Moje Królestwo - uczta dla oczu i balsam na ...wszelkie zło

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje Królestwo - uczta dla oczu i balsam na ...wszelkie zło

Post »

Jadzieńko ...i ja żałuję - wszystko odbywało się w takim tempie , że nie było za wiele czasu , by spokojnie porozmawiać . Nie , nie jest to "Jadwisia " - to pnąca New Dawn , którą mam od tamtej wiosny - czyli drugi sezon . Jakoś muszę to wszystko ogarnąć - nikt za mnie tego nie zrobi - niestety - ... " umiesz liczyć ? ...to licz na siebie .. "- głosi stare porzekadło .
Wczoraj Janusz wrócił z sanatorium , a jutro kontrola w Krakowie , w poradni uraz.- ortop. Chodzi już więcej przy pomocy jednej kuli , ale w dalszym ciągu wskazaniem jest rehabilitacja .
Na dodatek zgłosiłam jeszcze swoje "Królestwo ..." do konkursu ; " Mój ogród - moja przestrzeń "...28.06 będzie inspekcja . Jednak nie mam zamiaru upiększać swego ogrodu na tę okoliczność - dla mnie on zawsze będzie najukochańszy - bez względu na to czy się komuś spodoba , czy nie . Miło było by jednak , gdyby ktoś docenił moją pracę - nic więcej mi nie potrzeba . Lubię rozmawiać o roślinach , a rzadko na żywo mam z kim .

Dla Ciebie ... " Jadwisia " ...kwitnie i dodatkowo wypuściła nowe odrosty , na których są kolejne pączki ;:138 . Jako , że lubisz róże ...to wklejam kolejne .... ;:196 ;:167 .

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Aniu ...- prawdę powiedziawszy , to nigdy hortensja ogrodowa nie miała tylu kwiatów - wręcz jest nimi obsypana i to w kolorach od blado jasnego i ciemnego różu , poprzez wrzos , fiolet , aż do błękitu . Nigdy nie była okrywana , ale kwitła zawsze - no , w tym roku dała pokaz - przeszła samą siebie .

A to dla Ciebie ;:167 ...irys japoński " Darling " , w kilku ujęciach .

Agusiu ...dziękuję ;:196 ;:167 ...i wzajemnie ;:168 - ze szczególnym uwzględnieniem Gabi ;:167 .
Róże mnie zachwyciły - najbardziej Bonica i Isabell Reneissance - gdyby nie coś , co mi zeżarło sześć róż - były by kolejne w tym roku , które zaplanowałam ;:145 ...uratowałam dwie ; Stephanie Baronin zu Guttenberg - trzy razy przesadzana ...ciągle ją coś podżerało ... i Polarstern te , już zakwitły . Pozostałe żyją , ale słabo się zbierają po przejściach - nie wiem , czy coś z nich będzie ;:185 .

Wybrałam dla Ciebie kilka obrazków - od ;:167 .

To na osłodę ...

Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Iguś, witaj ;:196 .
Panoramy pozwalają wyobrazić sobie rozmieszczenie ogrodu i roślin ;:63 .
Serce skradła mi biała ostróżka i kudłaty maczek ;:oj .
Buziaki serdeczne, odpocznij czasami i pomyśl o sobie ;:168 .
stokrotka1805
200p
200p
Od: 24 lut 2013, o 22:22

Post »

Witaj Iguś!
Chciałam Ci z całego serca podziękować za gościnę, ;:196 gdyby tylko było więcej czasu.
Roślinki masz piękne, zadbane. Ja po powrocie miałam dopilnować swoje, ale dopadła mnie rwa kulszowa :(
Jak nie urok, to s................... Próbowałam plastrów przeciwbólowych z antybiotykiem, niestety, to ulga na krótki czas.
Jutro trzeba do lekarza.
Mam problem z moimi różami, przypałętały się takie małe czarne robaczki, i pełno dziur w liściach pojawiło się. Zauważyłam, że pełno ich siada na żółtym opryskiwaczu, więc może kupię żółte tablice lepowe, bo za nic nie mogę się ich pozbyć. Kwiaty też wyglądają nieciekawie po ich wizytach.
Pisałam do Ciebie na PW
Pozdrawiam Lidka
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przepraszam ...ale panoramę wstawię teraz , bo się fotki poprzestawiały ;:224 .

A taką próbowałam zrobić panoramę ...w całości ogrodu , by co niektórym , którzy się dopominali o całościowe obrazki ogrodu , dać namiastkę jak to u mnie wygląda - a wyszło , jak wyszło :oops: ;:222 .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Justysiu - dziękuję ;:180 ;:196 ...nie ma czasu myśleć o sobie ;:185 są inne priorytety w tej chwili ;:108 . Ogród jest dla mnie najlepszą odskocznią , zapomnieniem , relaksem i ...lekarstwem . To on mi daje energię i pozwala patrzeć optymistycznie na świat , a Najwyższy daje mi siłę , by walczyć i się nie poddawać - pomimo wszelkich przeciwności losu .
Serdeczności ;:167 ;:168

Lideczko ...czytałam i ...zwyczajnie zapomniałam odpisać na pw ...tyle w tym tygodniu się działo , a jutro znów od rana ...
Cała przyjemność po mojej stronie , że mnie odwiedziłaś ;:196 , dziękuję ;:167 .
Zrób fotkę tym czarnych robaczkom i wstaw w dziale różanym ...tam są spece od róż ...ja też mam czarne robaczki ...ale to są nie szkodliwe , tylko łażą po kwiatkach - wszystkich - ale dziur nie robią , tylko pławią się w nektarze .
Buziaki ;:196
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

O kurcze Iguś jak zrobiłaś taką fajną panoramę ;:63 też chciałabym coś takiego zrobić .Może trochę mnie podszkolisz ;:180 .Jadwisia i u mnie niziutka [bo była w ubiegłym sezonie potraktowana kosiarką] ,ale chyba bardziej spodobało jej się w słonecznym miejscu przed ogródkiem .Ma chyba z 6 kwiatów .Będę musiała o nią trochę zadbać i porządnie zasilić .Irysek cudny we wszystkich odsłonach
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadzieńko ...nie ma sprawy , bardzo chętnie - ale musisz mieć w aparacie taka opcję "panorama ". Wobec tego naciskasz spust migawki i przesuwasz w poziomie ( lub w pionie ) aparatem przesuwając - tak , jakbyś kręciła video .
To , co jest w mojej panoramie , to jest I ogród , ten , z oczkiem , a jest jeszcze drugi ogród , z magnolią , przed samym domem - tego nie robiłam . Rosną tam byliny ( dzwonki , naparstnice , liliowce , pysznogłówki , ostróżki , jeżówki etc...) i róże .
Dziękuję za miłe słowa - jak zawsze ;:196 ;:168 ;:167
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

;:174 Niestety nie mam takiej funkcji szkoda .Ja u mnie robiłam w ten sposób ,że przesuwałam aparatem i robiłam małymi kroczkami zdjęcie całości ,ale to nie to jak się widzi na takim zdjęciu A juz myślałam ,że też będę mogła sobie takie zdjątko wymodzić ;:180 ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Strasznie fajne te panoramiczne zdjęcia :heja Musze zobaczyć, czy w mojej lustrzance jest taka funkcja, a jak nie - spróbuje kompaktem :D Sama jestem ciekawa efektu :D
Awatar użytkownika
Iw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 22:00

Post »

Jagódko, bardzo fajne ujęcia ogrodu . Moje dzieci lubią robić zdjęcia panoramiczne, szczególnie jak są w górach.
Mnogość kwiecia zachwyca ;:215
Woda w ogrodzie to moje wielkie niespełnione marzenie. I już nawet przestałam mówić, że może kiedyś ;:145
Awatar użytkownika
adamiec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Igo, dopiero dzisiaj znalazłam chwilkę żeby Ci podziękować za gościnę. Spadło na mnie trochę problemów z Teściową,przewróciła się ,ma złamane biodro jest po operacji za tydzień wróci to trochę będziemy mieli więcej pracy. Myślę ze damy radę. Pięknie w Twoim ogrodzie ;:180
Mój ogródek moja miłość.
Zapraszam Irena
Ogródek pełen marzeń cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Jagódko, ja też traktuję ogród jak odstresowywacz. Nie przeszkadza mi, że się zmęczę. Właśnie mi chyba tego trzeba.
Przepiękne ostróżki. Mnie one nie lubią
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Ale mi się podoba te Twoje oczko i tak ogólnie wszystko ;:138
Ale te Twoje panoramy ,ja nic na nich nie widzę,choć szkoda ;:224
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Bardzo efektowna panorama ;:oj
trzymam kciuki za konkurs Iguś :uszy Masz uroczy ogród pełen niespodzianek dla koneserów..
Nieśmiało pytam, czy wszystko ok?
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jestem wykończona - przez ostatnie jeżdżenia po wszelkich urzędach , instytucjach ...z załatwianiem spraw Janusza i swoich , w celach emerytalnych . Wczoraj okazało się , że dokumentacja jest pełna i zostanie przesłana dalej . Dzisiaj dzwoniono z KRUS-u , ze jednak będę musiała czekać jeszcze 2 lata i 7 miesięcy ...bo byłam na bezpłatnym urlopie macierzyńskim , z tytułu pracy w ZOZ-ie ;:145 .
Chyba nie doczekam tej emerytury ;:185 , mam serdecznie wszystkiego dość ;:223 .

Jadzieńko Kochana - Sławek ma zwykły aparat , kompaktowy , jest w nim funkcja panorama , ale nigdy z niej nie korzystałam . Janusz natomiast ma wypasiony Nikon , z 42 x zoom-em i jest w nim wiele opcji - niestety - nie potrafię sobie z wszystkimi poradzić . Często robię makro , a jest fajna funkcja 3D ...dająca obraz trójwymiarowy - za diabła nie chce mi wyjść .
Buziaki ;:196 , w ten paskudny wietrzny, deszczowy i ponury dzień - więc na poprawienie humoru ..Rosarium Uetersen na pniu i pierwsze kwiaty oleandra ;:167 .

Obrazek Obrazek

Aniu - w lustrzance jest na pewno taka funkcja , zrób , a sama się przekonasz jaka to fajna zabawa - wszystko masz jak na dłoni . Taka opcja daje nam wiele możliwości , by mieć ogólny zarys ogrodu ;:168 .

Dla Ciebie ...skromna , ale jakże piękna lilia wodna i oxalis depressa

Obrazek Obrazek

Iwuś...dopiero Twój pokaźny ogród , z równie pokaźną kolekcją rarytasów zrobiłby wrażenie ...spróbuj , bo wart jest tego , by go w ten sposób pokazać . Zwłaszcza piwonie , hosty - nie wspomnę o reszcie , która mnie niezmiennie zachwyca .
Dziękuję za miłe , ciepłe słowa ;:196 . Woda w ogrodzie ma i dobre i złe strony - coroczne czyszczenie oczka , rozbieranie wczesną wiosną całego otoczenia z kamieni , osłanianie roślin , wyławianie ryb . Potem pilnowanie , by mi roślin rosnących tuż przy oczku nie zeżarły ślimaki , które zagnieździły się pod kamieniami i ...uzupełnianie wody . Pomimo tego nie wyobrażam sobie , bym miała z niego zrezygnować .

Z dedykacją ...

Obrazek Obrazek

Irenko ...było mi niezmiernie miło poznać Ciebie osobiście - szkoda tylko , że zostało zbyt mało czasu na pogawędkę ...nie tylko o ogrodzie i roślinach ;:196 .
Masz teraz na głowie dodatkowo kolejne wyzwanie w opiece nad Teściową - ale głęboko wierzę , że dasz radę ;:168 .

Dla Ciebie ...może Ci przypadnie do gustu ?

Obrazek Obrazek

Gosiu / Margo 2 ...żartujesz - a dlaczego to miały by Cię nie lubić ostróżki - wszak są one - jak dla mnie bezproblemowe . Przedwczoraj kupiłam sześć kolejnych , sadzone są po dwie odmiany , w jedną doniczkę ...tylko 5 zł ...
Zobacz sama , jakie piękne ;:196 .

Ewo / drewutnia ...dziękuję , miło mi , ze podoba Ci się mój ogród ;:168 . Panorama już lepiej widoczna .
Mam dla Ciebie ...

Obrazek Obrazek

Ewuniu / evluk ...trzymaj , trzymaj - przydadzą się ;:196 . Nic szczególnego nie przestawiam , nie zmieniam , by się przypodobać - jest - jak jest ...zobaczymy , co z tego wyniknie .
To nie jest temat na pisanie nawet małymi literami ;:185 ;:145 ;:167 .

Mam dla Ciebie coś ...szczególnego ...

I takie sobie ...

Awatar użytkownika
adamiec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuje , jest mi niezmiernie miło że pamiętasz o mnie , szkoda że tak wizyta krótko trwała, może jeszcze będzie okazja. :wit
Mój ogródek moja miłość.
Zapraszam Irena
Ogródek pełen marzeń cz.1, cz.2, cz.3
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”