A ja najbardziej żałuję że nie ma obecnie w sprzedaży Mc Intoshy (nie jestem pewny pisowni)
Świetne i soczyste jabłuszka. Obecnie jedynie podobne w smaku są chyba Kortlandy.. chyba, że znacie inne ?
No, przeczytałam i na szczęście mam pod ręką kilka jabłek, które dziś przytaszczyłam, to przetrwałam ślinotok
Ja odkryłam dziś, że mam właśnie Piękną z Booskop, czyli Renetę. Dłuuuugo szukałam co to za jabłoń, bo ma rumieniec, ale w końcu znalazłam, że może mieć. Bo czerwona to nie jest.
Też pamiętam jabłka, którymi żywiłam się niemal kilka dni w tygodniu, nz wakacjach w Dolinie Drwęcy. Zielone, wrześniowo-listopadowe, śmietankowe, chrupiące, soczyste, lodowate.Eh...
Kto wie, czy nie wyprosze od znajomych abym zaszczepiła. Na razie to czarna magia, lecz kto wie, kto wie...
Witam.
Uwagi ogólne dla miłośników staroci.Ten smak,aromat pamiętany z młodości...to często nie ten dzisiejszy,możemy go inaczej odbierać.Druga sprawa niestety podkładka ma wpływ na smak i wygląd owoców.Dawniej drzewa szcepione były na silnie rosnących podkładkach np:siewka antonówki lub A2.Ta sama malinówka=Malinowa Oberlandzka z antonówki to zupełnie inny owoc jak np z M9,podobnie papierówka =Oliwka Żółta czy Kosztela...Warto wziąć to pod uwagę.
Dla miłośników Koksy-trochę zbliżony smak ma Pinova-od lutego.Dla miłosników Cortlanda....sam szukam jego następcy(moi klienci bardzo go cenią),który byłby łatwiejszy w uprawie i prowadzeniu ,iii na razie nic.
Pozdrowienia,Krzyś.
Mała Rybko! Właśnie! To jest to!!! Ja też chciałabym właśnie te dwie odmiany! A na jadnym drzewie, to już przechodzi moje pojęcie, wyobrażanie...o pysznościach. To już jest rozpusta!
Chciałabym na jednym drzewie, bo 2 osobne to dla mnie za dużo:) . Kto potem bedzie jadł te jabłka hihi? Poza tym chciałabym jeszcze inne owocowe. Ach, żebym znała kogoś kto mi zaszczepi 2 odmiany na jednym pniu
Od kilku lat usiłuję kupić sadzonkę takiej odmiany,ponieważ z powodu choroby kory musiałam swoją wyciąć. W odwiedzanych punktach sprzedaży nie mają.Owszem jest podobno mało różniąca się od oryginału Lired,ale ja tęsknię za smakiem tamtej.
Witam.
Tak,James ma ciekawy smak ,dodatkowo nadaje się na przetwory.Lired to czerwony mutant James'a,a skoro tak to smak powinien mieć bardzo zbliżony,prawdopodobnie jest trochę słodszy.Może Pomolog kosztował obie,to się wypowie.
W szkółkach produkcyjnych raczej się James'a już nie robi ze względu na brak zainteresowania sadowników.
Hej.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Krzysztof pisze:Witam.
Tak,James ma ciekawy smak ,dodatkowo nadaje się na przetwory.Lired to czerwony mutant James'a,a skoro tak to smak powinien mieć bardzo zbliżony,prawdopodobnie jest trochę słodszy.Może Pomolog kosztował obie,to się wypowie.
W szkółkach produkcyjnych raczej się James'a już nie robi ze względu na brak zainteresowania sadowników.
Hej.
Tak, to prawda - właściwie różnic w smaku nie ma - ja przynajmniej ich nie zauważyłem - za to w wyglądzie są wyraźne (wybarwienie, rumieniec)... I Krzyś ma oczywiście rację w kwestii zainteresowania sadowników (czy raczej jego braku) odmianą 'James Grieve' (to w zasadzie można powiedzieć obecnie odmiana typowo amatorska) - natomiast co do wielkości produkcji szkółkarskiej tu jest różnie - te największe szkółki (jeżeli już dysponują którąś z tych dwóch odmian) faktycznie produkują 'Lireda' - niemniej jednak biorąc pod uwagę ilość szkółek, to więcej ma w swojej ofercie odmianę podstawową ('James Grieve') - choć oczywiście w mniejszych zdecydowanie ilościach...
Witam wszystkich użytkowników. jestem początkującym sadownikiem i pragnę założyć sad ze starych odmian który za kilkanaście lat mógłby stanowić bank genów. Proszę o pomoc w kwestii materiału sadzeniowego poszukuje drzew znajdujących się w załączniku nr4 pakiet 6 wariant 4 rozporządzenia - wykaz poniżej:
Gatunek Odmiana
Wiśnie Hiszpanka, Hortensja, Książęca, Minister Podbielski, Pożóg 29, Szklanka Wielka, Wczesna Ludwika, Włoszakowice, Wróble, Wiśnie odroślowe lokalne
Śliwy Brzoskwiniowa, Fryga, Kirka, Lubaszka, Mirabelka z Nancy, Renkloda Zielona, Węgierka Łowicka;
Sad ma być na pow ok. 1ha więc nie chodzi tu o samą dopłatę po prostu chcę stworzyć na pomorzu sad z którego można będzie pobrać zrzezy oczka itp a dopłata jest max do 0,4 ha i drzewa mają mieć 15 lat
Szukam chętnych do wymiany zdań i posiadaczy pewnego materiału sadzeniowego
z góry serdecznie dziękuję za okazaną pomoc KAŻDĄ
Ananasa, koksę , kronselkę i kosztelę(podkładka m 26 niska)
można było kupić na wiosnę w każdym sklepie ogrodniczym ja kupiłem.
Poprzeglądaj oferty i katalogi szkółek znajdziesz większość odmian .
Z tym że podejrzewam że to nie będą już w 100% takie same odmiany co niektórzy pamiętają.
Takie banki genów już są i to w wystarczającej ilości... natomiast sady zraźnikowe starych odmian to zupełnie inna kwestia... ale tu z kolei problemem jest popyt na te odmiany ("interes" jest po prostu absolutnie nieopłacalny). Zachęcam też do dokładnego zapoznania się z rozporządzeniem (mowa o dopłatach) oraz wizytą w sadach kolekcyjnych... powinieneś mieć świadomość jak to wygląda, jaka jest pracochłonność i ile trzeba "dołożyć" do tego typu nasadzeń. W razie pytań służę swoją osobą
Pozdrawiam serdecznie