Minibotanik Jacka cz.9

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Magdula141
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2007, o 13:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Minibotanik Jacka cz.9

Post »

Jacku przetaczniki super ;:oj Ja bardzo lubię różowe :D

Pozdrawiam :wit ;:3
Pozdrawiam Wanda
Moje wątki
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

I znów mnie zadziwiłeś. Nie miałam do tej pory pojęcia o istnieniu przetacznika odroślowego i do tego różowego.
Przetacznik goryczkowaty od Ciebie już mi przekwitł. Czekam na nasionka. Kiedy najlepiej je wysiać?
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
Matemax
1000p
1000p
Od: 14 sty 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jacku, cudne te przetaczniki, jakoś zawsze przechodzę obok dziko rosnących obojętnie, a tu tyle masz odmian :wit
ewa-s
500p
500p
Od: 19 sty 2013, o 10:43

Post »

Jacku,będę śledzić Twój wątek sprzedażowy...tyle masz różnorodnego kwiecia,że nie wiadomo co wybrać ;:131
Ładne przetaczniki,ja dostałam z akcji nasiona,tylko nie wiem co to za odmiana będzie.Wysiałam dość wcześnie i już mam ładne sadzoneczki :D
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Ooo! Ilu miłych gości :tan
Pewnie zaglądali i wcześniej ale ileż można chwalić kosaćce :;230
Sławku, koniecznie powiększ stan przetacznikowego posiadania! One warte są tego! Na szczęście nie wszystkie kwitną w okresie irysowym i można się nimi długo cieszyć. Obliczyłem, że kwitną niemal cały sezon; od kwietnia (przetacznik armeński), do września (przetacznik długolistny). I jak tu ich nie lubić?
Ale teraz trochę nieseryjnej rozmaitości.
Aster alpejski to prawdziwa awangarda astrowa (awangarda w podstawowym znaczeniu - straż przednia), bo daleko jeszcze do kolejnego mojego szaleństwa - astrów
Obrazek

Marysiu, to możemy sobie podać ręce - rośliny botaniczne mają u mnie równorzędne miejsce, co odmianowe ;:333
Przetaczniki mają delikatne płatki, zazwyczaj ażurową budowę, a przy tym to twardziele o małych wymaganiach ;:108
Gailardia to u mnie też roślina łąkowa; na rabatach rosnąć nie chce (za mokro) ale w trawie jak najbardziej. No to trochę ją oszczędzam przy koszeniu :lol:
Obrazek

Loki, czyli porządna szkółka, bo właśnie wtedy jest czas na wykopywanie irysów ;:333
A tę roślinę ktoś zna? Bo w wersji użytkowej zna ją każdy, a malina ma też gatunek ozdobny. Miałem opory, czy chcę mieć malinę na rabacie ozdobnej ale teraz nie mam już żadnych 8-)
Obrazek

Janko, przetaczniki kojarzą się głównie z niebieskim, a są też w innych kolorach ;:173 Tak jak u Marysi moim odkryciem była biała kocimiętka!
Pięknie kwitnie pełnik od Ciebie ;:167
Obrazek

Agnieszko, wśród tych odmian jest też ten od Ciebie ;:167 Mam słabość do przetaczników, choć zawsze będa w tle głównych kolekcji ;:224
A jeśli mówić o zapachach w ogrodzie, to ta roślina obecnie nie ma sobie równych - zagłusza zapachem jaśminowce, róże i inne :twisted:
Obrazek

Gabrysiu, to dobrze, że nie mam veronica erecta; to by dopiero były skojarzenia ;:306
Nie wszystkim żywotnikom się u mnie spodobało ale ten po przesadzeniu rozpycha się na okoliczne rośliny, aż musiałem mu część liści wyciąć ;:219
Obrazek

Wando, cieszę się, że Ci się podobają. Ja też lubię te różowe i teraz czekam na kłosowe w tym kolorze
No to dla Ciebie inna roślinka w różowej szacie
Obrazek

Halinko, przetacznik odroślowy jest tak płaski, że i ja czasem o nim zapominam i najczęściej go zdepczę.
Nigdy nie wysiewałem przetacznika goryczkowatego. Ale skoro się sam wysiewa, to myślę, że można zaraz po zebraniu nasion.
Ta roślina potrafi zaleźć za skórę. Każdy, kto ją miał wie, o czym mówię. Ale u mnie wyznaczyłem jej strefę bezpieczeństwa, gdzie może rosnąć do woli :twisted: No bo pozbyć się całkiem tych ładnych kwiatów? Na pewno nie!
Obrazek

Mateuszu, no to zaproś jakiś dziko rosnący przetacznik do siebie ;:173 Myślę, że nie pożałujesz! Poza tym mam taką teorię - niebieskiego nigdy dość w ogrodzie!
A tak urabiam ten temat niebieskiego tytułem wstępu do pokazania pięknej amsonii, która w końcu zaszczyciła mnie swoimi kwiatami :tan
Obrazek
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Waleriana i u mnie pięknie kwitnie i pachnie , mam kilka siewek i mam zamiar je posadzić wśród traw bo na razie są jeszcze małe kępki .. A na przetaczniki to się piszę u ciebie od jaśniutkich po czerwony bo mój gdzieś przepadł ..A kocimiętka biała od Marysi rośnie na razie w doniczce jak inne małe sadzonki , muszę ich trochę podtuczyć aby przesadzić je w moje piaski ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Ewo :!: Zapraszam do śledzenia wątku sprzedażowego 8-) Na pewno pojawi się tam wiele ciekawych roślin, które i tutaj prezentuję.
Nareszcie zakwitnie :tan
Obrazek

Janko, najjaśniejszego przetacznika już zamawiałaś. Czerwonych nie mam (tylko różowe :roll: ).
Ja też mam wiele siewek od Marysi jeszcze w doniczkach, bo muszę przygotować im miejsce.
Tego krzewu nie trzeba prosić - kwitnie i rośnie jak szalony
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

To dopisz różowy .. Mój biały żylistek też już kwitnie a różowy jeszcze w pakach . Teraz sobie przypomniałam że zamawiałeś u mnie żylistka białego wczesnego .Kwitnie razem z tawułkami a dla ciebie rośnie w doniczce .Ale on nie rośnie tak wysoko jak teraz kwitnące , kupowałam go jako karłowaty ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
Shiz3R
1000p
1000p
Od: 29 sie 2013, o 14:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak tu pięknie i bogato w rośliny.
Wszystko tak zadbane i kolorowe, że napatrzeć się nie można.
Irysków to Ty masz, a piękne one są bardzo. ;:108
Pozdrawiam, Robert.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pozwolę sobie mieć inne zdanie niż Ty o czosnku złocistym. To chyba jedyny czosnek z którym mam kłopoty - nie chce u mnie rosnąć :(
Irysy wszystkie piękne choć tak różne.
Mam dobrą wiadomość - dzwonek biały pełny ode mnie to "La Bello". Czytałam, że szukasz nazwy :wink: Ja znalazłam ją na ostatnich targach. Kilka innych moich roślin też udało mi się nazwać.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janko, dopisałem - przetacznika odroślowego, bo chyba o tego Ci chodzi?
Za żylistka dziękuję - mam problem ze znalezieniem miejsca na krzewy, a jeszcze wiele czeka do posadzenia w doniczkach.
Bodziszki - ich kwitnienie rozciąga się na wiele miesięcy. Ten uszczuplany już w tym roku o połowę - nadal duży
Obrazek

Robert, zadbane - to tylko tak na zdjęciach ale dziękuję :)
Kosaćce - sam najlepiej wiesz, jakie to multikolorowe kwiaty więc czy u mnie czy u Ciebie - wszędzie piękne! Jeszcze w kwiat idzie kosaciec japoński.
Obrazek

Izo, pisząc o kłopotach z czosnkami, miałem na myśli nornice. Takich drobnych nie jedzą, natomiast wszystkie duże cebule zostały zjedzone :( Ale faktycznie nie mam z problemu z allium moly, bo nawet ich nie sadziłem - przywędrował z innymi roślinami :lol:
Dziękuję za nazwę dzwonka. Mam go od Ciebie ;:196 To chyba z tej samej serii co niebieski pełny 'La Belle' 8-)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

na koniec trochę pół-żartem, ale i pół-serio, bo pelargonia też należy do rodziny bodziszkowatych :D
Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jacku bodziszki przepiękne, bardzo lubię te delikatne zwiewne kwiatuszki. Ja swojego ,,Album,, muszę przesadzić, bo tak bardzo się rozpanoszył, że zaczyna pochłaniać lilie i liliowce :D
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

Bodziszki cudne i tak wiele odmian, ale to chyba jeszcze nie wszystkie jakie posiadasz ? ;:224
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, to prawda - bodziszki są zwiewne, delikatne i chociaż podobne w budowie kwiatu, to bardzo różnorodne.
Mój bodziszek czerwony 'Album' też bardzo się rozrósł i nawet nie widać, że go pomniejszyłem o połowę.
Ostróżki u mnie dość szybko wypadają, bo mają za mokro ale kilka twardzielek pozostało i nawet się rozsiewają
Obrazek

Marysiu prawda, to nie wszystkie. Ale ciągle nie mam aparatu i nie wiem, czy obfocę następne :( Trochę już wcześniej pokazywałem.
Dla Ciebie - pierwsza kocimiętka, która zakwitła jeszcze w maju
Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Oj to widzę, że kolekcja bodziszków się szykuje i to całkiem spora. ;:333
Ja mam tylko kilka takich popularnych, ale wystarczą.
Kocimiętkę mam w doniczce i czeka na wysadzenie na miejsce jak zlikwiduję liście narcyzów.
Była już w ziemi, ale musiałam ją bronić przed ślimakami, bo cała byłaby zjedzona. ;:222
Czytałam, że obwinniasz siebie o złą kondycję lilii.
Ale może to jednak nie twoja wina, tylko cebul. :uszy
Zobacz u mnie linka o chorobie lilii, u mnie właśnie takie są objawy.
Może i twoje były z tą chorobą.
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”