Alu (a_nie)! Powiem Co w tajemnicy, że ta druga różanka, stonowana, bo rosną na niej 2 Pashminy, 2 Marietheresie i 2 Munstead Wood wydaje mi się taka blada, a nawet ... nieciekawa. Jak po prostu, jak mówi Pati (survivior26), po łowicku

Kolekcję mam faktycznie mam sporą i swoja droga muszę ją przeliczyć, bo w zeszłym roku parę róż rozdałam (pomyłkowe, powtarzające się), a w tym jedna dostała czerwoną kartkę i zeszła z boiska za ciągłe chorowanie. Ale kupiłam nowe: Eden Rose, Purple Haze i Bright as a Button/Eyes on Me/Peace and Love/ Konieczne chciałam mieć któreś z ocząt. Persjanki są po prostu niesamowite.
Podobnie jak kiedyś bardzo chciałam mieć i mam - Sweet Pretty
Iwonko (Iwona1311)! Już 2 lata czytałam na forum o tych ogrodach. Oglądałam zdjęcia. Aż w końcu stwierdziłam, że muszę tam jechać. A że i Kasia (Kubasia) i jej eM chcieli - zrobiliśmy sobie wycieczkę. Lubię ogrody pokazowe, bo można tam zobaczyć, jak coś rośnie po kilku latach. Niekiedy sadzonka w szkółce wygląda niepozornie i nawet na nią nie zwrócę uwagi. A potem jak zobaczę, jak może wyglądać, to kupuję

A ten staw z liliami wodnymi

To już tylko mogę pooglądać u kogoś. Życzę Ci, by i Tobie udało się tam dotrzeć.
Floks 'Niebiesie' właśnie od Szmita
Kasiu (kasiula17)! Cieszę się, że tak uważasz. Ale teraz jak u mnie kwitną te wszystkie róże, które w ciągu 2 lat na prawdę urosły, jest na prawdę ładnie

A jeszcze parę w pąkach.
Dla Ciebie śliczna 'Cardinal de Richelieu'
Celinko (trzynastka)! Gap się do woli. Cieszę się, że mogłam Ci sprawić radość
Niebieściutki pierwiosnek główkowaty 'Salvana'
Teresko (tesia39)! 
Jak ja Cię rzoumiem z różami... Miałam nie kupować. I co? Trzy kolejne
Podobała Ci się. Prawdziwa królowa "Kronenberg'
Sabinko (nifredil)! I ja lubię takie energetyczne zestawiania, więc nie zakładam białych, różowych itp. rabat, bo zbyt szybko by mi się znudziły. Mówię o tym głośno. Na szczęście różnorodność w przyrodzie jest absolutnie wskazana.
'Westland' dobrze oddaje moje upodobania
Jagi (JagiS)! A wiesz, że wiedziałam co powiesz

Lubię tak i koniec. Dla mnie lepiej. Nie muszę ciągle przesadzać... Te wizyty w innych ogrodach, poza tym co napisałaś, dają mi także luz. Kiedyś myślałam, że inni mają wypieszczony każdy fragment ogrodu. Nie maja tzw. rabat wstydu. A to nieprawda. Nie trzeba mieć kompleksów. szczególnie, że ja konsekwentnie zagospodarowuje kolejne fragmenty od początku do końca, a potem biorę się za kolejny. I po 3 latach nie mogę mieć wszystkiego gotowego robiąc wszystko sama. Trzeba i siebie docenić. To bardzo higieniczne psychicznie

:;
Dla Ciebie słodka 'Coral Palace'
Krysiu (Ignis05)! Laguna móc może, ale wiosną dostanie kratkę, by za bardzo nie zaglądać do sąsiada i by można było ją okiełznać. Na razie jednak jest nieco mocowana do płotu i w niczym jej to nie przeszkadza. Wręcz przeciwnie jak widać. Posadzona latem 2012r. w dwa lata urosła sporo i już drugi rok tak obficie kwitnie. A kwiaty są coraz większe. To piękna i zdrowa róża. A i reszta róż nie próżnuje... Prawda jest taka, że w pierwszym roku nie ma się co spodziewać cudów, ale w kolejnym róża już nabiera wigoru i wygląda zupełnie inaczej
'Avalon'
Aniu (asta6265)! Fajnie, że Ci się spodobało
Słodka 'Rosarium Uetersen'
Misiu (lora)! Mam sporo ponad 100krzaczków i tylko niektóre się powtarzają. Ja po prostu lubię róże, a jest ich tyle, że

I tak wielu, które mi się podobają, nie mam. Jeszcze
'Twiggy Rose'
Andrzeju (any57)! Nie ma przeszkód byś to wszystko zobaczył na żywo. Zapraszam
Maczka? Nieco sfatygowany, ale nadal śliczny
Życzę Wam miłego weekendu. U mnie właśnie popadało
Cieszę się, bo jak nie deszczyk, to ja musiałabym to zrobić. A teraz czas na
Żółciutkiego jak 'Berolina'
A specjalnie dla mojej porannej rozmówczyni
Tereski (Teniak) śliczny 'Watykan' z zawartością