Marpy kwiatki wiosenno-letnie ...CD

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Marpy kwiatki wiosenno-letnie ...CD

Post »

Basiu witaj! Wszystko przyśpieszone więc i jeżówki się śpieszą ...marmalade jest jedną z najwcześniejszych w ogrodniczym też tylko ta odmiana miała już kwiaty inne w pąkach . Za nią już żółto-zielona leilani pokazała kolorek ale brakło mojemu aparatowi mocy gdyż baterie padły :oops: ;:145 ...a to mi się zdarza rzadko bo pod tym względem staram się być przygotowana i mam zawsze zapas.
Jarzmianki ostatnio trendy i należy je mieć! :) Musisz się o nie postarać! Obowiązkowo! ;:173 No i o star profussion przy okazji też! U mnie też moja pierwsza sprzed lat zniknęła .W ub. sezonie odkupiłam i jestem :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
czas ostróżek , urosły wyższe niż ja !
Obrazek

Obrazek

Grażynko u mnie roślina goni roślinę , zastanawiam się co będzie kwitło w pełni lata ;:7 ..jesienne pewnie też przyśpieszą , astry , chryzantemy,dzielżany... :) Dyptam w pełnym słońcu już i u mnie przekwitł a w półcieniu w pełnej krasie ! Teraz szykują się jeżówki no i różami jeszcze jakiś czas się pocieszymy! :)

z mieszanymi uczuciami daję papageno zapewne Cię ona zbytnio nie zainteresuje bo zwolenników ona za wielu nie ma ale to moja pierwsza po latach róża więc sentymentalna i mnie ona akurat nie przeszkadza , odmieniec taki ...obciachowy...

Obrazek

stwierdziłam właśnie ,że najwięcej mam róż czerwonych... ;:131 Trawy w tle , to już inna rabata
Obrazek

ale coś tam w innych barwach też się znajdzie : trio goldstern, alchymist i westerland zapachowa orgia
Obrazek
wypełniaczy też nie brakuje

Obrazek

z clematisów najlepiej się u mnie sprawują jackmanii pod względem zdrowotności i obfitości kwitnienia jeden w słońcu drugi w cieniu sprawują się obydwa doskonale! :)

Obrazek

Obrazek

klasyka babcinych ogrodów , popularne kiedyś "smolinosy" na ich widok jako początkująca działkowiczka przystawałam przy każdym płocie po drodze ... mam je ponad 30 lat ! Wielki do nich sentyment i już tylko wspomnienia o Kimś bliskim... :(

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Marto miło , że wędrujesz nocką w moim ogródku za dnia nie masz czasu zapracowany pracusiu! ;:196 wiem o tym! Chcesz tak szybciutko zapełnić ogród i uwijasz się jak mrówka z licznymi nasadzeniami! Ja rozłożyłam to na lata i od 30 ponad lat urządzam swój mini ogródek ..co roku coś dokupuję bo to sprawia mi frajdę... Przybywają nowe odmiany roślin a wiele chce się mieć ...Gdybym to robiła w takim tempie jak Ty to musiałabym przejąć dla siebie znaczny obszar naszego ROD... ;:306
Ale Ty masz inny ogród i inne możliwości ;:173 Dobrze ,że jest Ci dane realizować swoje marzenia! Z nimi życie jest piękne!
A smutasom mówimy zdecydowanie ;:185 :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

madame Julia C. :)
Obrazek

Pogoda jak zwykle...weekendowa ! ;:131

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
baasik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 16:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Właśnie dbyłam wspaniały poranny spacer wśród cudowności Twojego ogrodu. Bujość roślin jest oszałamiająca Obrazek i podoba mi się bardzo. Fakt, że wszystko tak szybko rozkwita jest w istocie nieco niepokojąca miejmy jednak nadzieję, że roślinom starczy wigoru aż do późnej jesieni ;:333
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Jeżówki już ;:oj Maryniu zajrzyj do mnie, czy mój ciemny to może jackmanii powojnik?
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Maryniu, mam prośbę-uprzedzaj, że zamierzasz pokazać stwora z wieloma nogami, to szybko przewinę zdjęcie :D Napatrzę się na te wielonogi w ogrodzie wystarczająco i wolałabym w zaciszu domowym ich nie widzieć ;:306
Twoja rutewka bardzo długo kwitła, moja już od dłuższego czasu przestała. Sypie nasionami i będę miała sto tysięcy siewek :tan Trochę już mam, liczę na to, że wyrosną i jesienią polecą w inne rabaty.
Róże uwielbiam wszystkie, choć nie sadzę już tych czerwono (i różowo)-żółtych, drażni mnie ten zestaw kolorów na jednym kwiatku. Z wyjątkiem Jubilee Celebration i Kronenburg, tych nie wyprowadzę z ogrodu, bo żółć pojawia się na rewersie płatków.
Lubię napakowane angielki, pachnące historyczne i pustaczki-chciałabym mieć wszystkie w ogrodzie ;:306 Mam nadzieję, że po 30 latach ogródkowania dorobię się jeszcze kilku odmian. Grasuję w ogrodzie dopiero od 9 lat :D
Pogoda weekendowa :evil: Żebyż to jeszcze padało, za czym tęsknię i czego pragnę :evil: Wieje, jest zimno, z nieba leci drobny, mokry pył, który ziemi nie nasączy wilgocią, a przeszkadza przy pieleniu.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Margaret2014
1000p
1000p
Od: 20 maja 2014, o 08:21

Post »

Maryniu co to za kwiatuszki na 3 i 4 zdjeciu pierwszego watku na tej stronie?
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Małgosiu- Margaret2014, to jarzmianki, bardzo ostatnio modne i nie kłopotliwe rośliny. ;:215
Marynia robi cudowne fotki i wspaniale podkreśla ich piękno. ;:138
Co ja widzę ;:oj nachyłki już Ci kwitną i wypatrzyłam ostróżkę w pięknym mocnym różu, jaka ona piękna. :tan
Trio różane bardzo malownicze a klematisy ogromniaste i nastaje czas lilii. ;:433
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moim sympatycznym odwiedzającym mnie Basi,Iwonce,Ewci,Margaret,Stasi bardzo dziękuję i pozdrawiam niedzielnie ! ;:168

Pogoda i dzisiaj nie sprzyjająca na plenerowe wypady... chłodno , ponuro, słońca brak...pozostaje ;:101 poza niedzielnymi obowiązkami...nuda...

mako -siewka :) na początek niedzielnych wklejanek
Obrazek

Obrazek

wiele roślin "przypasowuje się " wzajemnie i w ogrodzie bogatym w roślinność same tworzą kompozycje , których
poprawiać nie trzeba! :) Tutaj rosła sobie głowienka i wsiała się do niej w środek marunka ,świetna moim zdaniem kompozycja roślinna której bym nie "wymyśliła" bardzo mi się podoba ... Zwróciłam uwagę, że wiele mi się "przytrafiło" spontanicznych pasujących do siebie zestawień !A może ja się nie znam...Ale , nic to ważne,że mnie się podoba ... :)

Obrazek

ta też powstała bez mojej ingerencji ..no może ograniczyłam niedawno wielkość firletki ...też mi pasuje !
Firletka krwista jako dama dworu królowej ... Queen Elisabeth

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

hostowisko samo w sobie jest nudne ..już to przerabiałam a jarzmianka doskonale się mi nadała do urozmaicenia i rozjaśnienia cienistego zakątka 8-) . Wydaje mi się,że ona nie tylko do róż pasuje !Z hostami też jej twarzowo a im też nie przeszkadza :) ......
Obrazek

Obrazek

Obrazek
swany
Obrazek
stella d'oro
Obrazek

Obrazek
przy płotowe swojskie piękności
Obrazek

u mnie tawułki nie są wprowadzone na salony... gdzieś tam przy płocie miejsce im udostępniłam dawno...dawno...temu .Od czasu do czasu je dzielę , odmładzam , rozsadzam... :)
Obrazek

do passion przytulają się dzwonki a dzwonki jak to dzwonki same się rozsiewają jak się je do ogrodu zaprosi tutaj też się same umiejscowiły..ja im tylko nie przeszkadzałam ale są 8-)
Obrazek

no i jeszcze marunka tam się przysadziła :)
Obrazek

Obrazek

to też spontan ... Wyjdzie na to ,że do mojego ogródka same rośliny wskakują ! ;:306 Tak dobrze nie mam... ;:185 to tylko wybrałam wypełniacze...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marunę zaczęłam już wyrywać, bo tyle się nasiało, że dusi róże :evil: Okropnie tego nie lubię, bo żal mi tej ładnej rośliny, ale mnoży się jak szalona.
Pogoda marna, wczoraj popadało (za mało :evil:), a dziś na razie tylko zimno i pochmurno. Pod krzakami róż nadal sucho, choć odkryte miejsca trochę zwilgotniały.
Wczoraj rozpaliłam w piecu, bo było tylko 11 stopni.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Maryniu dlaczego obciachowa ?
Ja też mam Hanabi na dodatek pustaka i też niektórzy uwazają ze to nic szczególnego.
A dla mnie ona cudna, pełna wdzięku jaki rzadko pośród róż się spotyka.
Smolinoski u mnie rosną obok odmianowych liliowców i wcale im nie przeszkadzam w rozrastaniu kępy.
Wdzięczne są i niezawodne w odróżnieniu od najnowszych odmian.
Dzwonkom też nie przeszkadzam i sieją się gdzie chcą, a pasują do każdego towarzystwa i niech tak zostanie. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Maryniu,trio różane rewelacyjnie wygląda,i te zakątki które czasem same się tworzą są piękne ,ja też mam takie i im nie przeszkadzam,u Ciebie tak wszystko zasuwa do przodu ,a ja na końcu z kwitnieniem ,ale niech już tak zostanie ,pozdrawiam i pięknych snów życzę ;:19 ;:168
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewciu marunę i nie tylko , zdecydowanie i ja ograniczam to nie jest tak,że u mnie wbrew pozorom wszystko na żywioł... ;:131 Mój busz mimo wszystko jest kontrolowany...Bo inaczej pewno nogi bym nie miała gdzie postawić po tych 30 latach mojego działkowania! ;:306 W tej chwili osiągnęłam stan , gdzie chwasty już nie zadamawiają się tak łatwo po wiosennym plewieniu mam chwile oddechu... Mogłabym oddać się innym pracom na rzecz ogródka to znowu aura płata figle...ze skrajności w skrajność albo upał nieznośny albo ziąb! ;:oj ;:oj Mam nadzieję na dzisiejszą poprawę i umiarkowaną pogodę !Doczekać się nie mogę...Bo i kwitnienia jakieś nowe zapewne będą... ;:65

Róże...róże ..wszędzie ! :)

Obrazek
nina w.
Obrazek
star proffusion
Obrazek

Obrazek

Obrazek
alberich
Obrazek

Obrazek
red Leonardo da Vinci
Obrazek

Obrazek

Obrazek
chyba wrotycz - gigant , dzisiaj już pewno pokaże się w pełnej krasie
Obrazek

Grażynko wiele osób nie deklaruje sympatii dla tego rodzaju " ciapatych" róż to jakby dolna półka ale mnie to nie przeszkadza...wypasionego pokazowego ogrodu nie mam więc u mnie rośliny się" nie gryzą"! Smolinoski od czasu do czasu ograniczam bo na tej rabacie już bym tylko smolinoski miała..na szczęście nie wyrzucam tylko znajduję dla nich miejsce w innych ogrodach ;:173
Lubię i odpowiadają mi samosiewy pewnych roślin ale bywa i tak,że znikają na pewien okres,żeby po czasie powrócić..Ostatnio "wyszły" mi dzwonki i nie miałam żadnej odmiany...W ub. sezonie musiałam iść na żebry ;:131 ...w tym sezonie mam ich mnóstwo...Nie widzę natomiast na razie pewnych innych roślin , których miałam mnóstwo i połowę FO nimi zaraziłam/ kto to jeszcze pamięta .../ ;:306

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Martuś miło,że Ci się u mnie coś spodobało ;:168 w tle dużych przydomowych ogrodów mój to ledwie grajdołek pospolity... ;:173 tylko wypełniony po brzegi roślinami różnymi ! :tan Ogrodowa namiastka ! Ale to mój kawałek podłogi tu i teraz... Chwile w nim spędzone przedkładam nad inne formy spędzania czasu ! ;:224 Najchętniej w sezonie nie wracałabym do domu ... Pod tym względem zazdroszczę Wam właścicielkom ogrodów przydomowych , że macie tę możliwość przebywania w ogrodzie o każdej porze! ;:173 Chociaż nie każdy ogród zamieniłabym za swoją działkę ...to też prawda !

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ta odmiana jarzmianki jest bardziej fotogeniczna niż moja dotychczasowa :)

Obrazek

Na obecny moment wystarczy..dobrze , że coraz więcej osób wkleja duże ilości zdjęć i jest mi raźniej ! ;:173

dcn... :D
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Maryniu :wit
Piękne te Twoje róże,miodzio ;:167
Lawenda już Ci kwitnie,moja jeszcez nie :cry:
Jarzmianki piękne,ja jakoś ich nie mam,sama nie wiem dlaczego :roll:
Awatar użytkownika
baasik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 16:23

Post »

Piękne te Twoje nie do końca zaplanowane kompozycje - róże z maruną, dzwonkami, firletką - jak gotowe bukiety ;:167
U mnie maruny nie ma, czy miałabyś nasionka? ;:218
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

anabuko1 Aniu wierzę w Ciebie i jestem pewna ,że niebawem postarasz się o jarzmianki ! :) Bo to ostatnio hit forumowy ;:173 Lawenda już coraz bardziej się rozwija !Róże takie niewybredne moje... ale kwitną jak mogą i nie wymagają ode mnie za wiele! :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
moje ulubione mini cynie
Obrazek

Obrazek

baasik Basiu cieszę się ,że coś Ci się u mnie spodobało ;:173 Maruna u mnie króluje w tym sezonie i wypełnia wszystkie wolne miejsca ! :) Nasion na "stanie"nie mam bo nie zbieram nasion ale dla Ciebie z przyjemnością zbiorę w miarę przekwitania. :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

flammentanz i w cieniu doskonale sobie radzi
Obrazek

MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiejszych kadrów z mojego ogródka trochę !

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
pierwszy złamany liliowiec ;:131
Obrazek

Obrazek

Obrazek
liliowce zaczynają pokazywać kolory
Obrazek

Obrazek

Obrazek