Mój mały, piękny świat

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pratellina
200p
200p
Od: 23 kwie 2012, o 19:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Mój mały, piękny świat

Post »

Dosiu szczerze to wole oglądać Twój ogród. :D
Awatar użytkownika
Dobrosia
200p
200p
Od: 1 cze 2013, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dorotko - dziękuję za komplement :D Ramoneskę kradnę córce jak tylko widzę, że jej nie założyła :heja Faktycznie jestem radosna, bo wyjazd był bardzo udany.

Obrazek

Aniu, dzisiaj u mnie zawitały nowe kolory. Dokupiłam i dosadziłam kolorowych jednorocznych więc będzie jak u Ciebie - kolorowo :tan

Obrazek

Mariolu, z porządkiem to u mnie różnie ale dzisiaj trochę rabat wypieliłam i już się lepiej czuję :lol:

od prawej: Bienenweide Rot, Cubana, Happy Wanderer - zaczynają kwitnienie :heja
Obrazek

Teresko, nie ma za co. Róże były piękne ale co najważniejsze - z daleka pachniały. U mnie przekwitła najpiękniej pachnąca ale pozostała setka róż kwitnie i codziennie zachwyca mnie swoją urodą :D

Augusta Luisa:
Obrazek

Gosiu - mówisz i masz ;:138 Już wstawiam kilka zdjęć

Obrazek

Black Forest:
Obrazek

Obrazek Obrazek

Moje dzisiejsze nabytki - dzwonki na urozmaicenie rabaty różanej
Obrazek Obrazek

Bernstein ROse:
Obrazek

Wiciokrzew kończy kwitnienie, szkoda :(
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

Dosiu, piękna ta Twoja różanka ;:138 Bernstein też mam i jestem z niej bardzo zadowolona ;:138
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A dopiero co zakładałaś te rabaty ;:oj Rożek z jednorocznym - REWELACJA :D
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41

Post »

Super zdjęcia ;:167
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

Dosiu i ja przyczłapałam , piękny ogród stworzyłaś a z tego co czytam jeszcze masz plany na dalszy jego rozwój.
Jak dla mnie efekt już jest ;:215 , Obcowanie z pszczołami ;:oj , ale miodek ;:304 - podziwiam.
Ciekawa jestem tego Oczka- już coś zaczęłaś w tym kierunku? a pieski :uszy
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Z miłą chęcią pospacerował się po Trójmieście, świetne zdjęcia.
Ty promienna z uśmiechem na ustach ;:168 udany wypad.
Dzwonki na różance, strzał w 1o ;:333 widzę, że i na rozwary znalazło się miejsce, u mnie jakoś nie chcą rosnąć.
Pozdrawiam serdecznie ;:196
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37

Post »

Jesteś posiadaczką wspaniałego ogrodu- gratulacje ;:333 Czujnym okiem dostrzegasz piękno wokół, a zdjęcia z trójmiasta piękne ;:196 Az chciałoby się tam być z Tobą ;:cm
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Dosiu, bardzo lubię do Ciebie zaglądać. Masz śliczny ogród, wszystko pięknie rośnie i kwitnie :)
aha, podkradasz ciuchy córce? Ja ostatnio odkryłam, że niektóre rzeczy pasują już na moją córkę...
hmm- ja jeszcze czuję się nastolatka (prawie :;230 :;230 :;230 ) a tu już mam kolejne nastoletnie pokolenie w domu...
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Dobrosia
200p
200p
Od: 1 cze 2013, o 13:58

Post »

Dziękuje wszystkim za piękne słowa ;:167

Teresko, Berstein ma piękny kolor. U mnie rozpoczyna rabatę różaną przy ścieżce czyli jest na samym świeczniku.

Dziękuję Aniu ;:196 Ma być kolorowo, jak u Ciebie :D

Dziękuję Natalko - Fraszko :D

Dorotko, zapraszam serdecznie do odwiedzania. Plany mam ciągle nowe i właśnie dzisiaj zakończyła się realizacja jednych z nich - zdjęcia poniżej. Pytasz się o oczko... hmmm. No, oczka nie ma. Jakoś nie byłam to niego do końca przekonana. Bałam się, że za dużo by się działo w tym miejscu a to przód domu więc musi być ładnie. Oceń sama na zdjęciach na dole. Oczko miało być tam gdzie jest teraz zaokrąglenie z kostki brukowej, na końcu nowej a la ścieżki.

Agnieszko, nie wiedziałam że mam rozwary :;230 Dzięki Tobie znam nazwę moich nowych "dzwonków". A wypad naprawdę był udany. Ty w tym czasie byłaś w Warszawie a ja miałam wrażenie, że pół Warszawy było w Trójmieście :D

Wolusiu, dziękuję za komplementy. Zapraszam częściej :wit Zaraz odwiedzę Ciebie

Mariolu, coś w tym jest. My się czujemy ciągle młode a nasze dzieci robią się nie wiadomo kiedy dorosłe. Dziękuję za komplementy na temat ogrodu ;:196

Dzisiaj zakończyła się mała inwestycja na moim ogrodzie :D Nareszcie mam zrobiony przód i mogę dokończyć jego aranżację, czyli zrobić to co lubię najbardziej - kupić i zasadzić nowe roślinki :tan
Z przodu mam ładną rabatę z żurawkami i drugą z klonem palmowym i azaliami ale pomiędzy nimi niestety był pusty plac ciemnej ziemi na który nie miałam pomysłu. Chciałam tam robić oczko wodne z fontanną albo wodospadem ale byłoby chyba zbyt pstrokato. No i tak się woziłam z tym przodem rok czasu, dokładnie od chwili jak przystąpiłam do forum :D
Później wymyśliliśmy aby wyłożyć ten przód kostką no ale... po pierwsze finanse a po drugie nie można tak po prostu wyłożyć całego placu kostką bo jak to będzie wyglądało? Jak parking?
No i wymyśliliśmy coś takiego jak poniżej.

Na początku był plan :tan
Obrazek

w trakcie realizacji już wyglądało ładnie:
Obrazek

a dzisiaj wygląda tak:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

w pasku z ziemią zostawionym między rabatą a tą a la ścieżką z bruku planuję posadzić różnokolorowe żurawki. Drugi pomysł to płożące, żółte iglaki poprzeplatane zielonymi kulkami danica - nawiązanie do inne rabaty, przy ścieżce. Bardziej się skłaniam do żurawek ale czy nie będzie za pstrokato? Co o tym myślicie?
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Ponieważ żurawki to moja wielka miłośc to dla mnie nie byłoby za pstrokato,zresztą ja lubię kolory w ogrodzie,ale wszystko jest kwestią gustu,jak chcesz spokojny i pastelowy zakątek posadż iglaki ,jednak żaden iglak nie zastąpi kolorowych roslin
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Dosiu, nadrabiając zaległości, obejrzałam sobie wszystkie roślinki w Twoim pięknym ogrodzie, podziwiając śliczną czerwoną azalię, obielę, tawułę wczesną z uroczą właścicielką przy boku i wiele wiele innych. Zrobiłaś bardzo ciekawe zdjęcia perspektywiczne ogrodu z taka nutką tajemniczości, której dodaje ta mgiełka, ślicznie kwitną Ci również różyczki, szczególną uwagę zwróciłam na Black Forest Rose, gdyż i u mnie rośnie dość podobna, ale nn, która również wita gości, czy to może być ona https://picasaweb.google.com/lh/photo/X ... directlink ? Jejku jakie zmiany, rewelacyjnie to wymyśliliście, a ile miejsca masz znów do obsadzania, super ;:63
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Super wybór i realizacja- a właśnie miałam się dopytywać po co te paski zostawione- ale doczytałam , bardzo ładnie wszystko się komponuje - roboty z zielskiem tam dużo nie będziesz miała- też plus.
I ja też się zastanawiam nad tym oczkiem, ;:131
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

OOO, już jest ciekawie :) Powiedz czy kostkę kładziecie na samej podsypce z pisaku, czy na betonie??? Ja miałam "ścieżki" w ogrodzie, ale na samej ziemi, w dodatku z nieregularnej kostki, z czasem nawet randap nie dał rady, po kilku tygodniach od nowa była zielona łąka. Zostałam przymuszona do położenia agrotkaniny na ta kostkę i zasypania żwirkiem. Koleżanka mnie skrytykowała, ze źle robię, bo kostka duzo lepiej wygląda.
Pewnie i ma rację, ale ja nie daję rady pielić rabat, a co dopiero wyrywać chwastów spomiędzy kamieni...

U mnie jeszcze wszystko muszę robić sama, M. absolutnie nie podziela moich zainteresowań :roll: Nie poradziłabym sobie z położeniem chodniczka jak należy... juz kiedyś sama murowałam murek- co prawda stoi do dziś, ale ile sie nadźwigałam cementu, piachu- zaprawy to tylko ja wiem...
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariolu to tą kostkę nie zalewałaś niczym? tylko pomiędzy żwirek? jak to się robi?
Ja mam problem z wjazdem na teren. Pod lipami zbiera się woda jak mocniej poleje, już tam gruz, piach , ziemię sypaliśmy- to mi się przesunęły kałuże bliżej domu i dalej się grzęźnie w błocie.
Muszę jakoś rozwiązać ten problem jak będzie kasa, ale nie za bardzo pasuje mi tam wylewanie betonu- pewnie najbardziej by utwardził.?- chciałam ten teren zachować jak najbardziej naturalny.
Też mam taki problem z eM- nie podziela moich zainteresowań, on tylko się cieszy że ja jestem szczęśliwa że ma kawałek padołka ;:131 , ostatnio wykrzyczałam że jak w niczym mi nie pomoże to sprzedajemy działkę - bo nie wyrabiam- to zrobił mi wrota na róże.
Dosiu - przepraszam że tak u Ciebie się rozpisałam ale jak o podjazdach i ścieżkach mowa , to może coś doradzicie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”