Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.2
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.2
Jakiś konkretny masz na myśli?
Ja stosuje jak na razie tylko pokrzywówke 
Chodzi mi o odpowiednio zbilansowany skład czyli na tą fazę kwitnienia stosunek azotu do fosforu i potasu.Przejrzałam strony hodowców,podają to co wiadomo,ale wszystkiego nie(wiadomo każdy ma swoje sekrety).Lanie pokrzywówki może(ale nie musi)doprowadzić do zaburzeń we wzroście(kwitnienie i owocowanie).
1.AZOT
2.FOSFOR
3.POTAS
Takie podają kolejności nawożenia dyń.Jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić dla dobra ogółu hodowców.
Dziękuje.Joanna.
1.AZOT
2.FOSFOR
3.POTAS
Takie podają kolejności nawożenia dyń.Jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić dla dobra ogółu hodowców.
Dziękuje.Joanna.
- BobejGS

- Kontakt:
Nie można dawać np samego azotu. Natomiast co do każdej fazy, trzeba dobrać odpowiedni stosunek NPK
Muszą być wszystkie, ale w odpowiednim stosunku. To już jest wyższa szkoła jazdy
Jak znajdę coś ciekawego to wstawie. Bo mam to zapisane w zeszycie ale obecnie w pracy jestem 
Właśnie o to chodzi.Chodzenie koło dyni żeby osiągnąć 30-50kg jak dla mnie mija się z celem.Za dużo zachodu ,za mała satysfakcja.
5-10-5
5-15-5
Niech nie czują się obrażeni hodowcy nie-gigantów.
Joanna
5-10-5
5-15-5
Niech nie czują się obrażeni hodowcy nie-gigantów.
Joanna
- BobejGS

- Kontakt:
Proszę
http://www.pumpkin.pl/content/Chcecie-u ... towej-klasPodlewamy stosując roztwór składników mineralnych (fosfor, potas, azot) w następujących proporcjach: 15/30/15 w maju (pora sadzenia) i czerwcu (wzrost korzenia), 20/20/20 w lipcu i 15/10/30 w okresie wzrostu
Dzięki.Dlatego wartości które podałam wydawały mi się delikatnie mówiąc skromnie zaniżone(podałam dane za hodowcą). Joanna
Pokrzywówka ma przewagę azotu więc nadaje się na wczesną fazę wzrostu liści, ale od zawiązania owocu musi być duużo potasu.
Ja daję nawóz dolistny KALI 11-12-38 + mikro (bor (B) 0,030;miedź (Cu) 0,030;żelazo (Fe) 0,150;mangan (Mn) 0,070;molibden (Mo) 0,002;cynk (Zn) 0,070)
Dobrze rozpuszcza się w wodzie, a dyńki go kochają co widać na moich zdjęciach dwóch krzaczków Bambino.
Zastosowałem do tej pory dwa zabiegi w odstępie 7 dni w środę wypadnie trzeci i chyba ostatni bo potem dynie będą już dojrzewać.
Ja daję nawóz dolistny KALI 11-12-38 + mikro (bor (B) 0,030;miedź (Cu) 0,030;żelazo (Fe) 0,150;mangan (Mn) 0,070;molibden (Mo) 0,002;cynk (Zn) 0,070)
Dobrze rozpuszcza się w wodzie, a dyńki go kochają co widać na moich zdjęciach dwóch krzaczków Bambino.
Zastosowałem do tej pory dwa zabiegi w odstępie 7 dni w środę wypadnie trzeci i chyba ostatni bo potem dynie będą już dojrzewać.
Chciałem się jeszcze wypowiedzieć na temat przysypywania pędów ziemią,który poruszył arkawroc. Jak już wcześniej wspomniałem rekordziści zza oceanu zasypują pędy w całości. Ja przysypuję tylko gdzie nie gdzie jak mi się zachce
. To pobudza dyńkę do wypuszczenia dodatkowego korzenia, czasem wypuszcza go z góry jak na zdjęciu poniżej a jak wiadomo lepiej żeby korzeń nie był oświetlony przez słońce.

Tu akurat woda wymyła troche korzeń bo wiaderko z wodą mi się "wymsknęło"
Po zrobieniu fotki zasypałem jak Bóg przykazał

Odniosę się jeszcze do wypowiedzi Błażeja na ten temat:
Pozdrawiam

Tu akurat woda wymyła troche korzeń bo wiaderko z wodą mi się "wymsknęło"
Po zrobieniu fotki zasypałem jak Bóg przykazał

Odniosę się jeszcze do wypowiedzi Błażeja na ten temat:
Otóż korzenie przybyszowe sięgają do dwóch metrów wgłąb ziemi ( prędkość wzrostu korzenia 1m na dobę), więc ta mała góreczka ziemi nie może zaburzać prawdziwego zasilania wodą (czyli cysterny wody na jeden krzak).BobejGS pisze:Z drugiej strony idąc na logikę, gdzie będzie łatwiej pod korzeń przybyszowy dokarmić? Na górkę, czy płaskie
Pozdrawiam
- BobejGS

- Kontakt:
Przestało padać, także poleciałem zrobić zdjęcie dyni, na potrzeby towarzystwa, które organizuje corocznie konkurs na największą dynie

-
arkawroc
- 200p

- Od: 24 sty 2011, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moja pierwsza dzisiaj osiągnęła 81mm. czyli przyrost od wczoraj 14mm w średnicy
Moja dynia ma owoc wielkości około 85cm (po napięciu miarki ;d), który rosnie od 20 czerwca, ale niestety ma wadę widoczną na zdjęciu;/. Na szczęscie mam jeszcze jeden krzak, który rokuje lepiej, tylko z tą róznicą, że kwiat żeński zapyliłem dopiero wczoraj
. 

Pozdrawiam Przemek ;)
- BobejGS

- Kontakt:
Oj szkoda. Taka ładna Dyńka. Zostawiasz ją czy usuwasz?
Zostawiam ją ponieważ na pędzie głównym nie mam już żadnego kwiata żeńskiego, pęknięcie na razie nie powiększa się i Dynia cały czas rośnie 
Pozdrawiam Przemek ;)
Ja miałam 4 sadzonki gigantów, ale niestety mój pies wyrwał mi jedną
tak się wkurzyłam. Siałam je dość późno bo przed 15 mają i dopiero jedna z nich ma kwiaty żeńskie.