Wszystko o pomidorach cz. 8
Re: Wszystko o pomidorach cz. 8
Jeżeli liście pomidorów są cały czas suche, nie ma warunków do kiełkowania zarodników ZZ i opryski są zbędne.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Chciałabym przyśpieszyć maksymalnie dojrzewanie części pomidorów - mam wystarczająco dużo krzaków aby część miała tylko 2 grona.
W związku z czym, co robić?
Uciąć stożek wzrostu zostawiając 3 liście nad drugim gronem kwiatowym i cierpliwie usuwać wilki?
Usuwać tylko grona kwiatowe i dać im rosnąć?
....?
Czy ktoś mógłby mi udzielić takiej podpowiedzi opartej na własnych doświadczeniach, a nie na wiedzy książkowej lub internetowej?
Oczywiście sama mogę przekonać się na własnej skórze i poeksperymentować, ale nie lubię odkrywać na nowo tego, co już odkryto
.
W związku z czym, co robić?
Uciąć stożek wzrostu zostawiając 3 liście nad drugim gronem kwiatowym i cierpliwie usuwać wilki?
Usuwać tylko grona kwiatowe i dać im rosnąć?
....?
Czy ktoś mógłby mi udzielić takiej podpowiedzi opartej na własnych doświadczeniach, a nie na wiedzy książkowej lub internetowej?
Oczywiście sama mogę przekonać się na własnej skórze i poeksperymentować, ale nie lubię odkrywać na nowo tego, co już odkryto

Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- apw81
- 200p
- Od: 11 lis 2011, o 17:09
Proszę, pomóżcie mi odnaleźć na forum informacje, jak postępować z zalanymi pomidorami, od wielu wielu dni gleba nie przesycha, właściwie przez dłuższy czas stoją w gliniastym błocie, mimo kopczyków na jakich je posadziłam. Wydaje mi się,że w tym kontekście było coś o dokarmianiu dolistnym... (?)
pozdrawiam Asia
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
Dokarmianie dolistne tak, ale woda musi opaść, bo jeżeli korzenie się duszą w glebie to żaden oprysk nie pomoże,
Ile tych pomidorów masz ? Bo jest na to szybki sposób.
Ile tych pomidorów masz ? Bo jest na to szybki sposób.
-
- 50p
- Od: 5 maja 2014, o 14:04
- apw81
- 200p
- Od: 11 lis 2011, o 17:09
Mam ok.50 sztuk pomidorów
pozdrawiam Asia
Justyna,
to ogrodnica niszczylistka.
Właśnie teraz ma rójkę.
to ogrodnica niszczylistka.
Właśnie teraz ma rójkę.
-
- 50p
- Od: 5 maja 2014, o 14:04
Laryssa.
Czyli sie tego nie pozbede ? Jest plaga tego wszystko mam poobgryzane w ogrodku
Czyli sie tego nie pozbede ? Jest plaga tego wszystko mam poobgryzane w ogrodku

-
- 200p
- Od: 2 cze 2013, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zwalczac dostępnymi środkami owadobójczymi zawierającym pyretroid. Zabiegu tym środkiem nie powinno sie powtarzać w sezonie dlatego proponuje wykonanie dokładnego oprysku. Istnieje zagrożenie odrodzenia sie larw pod krzakami, zwłaszcza róż dlatego wskazane prysnąć glebę.
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
U mnie pomidory stoją dookoła balkonu i te z przodu podczas deszczu z wiatrem moczy. Na ZZ prysnąć tylko te czy te z tyłu też? Ewentualnie te z przodu mogę przesunąć do tyłu o 50 cm, ale już padało ostatnio więc chyba "po ptokach".forumowicz pisze:Jeżeli liście pomidorów są cały czas suche, nie ma warunków do kiełkowania zarodników ZZ i opryski są zbędne.
-
- 200p
- Od: 2 cze 2013, o 10:41
Na temat ogrodnicy można mowić wiele ale jedno jest pewne, to mechanizm przyrodniczy do niszczenia wszystkiego co zielone. Inwazja tych żarłoków potrafi ogołocić kłosy zboża w pare dni, a jak przysiądzie to mało ze sie musi nażrec to jeszcze złoży jaja z których larwy dobiorą sie do korzeni.
Dla zainteresowanych polecam lekturę.
http://swiatmakrodotcom.wordpress.com/2 ... horticola/
Dla zainteresowanych polecam lekturę.
http://swiatmakrodotcom.wordpress.com/2 ... horticola/
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
- Pyxis
- 200p
- Od: 19 lip 2013, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Te zolte przebarwienie w znacznym stopniu sie wycofalo. Kilka dni temu zasililem dolistnie Florovitem. Moze to przyspieszylo.Pyxis pisze: Tak sobie pomyslalem, ze moze nie zaszkodzi, jak ktos na to rzuci wprawnym okiem:
Mam inne pytanko. Dzisiaj przy obrywaniu wilkow stracilem z grona dosyc latwo przywiedly juz kwiatek (tego akurat pewnie zuwazylem). Po zajrzeniu pod platki zawiazek byl podgnily. Czesc byla zielona a od koncowki przygnila. Przyznam, ze nie trzachalem namietnie reszty gron, ale martwi mnie czy to pojedynczy przypadek, czy pomidorki pozbeda sie w ten sposob wiekszosci pierwszego grona. Tu w tym watku calkiem niedawno bylo o tym wspominane, ale za diably nie moge sie doszukac.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
To może być szara pleśń
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Błażej, nie leć szablonem, plissss....
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
U mnie krzyżówka Jarsona (JR 13 F1 Persimon Żółty x Malakitowa Skatulka) ma coraz większe pąki - będzie pierwsza kwitła
Jeden pączek jest zdecydowanie większy. Na razie ciężko stwierdzić czy to staśmiony pąk. Tak sobie myślę, że zostawię i jeśli zawiąże to oczywiście nie na nasiona, ale sam pomidor może będzie smaczny. Kwitną tylko na balkonie, więc każdy z wcześniejszych na wagę złota. A jaka mu się łodyga gruba zrobiła. Mimo niepogody krzaczek rośnie i ma ładny zielony kolor. Jak tylko ziemia przeschnie to dostanie papu (bo obornik suszony z dołka mogło wymyć) ;)