Pelargonia - uprawa z sadzonek

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
ali67
100p
100p
Od: 13 lut 2014, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pelargonie - sadzonki

Post »

Pierwsze zbytnio wybiegły, zapewne było zbyt ciepło gdyż jeszcze grzało się w domu.
Obrazek
następne były wpierw ukorzeniane w wodzie
Obrazek
trzeci rzut
Obrazek
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p
Od: 18 cze 2013, o 14:38

Post »

A jeszcze można szczepki robić? przyjmą się czy już za późno?

Moje pelargonie już wszystkie siedzą w długich doniczkach balkonowych razem z lobeliami i komarzycami :D
w tym roku zastosowałam granulat, który pęcznieje podczas podlewania a w suche dni oddaje wodę i butelki małe 0,5 litra podziurkowane powbijałam w ziemię na równi z krawędzią doniczki, żeby z nich woda powoli się sączyła do doniczek, bo tak to za szybko ziemia w doniczkach mi wysycha
Pozdrawiam,
Kasia
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p
Od: 19 sty 2014, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja zawsze robię sadzonki wczesną wiosną bo od maja już mi kwitną teraz na pewno też się przyjmą ale zakwitną pewnie na jesień.
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Butterfly1007
50p
50p
Od: 20 sie 2014, o 21:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam:) Moje doświadczenie z pelargoniami są raczej znikome. Czy polecacie pobieranie sadzonek właśnie o tej porze? Kilka mam już wsadzonych do ziemi i się ukorzeniają, część już się przyjęła (trzymam je na parapecie w domu). Czy polecacie tę metodę ? Kiedy kwitną takie pelargonie z sadzonek? ;:224
Natalia
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Zawsze robię sadzonki we wrześniu i trzymam zimą w chłodniejszym miejscu. Najczęściej już a marcu chcą kwitnąć, ale obrywam pierwsze pąki. Kwitnące wystawiam pod koniec kwietnia lub w maju na zewnątrz.
Awatar użytkownika
Butterfly1007
50p
50p
Od: 20 sie 2014, o 21:28

Post »

Soniu ale w chłodniejszym słonecznym pomieszczeniu? Super właśnie chciałam żeby wcześnie kwitły ;:138
Natalia
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Mam w spiżarni od północy okno, stoją na parapecie, temperatura ok 15 stopni.
monisia22
50p
50p
Od: 28 sie 2014, o 06:57

Post »

Ja teraz ukorzeniam.
Awatar użytkownika
amarylis384
500p
500p
Od: 5 sty 2014, o 18:50

Post »

U mnie na parapecie też już są malutkie odnóżki pelargonii 10 szt, w doniczkach i pod przezroczystymi kubeczkami. Po 14 dniach zdejmę osłonki i zobaczę czy chce im się żyć. :wit
kistka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 paź 2014, o 09:23

Re: Pelargonia, rozmnażanie

Post »

witam wszystkich,
we wrześniu zrobiłam pierwszy raz sadzonki z moich pelargonii. Część z nich posadziłam na początku września, a kilka w poprzednią niedzielę. Te z początku września ładnie się zakorzeniły, ale i również zaczęły kwitnąć. Te "nowe" jeszcze nie wiem czy się "przyjmą" ale mają pąki kwiatów. na forum wyczytałam, że sadzonki nie powinny mieć pąków. Czy powinnam obciąć

http://images67.fotosik.pl/240/60324c3df623da3a.jpg

Co myślicie o moich sadzonkach? Czy mają szansę "przetrwać"?
Jak często podlewać sadzonki i kiedy zabrać je domu?
Czy podlewać je nawozem?

Pozdrawiam

Za duże zdjęcie, zamieniłem na link. W fotosiku wybieramy opcję "500px", norbert76
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p
Od: 19 sty 2014, o 22:12

Post »

Ja nigdy nie robię sadzonek we wrześniu bo potem trzeba je trzymać całą zimę do maja w domu wygodniej mi jest w marcu. Sadząc sadzonkę nie powinna mieć kwiatów ani pąków kwiatowych a podlewaj tak żeby nie wyschły na wiór ale też nie stały w błocie z nawozem poczekałabym do wiosny ale to tylko moja opinia. :D
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
antenka52
100p
100p
Od: 11 lis 2013, o 09:35

Post »

Kistka te twoje sadzonki mizerne bardzo ,ale one zbiora się po mału. Tylko obowiązkowo powinnaś poobrywać kwiaty i pąki .Bo niepotrzebnie się wysilają ,one maja rosnąć w korzeń i krzaczek a nie w kwiaty.
zapraszam do mojego wątku kwiatowego
Mój taras tego lata zapraszam
wiola84
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 lip 2014, o 20:27

Post »

Witam, :wit ja też pierwszy raz zmagam się z sadzoneczkami pelargonii. W czerwcu zrobiłam 3 sadzonki,które od jakich 3 tygodni kwitną, a tak się martwiłam ,czy w ogóle w tym roku zdążą.Trzy posadziłam też w sierpniu, bo mam ambitny plan stworzenia drzewka ,resztę ok 40 szt zamierzam pobrać w tym lub następnym tygodniu,(zależy od pogody). Póki co moje dorosłe pelargonie świetnie kwitną ,więc nie chcę ich zbyt mocno poobrywać.Zauważyłam że te sadzoneczki z sierpnia nie urosły za dużo, wypuściły zaledwie po 3 listki,nawet mnie to cieszy,bo z jednej strony wiem że się przyjęły, a z drugiej, nie będą zimą zajmowały za dużo miejsca na parapetach.Spróbuję zrobić fotki,jak wyglądają moje pelargonie w różnym wieku. Pozdrawiam ,wszystkich miłosników tych cudnych kwiatów.
kistka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 paź 2014, o 09:23

Post »

Dziękuje za dobre rady. Kwiatki i pączki już oberwane. Martwią mnie liście sadzonek, żółkną. Co z nimi zrobić? Oberwać? Kiedy zacząć uszczykiwanie wierzchołków? Kiedy zabrać sadzonki do domu na parapet? Niestety nie mam piwnicy i będą zimowały w kuchni na parapecie. Mam nadzieje że przeżyją do następnego roku.
Pozdrawiam
hugomir_a
200p
200p
Od: 18 mar 2012, o 18:56

Post »

Żółknące listki oberwij. Ja swoje zeszłoroczne sadzonki, notabene robione po raz pierwszy w życiu, zaczęłam uszczykiwać dopiero w lutym, w marcu zaczęlam je delikatnie nawozić i miałam świetne rośliny już w kwietniu. Póki co wszystkie moje sadzonki są na balkonie pomimo niskich temp. za oknem, ale czas najwyższy je zabrać do domu przynajmniej na noc bo dni jeszcze są ciepłe. Mi jak na razie przyjęło się 100% szczepek...tfu tfu nie zapeszając :wink:
Nieśmiało, skromnie, balkonowo... Zapraszam! :)
Pozdrawiam Alicja
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”