Gnojówka z pokrzyw - zastosowanie
- 
				miki331
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jakie ma zastosowanie gnojówka z pokrzyw?
Ja w ogrodzie podlewam rozcieńczona gnojówką średnio raz w miesiacu

- Kasienkar
- 500p 
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Błażej widziałam to Twoje cudo do ciecia pokrzywy  super sprawa
  super sprawa 

super sprawa
  super sprawa 
Pozdrawiam, 
Kasia

Kasia
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Znajomy mi proponował pocięcie kosiarką, mówi co się będziesz męczyć i że o wiele szybaciej  Odmówiłem bo nie mogłem odeprzeć chęci zabawy tą maszynką
 Odmówiłem bo nie mogłem odeprzeć chęci zabawy tą maszynką  Choć w młodości to się cięło taką wiele razy. Fajnie że ta nadal na chodzie
 Choć w młodości to się cięło taką wiele razy. Fajnie że ta nadal na chodzie 

Odmówiłem bo nie mogłem odeprzeć chęci zabawy tą maszynką
 Odmówiłem bo nie mogłem odeprzeć chęci zabawy tą maszynką  Choć w młodości to się cięło taką wiele razy. Fajnie że ta nadal na chodzie
 Choć w młodości to się cięło taką wiele razy. Fajnie że ta nadal na chodzie 
Moja gnojówka z pokrzyw czeka gotowa już dwa tygodnie. Niestety ciągle jest mokro, po ostatnich ulewach ziemia jest przesiąknięta wodą.
W związku z tym mam pytanie: czy w takich warunkach jest sens cokolwiek podlewać tą gnojówką? Rośliny, które mają wody aż nadto, pobiorą cokolwiek teraz z takiego podlania gnojówką?
Z jednej strony nie chce by mi ta gnojowka stała i stała bezużytecznie, ale nie chce też bez sensu lać, jeśli to nic nie da, a tylko zaszkodzi (i tak jest mokro a ja jeszcze podlaniem zmocze bardziej)

W związku z tym mam pytanie: czy w takich warunkach jest sens cokolwiek podlewać tą gnojówką? Rośliny, które mają wody aż nadto, pobiorą cokolwiek teraz z takiego podlania gnojówką?
Z jednej strony nie chce by mi ta gnojowka stała i stała bezużytecznie, ale nie chce też bez sensu lać, jeśli to nic nie da, a tylko zaszkodzi (i tak jest mokro a ja jeszcze podlaniem zmocze bardziej)
- 
				Biedroneczka29
- 50p 
- Od: 21 mar 2014, o 15:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziś zrobiłam gnojówkę z pokrzywy , czy ona będzie się nadawała do bukszpanów ? Ją się leje pod roślinę czy na liście ?

- BobejGS
- Kontakt:
Nadaje się do wszystkich roślin które lubią azot  Stosuje się i doglebowo i dolistnie.
 Stosuje się i doglebowo i dolistnie.

Stosuje się i doglebowo i dolistnie.
 Stosuje się i doglebowo i dolistnie.- stefcia
- 500p 
- Od: 2 gru 2012, o 18:08
Super jesteście - posiadacie w sobie tyle doświadczenia , jak długo musi stać  , aby była gotowa do użytku.

- BobejGS
- Kontakt:
W zależności od pogody  Gdy gorąco to około 2tyg, gdy zimno to dłużej
 Gdy gorąco to około 2tyg, gdy zimno to dłużej  Ważne że trzeba mieszać codziennie, a gotowa jest gdy podczas mieszania nie wytwarza się piana
 Ważne że trzeba mieszać codziennie, a gotowa jest gdy podczas mieszania nie wytwarza się piana 

Gdy gorąco to około 2tyg, gdy zimno to dłużej
 Gdy gorąco to około 2tyg, gdy zimno to dłużej  Ważne że trzeba mieszać codziennie, a gotowa jest gdy podczas mieszania nie wytwarza się piana
 Ważne że trzeba mieszać codziennie, a gotowa jest gdy podczas mieszania nie wytwarza się piana 
- Zembolina
- 100p 
- Od: 25 kwie 2014, o 23:04
3 tygodnie temu moja gnojówka była gotowa, podlałam to co potrzeba, natomiast resztę po odcedzeniu resztek liści nierozcieńczoną porozlewałam do butelek i tak zostawiłam do następnego używania, nie zakręcałam żeby był dostęp powietrza. Od tamtej pory nic już nie mieszałam i zauważyłam że ta gnojówka zaczęła śmierdzieć zupełnie inaczej, ten zapach w ogóle już nie przypomina gnojówki... poza tym na wierzchu zrobił się brązowy kożuszek. Czy to się jeszcze nadaje do nawożenia? Jak myślicie?
To śmierdzi w sumie zepsutą wodą , stwierdziłam że jednak nie odważę się tego użyć pod moją zielenię i wylałam wszystko na jakiś nieużytek pod śmietnikiem
 , stwierdziłam że jednak nie odważę się tego użyć pod moją zielenię i wylałam wszystko na jakiś nieużytek pod śmietnikiem   będę musiała narwać świeżej pokrzywy i zrobić taką ilość by się nie marnowało
 będę musiała narwać świeżej pokrzywy i zrobić taką ilość by się nie marnowało  

To śmierdzi w sumie zepsutą wodą
 , stwierdziłam że jednak nie odważę się tego użyć pod moją zielenię i wylałam wszystko na jakiś nieużytek pod śmietnikiem
 , stwierdziłam że jednak nie odważę się tego użyć pod moją zielenię i wylałam wszystko na jakiś nieużytek pod śmietnikiem   będę musiała narwać świeżej pokrzywy i zrobić taką ilość by się nie marnowało
 będę musiała narwać świeżej pokrzywy i zrobić taką ilość by się nie marnowało  
- 
				Drako
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
Możliwe że rozkład pokrzywy przeszedł po prostu w kolejne stadium. Brak mieszania a tym samym powietrza wskazuje, że doszło do rozkładu beztlenowego, a on bardzo specyficznie zapachowy jest. Ja bym wylał na kompostownik po wcześniejszym energicznym mieszaniu lub na jakąś dużą przestrzeń np. trawnik w rozcieńczeniu. Matka Ziemia miała i ma gorsze problemy niż przeterminowana gnojówka z pokrzyw.

- beatazg
- 1000p 
- Od: 11 paź 2012, o 17:44
- Kontakt:
U mnie w jednym wiadrze też stała ponad miesiąc i był taki kożuch , ale po zmieszaniu wyglądało i śmierdziało tak jak poprzednio . Miałam podlać maliny bo wyczytałam ,że jest wskazane , ale zabrałam się za róże , kwiatki i hosty i zabrakło na maliny .Następne wiadro  już się robi , zalana gorącą wodą i dodany litr  może dwa końskich placków . Śmierdzi tylko końską kupą . 
Pozdrawiam Beata
   Beata

Pozdrawiam
 Beata
   Beata- 
				miki331
Z goracą woda nie przesadzałbym. wystarczy letnia, bo fermentacje w takiej temp. odbywa się w najbardziej optymalnych warunkach

Polecam do gnojówki z pokrzyw dodać również trochę skrzypu tak w stosunku 1/5 do 1/4.Dzięki temu 
będzie nie tylko świetnie nawozić ale również bardzo skutecznie (lepiej niż wiele kupnej chemii) uodparniać rośliny na wiele różnych chorób i szkodników jak np plamistość liści.

będzie nie tylko świetnie nawozić ale również bardzo skutecznie (lepiej niż wiele kupnej chemii) uodparniać rośliny na wiele różnych chorób i szkodników jak np plamistość liści.
- kris11
- 200p 
- Od: 28 lut 2012, o 20:17
Bartosz masz rację, ja dodaję jeszcze liście chrzanu, szczypior gruby, mietę, tymianek, dosłownie wszystko co mi się rozrasta i muszę przycinać, po prostu szkoda ot tak wyrzucić na kompost i ląduje to w beczce z pokrzywą  a czasami dodam granulowany obornik, ta wersja jest dla dyni, kabaczków, pomidorów..
  a czasami dodam granulowany obornik, ta wersja jest dla dyni, kabaczków, pomidorów..
pokrzywę zawsze zalewam zimną wodą ze studni, ale na dnie świeżego nastawu zostawiam "szlam" z poprzedniego by szybciej zaczęło fermentować.

a czasami dodam granulowany obornik, ta wersja jest dla dyni, kabaczków, pomidorów..
  a czasami dodam granulowany obornik, ta wersja jest dla dyni, kabaczków, pomidorów..pokrzywę zawsze zalewam zimną wodą ze studni, ale na dnie świeżego nastawu zostawiam "szlam" z poprzedniego by szybciej zaczęło fermentować.
Pozdrawiam- Marzena

- 
				miki331
Aż robi sie smacznie i tylko ogórków dać ...