Ogród 100 róż cz. III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród 100 róż cz. III

Post »

Cały czas nie mogę wyjść z podziwu nad rozmiarem różanych kwiatów w tym roku. Krzewy wyraźnie się też zagęściły i zaplanowane efekty są coraz lepiej widoczne. Będę mogła więc prezentować nie tylko portrety :wink:

Jadziu, teraz te różane raje można oglądać prawie w każdym wątku. I dobrze; róż nigdy za wiele :D

Monika, mnie ten krwawnik kompletnie zauroczył. Rośnie wszędzie. Mam nadzieję, że nie będę przeklinać, bo jest dosyć ekspansywny...
Z Maid Marion jestem bardzo zadowolona. To była miłość od pierwszego wejrzenia, chociaż swoją urodę pokazała dopiero w drugim roku po posadzeniu. Zbudowała kształtny krzew. Nie choruje. W tym roku już obficie kwitnie :) Fotka poniżej.

Justyś, też doceniam urodę i wigor angielek ;:108 Musisz jak najszybciej zaprezentować te swoje cuda w nowym wątku ;:170
Tej Moonstone nie znałam. No, czad ! Ale ona też dosyć duża urośnie...

Hypnosa, ale jesteś miła :D Nie jestem ogrodnikiem, ale amatorem ogrodnictwa :) Wszystko zaczęło się kilka lat temu od pojedynczych róż bez nazwy ? dodatków na rabatach. Potem przyszły świadome zamówienia konkretnych odmian. W końcu stwierdziłam, że chcę mieć ogród, w którym pierwszoplanową rolę będą odgrywały właśnie róże...
Inspiruje mnie wiele rzeczy, ale chyba najbardziej ogrody angielskie.

Jolcia, lubię takie kompleciki :)

Ula, u mnie akurat RdR rośnie w pełnym słońcu. Może dlatego wymaga na okrągło usuwania kwiatów. Ewa pisze, że bardzo dobrze znosi półcień.
Trzy wyglądałyby bajecznie :uszy

Natasha Richardson
Obrazek

Maid Marion
Obrazek

Princess Anne. Robi wszystko, żeby zostać moją pupilką...
Obrazek

The Wedgwood Rose
Obrazek

Lady Salisbury
Obrazek

Dieter Müller
Obrazek

Różowości... sama słodycz... mam nadzieję, że nie zrobi wam się niedobrze ;:306
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sourire de Mireille
Obrazek

Florence Delattre
Obrazek

Evelyn
Obrazek

Agnes Schiliger. To moje drugie podejście do tej róży. Wszystko wskazuje na to, że tym razem udane :)
Obrazek

Zaide
Obrazek

Mme Knorr (?) Nie wiem, czy słusznie, ale przypomina mi Mrs. John Laing. Możecie potwierdzić albo zaprzeczyć ?
Obrazek

Sangerhäuser Jubiläumsrose
Obrazek

New Dawn i in.
Obrazek

;:100
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
Safoya
500p
500p
Od: 3 sie 2010, o 16:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cała masa cudownego kwiecia....wchodzę co chwilę i cicho wzdycham. Piękny ten twój nowy obelisk!
Aniu którą różę uważasz za bardziej udaną, Eglantyne czy Cottage Rose? Stoją obie i nie wiem którą zatrzymać. Wydają się być prawie identyczne.
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu, słodkie różowości ;:215 I niby komu miałoby być niedobrze????
Bardzo Cię proszę o więcej zdjęć Sangerhäuser Jubiläumsrose. Czy jest bardzo żółta? Na tym zdjęciu, które zamieściłaś wygląda bardziej na kremowo-różową... Jak się spisuje?
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Aniu, nie wiem jakim cudem wcześniej nie trafiłam do Twojego ogrodu :roll: jest cudownym odzwierciedleniem moich marzeń ;:180
Rabaty przepięknie skomponowane, róże cudowne - zdjęcia oddają całe ich piękno.
Zachwyciły mnie novalisy z początku tej części, to zdecydowanie mój kolor, muszę koniecznie znaleźć dla nich miejsce w swoim ogrodzie.
Będę u Ciebie częstym gościem, pozdrawiam!
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Aniu cudownie, jak w bajce :D
Wspaniale skomponowane rabaty i towarzystwo dla róż.
Mary Rose chwalona przez wiele osób na forum - chyba się na nią skuszę :lol:
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit Cześć Aniu, oj jak mi się spodobały te Twoje słodkie różowości na rabatkach. ;:168
Eglantyne i Evelin najbardziej mnie zauroczyły.... ;:167 Natasha Richardson jest urocza.... ;:170
Sourire de Mireille ładna jest z tymi rumieńcami.... ;:167
Posadziłam dziś Novaliski na słonecznej rabacie.... :tan , a Diterek jest śliczny.
Aniu potwierdzam, że ten kwiat jest podobny do Mrs. John Laing.... ;:108
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Aniu, a jak sprawuje Ci się Mr.John Laing :?: Przymierzam się do zakupu i dlatego jestem ciekawa Twojej opinii ;:168
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

:wit

Aniu, cudowne róze i cudowne widoki z ogrodu ;:138 Nie wiem co bardziej wychwalac ;:138
A widac ze różom dogadzasz bo piekne rosna i super kwitną u ciebie :D Miałam w planach jeszcze zakup 'Munstead Wood' ale nie było jej w sklepach. Chyba na jesieni zamówię bezpośrednio ze szkółki austina, bo ta róża jest cudna, a mi brakuje takiego mocniejszego kolorku :D
Dobrze ze u ciebie mogłam obejrzeć kwiaty i pąki G.Hermione bo jak dziś oglądałam pąki na mojej to zaczynałam nabierac podejrzeń ze to jakaś pomyłkowa mi się trafiła ;:224 Ale widze u ciebie że ona ma taki odcien w pąku ;:108

Eglantyne też mam, a że bardzo mi sie podobała to tej wiosny dosadziłam jej drugi krzak żeby tworzyły razem masę kwiatów ;:224
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49

Post »

Witajcie ;:138 Co za cudowna pora roku ! Dzisiaj cały czas (teoretycznie) pracuję przy kompie, ale nieustannie odwracam głowę do okna i podziwiam kwitnące róże. Biegam też do drugiego pokoju i tam z okna obserwuję słoneczną rabatę... a nuż coś nowego zakwitło :;230

Elwi, zauważyłam, że ostatnio pominęłam Twój wpis. Sorry i dziękuję ;:196
Ta Carmeline to jedyna róża, która mi podmarzła i cały czas o nią walczę.
Sangerhäuser Jubiläumsrose pochodzą z jesiennych nasadzeń, więc nie mam zbyt dużo fotek. Otrzymałam wypasione sadzonki. Krzaki wyglądają na starsze i bardzo obficie kwitną. Prawdę mówiąc myślałam, że ta róża będzie bardziej żółta czy pomarańczowa, a ona ten kolorek ma tylko jeden dzień. Później przebarwia się na różowy. Rewers płatków jest kremowy. Całość więc bardzo stonowana. Na razie jestem zadowolona :D

Dzięki Agnieszko ;:196
Eglantyne i Cottage Rose rzeczywiście są czasami podobne. Ja wolę Eglantyne. Jej krzew jest mniejszy i ma ładniejszą budowę. Nie jestem pewna, ale chyba też dłużej trzyma kwiaty. Jestem zresztą szczęśliwą posiadaczką trzech (swego czasu miałam nawet cztery) krzaków tej pierwszej :D

Jolu witam Cię serdecznie ;:100 Dziękuję za miłe słowa. Novalisy zdecydowanie warto mieć. Są piękne i niezawodne.
Zapraszam:)

Wiolu dzięki ;:196 Mary Rose to po prostu klasyka. Mimo, że jej kwiaty trochę szybko się osypują, dla jej niepowtarzalnego uroku i obfitego kwitnienia, warto ją przygarnąć do ogrodu :)

Dzięki Majeczko ;:168 . Eglantyne to jedna z moich faworytek. Z Evelyn jestem zadowolona. Zaskoczyła mnie wielkość jej kwiatów. Myślałam, że są mniejsze. I co ważne ? długo je trzyma :D
Natashka straciła już miejsce na rabacie. Jak sobie poradzi w donicy, to zostanie :wink: Kwiatki, chociaż nietrwałe, bardzo romantyczne i ich kolor będzie mi pasował do hortensji Anabelle, które rosną obok.
Ciekawa jestem Twoich wrażeń po zakwitnięciu novalisek...
A widzisz Maju, pewnie to jednak nie Mme Knorr. W sumie nie mam nic przeciwko drugiej Mrs. John Laing, tylko czy ona nadaje się do donicy ?

Monia, Mrs. John Laing posadziłam dopiero wiosną. Cały czas jednak zachwycam się tą różą i nie mogę się doczekać, kiedy krzew będzie widoczny z daleka, a nie tylko po wejściu w głąb rabaty :wink: Wszystko wskazuje też na to, że zamiast Mme Knorr, w donicy na tarasie mam drugą Mrs. John Laing. Za każdym razem, kiedy koło niej przechodzę, wciskam nos w jej kwiat... Bajka ;:170

Aga, dziękuję ;:196 No tak, siłą rzeczy moje ogrodowe życie toczy się głównie wokół róż :D Myślę, że nie mają prawa narzekać...
Czytałam u Ciebie listę nowości. Same piękności ! Taki intensywny purpurowy kolorek przyciąga wzrok i świetnie wygląda z różowymi. Kup koniecznie MW.
Prawda, że Eglantyne jest super? Ja mam trzy :)

New Dawn
Obrazek

St. Cecilia
Obrazek

Mariatheresia i Bremer Stadtmusikanten
Obrazek

Baronesse i Mariatheresia
Obrazek

Lions Rose i Bremer Stadtmusikanten. Te Lionsy są rzadko przeze mnie prezentowane. Częściej pokazuję te, które rosną przy Eglantyne. Nie wiem dlaczego, ale właśnie te drugie są o wiele ładniejsze (z tej samej szkółki). Czyżby stanowisko miało aż taki wpływ na urodę kwiatów?
Obrazek

Mały fragment rabaty biało-fioletowej
Obrazek

Moje jajko sadzone, czyli The Pilgrim
Obrazek

Krwawnik; miał być credo , ale nie jest... W dodatku w większości został pomylony z tą żółta odmianą. Stwierdziłam jednak, że mi to pasuje. Rabata biało-cytrynowa nie będzie zbyt biała :)
Obrazek

Stefania
Obrazek

Ogólnie
Obrazek

Heathcliff. Bardzo wigorny krzew:)
Obrazek

Jacques Cartier
Obrazek

Mrs. John Laing (z rabaty)
Obrazek

Cottage Rose
Obrazek

Rozpoczynają moje baletnice...Uwielbiam fuksje ;:167 tu odmiana Bobolnik
Obrazek

Jandel
Obrazek

Krwawnik na tle Munstead Wood
Obrazek

I jeszcze raz New Dawn
Obrazek

Miłego dnia ;:3
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Witaj, Ana z bajecznego ogrodu :!:
Komfortowe masz warunki pracy, nie ma co :!: Przy okienkach z widokiem na róże :heja.
Też kocham fuksje, ale teraz nie mam dla nich stosownego cienia ;:174.
Mrs John Laing tymi falbankami może człowiekowi zawrócić w głowie ;:oj.
A co to takie śliczne bielusieńkie i malutkie w kamieniach :?:

Kuś dalej - ;:196 Jagi
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Aniu, normalnie dostałam oczopląsu ;:219
Nie wiem która róża ładniejsza............jak dla mnie to chyba wszystkie są śliczne a tym bardzieje, że tak pięknie kwitną :tan Florence Delattre zaciekawiła mnie kolorem :wink:
Nie dziwię się, że nie ummiesz sie skupić nad pracą, jak za oknem masz różane obrazki :lol: Wczorajsze popołudnie udało mi się spędzić w ogrodzie, tak to zawsze jest coś do zrobienia :roll: Z dnia na dzień coraz więcej róż kwitnie :tan
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Przepiękne widoczki nam zaserwowałaś :D Można się poczuć jak w bajce...
New Dawn znów zaczęła mnie zachwycać - miałam ja kiedyś u siebie, ale mi przemarzła. Szkoda tylko, że taki z niej śmieciuch :roll:

Fuksje też uwielbiam ;:167 Czy masz jakiś sposób na ich przechowywanie zimą?
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Obrazek

Cuuuuuuudnie ;:303 ;:303 ;:303
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19

Post »

;:7 Aniu, kolorki urocze, naprawde gustujemy w podobnych kolorkach.... ;:108 .
Biedna Carmeline ;:202 , ciekawe czy da rade ? Piekna odmiana.......
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
hypnosa
100p
100p
Od: 27 maja 2014, o 08:26

Post »

;:108 ;:167 ;:167 ;:167 ;:108
Nie ma piękniejszego ogrodu różanego,o nie :!:
Iris My Love-ogród
Pozdrawiam-Basia
Zablokowany