Na starym po nowemu.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na starym po nowemu.

Post »

Tak clemek piękny! Ile pąków, to nie koniec! Twoje nasturcje przy moich to jakieś giganty :D

A ten czerwony nn kwiatek to czasem nie jarzmianka ? :shock:
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Reniu - przynajmniej juz wiem dlaczego się nie nawozi nasturcji - wiedziałam, że nie należy więc od samego początku nie dostała nic a nic - ale nie wiedziałam, że to głównie chodzi o liczbę kwiatów. Myślałam, że to sprawa kondycji całej rośliny. Moja rośnie na glinie i pełni bardzo ważną funkcję - zasłania ściankę na opał. Prezentuje się bardzo dobrze, jestem bardzo zadowolona z efektu. Uważam, że jej nic nie brakuje... , kwiatów także (bo zdjęcie to tylko maleńki kawałeczek całości).
Nawet mszyce na razie jej nie zauważyły ;:oj

Paula - tak, też mam nadzieję, że clemek się dopiero rozkręca :;230
Nasturcja jest rzeczywiście wielka - cieszę się z tego nie zmiernie, bo nasiona z marketu, wow! Piękne duże liście i bardzo duze kwiaty - w sam raz do upiększania posiłków....
Zaraz sprawdzę tę jarzmiankę...

A to dla Was ;:196 - mnie się bardzo podobają, póki są niech cieszą; zdjęcie robione przed chwilą:

Obrazek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Raczej mi to na jarzmiankę nie wygląda. Ta moja roślinka jest bardzo rachityczna i wystrzeliwuje kwiatem gdzie się jej tylko podoba - ma rozpiętość ponad pół metra na boki i np tylko trzy gałązki. Najwyższy kwiat jest na wys ok 70 cm...

Obrazek Obrazek

Kawalątek hortensji sprzed chwili:
Obrazek
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

Drakiew?

Taka zgadywanka nam tu się powoli robi :;230 Boże jaka piękna hortensja! To ta podlewana specyfikiem farbującym na niebiesko?

Ja Ci wysłałam ogórecznik? Jego kwiatki też można dorzucać do sałatek.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paula - z opisu wygląda, że to może być drakiew... Niektóre zdjęcia też miały ten kolorek, więc to może być to! ;:303
Tak, to ta hortensja podlewana nawozem barwiącym na niebiesko. Ale chyba nici z niebieskiego kolorku, bo nie chciałam przesadzać z ilością nawozu, więc dawałam zdroworozsądkowo. A, że jest wielka, to pewnie nie starczyło na przebarwienie, bo już ma lekko różawy odcień. Ale jest na prawdę piękna i ma ładny kolor liści i mnóstwo dużych kwiatostanów. Powinnam do jesieni traktować ją tym nawozem, ale zdecydowałam się tylko na jedno opakowanie barwiące, które skończyłam kilka dni temu. Jest po prostu za wielka bym wiedziała jak nie przedobrzyć... Więc lepiej mniej niż za dużo...
Ogórecznika nie było w zestawie ;:185 Ale myślę, że jest do zdobycia, jeżeli warto. Nigdy wcześniej go nie miałam...
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

Beatko mnie też to wygląda na drakiew , z tego co wiem biała hortensja nie zabarwi się na niebiesko ,moja przybiera różne odcienie najczęściej zielonkawe ,czyli odczyn ziemi coś tam zmieniał , ale nigdy nie na niebiesko dlatego szukałam przyczyny i gdzieś wyczytałam że białych tak się nie da. :D
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to w takim razie mamy drakiew - mnie to też tym pachnie... Paula - zatem bingo!
To porównajcie sobie gailardię i drakiew - to dwa światy! Ale kupuję już tam kilkanaście lat, więc nie będzie problemu z reklamacją. Jedynie co to już po prostu gailardii może nie być, zobaczymy.
Ta hortensja jest różowa (fotka na tym wątku z 22 lutego br.) Więc pewnie gdyby miała bardziej kwaśno to zmieniłaby kolorek.
Ale nie chcę za bardzo z nią eksperymentować, bo jest za ładna ;:65
Chętnie wysłucham podpowiedzi jak mieć jej więcej... Jak i kiedy zrobić sadzonki? Bo jest tego warta.
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko cofnęłam się do hortensji ,to zdjęcie z końca lata prawda? tak jak mówiłam ,masz białą , nie zabarwi się na niebieską , w miarę upływu czasu będzie się na robiła różowo zielona do bordoworóżowo zielona pod koniec lata, ale to tylko moje doświadczenie .
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Reniu, zgadza się co do hortensji - zdjęcie było robione w pażdziernik/listopad ubiegłego roku. To wtedy była różowa z naleciałościami pastelowej oliwki.
Czyli mam białą, dobrze wiedzieć. Dzięki.
Nawóz barwiący na pewno zadziałał na liście skoro nie mógł na kwiaty, są świetnego kolorku.
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jaki by nie miała kolor to jest przepiękna :D ,ja jeszcze w starym sosnowieckim ogrodzie też nawozilam tak białą ,tak skutecznie że w ogóle nie było białą tylko....zielona , ale jak ładnie się potem zasuszala , młoda byłam , i dopiero zaczynałam zgłębiać tajniki wiedzy ogrodniczej :;230
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mnie się także zielone bardzo podobają. Z ubiegłego roku wybierałam właśnie te oliwkowe i zasuszone mają piękny kolorek aż do teraz.
Reniu, ale z tego co pamiętam to ta moja hortensja i Ciebie troszkę zmyliła tym różowym kolorkiem - bo przecież nie namawiałabyś mnie do niebieskiego... Posłuchałam podpowiedzi i sumiennie nawoziłam ;:170

Myślę, że nawóz nie ma tu nic do zasuszenia (chyba). Bo kiedyś też miałam taką właśnie zielonkawą i też pięknie, wyprostowanie się suszyła, a kwiaty pozostawały otwarte. A nie dawałam jej wtedy nic na kolorek... Też miała takie duże kwiatostany jak ta. Będzie piękna na BN - w stroikach....
Ok, ok - dopiero lato..... :uszy
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zapomniałam o czymś bardzo ważnym napisać. Pożegnłam się z ostem - chciał przerosnąć laurowiśnię. Nie mogłam dopuścić, by oset zniszczył tak piękny krzew.... Decyzja nie była trudna.
Dość szybko rozstałam się także jednak i z parzydłem leśnym. A to dlatego, że mimo iż dość ciężko się przyjmowało, to po dwóch tygodniach pojawiły sie kolejne rozsadki w odległości ok, 0,5 m od rośliny matecznej. Jakby to miało w takim tempie postępować - to wolałam go usunąć za wczasu. a szkoda, bo miałam na parzydło świetne miejsce, pasowało tam bardzo. Coś muszę wymyśleć alternatywnego - na razie jest tam żywopłot od sąsiada, z połtorametrowych pokrzyw... wrrrrrr
Mam takie dwie strony nieużytków sąsiedzkich - nie wiem czym mogę zmienić ten nie fajny widok: wielkie pokrzywy i ponad metrowy podgarycznik...
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak ,tak masz rację absolutną ten róż mnie zmylił , nawóz z zasuszaniem ni3 powinien mieć nic wspólnego , chyba ,ale z drugiej strony jak zrywają do suszenia nie do końca zzieleniało bordowo różowe to płatki się marszczyly ,a wtedy te zielone nawet w trakcie lata zrywane zasychały w stanie niezmienionym , nie ja już nic nie wiem.

Co do nieużytków to pokrzywy podobno rosną na urodzajnej glebie , podręcznik staraj się wykopać widłami ,to straszne dziadostwo , poza tym głodówka z pokrzyw to rarytasik :;230

Ja wszystkie hortensje mam suszone ,uwielbiam .
Awatar użytkownika
Katiusha
1000p
1000p
Od: 24 kwie 2014, o 13:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:shock: Och, Pan Oset zginął..ku chwale innych się poświęcił ;:173 Zerwij pokrzywy i naleweczka?, Albo zdrowotne antyreumatyczne biczowanie :;230
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Reniu - dlatego już zacieram ręce, że hortensja ma tyle kwiatostanów. Też i u mnie będzie suszoną ozdobą...
Pokrzywy rosną za płotem, od strony sąsiada pasem o szerokości 1 metra - więc nie za bardzo mam jak je wyrwać....
Kasiu - w takim razie na to wygląda, ze moje pokrzywy koszone idą na nalewkę, bo stale maleńkie i młode jak cos przeoczę i nie wyrwę. A te od sąsiada na bicz ;:215
Może mam zły przepis, ale pokrzywowa nalewka nie wchodzi mi wcale - od dwoch lat męczę jedną i nadal mam pół butelki :oops:
Nawet z herbatą nie smakuje - pewnie pomaga, skoro tak mało apetyczna... U mnie pokrzywy tylko jak na razie na nawóz :D
Oset melduje odejście, zgadza się ;:7
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”