Moje Królestwo - uczta dla oczu i balsam na ...wszelkie zło

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje Królestwo - uczta dla oczu i balsam na ...wszelkie zło

Post »

Różyczka na pergoli pięknie kwitnie ,ale ta różowa na przedostatniej fotce to Gartentraume ,bo tak do niej podobna .Uwielbiam naparstnice i najlepiej rosną tam gdzie się same ukorzenią .czyli maja też swoje wybrane miejsca .Zrobiłaś piękny portret Trzykrotce andersoni http://images64.fotosik.pl/1035/d76599630662df3dmed.jpg ,bo to chyba ona .U mnie też zaczynają kwitnąć szałwie ;:167 .Oj masz w tym roku Jagódko same zmartwienia ;:168 ;:196 zostawiam w tę nie za bardzo ogrodową pogodę raczej barową :wink:
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Teniak
200p
200p
Od: 13 sty 2013, o 14:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No to Jagódko mam nadzieję że Twoje naparstnice będą się rozsiewały i u mnie . ;:196 Zakwitła taka kremowa właśnie,niewysoka jeszcze ale kwiaty są.Czekam może będą inne kolory też wśród tej mieszanki którą nas obdarowałaś. ;:167
Piszecie o clematisach,pochwalę więc przecudnej urody clematis który znajoma dostała z Ameryki ;:306 .Czysto biały ,ogromny kwiat...większy niż moja" rozciapierzona" dłoń sporych rozmiarów.Wrażenie niesamowite bo pięknie pnie się po thuji,czyli białe na zielonym.
Poprosiłam o zrobienie odkładu ,może się uda.
A u Ciebie kolorowo jak zwykle zresztą,wesolutko chociaż w ogrodzie.
Pozdrawiamy.Teresa
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Jadzieńko...byłam u Ciebie przed chwilą ...róże masz jak z bajki ;:224 .
Dziękuję ślicznie za pochwałę moich "podopiecznych " - to moje słoneczka na każdą niepogodę - tę na dworze i tę w sercu .
Masz wprawne oko - w końcu jesteś " różano " zakręcona tak , to Gartentraume - pomyśleć , że ją chciałam w tamtym roku wywalić - takie miała wiotkie gałązki , kwiaty byle jakie . Pozytywnie mnie zaskoczyła w tym roku - kwiaty olbrzymie , napakowane , łodygi grube , nie przewieszające się pod ciężarem kwiatów i ...ten zapach ;:224 .
Trzykrotka - jak ją trafnie wskazałaś jest w moim ulubionym kolorze blue i wdzięcznym obiektem do fotografowania .
Niestety ...tamten rok był - jaki był ...a ten nie wiadomo co jeszcze przyniesie , albo czym zaskoczy ...byle się nie załamywać ...bardziej skłonna do depresji jestem przez działania pogodowe ....czuję się jak flak ...bez energii , animuszu i bez chęci do czegokolwiek . Przecież muszę bywać to tu , to tam ...zaraz jadę do PZU w sprawie Janusza i ...zahaczę o ...ogrodniczy kącik , może mają co ciekawego ... ;:138 .
Serdecznie pozdrawiam :wit ;:167

Tereniu...cieszy mnie fakt , że naparstnice żyją - na pewno na drugi rok będzie ich sporo .
;:138 . Masz fotkę tego clematisa ? Ja dostałam pewnego razu od znajomej z USA nasiona Ipomei białej o olbrzymich kwiatach - rosła w doniczce ...zapach był nieziemski , zwłaszcza wieczorem . Nasion - niestety , ale nie wydała ;:185 .
Tereniu - jak w tytule mojego wątku ...rośliny podnoszą mnie na duchu i są ...lekiem na wszelkie zło .
Dziękuję za pozdrowienia i nawzajem ;:196 ;:167
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Jagódko ta fotka ,która Ci się spodobała to różyczka Souvenir du dr. Jamain i powojnik Andromeda .Przyznam nieskromnie :wink: ,że urokliwy to duecik. Moja Gartentraume po deszczach,, raczej kwiaty nadają się do ścięcia pozostaną tylko te pąki ,które sie jeszcze nie otwarły .Co do niej to masz zupełną rację .Moja ,gdy rosła bliżej Maigod czyli w półcieniu też miała wiotkie gałązki, a teraz w słoneczku to fajny wypasiony krzaczek .Chyba jednak łagodna zima wpłynęła dodatnio na nasze różyczki .No tak jesteś w ciągłym ruchu ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37

Post »

Piękne naparstnice. Czy one tak kwitną dopiero w drugim roku? Gdybym je teraz wysiała...
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiolu ...możesz teraz zasiać naparstnice ...ale zakwitną na drugi rok - zresztą potem same się będą wysiewały i to w różnych kolorach . Nie powtarzają kolorów swych rodziców ...możesz mieć np. białe ...a wysiewając się potem zakwitną w kolorach różnych .
Gdybym ich nie wypieliła - miała bym naparstnice jedna na drugiej - prawie całą rabatę by zajęły - tyle ich było .
Pozdrawiam serdecznie :wit .

Jadzieńko ...tak , to prawda , zima była taka- jakby jej nie było - więc i róże nie skąpią nam takich widoków ...ale - coś za coś - za to mamy plagę ślimaków , mszyc wypasionych i innego tałatajstwa :evil: ;:222 .
Ten "Doktorek " tak zmienia kolory przekwitając ? Wygląda jakby była to róża w różnych odcieniach fioletu , biskupiego , ciemnego różu ...cudna .
W ubiegłym tygodniu - przed deszczami Gartentraume była przepiękna - kwiaty otwarły się ukazując swą urodę - teraz natomiast nie dość , że się nie rozwinęły do końca , to w dodatku im płatki oblatują zniszczone i z plamami od deszczu ;:145 ...
Niech się wreszcie skończy ten czas deszczowy ;:145 ...bo mi sił i nerwów zabraknie do walki ze ślimakami ...Dzisiaj wysypałam całe kilo niebieskich granulek - tak w szklarence , jak i wśród roślin - zwłaszcza host . Najpierw je wyzbierałam na szpikulec - niczym szaszłyki ...potem idę sypać granulki ...patrzę i oczy przecieram ... ;:oj :shock: ...znów cholery łaziły pod hostami i szły w kierunku tejże rabaty .
Szwagrowi obżerają ziemniaki - siedzą po kilkanaście na krzaku ...będzie nieurodzaj ...byle przepowiednie się nie sprawdzały , że nastaną ciężkie czasy ...Boże - strach się bać ... ;:202
Serdeczności ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
Iw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 22:00

Post »

Jagódko, z tego co opisujesz same plagi. :( . Ślimaków nie zazdroszczę, bo sama je mam i walczę od wielu lat ;:108 Jak się wprowadziły pewnego roku, to już zostały ;:145 . I nie ma siły, aby je wywalić. A potrafią w ciągu krótkiego czasu objeść całe krzaki kwiatów ;:145 . A wszędzie być nie mogę i nie zawsze zauważę. Teraz sypię im granulkami po oczach, ;:306, ale tego tony bym musiała mieć, aby cały ogród zasypać ;:224 . Powodzenia w walce ;:333
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37

Post »

Jagódko, w takim razie poszukam nasionek, bo chciałabym mieć kilka okazów
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jagódko - chciałam Ci powiedzieć, że biały pierwiosnek od Ciebie ma pączek kwiatowy ;:oj Dzisiaj zauważyłam :lol:
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Ciemna nocą pomyślałam sobie ciepło o Tobie, Jagódko ;:196.
Z każdą plagą jestem w stanie sobie poradzić, nawet, jak Safoya, oddać trochę roślin na żer owadów, ale te ślimaki :evil:, szczególnie bez skorup, to coś, co może przerazić nie na żarty :evil:.
Serdecznie współczuję i życzę poprawy pogody, może ich będzie mniej, choć trochę... ;:224.
A nad Gartentraume trzeba rozkładać parasolkę :uszy. Też ją mam, bo strasznie mi się podobają te falbaneczki. U nas na razie susza, więc może zakwitnie, jak należy.

Jagódko, życzę pięknych dni bez plag - ;:196 Jagoda Pomorska
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiolu ...a może lepiej ktoś będzie miał sadzonki ...będziesz miała wcześniejsze kwitnienie ;:108 ...

Obrazek Obrazek

Marysiu ..bardzo mnie cieszy , ze pierwiosnek zakwitnął o tej porze ;:138 . Niech rośnie zdrowo i rozrasta się ciesząc Twe oczy ;:196 .

Obrazek Obrazek

Jagodo Pomorska ...w istocie rzeczy ...chemii do tej pory nie używałam w ogrodzie - wychodząc z założenia , że inni nas trują - my sami siebie nie musimy ;:185 .
Jednak nie będę się biernie przyglądała "uczcie ślimaków " , jaką sobie zgotowały w moim ogrodzie . Albo one ...albo moje rośliny - wygra wytrwalszy - walka się rozpoczęła ...na szpikulce i granulki .
Fakt, Gartentraume - tylko na pogodę bezdeszczową ...nie jest jej do twarzy w kroplach wody ...wygląda jak ... panna z mokrą głową ;:306 .
Dziękuję za życzenia ;:196 ...wszystko przez zimę /nie zimę - bo by wymarzło to cholerstwo .

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Jagodko jutro cykle zdjęcie kwiatuszkowi bo już się prawie rozwinął. Ale wstawić fotke pewnie mi się uda dopiero około niedzieli
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Najpierw przeproszę Iwonkę - pominęłam Ją w odpowiedziach ...a to wszystko przez szybkie zaganianie ...Iwonko - wybacz ;:196 ;:180 .
Już odpowiadam ; ślimaki mnie chyba żywcem zeżrą - tłukę czym popadnie , sypie granulki ...a przecież nie będę w ogrodzie 24 godziny na dobę non- stop ;:145 .
Wlazły nawet na złotokap i ...ślizgiem wpadają do liliowców - szczęście , ze w szklarence mam w środku i zewnątrz wysypane granulki ...za truskawki też się zabrały - obrzydlistwo ...tylko czekam skoro wlezą na winogron .
Nie popuszczę ...chociaż kręgosłupa nie czuję przez to łażenie między roślinami ;:222 .

Dla Ciebie ...skromny , ale jakże śliczny ...

Obrazek Obrazek

Marysiu ... a czy to jest x polyantha ? Bo one czasem nawet latem pokażą parę kwiatków .

Może Ci się spodoba ...mak bylinowy - wreszcie zakwitnął po ...dwóch latach ...kolor ma łososiowy ...tylko mnie jakoś nie wyszedł ...bardziej poszedł w stronę pomarańczy :oops: .

Obrazek Obrazek

I takie tam ...co nieco aktualnie kwitnące ...

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Dziękuję za uwagę i poświęcony czas ...by zajrzeć do mojego "Królestwa ..." - przepraszam zarazem , ze sporadycznie bywam w moich ulubionych ogrodach ...dzień za krótki , a zwaliło mi się na głowę w ostatnim czasie dosyć sporo - więc proszę o wybaczenie ;:180
Awatar użytkownika
UlaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 23:30

Post »

Witam :wit
Jagódko, a u Ciebie to też już kolorowo i pięknie i tak różnorodnie. Pięknie kwitną róże, mak ma ciekawy kolor. Moje lantany jeszcze nie kwitną, ale już niedługo i w doniczkach będzie kolorowo. Szkoda tylko, że czas tak szybko leci
Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27

Post »

Witaj Jagódko :wit

Jak to możliwe, że widzisz piękno w każdej roślinie?
Niektóre, jak sama mówisz, są niepozorne, ale pokazujesz je z taką miłością, że człowiek zaczyna w nich szukać piękna, chociaż w ogóle by na nie nie spojrzał.

Życzę ogarnięcia tego wszystkiego, co się na Ciebie "zwaliło" i wielkiej radości z ogrodu.
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”