Aprilkowy las cz. 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Aprilkowy las cz. 5

Post »

Jolu, moja Edenka daleko w tyle za Twoją :( Jakie ja mogłam kupić lilie, jak myślisz? Jestem monochromatyczna :;230 Białe, jasnoróżowe i różowe - już posadzone.
Twoje lilie pewno już zaraz będą kwitły?
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pozdrawiam Wszystkich serdecznie, bardzo dziękuję za odwiedziny i wszystkie miłe słowa. Niestety dziś będzie zbiorowo bo przygotowania do urlopu zdominowały moje życie. Ani minutki dla siebie. Choć udało mi się wieczorkiem cyknąć kilka pośpiesznych zdjęć.
Róże już rozpoczęły cieszyć oczy. Wreszcie, bo wszyscy chwalą się bujnym kwitnieniem a u mnie trzeba czekać i czekać...

Obrazek Old Port. Trudno uchwycić ten kolorek. Coś pomiędzy jaśniejszym a ciemniejszym zdjęciem. Pączki ma czerwone, co mnie początkowo zmyliło i zaniepokoiło

Obrazek Bajecznie wielkie kwiaty o bardzo regularnym kształcie. Mocne płatki. Nic z omdlewających panienek typu Comte de Chambord. Wytrzymałe kwiaty na deszcz i upał. Jestem zachwycona. Na razie rośnie w donicy, posadzona wiosną.

Obrazek dla porównania koloru pąk i kwiat

Obrazek To zdjęcie chyba najbardziej oddaje odcień

Obrazek Pierwszy kwiat na Bonice

Obrazek po 2 szt rosną w każdej z niebieskich skrzyń. Mają milion pączków

Obrazek

Obrazek Agnes Schilliger

Obrazek Burgundy Ice, już ma fioletowy pączek i taki dziwnie wydłużony, jakiego nie widziałam u żadnej innej róży

Obrazek

Obrazek Iceberg wreszcie otworzyła pąki. Długo to trwało

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek No i gwiazda obecnie w ogrodzie Louise Odier

Obrazek

Obrazek Eden Rose, malusi młody krzaczek niemal nie ma siły utrzymywać ciężkiego nabitego pąka

Obrazek

Obrazek

Obrazek Leonardo da Vinci, na razie czerwony ale mam nadzieję że zmieni kolor :;230

Obrazek

Obrazek Louise Odier

Obrazek

Obrazek Fantin Latour. coś niesamowitego, ja pierwszy raz widzę taką różę. Mój M też, pytał czy ona już zakwitła tak na zielono ;:306

Obrazek

Obrazek Comte de Chambord. Na razie nie jestem zachwycona. Kwiat bardzo delikatny, omdlewający

Obrazek

Obrazek

Obrazek Jedyna NN, kupowana w markecie. Ale bardzo sympatyczna. Jedynie muszę jej zmienić miejsce bo na tej rabacie będzie dysonans między damami z tytułami :uszy

Obrazek najgorsze że nie wiem jaka będzie, gdzie ją wkomponować. W zeszłym roku była raczej okrywowa, teraz szarpnęła się do góry i ma już metr na metr

Obrazek i największa moja porażka. Indigoletta, w zeszłym roku mnie zachwycała i była ulubienicą. Teraz kwiaty wyglądają żałośnie i obsychają zewnętrzne płatki na pąku ;:131

Obrazek

Obrazek powojnik Piilu i Rose de Rescht w oddali

Obrazek pierwszy kwiat powojnika Arabella :tan

Obrazek Pierwsze lilie, ale nie pamiętam nazwy...

Obrazek

Obrazek

Obrazek Po prawej róża okrywowa gigant Knirps od Justi

Obrazek Za chwilę zakwitnie kupidynek

Obrazek Zaczyna Elmshorn. Też póki co jest czerwona...

Obrazek Summer Snow

Obrazek Miskant Malepartus już sporawy. Też od Justi ;:196

Obrazek Zakwitł mi tylko jeden krzak piwonii :(

Obrazek

Obrazek Cap Diamant ma co drugi kwiat piękny a co drugi zniekształcony. Jednak za każdym nowym kwitnieniem kwiaty mają coraz piękniejszy kolor

Obrazek

Obrazek Lykkefund, z dnia na dzień ładniejsza

Obrazek Red Baron niemal zagłuszona kwiatami żurawek, chyba powinnam je ciapnąć ;:224

Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

U mnie brakuje róż, no może mam ich kilka ale każdy obrazek z ich udziałem cieszy mnie ogromnie ;:138
I chyba perovskie widzę :roll:
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Cześć,
Tak sobie głośno myślę.....Twoja nn-ka, to moźe być Kent, sprawdź :wink:
Pozdrawiam
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anka, a u mnie róż nadmiar, ciężko obrobić ;:306 ale i tak nie żałuję ;:215 i pewnie będzie ciut więcej ;:306
Masz dobre oko, to perovskia przed Icebergami. Pierwszy raz udało mi się ją przezimować :tan
Justi, faktycznie bardzo podobna, powiedziałabym że identyczna. Jeszcze porównam w domu liście. I pokrój by się zgadzał bo ją ciągnie do tego by być szersza niż wyższa ( prawie tak jak ja ;:306 )
Dzięki ;:196
A wątek zakładasz? A może założyłaś ale się nie zorientowałam :oops: biegnę szukać...

Nie masz otwartych drzwi do ogrodu :(
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Jolu,las i róże ,czy to nie jest piękne ,,do tego mnóstwo innych pięknych kwiatów ,zawsze się zachwycam Twoim ogrodem,miłego dnia zyczę ;:3 ;:196
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jola,
Przerwa techniczna w wątku.
Ale ogród tak pięknie wygląda, ze chyba nie wytrzymam i będę chciała się pochwalić kwitnącą różanką.
Przyjedź kochana Koleżnako w nast. tygodniu - bo żadne zdjęcie tego nie odda ;:196 wiem, co mowię :wink:
Tymczasem spadam do dalszej pracy. Przerwa techniczna na drugie sniadanie 8-) Jestem na nogach od 4.30 ;:173
PS. Ja mam Kenta. I wygląda mi ta twoja na nią ;:173
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Old Port kwitnie i u mnie. Ma również problem z uchwyceniem koloru. Pięknie i długo trzyma kwiat i nie przeszkadzają jej upały, czego nie można powiedzieć o niektórych angielkach. Coraz bardziej złoszczą mnie przewieszające się kwiaty, może to i romantyczne, ale nic nie widać z pięknego środka kwiatu. Kto ma to oglądać..... ogrodnice :evil:
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Iceberg wreszcie otworzyła pąki" o warto było czekać jest piękna , jak inne róże.
Z tą naganą przesadzasz ;:224 i tak u mnie mało teraz kwitnie, lepiej u Was oglądać
A gdzie się wybierasz? zostawisz swój raj?
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

Aprilku,
wydaje mi się, że zamiast Fantin Latour masz Châpeau de Napoléon (Cristata) - po naszemu "Kapelusz Napoleona" :D . Jej pąki są bardzo charakterystyczne i przypominają właśnie nakrycie głowy wodza Francuzów.
Jeśli Leonardo da V. ma czerwony kolor pąka, to być może jest to Red Leonardo da Vinci. Piękna różyczka :uszy !
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Niesamowicie wygląda leśny ogród z różami... ;:oj ;:138
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marto dziękuję ;:196 To bardzo miłe słowa od osoby która zna i ma wszystkie rośliny w ogrodzie. I w niesamowity sposób potrafi się nimi zająć żeby były bujne i piękne. Twoje piwonie to dla mnie wzór nie do osiągnięcia. Czemu moje marne? Dostają jedzonko, dostają wodę, mają słonko. Pewnie sosny im przeszkadzają ;:224
Justi, bardzo jestem ciekawa twojej różanki. Może uda mi się B namówić bo chętnie bym skorzystała z zaproszenia ;:108 Współczuję tej 4.30. Ale ja też nie miałam lekko bo od 3 rano nie dało się spać. Było jasno jak w dzień a psy dostawały świra, ujadając jakby im kto miskę zabierał :twisted:
To chyba mam wszystkie róże z imionami :heja Kent, ładnie się nazywa.
Aniu, miło słyszeć że jesteś z Old Port zadowolona tak samo jak ja. Jestem ciekawa jak zbuduje krzaczek bo póki co to niemowlak ;:173 Z tymi zwieszającymi kwiatami to masz rację, też nie lubię takich róż....i prawdę mówiąc nie wiem czy taką mam...jeszcze za mało znam się na różach ;:306
Doroto, Iceberg mam od wiosny zeszłego roku. Nie zachwyciła mnie bo miała obrosnąć łuk. Póki co to jest to niezbyt wysoki krzew. Ale kwiaty wydają się mocniejsze w tym roku, pełniejsze. Może coś jeszcze z niej będzie.
Nie wierzę że zupełnie nie masz co pokazywać. Z pewnością trafią się jakieś nawet pojedyńcze rarytasiki. Rób jak najwięcej zdjęć bo potem porownanie bywa szokujące tego co udało się osiągnąć, z pierwotnym wyglądem.
Rozeta, Moniko, masz rację z Fantin Latour. Obejrzałam sobie tą Cristatę i wypisz wymaluj moja róża. Jak zakwitnie to będzie potwierdzenie. Więc mam pierwszą pomyłkę ;:202 Bo nie liczę The Fairy, które były Lovely Fairy bo akurat z tego to się ucieszyłam...Choć Napoleonowi chyba też niczego nie brakuje...i podobny mają pokrój i strefę to jednak kolorek inny i kwiat Fantin ma pełniejszy. Generalnie pomyłki wkurzają ;:223
Mam tylko nadzieję że do Leonardo się myliś ;:145 bo mam ich aż cztery ...i niezbyt lubię czerwone róże... MUSZĄ choćby wpadać w róż lub najlepiej fiolet...Będę śledzić z wielkim niepokojem.
Dzięki za identyfikację ;:333
Moniko a gdzie cię można znaleźć? Podejrzałam twój wąteczek, który masz w podpisie, super róże, ale nic aktualnego nie widzę...
Ave dziękuję ;:168
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Iceberg mam od wiosny zeszłego roku - jak Cię nie zadowoli nie wyrzucaj, pamiętaj że masz mnie ;:306 w każdym razie kwiat na zdjęciu piękny,
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko, nie ma sprawy, zapiszę sobie. Coraz częściej myślę czy nie zastąpić go jakimś ramblerem. Przynajmniej będzie burza zieleni. A tak, po obu stronach łuku mam białe krzaczki i tyle. Powojniki szybciej zarosną łuk niż te róże...
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wydaje mi się, że bardziej popularna nazwa tej róży, to 'White Cover', ale ja mówię do niej Kent, Szanowny Pan Kent, szanowny, bo niezawodny, lubię takie typy :;230
Fajnie, że juz wiesz. Ja mam właśnie w tej chwili do rozszyfrowania dwie róże.
Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”