Winorośle i winogrona cz. 4

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Winorośle i winogrona cz. 4

Post »

kaLo pisze:Np.Czesi i Słowacy mają doskonały środek zapobiegawczy na mączniaka prawdziwego winorośli,u nas też jest,tylko zarejestrowany na zboża,bo tego jest u nas pod dostatkiem.
Wiesz- co to?
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Myślę, że chodzi o Falcon 460FC. Pisał o nim w tym wątku, przed tygodniem Marcin. Chyba, że jest jeszcze coś innego?
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pasuje- to środek z tebukonazolem. U nas jest np. tańszy Brasifun na rzepak i ogólnie to bardzo dobra substancja na mączniaki i parchy. No i jest bardzo interwencyjny także!
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Awatar użytkownika
Ohajo
500p
500p
Od: 19 paź 2009, o 00:01
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A wie ktoś z Was kiedy i w jakich dawkach stosować ów Falcon? Bo sama idea skutecznych zapobiegawczych oprysków bardzo by się sprawdziła w moim przypadku. Pracuję w rozjazdach, a nie mam nikogo, kto by podczas mojej nieobecności mógł interweniować w razie pojawienia się mączniaka prawdziwego... Choć czuję, że to zbyt piękne, by było prawdziwe - opryskać raz/kilka razy zapobiegawczo i nie martwić się o MP do końca sezonu...
"Tylko ten bez szkody rozmawia, kto umie milczeć" - Tomasz a'Kempis
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Kontakt:

Post »

kapitan pisze:... Pisał o nim w tym wątku, przed tygodniem Marcin.
@ Ohajo. Bądź uprzejmy się cofnąć, a coś się dowiesz.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
kanclerz
500p
500p
Od: 15 lip 2012, o 13:59

Post »

Witam,mam mączniaka prawdziwego na swenson red na liściach i jagodach ,wczoraj zmyłem grzybnię 1% procentowym roztworem sody,posiadam score 250 niby na prawdziwego ma działać ,jak myślicie warto nim opryskać winorośl ?? ;:202
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

kanclerz
Z linka,który podałem wcześniej http://www.klinikaroslin.com/ochrona-wi ... -winorosli nie wynika,żeby difenokonazol był stosowany do zwalczania mączniaka prawdziwego na winogronach.To zupełnie inny rodzaj mączniaka niż pozostałe i występuje tylko na V.V.To już raczej Signum 33 z tych dostępnych.
kapitan pisze:Myślę, że chodzi o Falcon 460FC. Pisał o nim w tym wątku, przed tygodniem Marcin. Chyba, że jest jeszcze coś innego?
Za południową granicą do ochrony winorośli jest stosowany IQ-Crystal zawierający 250g/l chinoksyfenu http://www.agromanual.cz/cz/pripravky/f ... ystal.html
U nas jest Atlas 500 SC z tą samą substancją ,ale w stężeniu 500g/l ,zarejestrowany do zwalczania mączniaka w pszenicy i jęczmieniu.Co kraj to obyczaj. http://msdssearch.dow.com/PublishedLite ... age=GetDoc
Awatar użytkownika
kanclerz
500p
500p

Post »

To co lepsze będzie ;:174 signum czy atlas??
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41

Post »

Winogrodek pisze:
msk83 pisze:
Winogrodek pisze:To nie pleśń - to dość mocno zaawansowana infekcja mączniakiem prawdziwym. Jak najszybciej oprysk kwaśnym węglanem potasu ( jeżeli nie ma to zwykłą sodą spożywczą) w stężeniu 0,5 - do 1%. Może się uda uratować. Na drugi dzień oprysk siarkolem 0,3 % i do końca sezonu profilaktyka przed prawdziwym bo zniszczy i liście - jeżeli odmiana podatna.
Czyli mam usunąć te popleśniałe grona,
Opryskać wodą z solą spożywczą, (bo kwaśnego węglanu potasu nie mam), ale jaką ilość soli na 1litr wody?
Na drugi dzień opryskać Siarkolem, mam Siarkol Extra 80 WP,
Jak ma wyglądać ta profilaktyka? Za ile czasu znów powtórzyć oprysk i czym?
Sęk w tym, że w Polsce jest mało środków dopuszczonych do ochrony winorośli. Na mączniaka prawdziwego jest dopuszczony Siarkol jako środek zapobiegawczy i Topas jako zapobiegawczy i interwencyjny. Jeżeli jest to jeden krzew czy kilka to warto pryskac zapobiegawczo od poczatku sezonu Siarkolem a sodę mieć w zanadrzu w razie wystąpienia infekcji. Sodą to łyżka stołowa na 4 l wody ale trzeba dodać środek zwilżający, może być pół łyżeczki płynu do naczyń - koniecznie trzba wszystko zwilżyć, właściwie jakby umyć tym roztworem. Na drugi dzień siarkol bo soda tylko zwalcza grzybnię ale nie zapobiega dalszym infekcjom.
Czy jeśli nie uda się uratować tego krzewu to już z niego nic na przyszłość nie będzie? Trzeba będzie go wykarczowac?
kjakub
100p
100p
Od: 5 lut 2012, o 11:15

Post »

Nie!
Czy z powodu grypy będziesz odsyłał ludzi na eutanazję?! Nikt o zdrowych zmysłach o tym nie pomyśli! Przepraszam za porównanie, ale tylko taka analogia przyszła mi do głowy :oops:
Po prostu nie licz na owoce w tym roku, a w następnych latach, przy odpowiedniej profilaktyce będziesz się cieszyć z owoców i zdrowego krzewu ;-)
Pozdrawiam, Jakub.
Uwaga: Post może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych, oraz wiele substancji uznawanych za niebezpieczne - wskazana ostrożność!
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kanclerz pisze:To co lepsze będzie ;:174 signum czy atlas??
Signum jest interwencyjny i zapobiegawczy,Atlas jest tylko zapobiegawczy.
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41

Post »

kjakub pisze:Nie!
Czy z powodu grypy będziesz odsyłał ludzi na eutanazję?! Nikt o zdrowych zmysłach o tym nie pomyśli! Przepraszam za porównanie, ale tylko taka analogia przyszła mi do głowy :oops:
Po prostu nie licz na owoce w tym roku, a w następnych latach, przy odpowiedniej profilaktyce będziesz się cieszyć z owoców i zdrowego krzewu ;-)
Specjalistą nie jestem i nie wiem czy ta choroba jest groźna dla winogron, więc spytałam, a zmysły mam zdrowe.
Awatar użytkownika
kanclerz
500p
500p

Post »

Czyli pierwsza infekcja prawdziwym eliminuje przydatność jagód ?? :?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zaatakowana skórka przestaje się rozrastać ,jagody pękają i gniją.
Awatar użytkownika
kanclerz
500p
500p

Post »

Mi sie pojawiła grzybnia z dnia na dzień ,dziwny ten prawdziwek :idea:
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”