Mój ogród wśród łąk cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Mój ogród wśród łąk cz.2

Post »

Czytam o obierkach, a Viola pisze o kurniku czyli ma kury i nie gotuje kurom obierek?
Małgosiu, a ja wysiewałam już parę razy łobodę i nie rośnie u mnie. Nie wiem w czym tkwi tajemnica? :?
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Skwar i gorąco. Nie powinnam narzekać, bo mi to odpowiada....rano w auto jak wsiadałam to było ok, w pracy chłodek starych murów, w aucie klima :D Myk myk do domku, szybki obiad dla głodnych domowników i ...skok do basenu. :D To jest życie. Jak w LA. A na marginesie, żeby nie było za miło i kolorowo....straszna susza jest :( Rośliny są omdlałe, błagają o deszcz. Coś tam niebo pomrukuje, ale nie wierzę, że to będzie darmowe dziś podlewanko. Muszę ruszyć do ataku.

Violka - Szukałam, co prawda pobieżnie, ale nic nie znalazłam o złym wpływie obierek ziemniaczanych na kompost. Jak znajdziesz, to daj znać. Całe życie człowiek się uczy. A jak masz kurki, to Marysia już Ci zaproponowała co masz robić z obierkami. :wit

Marysiu - Z reguły diabeł tkwi w szczegółach. Ja dostałam kilka lat temu sadzonkę łobody. Pięknie urosła i....od tamtej pory mam w ogrodzie łobody po kokardę. Wiosną wyrzuciłam na kompost chyba z dwie tony młodych siewek. Strasznie się rozsiewa. Muszę kontrolować, bo inaczej byłoby u mnie jak w łobodowym gaju. Prześlę Ci nasionka, bo będzie tego mnóstwo. Ale tak sobie myślę, że może te nasionka muszę się same nasiać? Nie znam się, ale coś tu musi być.

Becia - A kiedy nowy wątek? Czekam ;:108

Do napisania :wit
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

A u mnie przed chwila było darmowe i bezwysiłkowe podlewanie :heja Lało intensywnie dobra godzinę. Co dziwniejsze - w pełnym słońcu ;:oj
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p
Od: 16 cze 2014, o 18:59

Post »

A w zachodniopomorskim znowu sie chyba tylko na burzowych pomrukach skończy , niby sie zachmurzyło ale ani jednej kropli deszczu z tego nie ma , chyba sie rozpłaczę i własnym łzami ogród podleję ;:145
Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Małgoś a u mnie w tej chwili skończyło się padanko, pół godziny za to intensywnie. Wiem że to nie wiele ale małe roślinki już wyglądają lepiej :D Reszta ciągle chlapnięta, na warzywniku ogórki stoją jak zaklęte :cry: coś mi się wydaję, że dużego plonu nie będzie. Wróciłam z bosego obchodu, otworzyłam wszystkie okna i drzwi i jestem szczęśliwsza. Życzę tego samego :wit
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to czary odczyniłam. Powiesiłam pranie i podlałam ogród. Teraz powinien spaść deszcz ;:oj I czekam....Jest okropnie duszno, pomimo wieczornej pory nadal bardzo ciepło. Taki klimat :wink:

Aniu - Zazdroszczę. Ja podlewałam 2 bite godziny, więc ..wiadomo rachunek znów będzie odpowiedni. :D

Monia - Nie lej łez kochana, zaraz i nam się poszczęści. Ja czary odprawiłam, zrób tak samo. To już sprawdzony sposób. ;:196

Aniu - Mieszkamy rzut beretem os siebie, a jak widać w różnych strefach wilgoci. Wisła jest uparta, nie puszcza. Ja czasem mam wrażenie, że w jakimś trójkącie bermudzkim mieszkam. Z jednej strony Wisła, z drugiej Wda....i żadna nie przepuści. Burza krąży w pobliżu od wczoraj, ale nie może się zdecydować. :wit

Zakwitł mi ponownie fiołek. Strasznie się cieszę, bo pierwszy raz udało się powtórzyć kwitnienie w moich warunkach.

Obrazek
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p

Post »

Małgosiu , Twoje czary podziałały , padało rowno i przez 2 godzinki . Tylko ze u mnie z praniem troszkę inaczej to dziala , moja świętej pamięci babcia z Lwowa mawiała "jok cie chłop kocho to ci pranie nigdy nie zmuknie " mam nadzieję że to tylko stare zabobony , chodź dla pewnosci zawsze pranie pod daszkiem rozkladam :;230
Chałaputkowo to i owo
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Monia - Widocznie źle ulokowałam moje uczucia....To nic, już tego nie zmienię ...za 4 dni 22 rocznica, więc już jedno mokre pranie w tą, czy tamtą ...wsio rawno. Byle by deszcz spadł ;:145
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p

Post »

Zaraz źle , po prostu nie znałaś tego powiedzonka mojej babci , ;:196 najlepsze życzenia z okazji rocznicy ;:304 ;:114
Chałaputkowo to i owo
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie, nie jest źle. Dziękuję, kochana jesteś ;:196
Awatar użytkownika
Frodo1
500p
500p
Od: 31 lip 2013, o 09:09

Post »

Małgosiu gratuluję kwitnienia, ja też się cieszę teraz tym samym kwiatkiem, kwitnie na czerwono - tylko, że u mnie nikt nie widzi jak się stara, bo stoi w niewykorzystywanym pomieszczeniu bo tam najchłodniej.
Twój stoi na parapecie po prostu ?
Pozdrawiam serdecznie
Iwona
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Małgosiu- dziękuję za różyczkę śliczna :D , a co mi marchew zjada - pewnie jakiś turkuć podjadek ;:131 , nie mam pojęcia , ja też gęsto sieję a potem żal mi wyrywać żeby przerzedzić - to mi turkuć pomaga ;:223 .
Piękny ten busz warzywnik u mnie też już gęsto- fasolka, bób, groszek najabardziej.
U mnie tego upału się nie odczuwa i rośliny tęż tak mocno nie cierpią, ale podlewać trzeba, - jak są takie upały to cieszę się że mam duzo cienia- rośliny wytrzymują tydzień.
Widok przez bramę bezcenny. ;:196 i lubię takie tajemnicze przejścia
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Deszczu jak nie było, tak i nie ma...Na nic moje czary. Muszę coś innego wymyślić, może taniec rytualny Indian :wink: Do tego wszystkiego przypałętała się świnka do Zuzi, i zanim wyjaśniłam zbolałemu dziecięciu co to oznacza, to wylała już całe morze łez. Biedna, na dworze gorąco, ciało rozgrzane...

Iwonko - Frodo - Fiołka wyniosłam w maju na dwór, postawiłam w miejsce, gdzie słońce nie dociera, ale jest tam jasno. I zakwitł. Zimą stał w dość chłodnym pomieszczeniu. Jak dla mnie, to wymagające roślinki. Ale nie ukrywam, że bardzo mi się podobają. :wit

Dorotko - U Ciebie jest miły cień, te stare drzewa niosą ukojenie w upale. Ja bobu nie posadziłam ;:223 , a groszek został chyba wydziobany. Turkucia miałam, nikt mi wierzył, że może byc taki duży...a on podżarł w zeszłym roku pęd dalii, która zakończyła w ten sposób żywot. To są bestie. Ale nie wiem jaki jest na nie sposób. Trzeba zajrzeć do wujka google. :wit

Pierwsze cukinie

Obrazek

Nowości z kwitnień obecnych w ogrodzie. Malwy mają wspaniały kolor, idealny układ kwiatków....ale nie lubię ich ;:185 , bo strasznie chorują na rdzę...liście są całe żółte. Wygląda to bardzo nieładnie.

Obrazek

Obrazek

Więcej nie mogę wstawić fotek, bo znów internet mi szwankuje :( .
Awatar użytkownika
chalaputkowo
1000p
1000p

Post »

Ta biała dalia , cuuuuuuuuudo ;:oj , Twoje czary podziałały u mnie ;:224 , przed chwilą była burza , padało dla mnie i dla Ciebie i niestety narobiło bałaganu , wywróciło groszki , pobiło glinianą donicę , nałamało lilii ;:145 , ni ma deszczu źle , taki deszcz tyż źle . Więc takiego równego , łagodnego Ci życzę i trzymam kciuki , mój Misio jest świetny w zaklinaniu deszczu za pomocą Indiańskich tańcy ;:306 , poproszę może pomoże ( kiedyś go nagram :;230 )
Chałaputkowo to i owo
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Małgosiu bardzo współczuję Zuzi zachorowania w te najgorsze upały na świnkę. ;:168
Ja także ją przechodziłam jako dziecko w czerwcu, okropnie wspominam, cała szyja obolała, nie mogłam głową pokręcić.
Twój zadbany warzywnik zaowocował wspaniałą wczesną cukinią, moja dopiero zakwita.
Malwy mają piękne, pełne kwiaty, bardzo je lubię, ale zastanawiam się czy ich nie wyautować z ogrodu, gdyż na tą rdzę żadne opryski nie pomagają, moje już sterczą prawie bez liści. :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”