Parapetowa kaktusiarnia DAK

Zablokowany
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Parapetowa kaktusiarnia DAK

Post »

Vito, nie jestem biologiem, nie ma co pochopnie Noblem szafować, ale wiem, że nazwa "sukulent" to dyskusyjna nazwa jeśli chodzi o terminologię. Nie ma sensu kłócić się o to, co fachowcom przysparza sporo problemów.
Wg wiadomości z wiki (które to źródło zacytowałeś) to nawet pelargonie zalicza się do sukulentów (korzeniowych), do łodygowych należą kaktusy, a do liściowych zapewne z powodzeniem mogą należeć hoje.
To gromadzenie wody wyznacza przynależność do nich.
Awatar użytkownika
vito157
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2009, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Sukulenty, to takie rośliny, które są w stanie przeżyć w warunkach ograniczonego dostępu do wody. Hoye wprawdzie nenufarami nie są, ale od czasu do czasu, lubią sobie 'łyknąć'. Więc - moim zdaniem - do sukulentów trochę im daleko.
Ale co ja mogę wiedzieć? W końcu jestem tylko zwykłym zjadaczem kartofli...

A to taka moja (kwitnąca akurat) hoja pulbicalix...

Obrazek
Awatar użytkownika
annaoj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2012, o 21:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kaktusy od czasu do czasu też lubią sobie łyknąć! Jakby ktoś widział jak ja poje hoje, to jak nic uznałby, że to sukulenty.
A poważnie - hoje jak najbardziej są w kaktusowym wątku mile widziane! Podobnie jak inne badylki i nawet koty! ;:333 ;:306
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie lubię sporów terminologicznych, bo to wg mnie spory o natkę marchewki, gdy jej korzonek stanowi sedno. :wink:
Doceniam wartość terminologii, by w ogóle można się było z sensem dogadać, ale gdy dogadanie prowadzi do sporu nie o meritum, a o sam termin, to dla mnie jest bez sensu.

I tu znów wychodzi problem z nazwą - czy hoja pulbicalix to coś innego niż hoja pubicalyx, czy może istnienie takich dwóch nazw w necie wynika z literówki?
Nie pytam, by się spierać o nazwę, tylko mam malutką sadzonkę hoja pubicalyx i bardzo by mnie cieszyło, gdyby kiedyś tak pięknie zakwitła. A przy okazji na przykładzie tej fotki to nabieram ochoty na konwerter macro. :wink:

Joanno, ja swojego Portosa muszę jednak poić bardzo regularnie. :;230 - on na pewno nie jest sukulentem. ;:306
Ale lubi moje sukulenty. ;:108 i dba o nie.
A jakby ktoś widział jak ja swoje kaktusy moczę na deszczu, to powiedziałby, że to jakieś bagienne roślinki ;:306 :;230
Awatar użytkownika
vito157
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Masz rację DAK: to tylko kwestia nomenklatury i nie ma o co kopii kruszyć.

Jeśli zdjęcie mojej hoyi sprowokowało Cię do kupna konwertera macro (lub makro; jak kto woli), to muszę Cię zmartwić: ono było zrobione gołym jak święty turecki obiektywem. Fakt: był to obiektyw macro 1:1, ale dużą głębię ostrości uzyskałem tu przy pomocy techniki, zwanej stackingiem (chyba nie ma ona polskiej nazwy).
Awatar użytkownika
annaoj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2012, o 21:29

Post »

Myślę, że chodzi o tą samą roślinkę - H. pubicalyx!
Ja też choruję na konwektor, a jeszcze lepiej na obiektyw macro! :roll:
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

vito157 pisze: był to obiektyw macro 1:1,
I w tym problem - chyba sobie takiej zabawki nie kupię - droższa od całego mojego sprzętu - proponowano mi taki za prawie trójkę z trzema zerami. A techniki stackingu raczej też nie opanuję. :;230 , ale fakt, że jak się ma takie puchate kwiatuchy, to aż korci postarać się jakoś to wydobyć na fotkach.
Awatar użytkownika
vito157
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

DAK pisze:
vito157 pisze: był to obiektyw macro 1:1,
prawie trójkę z trzema zerami.
No niestety... Dobre szkła muszą kosztować. Taki już jest ich urok. Ja za swój też tyle dałem...
DAK pisze:A techniki stackingu raczej też nie opanuję.
Możesz mi podać choćby jeden powód, dlaczego NIE?
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeden?
Wiele. Ja niewiele pamiętam z fotografowania z przed lat - czas, przesłona, światło, ustawianie czułości itp. . Najpierw przypominanie podstaw, potem zapoznawanie się z nowymi technologiami związanymi z technologiami cyfrowymi, a dopiero jak mam podstawy, to na porządnym cokole mogę rozglądać się za dalszymi perspektywami. A z tym rozglądaniem będzie ciężko, bo nie samymi pasjami człowiek żyje, trzeba jeszcze na te pasje zarobić, a to zabiera większość czasu.
Ja wiem, że to staromodne myślenie, ale ja też jestem z epoki gdy "gdy ludzie byli 'smart', a telefony były głupie", a właściwie jeszcze dawniej, gdy telefonów nie było (bo czekało się na nie 10 lat).
Awatar użytkownika
vito157
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

DAK,
Jak na kobietę przystało, wciąż masz 18 lat. Ja mam wciąż 21. Ale też jeszcze pamiętam i oczekiwanie na telefon, i 'Ekran z bratkiem', i 'Jacka i Agatkę' na dobranoc, że nie wspomnę o aparatach marki Smiena, wręczanych na komunię.
A jednak posługuję się wspominaną wcześniej metodą stackingu (cokolwiek to nie znaczy), PhotoShopem, cyfrowym zapisem zdjęć, grafiką komputerową i 1001 innych rzeczy, które dla moich rówieśników są już raczej nieosiągalne. Nieosiągalne dlatego, że zagapili się, gdy pociąg odjeżdżał. I teraz stoją bidulki na peronie... I tak już pozostanie...
Zmierzam DAK do tego, że nawet jak pociąg już odjechał, to trzeba szukać choćby drezyny i go gonić! A nie rozkładać ręce i mówić: za późno...
Awatar użytkownika
Martada
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2013, o 19:34

Post »

DAK pisze: Obrazek]
Prawdziwy Reinbow ;:333 ...nieosiągalne dla mojego sprzętu ale dobrze oglądać to u Ciebie :D

I mi też było bardzo, bardzo miło ;:196
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marto, ja cieszyłam się jak dziecko jak zobaczyłam na zdjęciu odwzorowanie tej pomarańczowej gardzieli. :D
On ma właśnie tak piękną gamę barw i strasznie mnie drażniło, że nie da się tego uchwycić.
Tu porównanie obok siebie:
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kwiat Echinopsis zaczekał na kolegę i dziś są dwa:

Obrazek Obrazek
Ciekawe, czy zaczeka jeszcze na trzeciego, bo się szykuje do otwarcia.

Trochę słońca pozwoliło dziś na otworzenie się Aylosterki, ale gymnolom to jakoś ciągle za mało, może się muszą też porządnie ogrzać od środka po tej fatalnej aurze:

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
KwiAnna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2010, o 10:28

Post »

Brawo, fotki ;:215
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Ja się na fotografowaniu nie znam ale widzę, że za aparat nie przepłaciłaś. Dla mnie rośliny i zdjęcia super! ;:215
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”