Ogrodowe rewolucje czyli jak powstaje nasz azyl
- chalaputkowo
- 1000p
- Od: 16 cze 2014, o 18:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogrodowe rewolucje czyli jak powstaje nasz azyl
Witaj Aniu , floksy i dla mnie nigdy nie były specjalnie piękne i mam je dopiero od roku , ale przekonały mnie do siebie zapachem i stanowią fajną plamę kolorystyczną . Twoje róże bajka kolory mnie zachwyciły

Zielono mi - bo wesoło mi - bo zielono mi - Monika
Chałaputkowo,Chałaputkowo-dwa
Chałaputkowo to i owo
Chałaputkowo to i owo
- ann_30
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 mar 2012, o 10:36
Witam wszystkich wieczorową porą
wsiania wiem coś na temat strat wśród roślin podczas remontów
I ja kilku roślin nie mogę się doliczyć
Przejrzałam internet i rzeczywiście moja różyczka podobna jest do Westerland ale kupiłam ją jako NN więc głowy nie dam
smolka witam w moim ogrodzie i cieszę się,że Ci się w nim podoba.Zapraszam częściej
nifredil Sabinko ja też obstawiam cukinię.Mieszankę kwiatów pnących kupiłam w Lidlu i raczej spodziewałam się innych roślin,przynajmniej nasturcje i fasolka pnąca wyrosły zgodnie z opisem
Słynna ONA to Madame Julia Correvon czyli pewnie 80% marketowych powojników
chalaputkowo floksy bardzo lubię nie tylko jako ładnie kwitnące byliny ale też są wspaniałymi wabikami dla owadów.Często przylatuje do nich Fruczak Gołąbek a moje córcie prawie uwierzyły,że to polski koliber

wsiania wiem coś na temat strat wśród roślin podczas remontów

smolka witam w moim ogrodzie i cieszę się,że Ci się w nim podoba.Zapraszam częściej

nifredil Sabinko ja też obstawiam cukinię.Mieszankę kwiatów pnących kupiłam w Lidlu i raczej spodziewałam się innych roślin,przynajmniej nasturcje i fasolka pnąca wyrosły zgodnie z opisem

chalaputkowo floksy bardzo lubię nie tylko jako ładnie kwitnące byliny ale też są wspaniałymi wabikami dla owadów.Często przylatuje do nich Fruczak Gołąbek a moje córcie prawie uwierzyły,że to polski koliber

- chalaputkowo
- 1000p
Przepraszam Aniu że źle zrozumiałam Twój wpis
, małe literki na tablecie i... pomyłka gotowa . Motylka zwanego polskim kolibrem udało mi się też u siebie spotkać , zadziwiające stworzonko .
Powiedz mi proszę czy floksy masz w różnych kolorach .....?, ja osobiście mam tylko różowe .
Jeszcze raz przepraszam za gapiostwo

Powiedz mi proszę czy floksy masz w różnych kolorach .....?, ja osobiście mam tylko różowe .
Jeszcze raz przepraszam za gapiostwo

Chałaputkowo to i owo
Chałaputkowo to i owo
- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
Floksy to piekne kwiaty tyle że od dołu często im liście brązowieją,ale sa na to sposoby
piekne są i te najzwyklejsze różowe i białe zresztą mam wrażenie że najmocniej pachną ,a odmianowe które powoli zaczną swój pokaz to już prawdziwe cudeńka -warto mieć 

- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Tak, floksy są cudowne. Zdobyłam je wiosną i ja!
Raczej nie spodziewałabym się Jana Pawła II wśród biedrowych clematisów.

Raczej nie spodziewałabym się Jana Pawła II wśród biedrowych clematisów.

Lilie śliczne taki intensywny żółty, ale że aż takie duże, że cię przerosły ja pewnie bym im zrobiła zdjęcie bez pomocy ławki bo nie dość że jestem wielka to mam długie łapki 

- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Oho,ho ho ho ,żadnej doskonałości u mnie nie ma,Jeszcze dużo mamy do zrobienia,ścieżki,ściana w kamieniu.Grill z wędzarką.A czasu niet I choróbska się wloką

A jeszcze jakieś nowe roślinki zawsze kręcą

Floksy i ja uwielbia, chociaż mam ich mało.Ale wystarczy ,,a zapach idę i zatrzymuję się przy nich i wącham i wącham

- ann_30
Ruda Żabo i jak kocham floksy.Teraz poluję na odmiany o ciekawych liściach
chalaputkowo Moniko nic się nie stało
Floksów mam kilka kolorów,ale sukcesywnie powiększam kolekcję
dorcia7 niestety podczas mokrego lata zmorą floksów jest szara pleśń ale w tym roku pięknie rosną
Mam do nich sentyment bo kojarzą mi się z Babcinym ogródkiem
Aneczko mam jeszcze 2-3 clematisy z Biedronki i przyznam,że chociaż jeszcze nie kwitną to ich liście różnią się od innych więc może nie będą to kolejne Madame...
szostani ja też taka malutka nie jestem,bo mam około 1,70 metra wzrostu
Wolałam fotografować z ławki,bo wtedy łatwiej o dobre ujęcie
anabuko1 kochana zauważyłam,że u prawdziwego pasjonata ogród nigdy nie jest skończony.Zawsze są jeszcze jakieś plany i marzenia do zrealizowania
Pozdrawiam cieplutko
Kochani "tyle o sobie wiemy na ile nas sprawdzono" a ja rozwinę tą myśl dalej: wiemy ile mamy gratów kiedy przychodzi czas na przeprowadzkę
Niby odległość nieduża bo z parteru na piętro ale od kilku dni tylko noszę,noszę i noszę.Najgorszy jest etap segregacji,bo nie wszystko się zmieści,albo jest zepsute czy nie pasuje do nowego wnętrza.Jak zwykle największy dylemat mam z gratami pod tytułem:"To jeszcze kiedyś się przyda"
Pogoda dziś piękna i prawdziwie wakacyjna więc pobiegłam cyknąć kilka fotek,bo nie wiadomo jak długo słoneczko będzie u nas gościć

Krzewuszka oszalała i znowu kwitnie:

chalaputkowo Moniko nic się nie stało

dorcia7 niestety podczas mokrego lata zmorą floksów jest szara pleśń ale w tym roku pięknie rosną

Aneczko mam jeszcze 2-3 clematisy z Biedronki i przyznam,że chociaż jeszcze nie kwitną to ich liście różnią się od innych więc może nie będą to kolejne Madame...

szostani ja też taka malutka nie jestem,bo mam około 1,70 metra wzrostu

anabuko1 kochana zauważyłam,że u prawdziwego pasjonata ogród nigdy nie jest skończony.Zawsze są jeszcze jakieś plany i marzenia do zrealizowania

Kochani "tyle o sobie wiemy na ile nas sprawdzono" a ja rozwinę tą myśl dalej: wiemy ile mamy gratów kiedy przychodzi czas na przeprowadzkę

Niby odległość nieduża bo z parteru na piętro ale od kilku dni tylko noszę,noszę i noszę.Najgorszy jest etap segregacji,bo nie wszystko się zmieści,albo jest zepsute czy nie pasuje do nowego wnętrza.Jak zwykle największy dylemat mam z gratami pod tytułem:"To jeszcze kiedyś się przyda"

Pogoda dziś piękna i prawdziwie wakacyjna więc pobiegłam cyknąć kilka fotek,bo nie wiadomo jak długo słoneczko będzie u nas gościć

Krzewuszka oszalała i znowu kwitnie:

- chalaputkowo
- 1000p
Witaj Aniu
piekne zdjęcia szczególnie urzekł mnie ten zakątek przy murze , przeplatajace sie formy , wielkość i kolory bardzo podoba mi sie ta kompozycja , gratuluje pomysłu , super

piekne zdjęcia szczególnie urzekł mnie ten zakątek przy murze , przeplatajace sie formy , wielkość i kolory bardzo podoba mi sie ta kompozycja , gratuluje pomysłu , super

Chałaputkowo to i owo
Chałaputkowo to i owo
- chalaputkowo
- 1000p
Ach , zapomniała bym floksy ( mam tylko różowego) trafiły do mnie przez zupelny przypadek , dostalam od pewnej starszej Pani , i przyznam szczerze że w pierwszej chwili byłam bardzo nie zadowolona , ale że nie wyrzucam żadnych roslin , wsadzilam je pod płotem i mialam nadzieje że same znikną , az zakwitły i szok i zapach i miłość . I o maly wlos, z własnej glupoty 

Chałaputkowo to i owo
Chałaputkowo to i owo
- ann_30
Moniko dziękuję za miłe słowa
U mnie floksy rosną przy murze celowo,bo kiedy dostałam sadzonki to tylko tam było wolne miejsce.Jak chcesz powiększyć swoją kolekcję a któryś z moich Ci się spodoba to chętnie się podzielę
Dziś w nocy była potężna burza ale wcale się nie ochłodziło bo słonko aż praży.Dobrze,że chociaż roślinki zostały konkretnie podlane deszczem,przynajmniej ominie mnie codzienna bieganina z konewką
Dzisiejsze zdjęcia,jeszcze ciepłe

Dziś w nocy była potężna burza ale wcale się nie ochłodziło bo słonko aż praży.Dobrze,że chociaż roślinki zostały konkretnie podlane deszczem,przynajmniej ominie mnie codzienna bieganina z konewką

Dzisiejsze zdjęcia,jeszcze ciepłe

- aneczka1979
- Od: 14 cze 2010, o 21:44
Aniu ale masz piękną kolekcję lilii i liliowców.
U nas dopiero teraz spadł pierwszy deszcz od dawna. Padało jednak z pół godzinki, mogło trochę dłużej.
U nas dopiero teraz spadł pierwszy deszcz od dawna. Padało jednak z pół godzinki, mogło trochę dłużej.
- chalaputkowo
- 1000p
Bardzo dziękuję za propozycję , na pewno skorzystam
.Niby mieszkam w strefie klimatycznej 7A może nawet B bo to tak dziwnie na mapie zawija , a ani floksy ani tym bardziej budleja jeszcze u mnie nie kwitną
niesamowity kolor , taki niebieski , ja mam bordową .Pozdrawiam z bardzo w tej chwili mokrego zachodniopomorskiego , leje jak z cebra

Chałaputkowo to i owo
Chałaputkowo to i owo
- ann_30
Aneczko lilie tak naprawdę dopiero zaczynają kwitnienie,bo sporo jeszcze jest w pąkach ale przynajmniej dłużej będą cieszyć oczy
U mnie wczoraj kilka razy padało ale za to w nocy ominęły nas zapowiadane gwałtowne burze
Moniko budleje mam w czterech kolorach ale posadzone są razem więc rosną jako wielokolorowy krzew.Nawet ładnie to wygląda
Powoli rozwijają się kolejne floksy:

Juka szaleje:

Już niedługo zakwitną mieczyki:

Taka niespodzianka wyrosła na trawniku:

Liliowiec jak słoneczko:

Moniko budleje mam w czterech kolorach ale posadzone są razem więc rosną jako wielokolorowy krzew.Nawet ładnie to wygląda

Powoli rozwijają się kolejne floksy:

Juka szaleje:

Już niedługo zakwitną mieczyki:

Taka niespodzianka wyrosła na trawniku:

Liliowiec jak słoneczko: