Athshe- ogród Agnieszki w kujawsko-pomorskim

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Athshe- ogród Agnieszki w kujawsko-pomorskim

Post »

Ja też jestem za pęcherznicami. Tą jasną i tą ciemną odmianą. Do tego myślałam o tej tawułce co biało kwitnie, Madzia będzie znała nazwę. I oczywiście krzewuszki i hortensje. Taką wizję mam ja Twojej rabaty. A jeszcze ciutek traw ozdobnych?
athshe
500p
500p
Od: 12 cze 2009, o 09:10

Post »

Małgosiu - dwie pierwsze trawy ozdobne mam, więc jak najbardziej jestem na tak. Tylko jak to jest z tymi hortensjami?? Mogą byc na takim słońcu??

No i w takim razie muszę zacząc polowac w styczniu na patyczki pęcherznicy, chyba, że ograniczę się do 2 krzaczków, wtedy ewentualnie mogę kupowac...
Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie działa mi c z kreseczką - przepraszam, jeśli razi kogoś ta literówka.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Aga, ja mam kilka hortensji w dość sporym słońcu i sobie radzą, byle im wody lać. Patyczki pęcherznicy proszę bardzo, mam tego sporo. ;:196
athshe
500p
500p

Post »

Małgosiu - to ja się biorę za edukację w kwestii ukorzeniania pęcherznicy. Z hortensjami poszło mi słabo, wzięłam się za ukorzenianie zdrewniałych, mam 5 sadzonej, a przywiozłam cały bagażnik gałęzi, takich z przezimowanymi kwiatostanami... tym razem musi byc lepiej ;)
Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
becia123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 wrz 2012, o 18:21

Post »

Aga Co do ukorzeniania pęcherznic wsadź do ziemi podlewaj i wszystko nawet ukorzeniacza nie potrzeba trochę cienia by się przydało,tak samo z krzewuszkami :wit
athshe
500p
500p

Post »

Baciu, mam nadzieję, że mi się uda, skoro to takie proste :)

Idę malowac deski na taras - znikam gdzieś na godzinkę w garażu.

Postaram się pokazac po południu ile chłopcy zrobili w ten weekend, bo zupełnie o tym zapomniałam. Ale się już cieszę :) Taras był dla mnie bardzo ważny, szkoda, że musiałam na niego czekac aż dwa lata. No i jest postęp - mąż obiecał, że będzie zadaszony :):)

Teraz tylko muszę się douczyc, czy dach z poliwęglanu komorowego można robic tak, żeby spadek nie był wzdłuż komór, a prostopadle do nich...
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Aguniu widzę, że temat tarasu na tapecie i mnie to niedługo czeka.
Widzę, że ostro działasz a skarpa nabiera nowego wymiaru.
Pęcherznic i hortensji nie próbowałam ukorzeniać, za mały ogród na wszystko.
Ściskam mocno ;:196
Awatar użytkownika
Emalia
200p
200p
Od: 5 lis 2008, o 12:49

Post »

Przejrzałam cały Twój wątek i:

Dziewczyno! Zmień podpis. To co osiągnęłaś w ogrodzie, to nie jest dzieło 'ekstremalnie początkującej"

Będę śledzić rozwój białej rabaty. Kiedyś też próbowałam taką skomponować, ale niespodzianki roślinne mnie zniechęciły. Może kiedyś...

Zazdroszczę Ci zróżnicowanego terenu, u mnie boisko.

Poczytałam, pooglądałam i wstyd mi się zrobiło, że taka leniwa jestem. Podziwiam Twoją pracowitość.
athshe
500p
500p

Post »

Aguś - dzięki za odwiedziny - oj tak, temat taras na tapecie. Zaczęłam malowac i uciekłam - słońce grzeje, bo garaż otwarty, ja mokra więc jestem idealnym łupem dla much końskich - jeny, jak to boli... uciekłam po 8 deskach - podłączę dziś nianię u młodego w pokoju i będę malowac w nocy, inaczej wymiękam.

Emalio - tylko bez wyrzutów sumienia - ja też jestem leniwa, mało tego, czekam na czas, gdy będę mogła sobie pozwolic na lenistwo w ogrodzie bez wyrzutów sumienia. A co do terenu - wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma - górka nas urzekła, nie żałujemy, ale czasem marzy mi się taka płaska działka, żeby nie kombinowac "jak koń pod górkę" - i to dosłownie ;)

No a wracając do białej rabaty - chyba nie będzie mi dane - pomysł mi się podoba, wykonanie idzie jako tako, ale niespodzianki - to jest to co morduje pomysł - jedna z białych róż jest różowa, właśnie zaczyna kwitnąc (na różowo) jedna z białych tawułek.... No a poza tym rabata ma się powiększyc (jakieś 4 razy) więc cała biała to już by chyba było zbyt przytłaczająco....

PS - pakuję młodą na obóz - dwa dni panikowałam w co, bo plecak ogromny mam, ale pośredni pożyczyłam w tamtym roku i jest juz do wyrzucenia, a tymczasem zebrałam wszystko co ma do zabrania i.... jest tego tak mało, że zastanawiam się, o czym zapomniałam.... spakuję ją w torbę podróżną - jadą autokarem, więc nosic nie będzie daleko, a myslę, że wyciąganie i szukanie rzeczy będzie dla 8-latki łatwiejsze z torby, niż z plecaka ze stelażem...
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2013, o 19:13

Post »

Aguś, skoro biała rabata ma się powiększyć, to spróbuj może poprzesadzać te niespodzianki na bok, a centralną część rabaty z uporem maniaka obsadzaj bielą. Może hortensja bukietowa się nada? Mam 'Limelight' i 'Polar Bear', nie są wprawdzie czysto białe, tylko kremowe, ale w słońcu wyglądają na białe.
Jeśli masz miejsce z tyłu, możesz dosadzić krzew o liściach biało-zielonych, np. derenia białego 'Sibirica'. Kwitnie bardzo niepozornie, więc kwiatów nie widać, a białe mazgaje na liściach ładnie wyglądają.
A z innych, które u mnie kwitną w tej chwili, mogę nadal polecić dzwonka karpackiego 'Alba' i pięciornika krzewiastego 'Abbotswood', zresztą o tych chyba już pisałam.
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Od: 25 maja 2012, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Agusia,

Długo mnie nie było u Ciebie ale powracam.
Piękne kompozycje kwiatowe chyba na tarasie ? Śliczne . Wypad młodej na wycieczkę ? Moja ma niecałe 6 lat,
chociaż czasami też przydałoby się ją gdzieś wyprawić ;:306 .
Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
athshe
500p
500p

Post »

Agnieszko... na wycieczkę - na dwa tygodnie :):) Już mi stres minął, bo odjechali...
pożegnaniom nie było końca. Mąż też nie wraca na weekend, zostałam na minimum tydzień z samym Leonem - ale się będziemy byczyc :)
Obrazek

Kasiu - twój pomysł, by utrzymac środek rabaty w bieli jest bardzo fajny... muszę o tym mocno pomyslec... A czy ty masz swój wątek? Bo nie ma w podpisie, a wypadało by cię odwiedzic ;)

Aga - a donice przy schodach frontowych - tarasu jeszcze nie ma no i skoro mąż nie wraca w ten weekend, to jeszcze przez jakiś czas go nie będzie... Ale za komplement dziękuję. Już wiem, że tą kompozycję z surfinią i scewolą będę powtarzac, podoba mi się, tylko muszę bardziej zadbac o tunbergię...
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2013, o 19:13

Post »

Do swojego wątku ciągle dojrzewam, pewnie jak zanudzi mi się na jesieni, to coś spreparuję.
athshe
500p
500p

Post »

Kasiu - czekam w takim razie na wątek i zapraszam do siebie jak najczęściej.

A teraz co u mnie....

Kupiłam wiosną ubiegłego roku 20 malutkich bukszpanów ( i innych malutkich roślin też ;) ), rosły sobie wzdłuż schodów, ale z racji tego, że muszą tam byc kamienie, bo inaczej skarpa spływa to bukszpany wyglądają bez sensu. Wylądowały w ostatnim tygodniu czerwca w doniczkach. Wyszły bardziej na słońce i bardzo im to służy. Ale... gdzie mi w ogrodzie będą pasowały bukszpany?? Jakoś ich u siebie nie widzę. Obwódki z bukszpanu kojarzą mi się z takimi angielskimi rabatami, a to zdecydowanie nie u mnie... Kilka mogę zostawic na kule (jeny, ile to lat...), ale reszta?? Macie na nie jakiś pomysł? Jak nie, to chyba są na wymianę...
Obrazek

Irga w gazonach tak fajnie porosła, że się zastanawiam, czy dobrze zrobiłam wsadzając ją do najniższych gazonów... przycinac? A może przesadzic piętro wyżej jesienią? Czy zostawic jak jest?
Obrazek

Pieńki mają się coraz lepiej. Widzę to także po tym, że roślinki, które nie miały żadnych kwiatków się rozkręcają... W najwyższym pniu jest takie coś... jak gerbera, czy jakoś tak - zaczyna rozwijac pączki. W średnim pelargonia też - kupiłam ją z trzema kwiatami, ale szybko padła - powoli odżywa :)
Obrazek

Górka iglaczkowa - tak obsadzona jednorocznymi, że iglaków nie widac :) Ale przynajmniej za bardzo nie spływa...
Obrazek

i jeszcze kilka fotek, bo co nieco kwitnie....

Krwawniki jednak okazały się białe... szkoda :(
Obrazek

Rabata w cieniu - widac, jak bardzo się zagęściła... Na szczęście będzie powiększona, więc rośliny zyskają więcej miejsca, dojdą tam hortensje, ale chcę też dokupic kilka żurawek, bo te mnie urzekają...
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agnieszko,

ja sadzę bukszpany w przenajróżniejszych miejscach. Nie przycinam, rosną, jak chcą. Stanowią tło dla innych roślin, pojedyncze akcenty, lub urozmaicenie dla szpalerów z iglaków (rosną w przestrzeniach pomiędzy nimi z zachowaniem odpowiedniej odległości. Zimą są atrakcyjną przeciwwagą dla iglaków oraz liściaków, które tracą liście na zimę. Dla mnie bukszpan jest przykładem rośliny, która doskonale urozmaica ogród lub zamyka niektóre kompozycje.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”