Storczykowa kraina Soni :)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Soniu, właśnie jestem po lekturze Twojego wątku, masz piękną, bogatą kolekcję. A jeszcze jak widzę mamy dodatkową inną pasję, a mianowicie świece i świeczniki, to mój drugi nieszkodliwy ,,świr,,
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Witam Was :wit
tu się tyle dzieje, a do mnie nie przyszło żadne powiadomienie ;:192 dobrze, że jestem chwalipięta i chciałam się pochwalić moimi sukcesami ;:183
Joanno szpital storczykowy na 4 reanimowane dwa niestety odeszły ;:199 one oprócz zmarzniętych liści miały jeszcze zgniłe korzenie i korpus, który pozostał zgnił, dodatkowo ten, który wypuścił keiki tez odszedł razem ze swoim maleństwem ;:145 natomiast dwa pozostałe reanimowane mają się dobrze, wypuściły nowe korzenie i w obu wychodzą maleńkie listki ;:128
AGNESS witaj ;:196 dobra z Ciebie obserwatorka, świece i świeczniki to kolejny bzik, chociaż ostatnio nic nowego nie przybyło, a jedynie jeden szklany świecznik pies zwalił ogonem i niestety, ale w ikea juź ich nie ma ;:155 i z trzech mam dwa

teraz będę się chwaliła ;:216 jak podrosną to zrobię zdjęcia ;:177

cambria Obrazek za karę, że coś się z nią brzydkiego dzieje (liście jakieś dziwne w dotyku, dwa na końcach jakby zasuszone, brak nowych przyrostów) raz była w ogrodzie raz w domu, potem znowu ogród i tak kilka razy, teraz jest w domu i wypuszcza pęd kwiatowy
paphiopedilum Obrazek wyrasta pęd kwiatowy
phalaenopsis Obrazek wypuszcza pęd z uśpionego oczka
Obrazek ten z lewej wypuszcza pęd z uśpionego oczka, ten mały wypuszcza nowy pęd, a ten z prawej wypuszcza dwa nowe pędy
phalaenopsis Obrazek wypuszcza nowy pęd
phalaenopsis białyObrazek połamałam jemu pęd, postanowił jednak na tym pędzie zakwitnąć i z ostatniego ocalałego oczka wypuścił nowy pęd oraz z samego dołu wypuszcza kolejny pęd kwiatowy
phalaenopsis żółty Obrazek przekwitł - zostały tylko 3 kwiatki ale od dołu idzie juź nowy pęd kwiatowy
jeszcze jeden phalaenopsis różowy wypuszcza nowy pęd kwiatowy, ale nie mam nigdzie jego zdjęcia'
oraz miniaturka lekko zmarniała, ale coś kombinuje albo keiki albo pęd
i ten phalaenopsis żółty Obrazek też przekwita, ale jest szansa na pęd z uśpionego oczka

oraz 4 falenopsisy - dwa białe i dwa różowe, juź kwitną i te kwitnienia są moją zasługą oraz "drzewko jabłoni" teraz odpoczywa po kwitnieniu
dwa falenopsisy - kolejny biały i biały z różowym środkiem strajkują, ale korzenie i liście rosną ;:211
paphiopedilum najnowsze rozwinęło trzeci i ostatni kwiat, a moje dwa sukcesywnie kwitnące to Obrazek i to Obrazekkwitną nadal i nadal mają nowe pączki kwiatowe

Proszę o kciuki, by te wszystkie moje ślicznotki zakwitły ;:224

pozdrawiam i życzę wszystkim obfitych kwitnień ;:215
Orchideomaniak
500p
500p
Od: 19 sie 2008, o 21:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Na prawdę dużo się u ciebie dzieje, będe trzymał kciuki za nowe kwitnienia, oby najbardziej obfite. Szykują się u ciebie do kwitnienia same cudowne storczyki :) Niedługo będzie kolorowo :)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Ależ będzie pięknie jak to wszystko zakwitnie. Cudowne odreagowanie przy takiej szarówie za oknem, gdy niestety nie zapowiada się na poprawę. Ale jak popatrzy się na piękne kolorowe storczyki(a szczególnie własne kwitnienia) to od razu robi się weselej.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Soniu, jestem pod ogrooooooomnym wrażeniem tego co się dzieje u Twoich storczyków.
Soniu, tyle twoich kwitnień ;:138 ;:138 ;:138 !!!
Wyobrażam sobie jak się cieszysz :)
Nie martw się tymi, których nie udało się uratować. Masz nowe doświadczenia, które wykorzystasz dla innych.
Zresztą sama widzisz, że cała "drużyna" storczyków zamierza Ci wynagrodzić tę stratę :)
Obiecuję trzymać kciuki za udane kwitnienia i pozdrawiam cieplutko w te pochmurne dni ;:3

Joanna :)
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Soniu ,trzymam kciuki za wszystkie pączki i młode pędziki. Myslę ,że jak rozkwitną to uraczysz nas fotkami.

Pozdrawiam :P
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Soniu gratulacje ogromne dla Twoich własnych pędów ;:215 akurat w długie jesienno-zimowe wieczory, gdy szaruga za oknem będziesz miała kolorowo na parapetach ;:183
Zdradź mi jak "zmusiłaś" paphiopedilum do kwitnienia :roll: :?:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

to dużo sie będzie działo... chciałabym, by u mnie też pędy rosły.
Awatar użytkownika
bobi
500p
500p
Od: 12 maja 2006, o 09:00

Post »

Aż zazdrość ściska :wink: :wink: :wink: :lol: na taką ilość pędów kwiatowych :) Moje gratulacje :)
Pozdrawiam, Baśka
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Dawidzie właśnie zauważyłam, że w mojej storczykowej krainie dominuje kolor biały ;:191 postaram się to zmienić, ale uwielbiam białe kwiaty, potem żółte i różowe ;:225
AGNESS aż dziś okna umyłam, by w te szare dni miały więcej światła ;:183 fakt, kwitnące storczyki dają wiele radości, a te które zakwitły juź u nas to podwójna radość :heja
Joanno Art cieszę się ogromnie, codziennie rano, nawet gdy się spieszę biegnę przywitać się z każdymi storczykami, odsłaniam okna i mówię im dzień dobry kwiatuszki ;:198 zresztą w każdej wolnej chwili prawię im komplementy ;:173
Renatko fotki masz gwarantowane ;:225
Jeanne paphiopedilum zaskoczyło mnie kompletnie, zrobiłam takie oczy jak ujrzałam wychylający się paczek kwiatowy ;:154 moje odpoczywające storczyki stoją na stole między oknem od wschodu i południa, mają więc dużo światła, do tego w tym pokoju susze bieliznę, więc zapewnione mają sporo wilgoci, całe lato były uchylone okna, a do tego paphiopedilum podlewam dość regularnie - w odstępach 7. - 10. dniowych, trzy podlewania wodą przegotowaną i odstałą z maluteńką dawką nawozu a co czwarte dostają sporą ilość wody z kranu i tak je po prostu przelewam i na tym koniec mojej pielęgnacji, rozetki rosną w pozostałych, a tylko ten jeden zakwitnie ;:195
Duśka a może daj Twoim troszeczkę nawozu, bo moje dostają 1/4 tego co zaleca producent i chyba im to służy, a może po prostu mają jeszcze czas by zakwitnąć, ważne, że rosną Ci nowe korzenie i liście, więc im u Ciebie dobrze ;:226
Bobi sama jestem w szoku, że aż tyle nowych kwitnień się szykuje ;:128

dziękuję wszystkim za odwiedziny i gratulacje ;:196 i muszę się przyznać, że dziś z Biedronki wyszłam ze storczykiem ;:171 obiecałam, że to juź koniec, ale zmam słabą silną wolę ;:198 i był taki piękny żółty z dodatkiem różowego i jeszcze były inne śliczne, ale ten mnie urzekł i to była miłość od pierwszego wejrzenia ;:166 i tak stałam tam i patrzyłam na te cudeńka i jeszcze jeden biały z ogromnymi kwiatami był uroczy, ale może następnym razem ;:183 fotkę zrobię jak znajdę chwilkę czasu

pozdrawiam ;:100
Awatar użytkownika
marta c
200p
200p
Od: 7 cze 2008, o 01:37

Post »

Soniu ale sie u ciebie dziejeeee,gratuluje nowych pedow i kwitnien.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

ale T. mówił, że nie mogę nawozić, bo w wodzie jest wystarczająco dużo składników... właściwie to aż za dużo, bo korzenie powietrzne są lekko brązowe z wierzchu ale nie jestem pewna, czy od wody.
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37

Post »

No to się dzieje.... :shock: Jest na czym oko zawiesić. Fiu, fiu, fiu... :D
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Marto Dorotko dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie ;:40 ja buszuje po wątkach ;:101 ale czasu nie mam na pisanie ;:171
Duśka dziś przyjrzałam się moim korzeniom powietrznym i one też są z wierzchu brązowe i jak widać, chyba to ich naturalna zmiana, storczyki podlewam wodą przegotowaną i odstałą z dodatkiem nawozu a raz na jakiś czas przelewam samą wodą. Każdy kwiat ma wlewaną czystą wodą, a wodę z podlewania wlewam do podstawek z keramzytem. Spróbuj dać troszkę nawozu, może akurat tego im trzeba, a ja trzymam kciuki, by u Ciebie zaroiło się od nowych pędów kwiatowych ;:215

a teraz przypomnę co u mnie ;:183

to paphiopedilum od koleżanki, rozwinęło trzeci i ostatni kwiat i teraz nie kwitnie już do góry nogami, widocznie w kwiaciarni coś miał mało światła i się wykręcił ;:173

Obrazek

to moje sukcesywnie kwitnące paphiopedilum i nadal rozwijają pąki ;:183

Obrazek
Obrazek

a tak rozwijają się kwiaty na nowym pędzie mojego chowu ;:198

Obrazek
Obrazek

a ten najpierw rozwinął kwiaty z pędów z uśpionego oczka, a potem z nowego pędu i widać jak storczyk traci kolor od światła, a i dodatkowo zauważyłam, że nowe kwiaty są o 1 cm większe ;:224

Obrazek
Obrazek

i zakup z Biedronki - takie maleństwo urocze ;:226

Obrazek
Obrazek

pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
platynka80
500p
500p
Od: 8 cze 2008, o 22:32

Post »

Soniu, śliczne...a jakie piekne zdjęcia, jakie wyraźne...
platynka :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”