Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz. 3

Zablokowany
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz. 3

Post »

Henryku - no pewnie, że sałata, pasuje do kartofelków jak nic :D
Aniu - gdzieżbym śmiała sprzątnąć cokolwiek ;:306 Ale strasznie mi przykro, uda się następnym razem na pewno - ja po raz drugi nie kupuję tych samych roślin. Z tego, co mi wiadomo, to Graptopetalum bellum jest chyba znowu wystawiony, więc próbuj, ja trzymam kciuki.

Na chwilę teraz z zupełnie innej beczki.
Zakwitły mi niektóre aglaonemy, z czego najpiękniej: Aglaonema 'Jubilee Petite'
Obrazek

Próbowała Aglaonema 'Silver Queen'
Obrazek

a także Aglaonema 'Golden Lipstick'
Obrazek

Oczywiście kwiaty, a nawet ich zaczątki, zostały wycięte zaraz po "obfoceniu". W przypadku aglaonem kwitnienie bardzo osłabia roślinę i lepiej jest się ich pozbyć tym bardziej, że przechodzą w sumie okres klimatyzacji i nie ma potrzeby ich dodatkowo obciążać. Lepiej niech rosną i się zadomowiają. Moja najstarsza aglaonema kwitnie co roku, i u tamtej obcinam jej kwiat tuż po rozwinięciu. Tu wolałam najpierw je zaaklimatyzować.

A wracając na właściwe tory, z tych naszych ulubionych kwitnie nadal Gratopetalum bellum. Dziś wypuścił drugiego kwiatka:

Obrazek

Obrazek

Wiem, że w porównaniu z Waszymi kwitnieniami to pestka, ale mnie bardzo cieszą każde, nawet najmniejsze kwitnienia - zwłaszcza widoczne u mnie, ale i również te, które widzę u Was.

Z góry dziękuję za wizyty i miłego popołudnia życzę!
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
eba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2008, o 14:51
Kontakt:

Post »

Tak sobie patrzę na zdjęcia kolejnych Twoich roślin i myślę, czy Ty jeszcze masz gdzie spać i jeść? Kolekcja jest ogromna :) .
Awatar użytkownika
KwiAnna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2010, o 10:28

Post »

Gdyby nie to że nie mogłam licytować nie poddała bym się bez walki ;:134 :wink:
Ciekawa jestem jakie będzie jak sie rozrośnie, jakby coś to się piszę na odrosty :uszy

A Graptopetalum bellum nie ma ;:185
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Fajne te Aglaonema!!! Czy wszystko musi mi się TAK podobać? :roll:
Jesteś pewna, że kupiłaś Aeonium smithii??? To ma dziwnie wąskie liście, za proste brzegi...a przede wszystkim - przy tej ostrości liście wydają mi się nagie oprócz orzęsionego brzegu (tak?). Ae. smithii ma delikatne, ale gęste owłosienie całych listków, ma też bardzo wybitne cętki - jakby gruczołki - zwykle wypukłe oraz +/- odwrotnie jajowate liście o pofalowanym brzegu, choć widziałam, że ma sporo kultywarów... http://haworthia.blog55.fc2.com/blog-entry-1504.html
Zdaje się, że wcześniej miałaś już natomiast Ae. simsii - możesz je porównać? Tak męczę, bo od dawna wypatruję prawdziwego Ae. smithii!
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Żanetko!
Superowe aglonemy!

Ja dopiero teraz zakumałam, że Ty zbierasz aeonium.
To dobrze. Zbiorę kiedyś swoje i pomożesz mi wraz z Beatką i innymi forumowiczami w rozpoznaniu. No i mam chyba z kilogram przywiezionych z Teneryfy i Madery i w większości nienazwane. Widzisz, mogłam Ci coś włożyć do paczki. Ale to nic, najpierw rozpoznanie.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo, Aniu - dzięki za wizytę!
Beatko - szczerze mówiąc, nie jestem tej nazwy tak pewna. Kupiłam dla porównania tego, co mam i choć wydaje się nieco inne, to jednak może być to ten sam gatunek w jakieś tam odmianie. Albo i nie :wink: Podobnie zrobiłam z A. decorum i sobie patrzę, jak rosną obydwie sztuki i póki co, różnią się od siebie, więc jestem zadowolona. Ja Aeonium mam wyłącznie dla celów ozdobnych - nie ogarniam tego rodzaju inaczej, niż wzrokowo. Niemniej wyleciałam na balkon, by dla Ciebie zrobić zdjęcia. Wyszło tak:
Posiadane Aeonium simsii:
Obrazek

Tu z bliska jak się wyłania młoda rozetka:
Obrazek

a tak wyglądają razem:
Obrazek

w większej rozdzielczości:
Obrazek

Jakieś tam subtelne różnice niby są: - jedna ma pasek pośrodku i prążki, inna tylko prążki, ale czy wynikają one z młodości rośliny, czy trzymania w innych warunkach to się zobaczy z czasem. Wydaje się na pierwszy rzut oka, że jednak obie rośliny są do siebie baaardzo podobne, jeśli nie... te same. Co sądzisz? Trzeba chyba poczekać jeszcze na rozchylenie rozety, będzie bardziej widoczne.

Iwonko - specem od Aeonium jest Beatka - ja jak wspomniałam, ogarniam je wzrokowo, aczkolwiek lubię wiedzieć, co mam :D Zazwyczaj staram się wiedzieć, co kupuję - teraz nie miałam czasu by zbadać dokładnie przed zakupem. Niemniej nie żałuję - najwyżej będzie na wymianę :wink:

A na Twoje przytargane z różnych zakątków Europy czekam z niecierpliwością i z czystą ciekawością ;:108
Spis moich wątków
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10

Post »

Eeeee, jaki tam ze mnie spec od eonium - kilka sobie wymarzyłam, kilka upatrzyłam - podobnie jak eszewerki - i tylko o nich się "naumiałam" i po łapach sobie daje, żeby się szerzej nie rozglądać.
Nie mam wątpliwości, ża masz dwa Ae. simsii. Dzięki za fotodokumentację!
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No coś Ty, to ja dziękuję :D
Będzie na wymianę albo prezent, jeśli rozrośnie się tak samo, a nazwówki jeszcze nie dostał, więc dostanie prawidłową :D
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
mataan
500p
500p
Od: 26 sie 2013, o 19:45

Post »

piasek pustyni pisze:Obrazek
Podobne widoki miałem niedawno u siebie, z tym, że kwiaty mojej rośliny były ciemniejsze. Były przy tym tak wielkie (w porywach do 1,5 mm.), że mało brakowało, a nie zauważyłbym ich. :wink: Nowe aeonia pochwalę, bo bardzo lubię ten rodzaj. :wink: Muszę przeszukać Twój wątek, bo chciałem jakiś czas temu spytać Cię o jedną z Twoich kapust, ale wiadomo jak to z pamięcią bywa...
Mateusz
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Wspaniałe aeonium, oby ci wkrótce zakwitło ;:138 :wit
Awatar użytkownika
maryjan13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2010, o 22:57

Post »

Podziwiam Cię Żaneto,że podobają Ci się praktycznie wszystkie rośliny
i masz wszystkiego bardzo dużo.Czy to kaktusy,czy sukulenty,czy kartofelki,czy sałata.
Druga rzecz to trzeba na to wszystko mieć jeszcze miejsce.
Sporo Twoich roślin też mi się podoba,ale są też i takie,których bym nie kupił dla siebie.
Podsumowując,to zawsze z ciekawością zaglądam do Ciebie,by zobaczyć co tam nowego zakupiłaś.
Marian - pozdrawiam i zapraszam.
Kwiaty kaktusów cz.1, cz.2, cz.3
Kilka roślin
Awatar użytkownika
gracesz
500p
500p
Od: 28 sie 2013, o 14:11

Post »

Ufff... przeczytałam wszystkie trzy części Twojego wątku i parę razy byłam w niezłym szoku!! nie zdawałam sobie sprawy, że sukulentów jest tak dużo i są tak różnorodne w formie. A niektóre powalają swoją urodą! Co chwilę pokazywałam sobie te buśki ;:124, bo inaczej chyba nie przebrnęłabym przez ten wątek, a i tak już na All sprawdzałam dostępność poniektórych gatunków ;:223 Jestem pod olbrzymim wrażeniem Twojej kolekcji ;:138 ;:138 ;:138 i jeszcze raz BRAWO ;:63
Pozdrawiam, Grażyna

Moje kaktusy
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani, bardzo dziękuję za tak liczne wizyty! Przepraszam, że na bieżąco nie odpisywałam, ale zaganiana jestem trochę, a jeszcze niedługo znów mi się rodzina powiększy (w sensie - przyjazdu na wakacje oczywiście) i po prostu urwanie głowy ze wszystkim.
mataan pisze:Muszę przeszukać Twój wątek, bo chciałem jakiś czas temu spytać Cię o jedną z Twoich kapust, ale wiadomo jak to z pamięcią bywa...
Najlepsza jest taka krótka ;:306 Pytaj, pytaj, będę wiedzieć, to odpowiem
Filigranowa27 pisze:Wspaniałe aeonium, oby ci wkrótce zakwitło ;:138 :wit
Pati - wielkie dzięki, mam nadzieję kiedyś jakichś kwiatów u tej kapusty doczekać. Na razie to maluchy, choć niektóre już mogłyby się wykazać! :twisted:
maryjan13 pisze:Podziwiam Cię Żaneto,że podobają Ci się praktycznie wszystkie rośliny
i masz wszystkiego bardzo dużo.Czy to kaktusy,czy sukulenty,czy kartofelki,czy sałata.Druga rzecz to trzeba na to wszystko mieć jeszcze miejsce.
Dziękuję, Marianie! Małe jednak sprostowanie - podobają mi się wszystkie rośliny - ja po prostu od dziecka mam z różnymi do czynienia. Z wiadomych względów jednak wszystkiego mieć nie będę, więc na coś muszę się ukierunkować.
maryjan13 pisze: Sporo Twoich roślin też mi się podoba,ale są też i takie,których bym nie kupił dla siebie.
Wiem, na przykład tefraków :D
maryjan13 pisze:Podsumowując,to zawsze z ciekawością zaglądam do Ciebie,by zobaczyć co tam nowego zakupiłaś.
Serdecznie dziękuję i bardzo się z Twoich - oraz wszystkich wizyt - jak najbardziej cieszę!
gracesz pisze:Ufff... przeczytałam wszystkie trzy części Twojego wątku i parę razy byłam w niezłym szoku!! nie zdawałam sobie sprawy, że sukulentów jest tak dużo i są tak różnorodne w formie. A niektóre powalają swoją urodą! Co chwilę pokazywałam sobie te buśki ;:124, bo inaczej chyba nie przebrnęłabym przez ten wątek, a i tak już na All sprawdzałam dostępność poniektórych gatunków ;:223 Jestem pod olbrzymim wrażeniem Twojej kolekcji ;:138 ;:138 ;:138 i jeszcze raz BRAWO ;:63
Witaj przede wszystkim, Grażynko - bardzo dziękuję za tak ciepłe słowa! Że też Ci się chciało przewertować to wszystko... :shock: My tu więcej żartujemy i gadamy, ale bez tego też człowiek żyć przecież nie może. Zapraszam zawsze, a jeśli w czymś będę pomocna - pytaj śmiało :D
Pozdrawiam Was serdecznie i raz jeszcze dziękuję za tak miłe wpisy ;:180
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Długo mnie nie było - ładny środek sezonu, skoro wątek spadł głęboko na drugą stronę ;:oj
Zaniedbałam swój wątek, ale jak widać nikt za mną nie tęsknił - więc nawet tego na szczęście nie zauważyliście. Tyle się u Was działo, że przeglądałam tylko przelotem, by zobaczyć Wasze cuda. Powinnam trochę - przynajmniej do swojego urlopu - być z Wami na bieżąco.
Gdzieś u kogoś czytałam (a, u Henryka!), że to już końcówka, i wszystko co najlepsze już było. Eee tam, pewnie nie jeden raz cuda zobaczę u Was wszystkich. U mnie, na dalekiej i zimnej północy, nic się nie dzieje, ale mnóstwo kaktusów zapączkowało - czyli podobnie jak w zeszłym roku. Pytanie, ile donosi pąki i czy słońca będzie na tyle, by się rozwinęły...? Tego nie wie nikt, ta druga połowa lata mam nadzieję to pokaże.

Póki jednak co, ponownie zakwitł Anacampseros telephiastrum:

Obrazek

kwitnie niezmordowanie, w pełnym rozkwicie pięcioma kwiatami na raz Graptopetalum bellum:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Jak wspomniałam, pączkuje wiele kaktusów, ale najbliżej "pęknięcia" jest Gymnocalycium mihanovichii oraz (o dziwo!) G. ragonesei:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Jako, że to już końcówka lipca, pozwoliłam sobie na ostatnie zakupy, dopełnienie zbiorów. Każda z przesyłek zasługuje na osobną prezentację. W tej części zaprezentuję cuda, jakie otrzymałam a paczce od naszej Krysi (Karo).

Pierwsze oczywiście cuda madagaskarskie, czyli Euphorbia milii. Zasadniczo to, co mamy u siebie, to są już zazwyczaj krzyżówki tej popularnej rośliny. W naturze występuje ona w prowincjach: Fianarantsoa i Toliara. Od Krysi dostałam następujące okazy:

1. Obrazek Obrazek

2. Obrazek Obrazek

3. Obrazek Obrazek

Ponadto: przepiękny, rozrośnięty, niemal krzew Pachyphytum bracteosum:

Obrazek

przecudowną, dużą roślinkę, którą zimą straciłam przez wełnowce - Echeveria Black Prince:

Obrazek Obrazek

do mini skalniaczka trafiło Graptosedum 'Bronze':

Obrazek

a w gratisach kolejne gruboszki:

Crassula lycopodioides:

Obrazek

i pozostałe dwie, jeśli mogę prosić o identyfikację, to będę wdzięczna, bo sama jeszcze jestem obdarzona rodzinką na wakacjach i czasu mam jak na lekarstwo, by znaleźć prawidłowe nazwy:

Obrazek

Krysiu - raz jeszcze bardzo dziękuję!

Kolejne części nowości, wśród których nie zabraknie "dziwadełek" z Madagaskaru, następnym razem. Serdecznie dziękuję za wizyty, o ile ktoś mnie jeszcze tu pamięta i zajrzy w sam środek wakacji ;:306 za co nieustanne dzięki ;:180
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dowartościuję Cię troszkę i napiszę, że tęsknimy tu za Tobą i to bardzo! :D
Jak dobrze, że czasem tu się pokażesz i... do palpitacji serca doprowadzisz pokazując te swoje roślinne cuda. :wink:

Teraz po kolei:
- Anacampseros to moi ulubieńcy. Nawet teraz kiedy prócz haworcji się pozbyłem prawie całej Afryki to jeszcze kilka anakampserosów pozostało...
- Graptopetalum bellum - cudne kolorki, fajny kwiat i dobre fotki. Na takie warto czekać. :)
- Gymnocalycium jako rodzaj doskonały dla każdego, rośliny ładnie kwitną i dobrze wyglądają. Twoje również godne uwagi. ;:108
- Euphorbia milii w 3 kolorkach super! Ja miałem długi czas tą z czerwonym kwiatem i bardzo ją lubiłem. Teraz też sentyment pozostał. :)
- Pachyphytum bracteosum; Echeveria Black Prince; Graptosedum 'Bronze'; Crassula - te już doskonale wyglądają a przecież życie przed nimi... :D

Więcej takich pokazów proszę! ;:173
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”