Kamienne ścieżki pod dębem Cz.13

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kamienne ścieżki pod dębem Cz.13

Post »

Wandeczko :wink: ale masz kolekcję boodziszków. ;:oj ;:138 ;:138 ;:138
Też mam kilka odmian ale nie znam większości nazw. Znam i bardzo ograniczam korzeniastego. :lol:
Ostatnio wymyśliłam, ze posadzę go wzdłuż płotu od strony ulicy. Wydaje mi się, że zapachu tego bodziszka nie lubią różne zwierzaki. Może zniechęci to wyprowadzane przez sąsiadów pieski do załatwianie się pod moim płotem ?
Twoje zdjęcia ogrodowe są tak piękne i nastrojowe, że nie mogę się napatrzyć na nie. ;:138 ;:138 ;:138
Miłego wieczoru :wit
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Mi zakwitł w tym roku tylko jeden bodziszek, niestety bez nazwy, bo dostałam go od siostry.
Nowo zakupione są na razie za małe
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Annes77, no faktycznie, że Comte jest od dołu łysawa, ale u mnie ona rośnie za bukszpanem, więc tych jej nóżek nie widać. A Summer Song mam na słońcu, lecz przy wysokiej temperatuze szybko zwiesza kwiaty, tak że może dobrze, że masz ją jednak w półcieniu.
April, moją Comte mam właściwie z bukszpanami, ale na obwódce rośnie lawenda, tylko że jeszcze nie zaczęła kwitnąć, więc nie "robi" towarzystwa :D
Kropelka, Mariolka ;:196
DTJ, wędrujące rośliny Dorotko to takie, któe nie mogą usiedzieć na jednym miejscu, tylko sobie rozsiewają się w różnych kątach i masz je co roku gdzie indziej. Moja biała napastnica rosła w zeszłym roku po wschodzniej stronie domu, a dziś mam ją na zachodniej. A różowe to wszędzie się rozsiały.
Majeczko, z tą Białą Rabatą to zawsze jest trochę problemów, bo trzeba być konsekwentnym i wyrywać wszystkie siewki, które nie są białe. A u mnie wysiewa się dużo orlików i naparstnic i szkoda mi wyrywać, a więc zawsze zostaje w końcu na rabacie coś nie-białego. Ale może Tobie się uda, Majeczko, z tymi białościami.
Edytko, rzeczywiście ten orlik jest wyjątkowy, bo błękitny z białą falbaneczką. Dostałam go kiedyś od forumowicza jako rutewkę orlikolistną, ale roślinka okazała się orlikiem. Ale za to urodziwym. I tak sobie kwitnie tym w jednym miejscu już trzeci rok.
Koziorożec, granitowe ścieżki z pewnością będą wygodne, choć mniej klimatyczne. Powiem ci, że po kamieniach strasznie się mi nogi wyginają, no i chwasty się panoszą między kamieniami. Idę więc w końcu na łatwiznę :)
Anym, ja z kolei lubię Aneczko twój ogród, tyle w nim ciekawych roślin i uroczy klimat. ;:196
Ignis, namawiam Krysiu do zakupu jeszcze kilku innych bodziszków, bo czym więcej tym lepiej. Wstaw u siebie swoje odmiany, może coś zidentyfikujemy. A korzeniasty faktycznie za płotem będzie dobrym rozwiązaniem. Niech się sobie rozrasta. A zapach... przyznam, że nie pamiętam.
Margo, bodziszki gdy tylko zakwitną, od razu się nimi zachwycisz. Malutkie toto, a takie wdzięczne. Byle tylko nie były z rodzaju ekspansywnych, bo wiadomo, że w naszych niewielkich ogródkach byłoby to niewskazane. ;:108

Zapraszam na czerwcowy spacer.

Crocus Rose. Trzeci sezon. W tym roku ma olbrzymie kwiaty. Fotka deszczowa.
Obrazek

Obrazek

Bodziszki nadal obłędne
Obrazek

Obrazek

Wszędzie kwitną żurawki. Tym, ktore maą co ładniejsze kwiatki, pozwalam kwitnąć, ale inne usuwam.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zaczynają się rozkręcać różyczki :heja
Obrazek

Obrazek

Jeśli chodzi o żurawki, to nie trzymam się w ich przypadku mojej niebiesko-biało-różowej kolorystyki, bo uwielbiam je we wszystkich barwach.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Spacerek - dziękuję ;:168 , fajnie a pomyśleć dopiero było przedwiośnie a teraz tak wszystko pięknie kwitnie,
ogłaszam -lato pod Czesławem- ;:215
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Wandziu spacer po Twoim ogrodzie jest dla mnie zawsze ogromną przyjemnością..... nie będę siliła się na wymienianie tego co podoba mi się najbardziej, bo zachwyca mnie po prostu wszystko..... jest po prostu cudnie..... klimatycznie i cudnie ;:167
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Wandziu, jakie Ty przepiękne obrazki robisz temu swojemu ogrodowi... przepiękne. ;:167 ;:167 ;:167
Też mam Comte de... i cieszę sie, że będzie taka śliczna, jak zakwitnie.
Kolekcja bodziszków zbiła mnie z nóg. ;:180
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Wandziu witaj :wit
Przepiękna kolekcja bodziszków u Ciebie . ;:138 Zrozumiałam po latach, że one są jednak śliczne i mają wiele odmian, więc w tym roku zamówiłam pięć nowych odmian, ale nie wszystkie zakwitły.
Cudne i wyrośnięte róże, obsypane kwiatami. Te różowe, wysokie jak się nazywają?
Miłej niedzieli i dużo słońca Ci życzę, gdyż podobno na Mazowszu pada. ;:3
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Wandziu zatopiłam się w ciszy Twojego ogródka jak zwykle tajemniczego i takie do serca... ;:196
już róże szaleją u Ciebie ...pięknie wyglądają... :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Cudownie i miło! Bodziszki te takie pełne są bardzo ciekawe.
Uwielbiam widok kwitnących żurawek Super! ;:173
A koszyczek z kwiatkami na końcu - coś cudownego! ;:173
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Pełne bodziszki cudowne ;:oj pierwszy raz takie cudeńka widzę i różami też się zachwycam w ogóle wszystkim bo jestem fanką Twojego ogrodu Wandziu ;:138
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

DTJ, Dorotko, chyba na lato to jeszcze ciut za wcześnie! Co prawda temperatury mamy iście letnie, ale jednak kalendarz mówi, że nadal mamy jeszcze wiosnę. Chyba lato zacznie się u mnie, jak zakwitnie pierwszy liliowiec. :D
AGNESS. Agnieszko, bardzo miło słyszeć takie słowa. Dziękuję ;:196
Ave, No tak Ewuniu, obrazki może ładne, ale rzeczywistość chyba bardziej prozaiczna. Choć nie powiem, teraz akurat w ogrodzie jest rzeczywiście bardzo optymistycznie i kolorowo. Lata nie lubię. Gdy kończy się wiosna, czekam już na jesień.
Co do bodziszków, zaskakują swoją urodą i polecam ci ich zakup do twoich pięknych zakątków ;:108
Tajeczko, podlało nam na Mazowszu ogrody, ale nocą. Teraz jest cudnie i słonecznie. Bodziszki, które ci obecnie nie zakwitły, zakwitną z podwójną siłą w przyszłym roku. Wierz mi, ja też tak miałam. I myślę, że chyba nie lubią one rosnąć tak za bardzo w cieniu, ale i na patelni też raczej nie.
Lora, dziękuję ci Misiu za odwiedziny i za komplementy. Róże faktycznie coraz więcej się ukazują tu i ówdzie na rabatach. To cudowna pora sezonu.
Takasobie, A wiesz, że ja też lubię kwitnące żurawki, choć są pewne odmiany mające strasznie długie i wykładające się pędy. Wtedy je ucinam i koniec. Można nawet zrobić sobie fajny bukiecik z tych uciętych pędzików. :)
Anym, te pełne bodziszki to Summer Skies. Są nieprawdopodobnie piękne. Aniu, muszę jeszcze dodać, że ja także jestem fanką twojego ogródka, bo wydaje mi się, że chyba gustujemy w podobnym stylu ogrodowym. Pozdrawiam serdecznie :D
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Dzien dobry Wandziu :wit
Czy te pełne bodziszki są z tegorocznych zakupów w ZP? Czy już może wiesz coś więcej o nich? Czyli jak intensywnie rosną?
Pozdrawiam Cię cieplutko ;:196
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Justynko, witaj kochana. Te bodziszki zostały kupione w zeszłym roku od pana P. Absolutnie nie rokowały i byłam bardzo zawiedziona, bo dostałam po prostu maleńkie wypierdki. Potem jedna sadzonka zakwitła nawet dość ładnie, a druga wcale. I ta druga w tym roku cudnie urosła mi prawie do kolan i tak fantastycznie kwitnie, że napatrzeć się nie mogę. Rośnie w kępie. Widziałam takie u Szmita, nie rozłażą się rozłogami i nie wykładają się na boki. Są super!

Proszę, to one jeszcze raz, tylko w zbliżeniu ;:167
Obrazek
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

Czy dobrze widzę, że te orliki są błękitne? Jeśli tak to absolutnie zjawiskowe!
Bodziszki przecudnej urody. Przez Ciebie (piszę to żebyś miała absolutną pewnośc) zachorowałam na bodziszkomanie i wszędzie chce je sadzic :roll:
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Wandziu,
Bardzo dziękuję za info. Kupiłam własnie takiego i nie wiedziałam ile mu zarezerwować miejsca. Widzę, że nie jest takim wariatem..... na takiego notabene wygląda :;230
Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”