Moja kolekcja kaktusów Andrzej
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Moja kolekcja kaktusów Andrzej
Gdyby kwiat był czerwony byłaby to Lobivia pojoensis. Ponieważ kwiat jest biały jest to forma Echinopsis ancistrophira. To bardzo zmienna roślinka, kwiat czasem jest długi, czasem jest krótki.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Andrew Be
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 lut 2013, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
OK. A kwitnienie w dzień i zamykanie się kwiatu na noc nie ma tutaj znaczenia??
Pytam bo w literaturze jest trochę informacji i większość mówi, że Echinopsis kwitnie na noc.
Twoje zdanie i tak dla mnie ma największe znaczenie
Pytam bo w literaturze jest trochę informacji i większość mówi, że Echinopsis kwitnie na noc.
Twoje zdanie i tak dla mnie ma największe znaczenie

Pozdrawiam Andrzej.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Długość kwiatu i jego otwieranie się w dzień lub w nocy to trochę sztuczny podział na rodzaje Lobivia i Echinopsis i nie zawsze się on sprawdza. Akurat trzy gatunki czyli E.ancistrophora, L.pojoensis i L.arachnacantha są bardzo blisko ze sobą spokrewnione i pewnie prędzej czy później wylądują razem w jednym rodzaju.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Andrew Be
No i gitara
Będą nasionka i będą się nazywać E. ancistrophora. Dzięki za pomoc i za kolejną porcję wiedzy.
A i muszę Wam jeszcze się do czegoś przyznać. Miało już nie być marketowców, ale znowu się ugiąłem
i stało się
Straciłem całe 11 PLN i teraz mam na balkonie, pięknie napompowany, z nalepką "made in Holland", piętnastocentymetrowej średnicy, fotelik dla mojej kochanej Teściowej.

Będą nasionka i będą się nazywać E. ancistrophora. Dzięki za pomoc i za kolejną porcję wiedzy.

A i muszę Wam jeszcze się do czegoś przyznać. Miało już nie być marketowców, ale znowu się ugiąłem

Straciłem całe 11 PLN i teraz mam na balkonie, pięknie napompowany, z nalepką "made in Holland", piętnastocentymetrowej średnicy, fotelik dla mojej kochanej Teściowej.

Pozdrawiam Andrzej.
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Teściowa na pewno przeszczęśliwa?
Kup drugiego - siądzie tu, siądzie tam, będziesz miał z głowy zapylanie
a tak bardziej serio - jakiego kupiłeś? Tez pokazać by się zdało

Kup drugiego - siądzie tu, siądzie tam, będziesz miał z głowy zapylanie

a tak bardziej serio - jakiego kupiłeś? Tez pokazać by się zdało

- annaoj
- Od: 3 sie 2012, o 21:29
onectica pisze: Kup drugiego - siądzie tu, siądzie tam, będziesz miał z głowy zapylanie![]()

Też chcę wiedzieć gdzie fotelik kupiłeś - teściową mam o.k., ale zawsze lepiej mieć takie siedzisko pod ręką jak ktoś podpadnie.

- DAK
- Od: 16 lip 2008, o 19:45
Ale masz drobniutką teściowąBigDonn pisze:......... piętnastocentymetrowej średnicy, fotelik dla mojej kochanej Teściowej.

- Andrew Be
Teściowa mam rzeczywiście drobną, ale bardziej liczę, że fotelik szybko będzie przyrastał.
A znalazłem go w pewnej niemieckiej sieciówce na literkę L...
Fotkę wrzucę wieczorem.
A znalazłem go w pewnej niemieckiej sieciówce na literkę L...

Fotkę wrzucę wieczorem.
Pozdrawiam Andrzej.
- Andrew Be
Może to nie jest wieczór, ale fotkę wrzucam:
oto mój nowy, wypasiony, piękny fotelik dla teściowej
Echinocactus grusonii

i jeszcze przy okazji jakieś tam mamilarki

i jeszcze dwie Medio (to były ostatnie kwiatki
)

oto mój nowy, wypasiony, piękny fotelik dla teściowej
Echinocactus grusonii
i jeszcze przy okazji jakieś tam mamilarki
i jeszcze dwie Medio (to były ostatnie kwiatki

Pozdrawiam Andrzej.
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Nie szkodzi, że nie wieczór, bo słońce, jak widać , masz i kwiatki się z tego cieszą
A ja taki mały off - na ostatniej fotce widzę w tle geranium - czy Ty je prażysz na słońcu razem z kaktusami?

A ja taki mały off - na ostatniej fotce widzę w tle geranium - czy Ty je prażysz na słońcu razem z kaktusami?

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Niewiele pokazujesz a szkoda - widać, że rośliny u Ciebie ładne i chętnie kwitną. Podobają mi się! 

- Andrew Be
Nie, trafiło tam na chwilę na czas porządków.onectica pisze:A ja taki mały off - na ostatniej fotce widzę w tle geranium - czy Ty je prażysz na słońcu razem z kaktusami?

Fotek mało, bo ostatnio mało słonka. Gymnolki czekają z pąkami i nie chcą się otwierać. Jak jutro nie zdążę ich złapać to pewnie znowu w tygodniu mi przekwitną.

Pozdrawiam Andrzej.
- czarny
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
Z mediolobivia pygmaea v. gavazzi WR 493 (bo chyba taka na zdjęciu) jest śmieszna sprawa i już ze dwa razy o tym pisałem. Bo w oryginalnej liście Rauscha pod WR 493 jest M. atrovirens v. raulii. Tymczasem w obiegu częściej pod tym numerem można tę gavazzi znaleźć. Ja się sporo naszukałem, zanim trafiłem na tą właściwą v. raulii. Śmieszne jest również to, że Mosti do opisu gatunku gavazzi użył właśnie numeru WR 493, czyli w zasadzie roślinki której nie powinno być ;)
- Andrew Be
O fajnie Marku, że wpadłeś.
Jakbyś mógł jeszcze rzucić okiem na poprzednie medio, które wrzuciłem (czy wszystko z nimi pod względem nazewnictwa OK?), byłbym wdzięczny.
A co do tej ostatniej to w końcu jaką ostatecznie wersję przyjąć? M. pygmaea v. gavazzi czy M. atrovirens v. raulii?

Jakbyś mógł jeszcze rzucić okiem na poprzednie medio, które wrzuciłem (czy wszystko z nimi pod względem nazewnictwa OK?), byłbym wdzięczny.
A co do tej ostatniej to w końcu jaką ostatecznie wersję przyjąć? M. pygmaea v. gavazzi czy M. atrovirens v. raulii?
Pozdrawiam Andrzej.
- czarny
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
No ta roślina na zdjęciu to jest gavazzi. Tamta atrovirenska to całkiem inna roślina. Skoro 90% roślin będących pod numerem WR 493 to gavazzi, to czy to błąd...? Może Tomek niech się wypowie.
A reszta medio, przynajmniej z tych kwitnących wygląda poprawnie. Niestety trza się pilnować z błędami. Z Czech to 1/3 materiału była fejkiem u mnie (a stamtąd pewno MM ma większość materiału). Żal to dopiero jak człowiek sieje i po 3-4 latach dopiero ogarnia się, że są błędy ;)
A reszta medio, przynajmniej z tych kwitnących wygląda poprawnie. Niestety trza się pilnować z błędami. Z Czech to 1/3 materiału była fejkiem u mnie (a stamtąd pewno MM ma większość materiału). Żal to dopiero jak człowiek sieje i po 3-4 latach dopiero ogarnia się, że są błędy ;)