Aprilku, gratuluję zakupu, będziesz zadowolona z Alionushki

On nie musi mieć podpory, możesz go puścić po ziemi (u mnie tak rośnie)
Reniu, nie wiem czemu, ale mój Jan Paweł w tym roku jakiś marny. Co prawda kwitnie, ale zdecydowanie słabiej niż w poprzednich latach.
To powojnik z grupy Wielkokwiatowe Wcześnie Kwitnące i ogólne zazady cięcia dla tej grupy to: w pierwszym roku po posadzeniu nisko - ok 30 cm, w drugim roku ok 60 - 80 cm a w kolejnych latach tniemy na wysokości 150 cm.
Jeśli roślina jest słabo rozgałęziona tniemy niżej w celu rozkrzewienia.
Gabi, są dwie odmiany Invincibelle Spirit i Bella Anna i szczerze, to jak ktoś nie ma zapędów kolekcjonerskich, lub mało miejsca w ogrodzie to nie warto sadzić obu. Bella Anna, jest zdecydowanie niższa od tej pierwszej i ma mniejsze kwiatostany. Ma też silniejsze pędy. Invincibelle Spirit już musiałam obwiązać a Bella radzi sobie jak na razie sama.
U mnie dziś brzydki, pochmurny i zimny dzień
Rano było jeszcze sucho, więc skończyłam ciąć ostatnie lawendy i przy okazji zrobiłam trochę sadzonek. Posadziłam je od razu w miejsce docelowe w ogrodzie, ale chciała bym jeszcze zrobić sadzonek w doniczkach.
Mam nadzieję, że eksperyment chociaż w części się powiedzie i będę miała nowe sadzonki.
Zrobiłam też nowe zdjęcia ...
Kwitną prawie wszystkie różyczki, które sadziłam tej wiosny. Co prawda pojedynczymi kwiatuszkami, ale i tak cieszy to bardzo
Rozkwitają kolejne liliowce. Wybaczcie jeżeli zdjęcia się powtarzają, ale zupełnie już nad tym nie panuję
pozostałe roślinki...
A na koniec, moje