Skrętniki i nie tylko...

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Skrętniki i nie tylko...

Post »

Kasiu ja z ta odmiana skrętnika tez mam problem. Dostałam maleńką sadzonkę ale ładnie ukorzenioną, zakwitła i po jakimś czasie zaczęła marnieć, teraz przesadzona siedzi pod przykryciem i mam nadzieję że podobnie jak Twoja wróci do żywych.
Marysiaaa
500p
500p
Od: 18 wrz 2013, o 12:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja się popłakałam... ;:145
Wzruszyła mnie ta historia. Twojej troskliwości i siły Skrętniczka, który tak pięknie zakwitł ;:138

Masz cudny wątek, będę tu często zaglądać ;:108
Pozdrawiam Cię cieplutko ;:196
Pozdrawiam, Marysia
moje doniczkowe
Awatar użytkownika
Gracjella
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2014, o 20:01

Post »

Piszesz Jolu o problemie z jedną odmianą skrętnika....Ja też mam taki problem z Frankiem....
Dla mnie to cudny chłopak, ale on coś nie odwzajemnia mojej atencji... :roll:
Już go dwa razy przesadzałam ...trzymam pod przykryciem...A on, skubaniec i tak wybiera się na łono Abrahama..
Zapraszam do moich wątków:
Kwiaty w sercu; Kwiaty w sercu II Sprzedam, wymienię nadwyżki
Jeśli w Twoim ser­cu wy­rośnie kwiat- świat wokół Ciebie sta­je się ogrodem.
Kelpie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2013, o 14:17

Post »

Ale lekkość pióra... piękna historia :wink: jak można opowiadać o swojej pasji... genialnie :tan no i brawa zarówno dla sadzonki i dla opiekunki ;:138
Życie jest piękne:) pozdrawiam wszystkich zielono zakręconych- Karolina

mój wątek- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=67088" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55

Post »

Kasiu, piękna, wzruszająca historia. I z happy endem ;:167 Brakuje w niej tylko księcia na białym koniu ;:306 Pomiziaj ode mnie księżniczkę, niech pięknie rośnie i równie pięknie kwitnie.
Suknię ma prześliczną (czytaj: kwiatki).
Awatar użytkownika
deissy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sie 2008, o 17:28

Post »

Piękna bajka,najważniejsze ze morał taki żeby się nie poddawać zawsze trzeba walczyć i widzieć światełko w tunelu.Brawo Kasiu za determinacje i miłość z jaka walczyłaś o to cudo :). ;:167
Awatar użytkownika
_LeNa_
500p
500p
Od: 24 maja 2012, o 19:19

Post »

Kasiu piękna historia z fantastycznym zakończeniem :D Pokazywałaś mi niedawno te foteczki.. Zmartwiłam się, gdy zobaczyłam te zmaltretowane listeczki :( A tu taki miły koniec - urzekające kwitnienie ;:215 Toż to sama radość dla Właścicielki - gratuluję ;:138
Pozdrawiam i zapraszam - Magda
Kaktusowe szaleństwo..
Moje nadwyżki.. Wiankowo..
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

No, no...trzeba mieć talent w pisaniu i zielone "łapki"...by uratować takiego liścia... TAKIEJ odmiany.
Gratuluję sukcesu ;:138
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
kaska1ge
500p
500p
Od: 18 sty 2013, o 19:05

Post »

Gracjella - zgadzam się - zaskakiwać to potrafią i uczą cierpliwości. A co z Twoim Frankiem się dzieje?. Franki od Ciebie ładnie u mnie rosną. Może postrasz go kompostem ;:224 .

jola1 - będę trzymać kciuki za twoją sadzonkę. Gdyby się jednak nie udało, to możesz liczyć na listka (może nawet sadzonkę)

Marysiaaa - no wiesz :;230 do łez Cię doprowadziłam?. Zaglądaj do mnie - jeszcze mam wiele do pokazania, a skrętników z każdym miesiącem przybywa.

Kelpie - za tę "lekkość pióra" to dziękuję ;:131 . Ale ja raczej ścisły umysł jestem, wypracowania z polskiego to dla mnie była męka ;:306 .

gianna, deissy - dziękuję, księżniczka wymiziana, a książę dla niej tez się znajdzie. Wprawdzie nie na koniu, ale już się ukorzenia.

_Lena_ - Z B. mei Lee dostałam też drugą sadzonkę - Opal -i też połamaną. W zasadzie były to nawet 2 maluszki - jednoliściowe, listki miały może 5 cm długości i tylko 1 centymetr szerokości. Jednego takiego złamanego listka nasadziłam. To mógł być fragment o wymiarach 3cmx1cm i z pewnością był najmniejszym jaki zdażyło mi się do tej pory próbować ukorzenić.
I popatrzcie na to zdjęcie - minęło 10 miesięcy. Zagadka - która to mamusia? A który potomek?

Obrazek

justus27 - Dziękuję. Moje łapki chyba się tu nie przysłużyły. To było niecałe pół roku po tym jak zaczęłam swoją przygodę ze skrętnikami. Mało jeszcze wiedziałam o tych roślinkach, jeszcze mniej o ukorzenianiu. To listek musiał mieć z pewnością przeogromną wolę życia. Gdy go odcinałam, był już tak przysuszony, że delikatnie szeleścił. A po 2 dniach - czary mary jakieś. A tu grono dzieciaczków z tego listka właśnie.

Obrazek

Czy ktoś jak prawidłowo powinno być w nazwie: B. Mei Lee czy B. Mei Lei?. Bo spotykam się i z taka i z taką pisownią.
Kasia Mój wątek skrętnikowy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=68109" onclick="window.open(this.href);return false;
Wiatr wśród pól viewtopic.php?f=2&t=104380" onclick="window.open(this.href);return false;
Irysy SDB i TB https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 2#p6183292" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Gracjella
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2014, o 20:01

Post »

Kasiu powiem , że Franek chyba przestaje ze mną współpracować.Siedzi od kilku miesięcy bez oznak chęci do życia :(

Na szczęście mam kilka młodych sadzonek.
Jednak to mój pierwszy i jedyny jak do tej pory,taki przypadek :idea:
Zwykle pomaga zmiana podłoża i ochronna czapeczka....Nie wiem o co chodzi tym razem :roll:

Śliczne te Twoje maluchy ;:oj

A tu masz opis tej odmiany, której pisowni nie jesteś pewna : Streptocarpus - Bristol's Mei - Lee - ( hybridised by Ralph (Rob ) Robinson of The Violet Barn in America.)
Zapraszam do moich wątków:
Kwiaty w sercu; Kwiaty w sercu II Sprzedam, wymienię nadwyżki
Jeśli w Twoim ser­cu wy­rośnie kwiat- świat wokół Ciebie sta­je się ogrodem.
Awatar użytkownika
iksja
200p
200p
Od: 29 kwie 2010, o 15:25

Post »

Mamusia to pewnie ta mniejsza ;:224
Pozdrawiam Kasia
Zielony parapet;
Awatar użytkownika
kaska1ge
500p
500p

Post »

Zgadza się, mniejsza to mamusia - przez 10 miesięcy listki urosły po 2 centymetry. Na szczęście niedawno zaczęły wychodzić jej drugie listeczki. Gdyby policzyć czas od ukorzeniania u sprzedawcy to ta sadzoneczka ma pewnie z rok.
Kasia Mój wątek skrętnikowy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=68109" onclick="window.open(this.href);return false;
Wiatr wśród pól viewtopic.php?f=2&t=104380" onclick="window.open(this.href);return false;
Irysy SDB i TB https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 2#p6183292" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Dusia 123
200p
200p
Od: 27 kwie 2014, o 18:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kasiu pokazałaś,że nie można się poddawać i walczyć o każdego kwiatuszka do końca :)
A nasze fiołki i skrętniki uczą cierpliwości :)
Pozdrawiam serdecznie Duśka :)
Zapraszam - Fiołkowy Świat Duśki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=75982" onclick="window.open(this.href);return false;
Kelpie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2013, o 14:17

Post »

Sadzonki, sadzonki- coraz więcej was ;:138
Życie jest piękne:) pozdrawiam wszystkich zielono zakręconych- Karolina

mój wątek- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=67088" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
kaska1ge
500p
500p

Post »

Złotko
Obrazek Obrazek

Wow
Obrazek

Hototogisu
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”