Mój ogród na fotografii w wiosenno -letniej odsłonie cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój ogród na fotografii w wiosenno -letniej odsłonie cz.7

Post »

bwoj54 pisze: Michale!Powiadasz ,ze oglądałeś moją posiadłość z satelity. Chyba widoczna tylko droga główna , bo moja posiadłość ukryta wśród okazałych drzew.
Michał ma rację - kto ogląda Twoje zdjęcia znajdzie posiadłość bez problemu sprawdzając zdjęcia satelitarne
widać drogę i zakręt (pokazywałaś na zdjęciu), widać stawek, szpaler brzóz, charakterystyczny dom uwieczniony w tle na wielu fotografiach ...
gdy poznałem miejscowość, gdzie mieszkasz - wystarczyło spojrzeć z góry i zlokalizować :)
nie żebym szpiegował, ale bym łatwiej mógł trafić jak już się wybiorę w tamte strony :;230
pozdrawiam serdecznie i ... na razie się nie wybieram :wink:
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bogusiu :wit
Jak zawsze podziwiam masę kwitnień .Duża kępa jednej odmiany zawsze potęguje wrażenia i kwitnienie się przedłuża .
Obrzeza z kamyków to bardzo przydatna rzecz ,ułatwiają koszenie i trawa nie włazi na rabaty
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Andrzeju!/any/ Kurczę, wszędzie człowieka śledzą , trzeba uważać co się robi ;:306 ;:306 ;:306 Nie wiem, ja na drodze głównej utykam ...obejrzeć z satelity swoją posiadłość, nie udaje mi się . Widzę staw sąsiada i czubki swoich świerków.

Andrzejku!miło,ze odwiedziłeś . Zgadza się ,w dużym ogrodzie tylko okazałe kępy jednej odmiany robią wrażenie.
Zdecydowanie obrzeża z kamyków ułatwiają koszenie. ;:108
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bogusiu kamyczkowe ścieżki wspaniale wyglądają ale czy pod te kamyczki dajesz włókninę aby nie przerastało zielsko ?
Kwitnienie H. ogrodowych obfite. Moje w tym roku miały 3 razy więcej warstw niż zwykle ale i tak przemarzły więc coraz mniej mam serca do niech.
Niedawno z ogrodowych dostałam z wymian taką, która kwitnie zarówno na ub.rocznych jak i nowych .
Póki co w doniczce bo musze dobrać miejsce a za rok okaże się. Dostałam z pakami więc nawet kwitnie.
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu! moje h. ogrodowe też przez 2 lata przemarzały. Teraz zabezpieczam je na zimę agrowłókniną . siedzą tak optaulone do maja.Teraz są juz tak wielkie krzewy,że trudno je owinąć
Zdarza się ,ze w maju też na noc owijam , najczęściej załatwiają je wiosenne przymrozki. Pod kamyczki daję grubą folię , taką z odzysku z tunelu foliowego/ 3 sezonowa/
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Bogusiu no to mam potwierdzenie jak tez opatulam hortensje ogrodowe i trzymam do ok 15 maja ...no w tym roku wcześniej odkryłam i kwitną pięknie ;:333
Katalpa będzie piękną ozdobą i już kwitnie ;:63
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Bogusiu moje ogrodówki uprawiam od kilkunastu lat , cudnie rosną i pięknie się rozrastają ale z ich kwitnieniem było tak jak z grą w totolotka... :D
Porządny kopiec a żeby się ziemia nie rozsypywała to robiłam z gęstej siatki kołnierz tak na 40 cm wysoki.
Do tego sypałam torf mieszany z ziemią. na to uszyte worki z zimowej włókniny. W chwili gdy mrozy przekroczyć miały - 15 st.C dostawały dodatkową warstwę czyli chochoły z trawy bo mam jej sporo.
Mimo tych zabiegów wszystkie oczka na pędach ponad kopcem były przemarznięte.
Kilka lat temu znalazłam informację,że wszystkie ogrodowe h. sadzi sie dość głęboko czyli tak ze 2 do 3 oczek na pędach idzie w głąb ziemi. Do tego te z wysokości kopczyk pędy i dopiero zaczęłam mieć kwiaty ... :tan
Tyle, że to sporo roboty a w maju przyjdzie jedna noc minusowa i załatwi cały nasz wysiłek.
Działka to nie to samo co ogród a sama wiesz,że nasze prognozy pogodowe nie zawsze sprawdzają sie w realiach dlatego z kilkunastu ogrodowych zostały juz tylko te które darzę wielkim sentymentem.
W tym roku nawet bukietowym dostało się przy ostatniej majowej fali przymrozków , katalpie też ale pięknie odbiła znów niżej więc wciąż małe drzewko i z kwiatów nici.
Wielka prośba - zrób zbliżenie kwiatów abym zobaczyła te storczyko-podobne kwiaty :D
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu! Moja katalpa to nowy nabytek, ma okolo 80 cm , ale była już kwitnąca. Posadziłam ją na razie nad stawem , w południowej wystawie . Na pewno przesadzę bo w tym miejscu będzie z kolei narażona na wiatry , przeciągi .
Hortensje ogrodowe rosną od północy w zacisznym kąciku, do tego zabezpieczane agrowłókniną , a"stópki" ;:306 sporą warstwą liści.
Krysiu! zdecydowanie u mnie zimy łagodniejsze .Wiem , ze najczęściej "załatwiają "je majowe przymrozki, dlatego do "zimnej Zośki" nie zdejmuję im okrycia.Rosną w bardzo zacisznym miejscu, osłonięte od strony północno -zachodniej gęstym szpalerem żywotników , od południowego- wschodu budynkami. Katalpa to nowy nabytek , ale jakże cieszyłam się ,ze kupiłam kwitnącą.
Bardzo proszę , naciesz oczęta pięknymi storczykowatymi kwiatkami. Ma się już im na przekwitnięcie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Bogusiu nie było mnie dawno, nadrabiam zaległości i cieszę oczy twoim letnim ogrodem.
Pozdrawiam serdecznie ;:196
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agniesiu! miło,ze jesteś ;:196
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Jestem jestem ;:196 podglądam po cichutku.
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś!...a ja wróciłam od Ciebie ;:108 ;:168
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

Ja w tym roku nic nie robiłam z hortensjami ogrodowymi i kwitną cudownie ;:215 Też właśnie słyszałam o głębokim sadzeniu hortensji ;:108 No to się wymądrzyłam ;:306
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32

Post »

Bogusiu, obrzeża kamyczkowe wyglądają super ;:215
Rośliny pięknie kwitną , a hortensje cudne :roll:
I kupiłaś katalpę z kwiatami ? ale śliczne ;:138 , na pewno drzewko sobie u ciebie poradzi, przecież mieszkasz w ciepłym regionie .
Ja kupiłam malutką katalpę w 2011 , mieszkając na dolnym śląsku , gdyż zachwyciłam się dużymi okazami rosnącymi we Wrocławiu.
Przywiozłam ją tu i radzi sobie już 3-cią zimę, ale w tym roku liście przemarzły w kwietniu i wypuszczała drugi raz ,a jakie ma ogromne te liście :roll:
Ale się rozpisałam, już zmykam ;:65
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Bogusiu i mnie dawno u Ciebie nie było, nie dość, że gorąco, to i w ogrodzie gorący okres, więc tego czasu wszystkim niestety teraz brakuje, ale wreszcie dotarłam, a nadrabiając zaległości naoglądałam się tyle cudności, że nie wiem od czego zacząć. Na pewno ogromne wrażenie zrobił na mnie Twój perukowiec, o czym już pisałam, ale zdjęcie krwawników o ile się nie mylę na jego tle po prostu jest tak piękne, że nie mogę nie wspomnieć. Lilie wodne, zestawienie pięciornika i mikołajka płaskolistnego, dalie, hortensje, tawuły, róże, clematisy, lilie, ech wszystko cudnie Ci kwietnie, super ten złocień maruna, chyba trafi na listę moich chciejstw. Piękny łuk wyłożony kamieniami i urocza właścicielka włości, fajnie było Cię zobaczyć, no i te mega zakupy, aż Ci troszkę zazdroszczę, że masz jeszcze gdzie sadzić. Zrobione przez Ciebie obrzeża wyglądają super ;:63 powiedz czym odgradzałaś kamyczki od trawy?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”