Ogród w dolinie cz. 11-bawmy się kolorem

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród w dolinie cz. 11-bawmy się kolorem

Post »

Piękne portrety różane! Moja pierwszą miłością też była Nostalgie... :D
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Od: 24 mar 2012, o 00:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziś oprócz zachwytów nad różyczkami co jest oczywista oczywistością :uszy , zachwycę się frezjami...
To moje ulubione kwiaty od zawsze, odkąd się urodziłam...a było to 8 marca...wtedy, za tamtych czasów :wink: to były najpopularniejsze kwiaty na TO święto ;:224 . Więc w dniu moich urodzin Mamusia dostała od Tatusia bukiet z 100-tki frezji. Musiałam się ich wtedy nawąchać bo do dziś ich zapach rozpoznaję z wielu, wielu metrów ;:108 .
Zakwitły Ci w gruncie czy w doniczce ?
Też mam je na balkonie...i to nawet zapączkowane :heja :heja :heja .
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Aniu nie wiedziałam że masz tyle pięknych róż. Mój Generał już przekwitł, ale czekam na jego następne kwitnienie.Westerland wyszedł w pięknych kolorach. Mojego usunęłam z ogrodu bo ciągle przemarzał.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Gdzie nie zajrzę do ulubionych wątków, to różyczki. Uwielbiam je na zdjęciach ;:65 . Masz bogatą kolekcję i pięknie je fotografujesz ;:180 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Sweety!

Z podziękowaniem za pięknego Chopina, parę słów o gustach....
sweety pisze: Lisico! Dyskusja o kolorach? Podobno o gustach się nie dyskutuje
Ale podyskutować o kolorach chyba można...? Przecież różnice w upodobaniach kolorystycznych są niezmiernie ciekawe.
De gustibus non est disputandum rozumiem w ten sposób, że odmiennych gustów się nie krytykuje. Co nie wyklucza dyskusji...

A rozę Astrid Graffin von Hardenberg polecam gorąco.
Jest jak heroina w operze dramatycznej. Wychodzi na scenę w czarnej szacie i długo stoi w czerni, aż zaczyna ją oświetlać mocne purpurowo-czerwone światło. A wtedy.... ;:226 nie można od niej oderwać oczu.
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14

Post »

Lisica piękny i jaki trafny opis tej róży ;:63
Miło spędziłam czas na Twoim cudownym ogrodzie ;:333 zdjęcie super ;:168
Pozdrawiam -Dzidzia
aktualny,
spis wątków,
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Aniu warto było spędzić ten czas od samego początku wątku bo zobaczyłam cuda :shock: napatrzyłam się na śliczne i niektóre dobrze mi znane róże ;:215 pochyliłam się nad drobiazgami i żyjątkami łącznie z królem ogrodowym Okamim I ;:167
Na koniec rozbawiła mnie Lisica swoim trafnym acz dowcipnym opisem róży Astrid Graffin von Hardenberg, której też nie posiadam ;:306
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

moja żona powiedziała "starczy tych róż - nie ma gdzie wsadzać" - pokazałem jej Twoje ostatnie zdjęcia ... będziemy mieli więcej róż ;:306
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

No to miałam sporo do nadrobienia, bo razem z wyjazdem,gdzieś mi się zapodziałaś. :D
Relacja z wyprawy tematycznej bardzo piękna jak również zawiązywanie nowych przyjaźni. ;:4
A tymczasem Aniu, u siebie masz ogród botaniczny, który wszyscy podziwiamy a róże cudowne. ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Bajeczne różane obrazy ;:167
Chopin to jedna z moich ukochanych odmian..... Westerlanda też uwielbiam, ale straciłam 2 krzaczki i już nie posadzę, bo choćbym chciała, to nie mam gdzie....
Aniu i w domu masz cudne kwitnienia, hojki niesamowite ;:167
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

W ostatnich tygodniach od ogrodu i forum odciągała mnie matura córci. Wczoraj zamknęliśmy ten etap ;:138 Nigdy nie przepuszczałam, że będę się tak tym denerwować. Ale obowiązki szkolno - rodzicielskie już ostatecznie zakończyłam, przede mną urlop, więc ... hulaj duszo piekła nie ma ;:224 Ten wolny czas na pewno poświęcę ogrodowi. Mam swoje plany :D
Z okazji matury Aga posadziła drzewo - klona jawora "Esk sunset". Upatrzyłam go u Szmita. Okazało się, że i u nas jest do dostania i to znacznie taniej ;:oj Klona jej pokazałam i się spodobał. Mogła oczywiście wybrać inne, ale i jej się podobał. Wybrała miejsce i już rośnie ;:138

Obrazek

W ostatnich tygodniach do ogrodu znowu trafiło sporo, innych nowości ;:224 W tym trzy róże:

Eden Rose - z takim kwiatem przyszła. Nieco zmęczony, ale jest. Teraz czekam na swoje.

Obrazek

Purple Haze do kompletu z rosnącymi już u mnie: Satin Haze i Cute Haze. Na razie ma pąki, więc pokaże słodkiego pustaczka - Satin Haze

Obrazek

No i mam wreszcie swoje oczęta - Bright as a button ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czy można jej się oprzeć?

Na tarasie zagościł nowy klonik

Obrazek

Obrazek

Na rabacie żwirowej nowa żurawka - Fire alarm

Obrazek

Muszę przyznać, że żurawki rosną tam wręcz rewelacyjnie.

Posadziłam też nową kocimiętkę

Obrazek

dwie odmiany krwawnika

Obrazek

Obrazek

jasnotę

Obrazek

A że rojniki w donicy po truskawkach świetnie się czują, do ogrodu trafiła amforka. Także dla rojników :D

Obrazek

Mam także nowego floksa. Niestety bez nazwy odmianowej

Obrazek

i łubin

Obrazek

A w ogrodzie z nowości zakwitły kolejne róże

Knirps

Obrazek

Briosa

Obrazek

Okrywowa NN

Obrazek

Sweet Cover

Obrazek

Mr Lincoln

Obrazek

Lavaglut

Obrazek

Red Fairy

Obrazek

Miniaturowa NN

Obrazek

Garden of Roses, na którą skusiłam się dzięki Asi (Daffodil)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ballerina

Obrazek

Obrazek

Agness Schillinger

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bordure Rose

Obrazek

Kwitną także pierwsze lilie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kasiu (Kasiula17)! Podaje nazwy, bo lubię jak to robią inni. Niekiedy coś mi się podoba i chciałabym sobie to kupić. Niestety muszę pytać, a tak: inni wiedzą, ja nie muszę odpowiadać i ... ćwiczę pamięć. Same zyski!

Dla Ciebie słodka Avalon

Obrazek

Teresko (tesia39)! Najgorsze jest to, że Westerland jest dużą różą, a i Rhapsdy in Blue - niemałą. Ale może kiedyś się zmieszczą, bo na pewno są warte grzechu ;:224

Lavender Ice

Obrazek

Mariolu (kropelka)! W naszych centrach ogrodniczych też jeśli chodzi o wybór róż - marnie. Do tego są bez nazw i często - chore ;:185 Mam sporo róż, ale jest wielu forumowiczów przy których moja kolekcja to nic... Ale cieszę się, że Ci się podoba!

Nostalgie

Obrazek

Aniu (ann_30)! Zdecydowanie różom potrzeba czasu. Jak tak patrzę na swoje to tak na prawdę zaczynają pokazywać na co je stać w 3cim sezonie. Ale i wcześniej ładnie potrafią kwitnąć, zaspakajając nasze pożądliwe oczekiwanie ;:306

Twiggy Rose

Obrazek

Miłko (takasobie)! Moje LO są młodziutkie. Najstarsza nie rośnie u mnie roku. Ale i tak część przerobię na pachnące przysmaki :;230 Na razie jednak chciałam się nacieszyć kwiatami. Munstead Wood ma niesamowity kolor i bardzo się cieszę, że kupiłam te 2 krzaczki. A zrobiłam to, by nieco ożywić rabatę z Pashminami, Pastellami i Marietheresiami. Udało się!

Róża NN- prezent. Mam co do niej mieszane uczucia... Jakoś dziwnie blaknie z upływem czasu.

Obrazek

Marzko (Sosenki4)! Biedermeier na prawdę jest śliczny, tylko te ostatnie zimnice na przemian z upałami dały mu się we znaki. Mam jednak nadzieję, że i w tym roku się rozkręci :D Na razie wygląda tak

Obrazek

Sabinko (nifredil)! Strasznie miłe to, co mówisz ;:196 A Kronenberg jest prawdziwą różaną królową. Mieni się kolorami i ma piękne kształne kwiaty ;:173

Baronesse

Obrazek

Aniu (Annes77)! Moje Munstead Wood (mam 2 krzaczki) przyszły z F. jako takie marne sadzonki, że byłam przerażona. W zeszłym roku się jednak powzięły, a w tym są ... wielkie i kwitną na potęgę. Chyba im u mnie dobrze. Ale rosną w lekkim cieniu. Pashminy natomiast powoli się rehabilitują po zeszłorocznych 'popisach'

Herbaciana NN

Obrazek

Ilonko (ilona2715)! Dlatego mi się i i Ciebie tak podoba, bo mamy podobny gust. Niestety kosmos wymaga podparcia , bo najchętniej tylko by leżał :evil: Ale ma tak piękne i duże (w stosunku do krzaczka) kwiaty, że można mi o wybaczyć... A drut musze znowu kupić. Skończył się...

Berolina w dążeniu do nieba

Obrazek

Dosiu (Dobrosia)! I jak tak lubię popatrzeć u innych, poczytać i co nieco zastosować u siebie. Co po wskazanych przez Ciebie zdjęć. Wyszedł mi słoneczny, wesoły dom. Czyli taki jak chciałam. A to, o co pytasz to po prostu stokrotka afrykańska (osteospermum)

Koralowa NN

Obrazek

Ewo (gajowa)! To znaczy, że zaczynałyśmy tak samo. A teraz? Mamy trochę więcej róż i równie długą listę chciestw

Chopin

Obrazek

Kasiu (oxalis)! I ja uwielbiam frezje. Miałam z nich bukiet ślubny do ślubu cywilnego. Pamiętam tamte bukiety na Dzień Kobiet. Wcześniej goździki lub gerbery, a potem frezje lub cyklameny. Niesamowite, że wówczas nie było takiego wyboru jak dziś.

Charless de Gaulle

Obrazek

Danusiu (danutab)! Mam ich już sporo, a znowu przybyło. Generał kwitnie cały czas. Może dlatego, że u mnie zimniej. A Westeland nigdy u mnie nie przemarzł. Oby tak dalej!

Pomponella

Obrazek

Jolu (jode22)! Nie ukrywam, że róże to jedna z moich miłości. Choć mam tych miłości sporo... A kwiaty uwielbiam fotografować. W odróżnieniu od ludzi ;:oj

Satin Haze w pąku

Obrazek

Lisico! Upodobania do kolorów są różne. U mnie jest łatwo - lubię wszystko, choć nieco większą słabość mam do wszelakich liliowości i purpur. By jednak mi się tak na prawdę podobało - muszę uzupełnić je o inne kolory. Taka typowa, polska łaka jest prześliczna i nie przeszkadza nikomu to, obok żółci rosną różowości. Mnie też to nie przeszkadza. A Astrid tak opisałaś, że wpisuję ja na swoją listę...

Lykkefund

Obrazek

Dzidziu (Zabeczka101059)! Lisica przeciwniczka kuszenia różami, sama tak kusi, że chyba i ja kupię tę różę. A za miłe słowa, dziękuję!

Miniaturowa, różowa NN

Obrazek

Majeczko (edulkot)! No tyle róż co Ty to ja nie mam. Ale co nieco już nazbierałam i cieszą oczy. Nie tylko moja, jak piszesz. Czyżbyś i Ty zdołała ulec kuszeniu Lisicy?

Bordure Rose jeszcze raz

Obrazek

Andrzeju (any54)! Czyli skusiłam nie tylko Ciebie, ale i Twoją żonę?

Berolina

Obrazek

Stasiu (stasia_ogrod)! Wycieczkę miałam na prawdę fajną. No i poznałam kolejne osoby z forum, z którymi już całkiem dobrze się znałam, ale tylko wirtualnie. Szkoda, że nie da się tak częściej... Takie spotkania są na prawdę fajne!

Sweet Pretty

Obrazek

Aguniu (Agness)! Przykre takie przemarzanie. Na szczęście u mnie na razie to się nie zdarzyło (odpukać). DO Westerlanda mam niezwykły sentyment, bo to jedna z pierwszych moich róż. I przyznam, że bardzo się wszystkim podoba.

Lady of Megginch

Obrazek

Życzę wszystkim miłego weekendu :wit
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Aniu wszystkie piękne,ale Lavender Ice miodzio,na liście już u mnie widnieje ;:333
Klonik córcia wybrała śliczny ;:333
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu (Annes77)! Lavender Ice ma nietypowy kolor. Takiego fioletu jeszcze nie miałam. Do tego pełne talerzykowate kwiaty :lol: Musisz jednak pamiętać, że to nieduża róża i trzeba ja posadzić na brzegu rabaty. W tym tygodniu eksmitowałam sprzed niej dzwonki, bo zza nich niemal nie było jej widać ;:oj A klonik super i na prawdę tanio go kupiłam. Kosztował 5 razy mniej niż u Szmita!

Dla miłej odmiany piękny zawilec koronowy

Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Lavender Ice malutka,można też do donicy ją posadzić ;:333 Masz może zdjęcie całego krzaczka?
Klonika jeszcze nie mam u siebie,ale się przymierzam ;:224
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu! Zrobię dziś, jak nie zapomnę :;230 teraz mam okazję, bo krzaczek wreszcie widać :D Co do klonika mam jeszcze takie zwykłe, ale z własnego, zeszłorocznego siewu. Szkoda, że nie mieszkasz bliżej, bo bym Ci chętnie sprezentowała! A tego kupiłam za 6zł. Grzech było nie wziąć.

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”