyba bym zrezygnowała z uprawy, gdybym po pracy jadąc na działkę musiała jeszcze pilnować, czy pomidory zjadły co trzeba, by odpowiednio rosnąć. :;230
Może na emeryturze....
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

A u mnie nie rosną jak chcą, tylko tak jak im rozkazuję :wink: Tylko czasami się buntują ;:306 Gdyby nie ostatnie upały pod 40st to nie miałbym o co w ogóle narzekać. A tak to zrzuciły troszkę kwiatków. No coś, jak człowiek w pracy to wszystkiego się nie dopilnuje. Ale czytam, uczę się, wiem jakie błędy popełniłem. Za rok będzie lepiej. Nie stosuje żadnej chemii w tym roku. Choćby pomidory miały zostać zeżarte w tydzień. Tylko HT i OW i proste wyrównywanie niedoborów :) Nie mam żadnych powodów do niepokoju jak na razie, po za zbytnim gąszczem(Mój największy błąd tegoroczny) ale systematycznie nad tym pracuje. Z 42odmian które mam na następny rok wybiorę kilka najlepszych i trochę nowych i zabawa od nowa :D :heja
Awatar użytkownika
Pyxis
200p
200p
Od: 19 lip 2013, o 12:19

Post »

grazka100 pisze:Moje pomidory rosną jak chcą. Mnie się podoba, że rosną, mają dużo kwiatów i będzie "trochę" do zebrania.
Takie ogrodnicze niedbalstwo nie jest ciezkim "grzechem", ale nie jest tez powodem do dumy. :)

Blazej: Mowisz, ze to opadanie kwiatow na wyzszych gronach to od upalow?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

grazka100 pisze: "dokarmianie" różnymi specyfikami, badanie, mierzenie ilości K, N, Ca itp. to w uprawie amatorskiej chyba lekka przesada ? :wink:
Może i przesada,tylko w moim przypadku, po analizie okazało się,że tylko magnez i wapń mam w "widełkach.Azot praktycznie zero,potas -niedobór 70%,fosforu o wiele za dużo.To ,co TY nazywasz przesadą,ja uważam za świadome działanie.Używając latami ten sam zestaw nawozów,wcześniej czy później ,muszą się pojawić jakieś niedobory lub nadmiary.Poza tym,dlaczego działkowiec-amator ma się zachowywać jak niepiśmienny chłop z 18 wieku stosujący trójpolówkę?
Siekier1983
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 lip 2014, o 20:55

Post »

A jakie jest wasze doświadczenie z Zielonym Buszem stosowanym dolistnie?
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Pyxis pisze: Blazej: Mowisz, ze to opadanie kwiatow na wyzszych gronach to od upalow?
Mówiłem tu tylko i wyłącznie o swoim przypadku, gdzie wiem że krzaki nie są głodne gdyż podwijają się prawidłowo, na liściach nie ma żadnych chorób/niedoborów/nadmiarów(mam dwa wyjątki, ale to nadmiar azotu i na 42odmiany musi być jakiś ewenement :wink: ) W zasadzie to opadanie kwiatów, obserwuje tylko w tym tygodniu, także głównie upały mi się z tym kalkulują. No i żadnych chorób obecnie nie obserwuje(były dwie plamy zz tydzień temu) Zresztą w tym roku nie idę na jakieś rekordowe zbiory, także robię wszystko bez spinki, czytam czytam i jeszcze raz czytam. Dlatego tak mało pytań z mojej strony.

Co do pytania czy wysoka temperatura może być przyczyną opadania kwiatów
opadanie kwiatów i zawiązków przy braku optymalnych warunków po zapyleniu (niska wilgotności wysoka temperatura)
[/quote] http://ipopom.inhort.pl/index.php?d=opis&id=258
Awatar użytkownika
Xavierka
500p
500p
Od: 6 maja 2012, o 20:55

Post »

Bardzo proszę o radę:

W zeszłym tygodniu moje pomidory złapały zz, niestety oprysk wywarem ze skrzypu, octu jabłkowego, mydła potasowego i magicznej siły nie zahamował jej rozwoju. Owszem chronił krzaki do wystąpienia zz, ale kiedy już się pojawiła to okazał się bezsilny, (w momencie pojawinia się zz, oprysk był wstrzymany z powodu upałów). Dopiero Infinito zatrzymał jej rozprzestrzenianie na kolejne krzaki.

W tym tygodniu chcę przeprowadzić kolejny oprysk i nie wiem czym? Chciałabym ominąć chemię zwłaszcza, że na krzakach już dojrzewają pomidory. Czy w takiej sytuacji mogę wrócić do naturalnego oprysku, czy raczej trzymać się chemii??
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42

Post »

Słuchajcie, nie wiem czy gdzieś to było ale czy można mieszać cytrynian wapnia z florovitem do pelargonii?
Pozdrawiam Paweł
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

Xavierka ja bym wybrała OW lub HT. W razie ochłodzenia i deszczy znowu chemia. Jeżeli ZZ się zatrzymała to powinno być ok. U mnie było Dithane (ale pomidory jeszcze nie dojrzewają). Zz to tylko kilka listków znalazłam na rosnących pomidorach w truskawkach (Black Cherry). Bardziej mnie martwi teraz słabe zawiązywanie owoców, ale ma się ochłodzić, więc powinno być lepiej...
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

pawelp1320

Nie powinno mieszać, bo ten nawóz do pelargonii zawiera fosfor i po połączeniu przejdzie w formę nieprzyswajalną, a być może i jest tam siarczan potasu i też wejdzie w reakcję. Lepiej za dwa lub trzy dni zastosować drugi nawóz.
Awatar użytkownika
Xavierka
500p
500p
Od: 6 maja 2012, o 20:55

Post »

Alaya

U mnie pomidory też słabo wiązały, a zwłaszcza po zz miałam ochotę już niektóre krzaki usunąć, ale ruszyły z nowymi kwiatkami i pomidorkami jak podsypałam pod każdy krzaczek garstkę obornika kurzego w granulkach. Dodatkowo podlałam je gnojówką.

Teraz czekam na deszcz, aby lepiej rozpuścił granulki.... :wit
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Awatar użytkownika
apw81
200p
200p
Od: 11 lis 2011, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moje pomidorki (trochę je zapuściłam :oops: ), nasiona z akcji, te krzaczki podpisane jako sława nadrenii (możliwość pomyłki?):
Obrazek
Obrazek
pozdrawiam Asia

"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
Awatar użytkownika
radog
200p
200p
Od: 13 sty 2013, o 20:10

Post »

Sława Nadrenii to to na pewno nie jest.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”