Ogródek gagawi cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2008, o 20:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Grażynko. Dziękuję za wizyte w moim ogródku. Pytasz gdzie kupuje róże? Różnie. Trochę w Rosarium, teraz zamówiłam z gołym korzeniem Eden Rose, 2 Leonadro da Vinci na którego choruję od pierwszego spojrzenia jak go zobaczyłam na Forum, 3 Erotiki i 2 kremowe MAria Antonina. W Rosarium też zamówiłam ale w sierpniu "angielki" do nowej różanki i dwie róże historyczne Rose de Rescht i J.Cartier a angielki to Mary Rose i Charles Austin. W zeszłym roku kupiłam u nich L.D.Braitewaite, Ghislaine de Feligonde, Mme Luise Periere, Golden Showers i New Dawn. W zeszłym roku kupowałam też róże z hodowli Małgorzaty Spasówki. Ona nie prowadzi sprzedaży wysyłkowej ale na jej stronie internetowej sa adresy skleow do których dostarcza swoje róże. Jeden z tych sklepów jest jakieś 15 km od mnie więc tam jeździłam i kupiłam Fellowship, Veilchenblau, Flamendanz. Friesie kupiłam w tym roku w szkółce pod Warszawą, a dzisiaj jeździłam do Łomianek, do Florparku po Bonikę i Ninę Weibull ale nie mają jeszcze w sprzedaży róż z gołym korzeniem. Reszta to zakupy przypadkowe, skutki miłości od pierwszego wejrzenia w pobliskich sklepach ogrodniczych. Ale się rozpisałam, ale o różach mogę gadać bez końca.
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Bogusiu w jakiej cenie mają we Floprparku róże z gołym korzeniem?

Ja kupuję ich róże u nas w namiocie Auchan. Sa fajnei zapakowane i mają dużo gałązek i listki :)
Ninę widziałam ale Boniki nie :)
z uśmiechami Iza
u liski
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko zapomniałam napisać Ci o adresie na Allegro, który podała ostatnio Hanka55. Tam kupiłam Chopina, Casanove i Ingrid Bergman po 4 zł ! Czekam na dostawę. Nie udało mi się wkeić skrótu do tego Flesh500 ale znajdziesz w wątku Hani jakieś 4-5 stron wstecz.
Bogusia
Bogusia2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ojej Grażynko, coś strasznie na raty pisze do Ciebie. Też nie bardzo umiem podwiązać Veilchenblau. W ogóle wszędzie piszą, żeby pędy podwiązywac poziomo, a mnie to zupełnie nie wychodzi. Podwiązałam najlepiej jak umiałam ale i tak część pędów "dynda" swobodnie. No trudno, lepiej nie będzię. Głaskanko po łebku dla Czako.
Bogusia
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23

Post »

W Szczecinie tego Auchana mają otworzyć w pażdzierniku - czytam że tam róże też mają......ciakwe czy u nas będą.....

Grażynko miłego dnia
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynka pewno od rana w ogródku
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
gagawi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2007, o 21:57

Post »

Ale dzisiaj poszalałam :P

Grzebałam znowu w rabacie przytarasowej i... wygrzebałam 3 wiadra całych i potłuczonych dachówek, przekopałam pewną część na jakieś 60cm wgłąb i dorzuciłam cennego humusu, posadziłam TAM 3 reine des violettes w odległościach co 45 cm, nie za ciasno? :roll:

Pomieszałam sobie ziemię i podsypywałam w miejscach przy kostce ( zrobiła się duża różnica poziomów ) hmm, a do końca jeszcze ho, ho!

Przy lawendzie posadowiłam kamienie przywiezione z Chorwacji a wśród nich znalazły swoje miejsce delospermy (3) i jeden rozchodnik-wszystko kwitnące na żółto.

Bogusiu - dziękuję za informacje :P i przychodż tak właśnie na raty-miło mi Ciebie gościć :P Czako wygłaskany po łebku.
Miałam dzisiaj podwiązać v, ale nie wiem jak się do tego zabrać :( Pergola jest wąziutka, więc nie da się poziomo rozpościerać jej pędów, mam ją tak przygiąć do pergoli i stłamsić ?
Poza tym glicynia w przyszłym roku opanuje całą pergolę, przyjdzie mi chyba wykopać veilchenblau... tylko nie wiem gdzie ją dać...

Tessko - dzień był wspaniały, słoneczny i milutko pracowity :lol:

Iza - ja juz nie spałam od 5 rano bo tak mnie ciągło do ogrodu :shock: :lol: Wstałam , nastawiłam pranie, obiadek, przyszykowałam śniadanie i przed 9 juz machałam łopatą :P

Aha!!! posadziłam 10 cebulek tulipków przy magnolii ( 10 x mniej niż TY, hi, hi ) ale następne czekają w kolejce :P

Ojjjj, jutro będę miała straszne zakwasy...juz ledwo się ruszam :oops:
Grażyna W
Mój ogródek
regulamin
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

a ja lawendę przesadziłam do Balzaka.

Mam nadzieję, że się przyjmie :)

a dziś była u mnie teściowa i jak powiedziałąm, że posadziłam 14 róz to powiedzała mi, że jak kupiłą córce kiedyś dwie to się nie przyjęły a teśc stwierdził, że mi przemarzną :(
Jak ich lubię to dziś....

kurcze a jak się nie przyjmą????
z uśmiechami Iza
u liski
x-T-s
---

Post »

też tak mnie naszło - że kasa wydana w błoto :cry: :cry: ale niby czemu nie mają się przyjać???

no chyba że mróz trzaśnie 30 :cry:

Grażynko

podziwiam, 5 rano :shock:
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Hehehehe, jak się nie wie, jak sadzić, to się NIE PRZYJMĄ.
Jasne, można kupić różę różową z suchym korzeniem,
wziąć sztychówkę, zrobić szczelinę, wcisnąć korzenie w glinę i czekać, aż zemrze. :twisted:
W końcu" zielepactwo samo rośnie, a psy nie czują bólu", no nie ? :twisted:

Grażynko 45 cm da szczelną ściankę.
Veilchenblau zapętlaj, prowadząc ją w kółko, lekko do góry.
Zrób taką spiralkę -ona miękka podda się, jeśli nie będziesz za mocno zginała, będzie ok.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

hanka55 pisze:Hehehehe, jak się nie wie, jak sadzić, to się NIE PRZYJMĄ.
Jasne, można kupić różę różową z suchym korzeniem,
wziąć sztychówkę, zrobić szczelinę, wcisnąć korzenie w glinę i czekać, aż zemrze. :twisted:
W końcu" zielepactwo samo rośnie, a psy nie czują bólu", no nie ? :twisted:
Haniu - gdyby nie ty pewnie sama bym tak zrobiła :oops:
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O tak. Dotychczas tak właśnie sadziłam 3 róże (pod balkonem)

Haniu a okrywać je na zimę? czy nie?
z uśmiechami Iza
u liski
x-T-s
---

Post »

cześć dziewczyny :lol: :lol: :lol:

ja nasypię taki kopczyk z kory...sztamowe nie będę ogacać, no chyba że kupię białą agrowłókninę i zrobię im kapturki :lol:
Awatar użytkownika
gagawi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2007, o 21:57

Post »

Okropnie wredną miałam niedzielę, na dodatek net się popsuł, aparat foto zaczął szwankować...ech...

Wieczorkiem dla poprawy humoru i odstresowania, pojechałam do OBI. Kupiłam 2 szt Warwick Castle :P :P :P . - 1 powędruje na rabatkę w miejsce reine des violettes- a te z kolei musze przesadzić :oops: , a drugą wsadzę przy lawendzie.
Skusiłam się też na angielkę Fishermen Friend z myślą o mamie .
I agreścik nabyłam.

Czym są wysmarowane badylki róż? taka farbka zielona...

Haniu - dziękuję za rady, spróbuję omotać spiralkowo veilchenblau.
Grażyna W
Mój ogródek
regulamin
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Grażynko, już jestem ciekawa efektów Twojej pracy wiosną.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”