Mój ogród wśród łąk cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
athshe
500p
500p
Od: 12 cze 2009, o 09:10

Re: Mój ogród wśród łąk cz.2

Post »

Małgosiu, kopiec wyszedł super :) Ale po nim pokazałaś pieski i to one zbierają całe zachwyty :):) A w ogóle to ile lat zajmuje opanowanie tego, jak sadzic rośliny, żeby to się jakoś kupy trzymało ? ;)
Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie działa mi c z kreseczką - przepraszam, jeśli razi kogoś ta literówka.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A wiecie, że ten kopiec coraz bardziej mi się podoba. Jest taki urozmaicony, wielokolorowy. Chadzam koło niego i mruczę z zachwytu jak można stworzyć coś fajnego będąc w rozpaczy. :D

Madzia - Maciejka była w zestawie. W dodatku wielokolorowa. Bardzo fajnie to wygląda. I pachnie. :wit

Monia - A widocznie moje czary przeniosły swoją moc na inne tereny. Niech Ci służą. ;:196 U mnie nadal bez opadów. ;:174

Tereniu - My widocznie w jakimś trójkącie bermudzkim mieszkamy. Burze krążą wokoło, deszcze padają za miedzą. A u nas cisza. Przed chwilą widziałam błyskało się, ale za Wisłą. I znów przejdzie bokiem. Ja już nie pamiętam, kiedy padał deszcz. Nie liczę tego zraszania w sobotę. :wit

Marysiu - Ja właśnie też doszłam do takich wniosków. Będę siała mnóstwo jednorocznych w tamten sektor. Pomimo, że posadziłam i posadzę byliny, dam też inne ciekawe kwiatuszki. To całkiem ładnie wygląda na żywo. Dodam, że wielu odwiedzających mnie znajomych zaciekawia się tym zjawiskiem. ;:196

Edytko - No, nareszcie się pojawiłaś. Doczytałam u Ciebie jakie powody nagłego wyjazdu. Mam tylko nadzieję, że wypoczęłaś pomimo wszystko. Kopiec jest w części tylnej :wink: sadu, zaraz pod granicznymi świerkami. I muszę Ci powiedzieć, że takie łąki są fajne. Zrób sobie. Ja na pewno powtórzę w przyszłym roku ten rzutowy sposób zasiedlania kopca. ;:196
A co do ciekawej okolicy. Wiesz, czasami mam wrażenie że jesteśmy ślepi na nasze miejsca, gdzie mieszkamy. Wystarczy się rozejrzeć. Ostatnio wpadły mi w ręce ciekawe książeczki dotyczące mojej okolicy. Ilu miejsc jeszcze nie widziałam, to tylko świadczy o mnie. Mam nadzieję, że to zmienię. W wiele miejsc nawet rowerem można dojechać. Przyjemne i pożyteczne. :wit

Aguś - Ja tam uważam, że ogród jest zawsze dziełem nie dokończonym. ;:196 Codziennie odkrywam, że mogę coś przesadzić, cos dosadzić. Zmieniam cały rok. Każda z nas tak ma. I to jest fajne. My tu rządzimy, to nasz teren.Na zawsze.
Pieseczki są słodkie, zacałować je można. A najbardziej lubię, jak warczą na mnie. :wit

W warzywniaku : zebrałam dzisiaj pierwsze plony fasolki szparagowej. Kolejne słoiczki buraczków już w spiżarni. Cukinie jadamy i ...rozdajemy po znajomych. Ogórki za dwa dni będę zbierała. Pomidory zielone. Jaki to urodzajny czas i ...smaczny strasznie.

Obrazek

Obrazek

A to kilka migawek kwiatków z kopca. Może znawcy tematu odgadną jakie to kwiatki :D

Obrazek Obrazek ObrazekObrazek
Obrazek Obrazek

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Wyprawy zazdroszczę i napatrzeć się nie mogę na te cudne obrazki ale jednak widoki Twojego osobistego buszu cieszą mnie najbardziej ;:oj ;:138 Róże masz wręcz wzorcowe ;:215 no i warzywnika nie mogę pominąć bo jak tu przejść obojętnie koło takich smacznych cudów. Nie da się ;:215
Naprawdę pięknie u Ciebie Gosieńko ;:108 tylko pozazdrościć :D
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p
Od: 16 cze 2014, o 18:59

Post »

Małgosiu :wit Warzywniak no po prostu ;:63 ;:63 ;:63 Dziewczyno jak Ty to robisz ?
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Małgosiu! na pierwszym i czwarty złocień trójbarwny jednoroczny, trzecie to rudbekia. Ostatnie też wiem ale zapomniałam ;:306
Oczywiście łącz byliny z jednorocznymi jeszcze wyhodujesz dumę ogrodu ;:63 nasiona czarnuszki masz u mnie tylko przypomnij ;:196
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Twój osobisty busz nie jest buszem! Masz porządek i harmonię! ;:173 O warzywach nie będę powtarzać ;:224
Tego drugiego kwiatka to ja mam z pstrymi liśćmi.
A z lasu zdjęcia bardzo fajne, klimatyczne... ;:333
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p

Post »

Małgosiu - zdjęcie domku dla murarek poproszę ;:108 , nie wymigasz się kochana :tan dawaj ;:167
Chałaputkowo to i owo
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie wróciłam z ogrodu. Wyniosłam z niego kilka koszy kwiatów róż. I jak sobie je ścinałam, nabywając kolejnych odcisków, to myślałam o Kasi, jednej naszej Forumce, która ma 300 róż. Ja tylko 40...i nie wszystkie dzisiaj wymagały korekty. To była myśl pocieszająca.
Mam wrażenie, że mieszkam na tropikalnej wyspie. Tylko wilgotność nie ta. Jest parno, jak w kiślu. I szans na deszcz nie ma.

Aniu - Takie słowa uznania od Ciebie to jak wyróżnienie. Dziękuję. A do Fojutowa masz żabi skok, naprawdę polecam. ;:196

Monia - Dla Ciebie dodałam fotki domku dla murarek. Nie jest on jednak skończony, bo zostało wypełnić tylko poddasze. A co do warzywnika. To moje królestwo. Ja tam czuję,że się spełniam. :wit

Marysiu - Rudbekię mam od Ciebie ;:196 . A czarnuszkę chętnie przyjmę. Może w przyszłym roku jej nie wydziabię. Dzięki za identyfikację moich kwiatków. A mogłam zostawić sobie opakowania, było by prościej, prawda. :;230 :D

Miłka - Uporządkowany busz, ale zawsze busz. :;230 Z tą harmonią kochana to bardzo różnie bywa. ;:196

Domek dla murarek. Sama tak do końca go nie zrobiłam, ale mój udział był znaczny. Trzeba go jeszcze troszkę wypicować. I ruszam z kolejnym. Po remoncie zostanie mnóstwo desek :D

Obrazek

Czas malw i kwiatów juki. Czyli moje wieżowce w ogrodzie. :D

Obrazek

Obrazek

Uwielbiam nagietki. Rosną łanami w warzywniku ochraniając moje warzywa, dając piękną plamę kolorystyczną. A zerwane do wazonu bardzo długo wytrzymują.

Obrazek

Pierwszy słonecznik

Obrazek

Dzisiaj zaczęłam żniwa lawendowe. Mam kilka krzaczków, ale ten jest największy. Nawet chciałam zrobić wianek jak Grażynka, ale czasu i cierpliwości zabrakło. Rozdam moim koleżankom ( zamówienia już w styczniu składały) a reszta do woreczków i do szafy.

Obrazek

Podobno przypominają o jesieni, ale są takie piękne.

Obrazek

Kosmos/Onętek

Obrazek

A tu widać jak zakończyłam prace w warzywniaku. Chciałam przekopać grządkę pod kapustę. Nie da się, utknęłam. ;:223

Obrazek

I na dobranoc moje cudeńka maleńkie. Niektóre mają już wybrane nowe domki.

Obrazek

Obrazek

:wit
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Becia, misio nie ma jeszcze domku ;:173
Eda_S
500p
500p
Od: 20 lis 2013, o 08:38

Post »

O wypoczynek było raczej trudno. Dzieci w rozstrzale wiekowym 3-12 lat, każde ze swoimi przyzwyczajeniami, problemami i humorkami. Tylko czwórka dzieci do ogarnięcia, a było co robić. Do tego te upały. Ale i tak cieszę się, że jednocześnie mogłam pobyć z Mamą :wink:
Dobrze, że u Ciebie mogę popatrzeć na wypasiony warzywnik, bo mój w tym roku nie popisał się ;:222 O przepraszam, jeszcze napasłam oczy u mojej Mamy i jej sąsiadki.
Fajnie odkrywać roślinki-niespodzianki na kopcu, prawda?
Ale u Ciebie kwieciście, gdzie nie spojrzeć łany kolorów ;:167 Nagietkowa wstążeczka dorodnie kwitnąca. Kiedyś siałam, właśnie w warzywniku, ale poniosłam klęskę. Na ich miejsce sadziłam aksamitki.
Czy na pierwszym zdjęciu uśmiecha się Nudusia? Mój eM zdziwił się, że szczeniaczki tak już urosły ;:170
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Edi - tak to Nudusia. Jest najgroźniejszym psem w stadzie. Zawsze na mnie szczeka i warczy, to takie słodkie. Mojemu najbardziej się własnie ona podoba. I nawet próbował mnie namawiać, ale ja jestem twarda. 3 psy bym miała a to już lekka paranoja.
Warzywniak stworzysz na drugi rok. Co roku zdobywamy wiedzę. A nagietki same się wysiały. Tylko je troszke przepikowałam, żeby tak po żołniersku było. Jak chcesz to podeślę Ci ich nasionka.
Czwórka dzieci w tym wieku ....szacunek się należy. ;:180
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p

Post »

Małgosiu poddasze wypełnij pocietą trzciną lub grubą trawą pustą w srodku , one gnieździly sie w strzechach starych chałup , a teraz jak wszyscy dachówki kładą nie mają gdzie gniazdowac ;:333 Domek normalnie pierwsza klasa , powies w zacisznym miejscu , w tym roku to już trochę za późno , bo larwy juz są ale za rok :tan pierwsze czynsze jak nic wpłyną ;:215
Chałaputkowo to i owo
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Małgosiu wszystko piękne, najbardziej urzekły mnie wierzowce ,bo takowych nie mam w tym roku :wit
warzywnik wzorcowy , moje brokuły zostały objedzone z liści , tylko nie wiem czy to ślimory głodomory czy gołębie , bo też zjadają nam porzeczki
a przy borówce przycupnął sobie dzisiaj szpak i objadał się w najlepsze, jutro zakładam na borówkę firankę,bo moje wnusie nie popróbują borówki :wink:
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Ale cudownie! Kosmosy - nie mam a kocham! Ale już duży słonecznik! :tan
Malwy niesamowite!

Paczka doszła! ;:196 Czy Ty chcesz mnie dobić? ;:306 Gdzie ja mam tyle posadzić?
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Małgosiu Twoje pieski są do zagłaskania, przeurocze. ;:167
Widzę, że sprowadzasz do ogrodu murarki. Chociaż wiem, że to nie mądre z mojej strony, gdyż są nie groźne i pożyteczne, ale kojarzą mi się z dodatkowymi owadami w ogrodzie, których się bardzo boję. Tobie jednak życzę powodzenia . :)
Cudne malwy, w dodatku pełne i zdrowe, na moich już prawie nie ma liści .
Miłego, słonecznego dnia Ci życzę. :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”