Piotrek, faktycznie sporo róż już kwitnie, ale jeszcze nie wszystkie, myślę, że gdzieś około 1/4 z całości

Majeczko, ależ bywanie na forum jest właśnie dla mnie przyjemnością, dlatego jestem wkurzona jak nie wyrabiam czasowo

Madziu (persymona), faktycznie one wszystkie są ładne, teraz jednak, gdy widzę je kwitnące na żywo, łatwiej byłoby mi z niektórych zrezygnować, to nie znaczy, że mi się nie podobają, ale mam za mało miejsca i za duży ścisk, a niektóre choć niby inne są w jakimś tam stopniu do siebie dość podobne. Mszyc na szczęście nie mam, widziałam troszkę na początku, jednak po oprysku zniknęły, bynajmniej z róż, bo spotkałam je ostatnio na wiciokrzewie i wierzbie, ale im już wytoczyłam walkę. Te podwójne orliki kupiłam jakiś czas temu już jako dorodne sadzonki, niestety nie chcą się wysiewać tak jak te zwykłe, w tym sezonie po raz pierwszy wysiał się jeden biały podwójny i ten dwukolorowy, oba wędrują do "Zielonego zakątku" Małgosi

Madziu (MID2006), super, że Ci się podobają te zestawienia w jakiś tam sposób planowałam jak je posadzić, ale planowanie jedno a rzeczywistość drugie, te co miały być wyższe są czasami niższe i odwrotnie, łudzę się, że jak osiągną odpowiedni wiek, to może to się zmieni, zdarzyła się też pomyłka, miała być mała kremowa jest jakaś wysoka nn, co prawda też jej nic nie brakuje, ale w tym miejscu nie bardzo pasuje (ale mi się zrymowało) o to ona, zobacz jakie maleństwo rośnie koło niej, wszystkie z przodu są mniej więcej takie lub ciut wyższe, a ta przewyższa wszystkie, poza tym wszystkie na tej rabacie są pełne, więc chyba tę gdzieś jednak z czasem przesadzę
Jolu, nie da się ukryć, że niektóre roślinki mają ciut za ciasno, najchętniej rozsadziłabym co nieco, ale kurcze działka nie chce mi się rozciągnąć

Aniu, tak czarują wszystkie, sama mam problem z wyborem najpiękniejszej kwitnącej róży, słyszałam, że Edenka nie osiąga takich rozmiarów jak inne pnące, a chciałabym aby ten łuk był cały zarośnięty, więc profilaktycznie z tyłu za nią posadziłam w zeszłym sezonie jakąś pnącą z marketu, która póki co pączków jeszcze nie ma, łudzę się jednak, że chociaż jeden kwiat pokaże, strasznie jestem ciekawa co z niej wyrośnie. Alionushka sama w tym sezonie dała radę nic przy niej nie musiałam robić

Jolu,

Ilonko, pewnie, że Twoje też będą takie duże i tak samo pięknie będą kwitły, wówczas będę je podziwiała u Ciebie i innych, bo moje chyba już w tym czasie będą odpoczywały przed drugim kwitnieniem.
wiosenne nasadzenia jeszcze troszkę
i kolejne kwitnące
Double Delight
Bernstein Rose
Flora Danica
Agnieszka
Aphrodita
Clair Renaissance
Gartentraume
Ekstravaganza
rozpoznana jako Charles Austin
Mary Rose