Wszystko o pomidorach cz. 8
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 1 maja 2014, o 08:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 8
Witam forumowiczów i proszę o komentarze do zdjęcia.
Moje pomidory
http://images65.fotosik.pl/1033/ea6735d71ef98e81.jpg
To co trzymam w ręku to był pęd z kwiatami, który zrobił się wilkiem ? Na początku było kila kwiatów i nic więcej. Potem pojawił się listek. Na końcu wyrósł mu stożek wzrostu i rośnie tak jakby był to następny pęd. I co z tym teraz robić ? Ogłowić ? Jak tak to w którym miejscu ?Takie cuda mam na kilku krzakach, które prowadzę na dwa pędy.
edit
Przepraszam za te zdj. Jaki rozmiar tu wstawiać aby mieściło się w szerokości forum ? 0,5 MB ? I czekam na porady ?
Moje pomidory
http://images65.fotosik.pl/1033/ea6735d71ef98e81.jpg
To co trzymam w ręku to był pęd z kwiatami, który zrobił się wilkiem ? Na początku było kila kwiatów i nic więcej. Potem pojawił się listek. Na końcu wyrósł mu stożek wzrostu i rośnie tak jakby był to następny pęd. I co z tym teraz robić ? Ogłowić ? Jak tak to w którym miejscu ?Takie cuda mam na kilku krzakach, które prowadzę na dwa pędy.
edit
Przepraszam za te zdj. Jaki rozmiar tu wstawiać aby mieściło się w szerokości forum ? 0,5 MB ? I czekam na porady ?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 1 maja 2014, o 08:22
Uciąć ten pęd tuż za ostatnim kwiatem(gdzie kciuk) czy zostawić jeden listek ? Mam dużo gałązek owocowych tylko z jednym listkiem. Czy te listki to poprawiają dokarmienie owoców czy im zabierają pokarm ?
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Wg Regulaminu forum
§ 3.7 Zdjęcia i grafiki wstawiane do postów powinny być związane wyłącznie z treścią merytoryczną wątku. Maksymalny dopuszczalny rozmiar zdjęć to 900x600 , zalecamy: 500x375 pix lub 640x480 pix.
§ 3.7 Zdjęcia i grafiki wstawiane do postów powinny być związane wyłącznie z treścią merytoryczną wątku. Maksymalny dopuszczalny rozmiar zdjęć to 900x600 , zalecamy: 500x375 pix lub 640x480 pix.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
radekt ja je usuwam. W tym roku już sobie obiecałam, że nie pozwolę żadnym wymknąć się spod kontroli. Pomidory prowadzone na 1-3 pędy wystarczą. Moje są wysadzone gęsto, więc pójdą na jeden pęd. Z tych odmian co mam po 1-2 sadzonki to może jakieś wilki spróbuję ukorzenić.
Na moim Koraliku zauważyłam ostatnio takie małe czarne robaczki, troszkę przypominają muszki.
Czy to są mszyce? Czy tylko muszki? Nie są zielone, tylko zdecydowanie czarne.Czy mszyce mogą być czarne?
Czy to są mszyce? Czy tylko muszki? Nie są zielone, tylko zdecydowanie czarne.Czy mszyce mogą być czarne?
Ciesz się drobiazgami, a wielkie szczęście wejdzie w twoje życie. - Ola
W samej tylko Polsce występuje kilkaset gatunków mszyc.
Uskrzydlone formy, to emigrantki. Siedzą sobie na pomidorze i odpoczywają po locie, jak gołąb na dachu.
To jest jakaś psychoza widzieć każdą plamkę na liściu , każdego owada, który usiadł na krzaku. Latanie z opryskiwaczem, jakieś wyszukane nawozy na rośliny dopiero co posadzone.
Mówię Wam, że uprawa pomidorów, to nie jest zajęcie dla nerwowych ludzi.
To jest jakaś psychoza widzieć każdą plamkę na liściu , każdego owada, który usiadł na krzaku. Latanie z opryskiwaczem, jakieś wyszukane nawozy na rośliny dopiero co posadzone.
Mówię Wam, że uprawa pomidorów, to nie jest zajęcie dla nerwowych ludzi.
- lunaria
- 50p
- Od: 5 sie 2013, o 12:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kochani podpowiedzcie mi, czy z wczesnych odmian pomidorów można ukorzeniać wilki? W sensie, że owoce zdążą dojrzeć na krzakach w gruncie? Proszę o info odnośnie poniższych odmian...bo tak się zastanawiam czy warto
Mam posadzone m.in. takie wczesne pomidory jak: Zapotec, Stupice, Kmicić, i koktajlówki: Pokusa, Indygo Blue, Cytrynek Groniasty i Helio.
No chyba, że któryś nie jest wczesny a ja coś pomerdałam.

Mam posadzone m.in. takie wczesne pomidory jak: Zapotec, Stupice, Kmicić, i koktajlówki: Pokusa, Indygo Blue, Cytrynek Groniasty i Helio.
No chyba, że któryś nie jest wczesny a ja coś pomerdałam.

?Be the type person that when your feet touch the floor in the morning, the - says, ?Aww shit..they`re up??.
pozdrawiam Ania
pozdrawiam Ania
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
radekt,za duża wilgotność powietrza.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
lunaria ukorzeniaj. Ja miałam Pokusę w zeszłym roku - u mnie nie była wczesna. Owoce wyrosły i bardzo długo trwało nim zaczęły się wybarwiać. Krzaki ogromne (w tym roku przynajmniej część ogłowię). Wilków sporo - nie zapanowałam nad nimi, bo miałam ich za dużo (krzaków). Ale zielone owoce ładnie się wybarwiały w kartonach.
P-20 mam w tym roku i się zastanawiam czy nie zostawić kilku wilków do ukorzenienia, ale one też nie są wczesne (chyba średniowczesne) i nie wiem czy to nie opóźni owocowania za bardzo.
P-20 mam w tym roku i się zastanawiam czy nie zostawić kilku wilków do ukorzenienia, ale one też nie są wczesne (chyba średniowczesne) i nie wiem czy to nie opóźni owocowania za bardzo.
- lunaria
- 50p
- Od: 5 sie 2013, o 12:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Alyaa no widzisz, studiowałam forum przez całą zimę i robiłam notatki m.in na temat odmian pomidorów i terminów owocowania. I na tej podstawie dokonałam wyboru pomidorów: kilka wczesnych, kilka pośrodku sezonu i kilka późnych. A tu się okazuje, że termin owocowania zależy nie tylko od odmiany pomidora ale też od warunków uprawy. Spróbuję ukorzenić, może będą owocować...najwyżej dojrzeją w kartonach.
A czy ktoś może mi powiedzieć coś na temat odmian: Zapotec, Stupice, Kmicić i Helio??
A czy ktoś może mi powiedzieć coś na temat odmian: Zapotec, Stupice, Kmicić i Helio??
?Be the type person that when your feet touch the floor in the morning, the - says, ?Aww shit..they`re up??.
pozdrawiam Ania
pozdrawiam Ania
-
Ja tak myślę,że w tym roku pomidory ogłowię, by przyspieszyć zbiory. Pokusa bardzo szybko na wilkach miała kwiatki - ja je wyrzucałam. Dlatego powinny spokojnie wydać plon po ukorzenieniu.
Ale może w tym roku będzie inaczej, bo w zeszłym roku wszystko dziwnie dojrzewało. Miałam pomidory spóźnione i cieszyłam się, że ta Pokusa już ma duże owoce, więc szybko dojrzeją, a tu Malinowy Ożarowski był szybszy.
Ale może w tym roku będzie inaczej, bo w zeszłym roku wszystko dziwnie dojrzewało. Miałam pomidory spóźnione i cieszyłam się, że ta Pokusa już ma duże owoce, więc szybko dojrzeją, a tu Malinowy Ożarowski był szybszy.
-
- 50p
- Od: 26 sty 2011, o 19:50
Z wymienionych uprawiam Stupice.Nie kaprysi jeśli chodzi o zawiązywanie owoców.Ile kwiatow tyle owoców.Jest b.wczesny.Owoce nie są duże ,ale słodkawe,skórka bardzo łatwo schodzi bez parzenia.Prowadzę na jeden pęd.To moj ulubiony pomidor.