Ogródkowy bloog

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródkowy bloog

Post »

Rabatka już się bardzo ładnie prezentuje, co nie zmienia wyczekiwania, z jakim czekam na pozostałe liliowce. ;:196
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
elakuznicom
500p
500p
Od: 13 cze 2012, o 18:52

Post »

Aneczko pięknie u Ciebi wszystko bez wyjątku peonie cudo ja mam 2 na działce i 3 w przydomowym i żadnej w takim kolorze jak Twoje cudowne są w sierpniu będę dosadzała
kiedyś mi nie kwitły za głęboko je sadziłam i na koniec powydawałam ...no ale co tam będą następne róże też cudnej urody , to teraz czekamy na liliowce i resztę lilii , ja mam trochę hortensji krzewiastych i bukietówek więc teź na nie czekam
pozdrawiam serdecznie Ela
pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p
Od: 4 maja 2013, o 22:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Świetnie załatwiłaś uroczego sąsiada- chyba go zamurowało po takim powitaniu z Twojej strony :;230

Ja wczoraj wracając do domu zauważyłam spacerującego po drodze jeża. Wędrował sobie naszą osiedlową ulicą, dostojnym krokiem idąc w stronę krawężnika. Martwiłam się, że następny samochód go rozjedzie, więc zatrąbiłam- ale śmiesznie podskoczył wystraszony- może zniechęci się do chodzenia po ulicy, jak go tak wystraszyłam..? Nic mnie tak nie martwi, jak porozjeżdżane zwierzaczki na ulicy.. Kiedyś z Mężem o mało nie zaliczyliśmy latarni, omijając jeża siedzącego na środku drogi

Stelcia u Ciebie kwitnie pięknie, a niskie Azjatki mamy chyba takie same- przynajmniej Twoje wyglądają tak, jak moje na opakowaniu :;230 Jeszcze nie kwitna, ale są tuż..tuż..

Pozdrawiam!
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Aniu - piękną masz aleje lilii i liliowców ;:oj

Moje lilie też zaczynają pokaz ,aż chce się żyć ;:138

Miłej niedzieli :wit
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Liliowce powoli zabierają się do kwitnienia, ale jeszcze trochę im zostało.
Lilie w tym roku mam jakieś dziwne.
Pąki poskręcane, jakby przemrożone, albo czymś zainfekowane.
Może podmarzły jak nie było śniegu ? ;:24
Grażyna.
kogro-linki
123katex
1000p
1000p
Od: 22 maja 2013, o 20:16

Post »

Piękna te lilijki, a co dopiero jak wszystkie zakwitną , będzie co oglądać. :wit
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p
Od: 27 kwie 2012, o 00:06

Post »

Aniu!

To wyczekiwanie na kwitnienie wywołuje u mnie taki fajny dreszczyk emocji jak zbliżam się do furtki.
Potem szybko obchód i sprawdzanie czy pączki urosły i czy coś wreszcie zakwitło :)

Elu!

Ja zechcesz którąś z moich piwonii to daj znać w sierpniu!

Moniczko!

Sąsiad wyraża w ten sposób swoje niezadowolenie. Dokarmianie kotków jest dla niego równoznaczne z tym,że nie pozdychają z głodu a nakarmione nie pokuszą się na konsumpcję zatrutego mięska :)

Takiego jeżyka trzeba zabrać z ulicy i przenieść w bezpieczne miejsce. Jeże mają słabiutki wzrok a nie każdy kierowca zechce go ominąć. Czasem wysokie krawężniki są dla nich barierą nie do pokonania.Niestety są to wędrowniczki i nie przebywają w pobliżu "domu".
Dzięki moim jeżykom pogłębiłam już swoją wiedzę na temat tych iglaczków. Człowiek przecież całe życie się uczy :)

Stella to jedna z moich ulubienic. Mam jej kilkanaście kępek :)

Jadziu!
Zazdroszczę Ci. U mnie wszystko kwitnie z opóźnieniem.

Grażynko!

Takie objawy zauważyłam u moich orientalnych. Zostawiłam je na zimę w ziemi.
Niektóre pogubiły pączki . To jest objaw jakiejś choroby. Muszę poszukać artykułu , który pieczołowicie gdzieś zapisałam rok temu. Wrzucę link do niego jak tylko go znajdę.

Znalazłam :D

http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=424
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Shiz3R
1000p
1000p
Od: 29 sie 2013, o 14:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cudownie kwitną Tobie lilie, czekam też na liliowce. ;:224
Pozdrawiam, Robert.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Aniu pięknie zakwitły Ci lilie ;:oj U mnie dopiero jedna kępa Diabory, ale już inne w blokach startowych.... już mają wybarwione pąki, więc lada chwila pokażą kwiaty :heja
Twoja rabata liliowa gdy zakwitnie, to widok będzie nieziemski ;:167
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

Bardzo cieszą te pierwsze kwitnienia. Wreszcie!
Codziennie coś zakwita nowego. Tyle czekania było....

Moją radość mącą niepokojące wieści o pladze kleszczy na terenie naszych ogródków. W tym roku po raz pierwszy zobaczyłam cztery sztuki na moim Ramenedesie. Po wtarciu preparatu zniknęły ale to pikuś... U mojej sąsiadki już zdiagnozowano boreliozę. Na początku maja odkryła na ręce dwie sztuki. Na szczęście szybko poszła do lekarza i podjęła leczenie. Dziś znowu jeden z działkowiczów opowiadał ,że odkrył na psie podczas kąpieli kilka sztuk. Sąsiad przebywa drogę przez ulicę na ogród i idzie tylko główną alejką. Czyli piesek złapał je po drodze lub na ogrodzie.
Dziś dłubałam sobie w ziemi pomiędzy liliowcami i łapałam się na tym, że ze strachem wkładam ręce w liście jakbym miała nerwicę natręctw. Mrówki i ślimaki to nic w porównaniu z tym tałatajstwem. Za chwilę zaczną doskwierać komarzyska. Zaczynam dojrzewać do zrobienia oprysku!(?)
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Aniu :wit
O proszę jakie iękne lilie juz masz,śliczne :D
Coraz więcej ich będzie z dnia na dzień ;:167
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Aniu aż mi ciarki przeszły. Panicznie boję się kleszczy. Paskudne to dziadostwo.
Psikaj czymś zapobiegawczo i siebie i koty.
Słyszałam, od pewnej lekarki, że goździki (ta przyprawa) należy nosić w kieszonkach. Kleszcze ponoć nie cierpią ich zapachu i Cię nie ruszą. A może by tak na obrzeżach działki porozwieszać co metr woreczek z goździkami? I na rabatkach gdzie nie gdzie?
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p

Post »

Aniu!

Lilie mają coraz bardziej kolorowe pączki. Lada chwila dadzą pokaz :tan

Anaeczko!

Brosik na komary i kleszcze to mój podstawowy kosmetyk. Noszę go w torebce. Moja sąsiadka była tym zabezpieczona od stóp do głów. Ramenedes został zabezpieczony Fiprexem i faktycznie kleszcze szybko odpadły ale nie mogę zabezpieczyć mojej kici bo nie daje się pogłaskać.
Bardziej martwię się o dziecko. Dzieciaki kitłaszą się na hamaku spadają na trawę, bawią się autkami na trawniku.
Borelioza to okropna choroba i nieuleczalna.
Znalazłam już środek na orysk. Wypowiadam wojnę kleszczom i komarom!
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Tak, dadzą pokaz o ile nie będzie im doskwierać choróbsko podane w twoim linku.
Sporo mam dokładnie tak zainfekowanych lilii.
Głównie dotyczy to tych kupowanych w sklepach.
Kupione od hodowców na razie są zdrowe, ale czas pokaze na jak długo.
Dzięki za linka, już wiem co zrobię z chorymi liliami..... ;:222
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Aniu czytam o kleszczach, ja również bardzo się ich boję, nawet do lasu, mimo, że uwielbiam wyprawy, to chodzę z lękiem. A teraz tak jak piszesz, nawet w ruchliwym mieście na klombach pełno jest tego paskudztwa.
Wkleję Ci linka na temat czystka, to podobno rewelacyjne ziółko, między innymi wspaniale dopomaga leczyć boreliozę. Powiedz o tym sąsiadce. A dodatkowo podobno świetne w profilaktyce . Ma też odstraszać kleszcze. Ja już piję to ziółko od nowego roku, jednak niestety brak mi systematyczności. Muszę bardziej o nim pamiętać, bo w ogóle wspaniale wpływa na cały organizm...

http://www.planetazdrowie.pl/
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”