Lilie-uprawa cz.5
-
- 100p
- Od: 20 maja 2014, o 06:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Lilie-uprawa cz.5
Kwitna azjatyckie:
Staccato

Black Eye

Staccato

Black Eye

Malorolny masz przepiękną lilię Black Eye jeszcze takiej nie widziałem. U mnie pięknie kwitną lilie złotogłów. Niestety nie jestem wstanie sfotografować ich, ale postaram sie jak najszybciej pochwalić się nimi. Jedna z kwitnących okazów ma różowe kwiaty bez plamek, natomiast inny osobnik ma omszoną łodygę. Wszystkie osobniki pochodzą od jednej rośliny.
Co do tych lilii bulwkowatych Lilium bulbiverum ssp croceum to czy zdarza im się od czasu do czasu wytworzyć jakąś bulwkę powietrzną u podstawy liści?
Ma może ktoś z was lilium bulbiverum ssp. bulbiverum, tą co wytwarza bulwki? Mozliwe że gdzieś tam w ogrodzie mam tą croceum.
Co do tych lilii bulwkowatych Lilium bulbiverum ssp croceum to czy zdarza im się od czasu do czasu wytworzyć jakąś bulwkę powietrzną u podstawy liści?
Ma może ktoś z was lilium bulbiverum ssp. bulbiverum, tą co wytwarza bulwki? Mozliwe że gdzieś tam w ogrodzie mam tą croceum.
Halinko!
Zapowiada się liliowy festiwal! Niedługo zakwitną
Zapowiada się liliowy festiwal! Niedługo zakwitną

-
- 100p
Jolek, marcin11 -dziekuje milo, ze sie podoba, szczegolnie po tym co przeszly bidule
, Halinka fantastyczny liliowy lasek, wszystkie tutaj pokazane lilie sa piekne, bo to wyjatkowy kwiat
, ja na wiosne zamowilem pare cebulek, przesylka inpostem zwlekalem z odbiorem caly dzien i noc przelezaly w zoltej skrzynce, a bylo bardzo cieplo wtedy, slonecznie, no wiec przychodze po odbior na drugi dzien otwieram skrzynke i stwierdzam, ze tam taka mini sauna, w domu po poludniu gdy otworzylem paczke wszystkie torebki foliowe z cebulkami wewnatrz cale skroplone i zaparowane, szybko powyciagalem cebulki troche je zaparzylo, wykroilem najbardziej nadpsute i przyplesniale zewnetrzne luski, pare lusek uszkodzonych, ktore nie zdazyly sie cale zepsuc posmarowalem funabenem, cebulki podsuszylem chwile na sloncu i posadzilem. Poza tym u mnie sporo kwiatow zaatakowala szara plesn lisci lilii, najbardziej chyba biala Sw Jozefa, lodyga taka oskalpowana, ale paczki kwiatowe wygladaja na dobre, nie pryskam niczym, tylko uszczykuje najbardziej zniszczone liscie, reszte pozostawiam przyrodzie, pogodzie i losowi.
to wlasnie dol lodygi tej Black Eye i szara plesn przed uszczyknieciem porazonych lisci

i Sw. Jozefa

to wlasnie dol lodygi tej Black Eye i szara plesn przed uszczyknieciem porazonych lisci

i Sw. Jozefa

-
- 10p - Początkujący
- Od: 23 cze 2014, o 12:09
Witam . Lilie cudne. Bardzo je lubie. od 4 lat co roku dokupuje nowe gatunki. Jak na razie nie mam zadnych problemów z nim chorobowych. Jedynie od czasu do czasu pojawiaja sie poskrzypek. -czerwone robaczki. Zbieram je zeby tyle . Niczym nie pryskam . i jest z nimi spokój. Wrzucam tez fotki jakie rozkwitają u mnie , Pozdrawiam - Jola
-
- 100p

Solfarino, cebule wsadzilem do gruntu 7 kwietnia, kosztowala 1.75 zl tak niewiele, a cieszy oko.
Hybryda LA Solfarino

- Jolek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
slimak- jak widzisz na tym zdjęciu ,,dobrą pracę ,, wykonało słoneczko, ale i bez niego ta odmiana jest naprawdę piękna. A u mnie najszybciej zakwitła grządka z siewkami i jeszcze odmiana typu Tango, ale też nie znam nazwy. Dla mnie jest nieciekawa, niska i nie za duże kwiaty. Nie wiem czy jesienią się jej nie pozbędę. Ja "choruję na taką malinowo wiśniową, może wśród reszty będzie, tylko nie zakwitła.