Wszystko o pomidorach cz. 8

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Laryssa11
500p
500p
Od: 9 lut 2014, o 15:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 8

Post »

Ja w tym roku pierwszy raz mam pomidory z własnej rozsady (wcześniej kupowałam sadzonki). I martwiłam się, że większość taka marna, rachityczna. Przetrzymałam za długo w doniczkach (trochę się zeszło zanim powstał tunel, a i na sadzenie brakowało czasu). I tylko Black Krim ma ładne, zdrowe, zieleniutkie liście i się tak na niego cieszyłam.... A wczoraj wyczytałam, że on właśnie ma wzrost wegetatywny i wcale z tych bujnych liści cieszyć się nie należy. Z kolei przetrzymanie w doniczkach moich marniaków pomoże wzmocnić ich wzrost generatywny, co jest korzystne... Jak to się człowiek uczy całe życie.

W dodatku nie ma pomidora (oprócz Maskotki i Black Krim), któremu coś by nie dolegało... Sprawdzałam na tej stronie, co drogą dedukcji wybiera się rodzaj choroby lub niedoboru, ale większość mi i tak nie pasuje, ale wstyd pokazać, bo pewnie orzeklibyście, że mam paskudztwa a nie pomidory :D Przebarwienia są najróżniejszych kolorów i kształtów. Często nie pasują mi do konkretnych objawów i zdjęć podawanych w internecie.

Ale ja się ciesze, że pierwsze koty za płoty - w nowym miejscu, na nowej ziemi, może jakoś dadzą radę. W sumie ok. 110 krzaków, z czego większość pod folią. Z racji na dużą ilość roślin, będę prowadzić na jeden pęd. Część pomidorów ma wyraźne pąki, ale nie kwitną jeszcze.

Wczoraj opryskałam od zarazy - Ridomilem (nie wiem, czy to dobry wybór), bo zauważyłam jakiegoś grzyba na begoniach, a i komunikaty trąbią, że zaraz tuż tuż.
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p
Od: 18 cze 2013, o 14:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Laryssa wstaw zdjęcia, przecież nikt tu Ci nic złego nie powie tylko podpowiedzą co czym popryskać i któremu pomidorkowi czego brakuje :D
Moje pomidory to też nędzniaki a pomidory mojego brata to istna tęcza do fioletu po żółty, mówię mu co któremu brakuje ale on wie lepiej :D
Więc wstawiaj zdjęcia :D
Pozdrawiam,
Kasia
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam ,powiedzcie mi proszę jak postępować z wysokimi koktajlówkami (odbywanie liści , ogławianie ,wilki)?
O < normalnych > pomidorach wiem ,Maskotkę puszczam na < żywioł> alemam jeszcze Black Cherry , Yellow Pearl , Pokusa w donicach i w gruncie.
Wiem tylko żeby ogłosić wcześniej na balkonie ,zęby nie wlazły do sąsiada,czy postępować tak jak z dużymi pomidorami?
Miłego dzionka zyczę ;:3
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Black Cherry trzeba pilnować bo to szybko i mocno rosnący urwis. Wypuszcza mnóstwo wilków a 1 sztuka do której nie mogłam się dostać i nie była ogłowiona "wlazła" na orzecha włoskiego.
W tym roku obiecałam sobie prowadzić go na 1 pęd.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
lunaria
50p
50p
Od: 5 sie 2013, o 12:41

Post »

Kochani, zauważyłam, że na gronie jeden kwiat jest wyraźnie większy i grubszy od pozostałych (jeszcze się nie rozwinął). Czy to będzie staśmiony kwiat i go oberwać, czy zostawić bo ta odmiana tak ma?? Obserwuję takie zjawisko na trzech odmianach: Brads, Ispolin i 60/K. Czy ktoś miał podobne przypadki z tymi pomidorami?
?Be the type person that when your feet touch the floor in the morning, the - says, ?Aww shit..they`re up??.
pozdrawiam Ania
Samsu
500p
500p
Od: 24 lis 2011, o 16:11

Post »

Mam takiego kwiatka olbrzyma, ale na pomidorze Pikuś. Jeszcze się nie otworzył , wiec nie mogę powiedzieć czy to będzie staśmiony kwiat i czy ten pomidor tak ma .
Tak poza tym, to fajne liście ma ta odmiana.
Aga
docentandrzej
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 6 sty 2013, o 00:06

Post »

lunaria pisze:
Ja tak mam z Brutusem. Na każdym pierwszym gronie mam takie kwiatki olbrzymy przy reszcie maciupeńkiej :)
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
Awatar użytkownika
GRANIA
500p
500p
Od: 3 lut 2012, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Regulacja gron. Warto poczytać i obejrzeć. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=434 Następną str. także.
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

Rzepka pisze:Witam ,powiedzcie mi proszę jak postępować z wysokimi koktajlówkami (odbywanie liści , ogławianie ,wilki)?
O < normalnych > pomidorach wiem ,Maskotkę puszczam na < żywioł> alemam jeszcze Black Cherry , Yellow Pearl , Pokusa w donicach i w gruncie.
Wiem tylko żeby ogłosić wcześniej na balkonie ,zęby nie wlazły do sąsiada,czy postępować tak jak z dużymi pomidorami?
Miłego dzionka zyczę ;:3
U mnie Pokusa ze mną w zeszłym roku wygrała. Miałam busz. Nie dałam rady, potem już zostawiałam wilki na części roślin. Owoców było więcej na tych co rosły jak chciały. Na nich obrywałam tylko nadmiar liści już potem. W tym roku je puszczę na 3 pędy. Te na jeden pęd miały pojedyncze grona, ale szybciej dojrzewały. Wielkościowo bardzo podobne, może te na 1 pęd trochę tylko większe. No i będę je ogławiać, bo w zeszłym roku dorosły do 3 metrów, wręcz się kładły, bo paliki były za niskie...
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

A może nie ogławiać (bo wypuszczą mnóstwo wilków) a obsuwać na paliku w miarę wzrostu pomidora, obcinając najniższe liście i poobrywane z dojrzałych owocków dolne grona. Był taki wątek; jak obniżyc pomidory ale nie mogę znaleźć.

Znalazłam http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 42&t=56992
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za rady, po ich przeczytaniu wnioskuję, , że można wysokie koktajlowki prowadzić na jeden pęd i mieć pomidorki wcześniej i w mniejszej ilości , albo puścić dowolnie i zbierać je na ......drzewie w dużej ilości. ;:180
Mam tylko nadzieję , ze w pojemnikach takie olbrzymy nie porosną
Pozdrawiam
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

Rzepka mój Yellow Pearshaped już ma ponad metr z wiaderkiem, zagląda mi przez okno balkonowe, a gdzie tam koniec sezonu. Kwitnie dopiero pierwsze grono, a drugie zaczyna...
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mój ma dopiero zawiązki kwiatów ,jest z tego jakiś bonus , w tym roku nie musiałam obsadzać donic jednorocznymi powojnikami bo balkon mam nisko , lićzę ,że. tę rolę spełnią pomidorki .
Nie wiem tylko czy zabezpieczyć je innymi środkami ochrony, dostały OW ,później mam zamiar opryskać HT , nie wiem czy to wystarczy , bo są narażone na deszcz. .
Czy pomidorki same się zapylą? Czy też trzeba im pomóc ,na balkonie mam dużo kwiatów i przylatują rożne owady .
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p
Od: 6 sty 2012, o 21:42

Post »

Mam pytanie-ze względu na choroby grzybowe, liście pomidorów obrywać czy obcinać?
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18

Post »

EwA, nie gniewaj się, ale masz złotą kartę i nie wiesz? Oczywiście że się wyłamuje :D. I liście i pędy.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”