Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz.2

Zablokowany
Awatar użytkownika
KwiAnna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2010, o 10:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz.2

Post »

Oj tak szybko wracaj ;:108 Czuję że będzie wtedy co pooglądać ;:138
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Witam Was o rok starsza - i nadal niepełnoletnia, a co tam ;:306
Aleście się zapędzili ze swoimi wątkami, toć to nadążyć nie można! Cuda u Was takie, że normalnie nie można się oderwać, jednak i o swoich Gości - czyli Was - również muszę zadbać.
Mam nadzieję, że odpoczęliście trochę ode mnie - i z tym oddechem zawitacie tu ponownie.
nolina pisze:Żanetko załatwiaj co musisz i wracaj :D Będzie nam ciebie brakować ;:168
Dziękuję, Małgosiu - jak na razie wszystko w przelocie, ale długi weekend przed nami, więc jakby co, to się nadrobi wszelkie inne zaległości.
onectica pisze:Że co, że te urodziny będziesz obchodzić przez kilka dni? Zrób sobie czasem przerwę na reklamę, wątroba Ci za to podziękuje :wink:

Lucynko, no coś ty - jaka wątroba, jaka wątroba, a co to jest wątroba...? Bo już zapomniałam ;:306
Gdyby tylko o wątrobę chodziło, to przerwa by nawet nie musiała być, ale to wszystko tak szybko przeminęło z wiadrem, że nawet gdyby nie kwiaty, nic bym nie pamiętała ;:306
emerald pisze:;:65 Wracaj do nasz szybko ;:196
KwiAnna pisze:Oj tak szybko wracaj ;:108 Czuję że będzie wtedy co pooglądać ;:138
Zuza, Aniu - dziękuję za miłe słowa. Czy będzie co pooglądać... To u Was jest jak najbardziej, oczu nie mogłam oderwać! A u mnie jak to u mnie, prawie same jakieś tam zieleninki, nie dla wszystkich interesujące.
Czas więc pokazać, co się pojawiło z nowych mieszkańców.
Najpierw urodzinowe prezenty - bo jak nie pokażę, to się przecież obrażą i nie będą rosły.

Od najstarszego, czyli mojej połowy - moje wytęsknione i wymarzone pnącze z Madagaskaru, Stephanotis floribunda (obecnie przekwitnięte, bo pora kwitnień raczej już minęła, ale mnie to oczywiście nie przeszkadza):

Obrazek

Od średniego, czyli starszego Synka: mój kamyczek do fioła doniczkowego, jakim są diffenbachie (i aglaonemy, a jakże)
- teraz przybyła kolejna, Diffenbachia 'Mars':
Obrazek

A od najmłodszego, najmniejszego: skoro się spodobało coś chamaecereusowego na Dzień Matki, to na urodziny dostałam coś takiego:
Obrazek

Henryku, Artur, Alek - proszę, pomóżcie i nazwijcie to, bo to bardzo ładne jest...

Oczywiście ja sama również sobie coś zakupiłam, a jakże:

Kilka błyskotek w postaci:
Aeonium decorum cv. Sunburst (forma cristata zeschła mi się była... zimą):
Obrazek

Aeonium nobile (jeszcze nie podlane, więc takie trochę jakby nie pełne uroku):
Obrazek

Ostatni śmierdzioszek w postaci Huernia pillansii x macrocarpa:
Obrazek

Przecudowna, warta starań i wysiłku Escobaria robbinsorum:
Obrazek

I najcudowniejsza na świecie (niekoniecznie z wyglądu), Crassula alba var. parvisepal: ;:167
Obrazek

Jednak to nie wszystko. Do moich kilku gdzieś tam pokątnie nabywanych epifitów doszły dwie fantastyczne roślinki:
Epiphyllum guatemalense 'Tortifolia', też jeszcze ciągle odpoczywające i nabierające wigoru:
Obrazek

oraz Rhipsalis pachyptera:
Obrazek

To jeszcze nie wszystko... Jednym z niewiarygodnych prezentów było całe pudełko przecudownych form i gatunków epies, które otrzymałam do ukorzenienia. Popatrzcie sami, choć jeszcze niewiele widać:
1. Obrazek

2. Obrazek

3. Obrazek

Historia tych epies jest dość ciekawa: pochodzą one w większości z wystawy lub wizyty gdzieś w hodowli - tego dokładnie nie pamiętam. Faktem jest, że przywiezione z ogromnej kolekcji. Pech chciał, że zostały zgubione nazwówki, wielkie okazy sobie rosną, ale zasadniczo nie są dostępne do sprzedaży, są po prostu obecnie częścią kolekcji. Teraz ta część kolekcji trafiła i do mnie, a ja po prostu nie mogę oczu nacieszyć. Niektóre będą łatwe do rozpoznania, ale niektóre z pewnością nie, jednak jeśli szczęśliwie się ukorzenią - będę Was molestować, oj będę....

A tak poza tym to cóż - roślinki rosną, pączkują, są już generalnie po chemii, a więc sezon w pełni. Korzystają z tego moje kocury:
Pucek przyłapany na gorącym uczynku z nosem w kwiatach:
Obrazek Obrazek

A może lepiej przy sansewieriach coś wywęszy...? Obrazek

Za to Guzik szczęśliwy na pustych parapetach i szaleje broniąc dostępu do swego chwilowo wolnego terytorium:
Obrazek Obrazek

A Kicia jak zwykle woli się ukrywać niż pozować - przynajmniej z nią mam spokój.

I tak życie się toczy - pełno pracy, różnych innych spraw, ale o Was nie sposób zapomnieć.
Bardzo dziękuję za wizyty i pozdrawiam Was mocno i serdecznie! ;:196
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2009, o 21:15

Post »

Futrzaki najlepsiejsze. Choć epificiki też ładne i od razu duuużo ich Lubi te badylki, w szczególności rhypsy (no ciut mniej miejsca zajmują niż epikaktusy), ale niestety ręki do nich jakoś nie mam. Raz już ładnie rosną, kwitną by potem albo pognić albo wysuszyć się na wiór =]
Moje wątki: najstarszy, stary, nowy
Albumy: Mediolobivia, Aylostera
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oj działo się u Ciebie!

Nowe roślinki ładne, ciekawe i... ciekawe co z nich wyrośnie. :)

Chamaecereusa po korpusie bez kwiatów nie poznasz żeby nie wiem jak miał być zwyczajny - a jak bardzo niezwyczajny to nie poznasz też z kwiatami. Pokaż jak zakwitnie to popatrzymy z przyjemnością a i może coś pomożemy.

To samo dotyczy się epikaktusów - tylko z nimi jeszcze jest trudniej bo krzyżówek jest bez liku a różnią się od siebie niektóre bardzo niewiele.
Dla mnie to są zagadki nie do odgadnięcia - i z tej przyczyny liści bez nazwy nie biorę... Mam mało miejsca nawet na te nazwane po których wiem czego się spodziewać!
Epiphyllum guatemalense 'Tortifolia' nie znam, z wyglądu oryginalne i ładne. :wink:

Crassula alba var. parvisepal
Aeonium nobile
Aeonium decorum cv. Sunburst
Rhipsalis pachyptera

Zachwycające! ;:215

PS. Zechciej przyjąć również ode mnie z serca płynące życzenia. ;:167
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marku - ja się dopiero muszę o tym przekonać, a najlepszym testem będzie ich ukorzenienie... Ale traktuję je jako wyzwanie, bo jak na razie te co miałam do tej pory nie tylko nie odeszły sobie, ale i rosną, zwłaszcza teraz. Wszystko się jednak zobaczy :D a za wizytę oczywiście bardzo dziękuję. Kota chciałam pogłaskać, to uciekł, ale pewnie usłyszał, co mu przeczytałam ;:306

Edit:
Henryku bardzo bardzo dziękuję, dopiero teraz zobaczyłam Twój post! Serdeczne dzięki jak zawsze za niezawodność i wiedzę ;:180 - za życzenia również ;:196
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Piękna Escobaria i pomyśleć, że ja nie mam chyba ani jednej ;:145 musi się to zmienić ;:224
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Żanetko ,ale ci znów przybyło roślinek .Te to nie moja bajka ,ale dla ciebie to skarby ;:oj
Muszę ci powiedzieć/napisać ,że i mnie też przybyło kilka kaktusików od nie wiarygodnie szczerej koleżanki z F.
Przed prezentacją muszą dostać domki :D
Super ,że masz je gdzie pomieścić u mnie coraz gorzej z miejscówką :wink: ale jakoś daję radę ;:306 i stwierdzam ,że taka Escorbia z siostrami to by jeszcze weszła ;:306 muszę zapolować ;:112
Niech epi szybko się ukorzeniają i pokazują kwiatki :D
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Ale masz fajne nowości!
A ta crassula mną wstrząsnęła!
Epikaktusy to nie moja działka, ale z przyjemnością oglądam ich kwiaty.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

No bardzo ładne te Twoje 'błyskotki'! Takie, jakie lubimy ;:215
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

nyskadu pisze:Piękna Escobaria i pomyśleć, że ja nie mam chyba ani jednej ;:145 musi się to zmienić ;:224
Oj musi, musi... Agnieszko - one są tak zachwycająco piękne - i uciernienie, i korpus, i kwiatki - że z przyjemnością się na nie patrzy. Z czasem moje będą do podziału, ale to długi czas...Obrazek
nolina pisze:Żanetko ,ale ci znów przybyło roślinek .Te to nie moja bajka ,ale dla ciebie to skarby ;:oj
Przybyło, Małgosiu, jednak drastycznie zmniejszyło się miejsce dla sukulentów, na kaktusy te najciekawsze jeszcze miejscówkę mam. Teraz z sukulentów to już tylko mogą dojść jakieś drobniutkie egzemplarze, i w zasadzie z Madagaskaru. Także nic ciekawego raczej się nie będzie już działo Obrazek
nolina pisze:Muszę ci powiedzieć/napisać ,że i mnie też przybyło kilka kaktusików od nie wiarygodnie szczerej koleżanki z F. Przed prezentacją muszą dostać domki :D
To czekam z wielką ciekawością ;:108
nolina pisze: Super ,że masz je gdzie pomieścić u mnie coraz gorzej z miejscówką :wink: ale jakoś daję radę ;:306 i stwierdzam ,że taka Escorbia z siostrami to by jeszcze weszła ;:306 muszę zapolować ;:112
Niech epi szybko się ukorzeniają i pokazują kwiatki :D
Napisałam, jak wyżej. Też tylko kaktusiki jeszcze się mogą poszerzać, ale sukulenty - tylko miejsce na Wyspę. Epi znajdą specjalną wiszącą miejscówkę w przyszłym sezonie, niemniej na kwiatki jeszcze się poczeka...
A na Escobarię poluj koniecznie - warte zainteresowania roślinki :uszy
raflezja pisze:Ale masz fajne nowości!
A ta crassula mną wstrząsnęła!
Epikaktusy to nie moja działka, ale z przyjemnością oglądam ich kwiaty.
Iwonko - ja mam miejsce na epies, a w przyszłym sezonie będzie specjalne, stąd bardzo ucieszyłam się z tych kawałków, bo jeśli się ukorzenią i będą rosły, przynajmniej jak te dotychczasowe, to będzie bardzo dobrze. A co do Crassula - to z nią wiąże się pewna historia, którą Ci kiedyś przy okazji opowiem. Po prostu musiała być moja, i walczyłam zaciekle Obrazek Oczywiście, jak tylko wyda jakieś sensowne odrosty i będziesz nimi zainteresowana, to chętnie wymienię na...na przykład syngonium albo inną aglaonemę czy diffenbachię ObrazekTak czy owak - jak tylko się rozmnoży, trafi do Ciebie :wink:
onectica pisze:No bardzo ładne te Twoje 'błyskotki'! Takie, jakie lubimy ;:215
Ha! I tańsze niż w gdzieś w salonie jubilerskim ;:170

Oczywiście bardzo dziękuję wszystkim za wizytę! Miło Was było gościć u siebie i dziękuję, że roślinki się spodobały ;:180
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Na razie niech rośnie zdrowo, nie zapeszajmy. A ja...nie muszę wszystkiego mieć, co zobaczę. :;230
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja też nie... Obrazek Wcale...
Ale jeśli mogę... ;:306
Na razie jednak nie ma co zapeszać - niech rośnie i niech przezimuje, bo to najistotniejsze ;:218
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
mataan
500p
500p
Od: 26 sie 2013, o 19:45

Post »

Crassula alba var. parvisepal bardzo obiecująca (pozostałe nowości również). :)
Mateusz
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję, Mateuszu. Mam nadzieję, że jeszcze pokaże, na co ją stać :D
Spis moich wątków