Gnojówka z pokrzyw - zastosowanie
- 
				miki331
 - Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 lis 2012, o 18:13
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jakie ma zastosowanie gnojówka z pokrzyw?
Ja w ogrodzie podlewam rozcieńczona gnojówką średnio raz w miesiacu

- Kasienkar
 - 500p

- Od: 18 cze 2013, o 14:38
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Błażej widziałam to Twoje cudo do ciecia pokrzywy 
  super sprawa 

Pozdrawiam, 
Kasia

Kasia
- BobejGS

- Od: 31 lip 2013, o 17:44
 - Kontakt:

Znajomy mi proponował pocięcie kosiarką, mówi co się będziesz męczyć i że o wiele szybaciej 
 Odmówiłem bo nie mogłem odeprzeć chęci zabawy tą maszynką 
 Choć w młodości to się cięło taką wiele razy. Fajnie że ta nadal na chodzie 

Moja gnojówka z pokrzyw czeka gotowa już dwa tygodnie. Niestety ciągle jest mokro, po ostatnich ulewach ziemia jest przesiąknięta wodą.
W związku z tym mam pytanie: czy w takich warunkach jest sens cokolwiek podlewać tą gnojówką? Rośliny, które mają wody aż nadto, pobiorą cokolwiek teraz z takiego podlania gnojówką?
Z jednej strony nie chce by mi ta gnojowka stała i stała bezużytecznie, ale nie chce też bez sensu lać, jeśli to nic nie da, a tylko zaszkodzi (i tak jest mokro a ja jeszcze podlaniem zmocze bardziej)

W związku z tym mam pytanie: czy w takich warunkach jest sens cokolwiek podlewać tą gnojówką? Rośliny, które mają wody aż nadto, pobiorą cokolwiek teraz z takiego podlania gnojówką?
Z jednej strony nie chce by mi ta gnojowka stała i stała bezużytecznie, ale nie chce też bez sensu lać, jeśli to nic nie da, a tylko zaszkodzi (i tak jest mokro a ja jeszcze podlaniem zmocze bardziej)
- 
				Biedroneczka29
 - 50p

- Od: 21 mar 2014, o 15:47
 - Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Dziś zrobiłam gnojówkę z pokrzywy , czy ona będzie się nadawała do bukszpanów ? Ją się leje pod roślinę czy na liście ?

- BobejGS

- Kontakt:

Nadaje się do wszystkich roślin które lubią azot 
 Stosuje się i doglebowo i dolistnie.

- stefcia
 - 500p

- Od: 2 gru 2012, o 18:08

Super jesteście - posiadacie w sobie tyle doświadczenia , jak długo musi stać  , aby była gotowa do użytku.

- BobejGS

- Kontakt:

W zależności od pogody 
 Gdy gorąco to około 2tyg, gdy zimno to dłużej 
 Ważne że trzeba mieszać codziennie, a gotowa jest gdy podczas mieszania nie wytwarza się piana 

- Zembolina
 - 100p

- Od: 25 kwie 2014, o 23:04

3 tygodnie temu moja gnojówka była gotowa, podlałam to co potrzeba, natomiast resztę po odcedzeniu resztek liści nierozcieńczoną porozlewałam do butelek i tak zostawiłam do następnego używania, nie zakręcałam żeby był dostęp powietrza. Od tamtej pory nic już nie mieszałam i zauważyłam że ta gnojówka zaczęła śmierdzieć zupełnie inaczej, ten zapach w ogóle już nie przypomina gnojówki... poza tym na wierzchu zrobił się brązowy kożuszek. Czy to się jeszcze nadaje do nawożenia? Jak myślicie?
To śmierdzi w sumie zepsutą wodą
 , stwierdziłam że jednak nie odważę się tego użyć pod moją zielenię i wylałam wszystko na jakiś nieużytek pod śmietnikiem  
 będę musiała narwać świeżej pokrzywy i zrobić taką ilość by się nie marnowało  

To śmierdzi w sumie zepsutą wodą
- 
				Drako

- Od: 17 lut 2013, o 13:13

Możliwe że rozkład pokrzywy przeszedł po prostu w kolejne stadium. Brak mieszania a tym samym powietrza wskazuje, że doszło do rozkładu beztlenowego, a on bardzo specyficznie zapachowy jest. Ja bym wylał na kompostownik po wcześniejszym energicznym mieszaniu lub na jakąś dużą przestrzeń np. trawnik w rozcieńczeniu. Matka Ziemia miała i ma gorsze problemy niż przeterminowana gnojówka z pokrzyw.

- beatazg
 - 1000p

- Od: 11 paź 2012, o 17:44
 - Kontakt:

U mnie w jednym wiadrze też stała ponad miesiąc i był taki kożuch , ale po zmieszaniu wyglądało i śmierdziało tak jak poprzednio . Miałam podlać maliny bo wyczytałam ,że jest wskazane , ale zabrałam się za róże , kwiatki i hosty i zabrakło na maliny .Następne wiadro  już się robi , zalana gorącą wodą i dodany litr  może dwa końskich placków . Śmierdzi tylko końską kupą . 
Pozdrawiam
   Beata

Pozdrawiam
- 
				miki331

Z goracą woda nie przesadzałbym. wystarczy letnia, bo fermentacje w takiej temp. odbywa się w najbardziej optymalnych warunkach

Polecam do gnojówki z pokrzyw dodać również trochę skrzypu tak w stosunku 1/5 do 1/4.Dzięki temu 
będzie nie tylko świetnie nawozić ale również bardzo skutecznie (lepiej niż wiele kupnej chemii) uodparniać rośliny na wiele różnych chorób i szkodników jak np plamistość liści.

będzie nie tylko świetnie nawozić ale również bardzo skutecznie (lepiej niż wiele kupnej chemii) uodparniać rośliny na wiele różnych chorób i szkodników jak np plamistość liści.
- kris11
 - 200p

- Od: 28 lut 2012, o 20:17

Bartosz masz rację, ja dodaję jeszcze liście chrzanu, szczypior gruby, mietę, tymianek, dosłownie wszystko co mi się rozrasta i muszę przycinać, po prostu szkoda ot tak wyrzucić na kompost i ląduje to w beczce z pokrzywą 
  a czasami dodam granulowany obornik, ta wersja jest dla dyni, kabaczków, pomidorów..
pokrzywę zawsze zalewam zimną wodą ze studni, ale na dnie świeżego nastawu zostawiam "szlam" z poprzedniego by szybciej zaczęło fermentować.

pokrzywę zawsze zalewam zimną wodą ze studni, ale na dnie świeżego nastawu zostawiam "szlam" z poprzedniego by szybciej zaczęło fermentować.
Pozdrawiam- Marzena

- 
				miki331

Aż robi sie smacznie i tylko ogórków dać ...