Moje zielone

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
justyna111
200p
200p
Od: 1 kwie 2014, o 21:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje zielone

Post »

Takie cudo udało mi się dziś upolować za 20 zł, w jednym z marketów. Storczyk ma tylko jeden pęd, ale za to ogromne kwiaty ;:167 Niektóre pąki jeszcze nie są rozwinięte. To mój pierwszy storczyk, więc będę musiała podszkolić się w temacie, żeby go nie zamordować.

Obrazek

Obrazek
Mając wolność, kwiaty, książki i księżyc, któż nie byłby w pełni szczęśliwy? Oscar Wilde
Fiołki i reszta zielonej ferajny
Awatar użytkownika
justyna111
200p
200p

Post »

Saeyl, nie... o nazwie "brutto-podatek" :lol: Był ostatni duży i jeszcze dwie miniaturki, lecz budżet nie pozwolił. Właśnie szukałam jakiegoś wyjątkowego, a ten urzekł mnie pięknymi, ogromnymi kwiatami.
Mając wolność, kwiaty, książki i księżyc, któż nie byłby w pełni szczęśliwy? Oscar Wilde
Awatar użytkownika
justyna111
200p
200p

Post »

Saeyl, a dużo tej wody trzeba wlać? Osłonkę dokupię jak tylko napotkam, zakup był niespodziewany więc nie byłam przygotowana.
Awatar użytkownika
justyna111
200p
200p

Post »

Kochani, dzisiaj moje kwitnące parapety ;:3 Do tej pory sadziłam w donice pelargonie, jednak w tym roku zostawiłam sobie szerszy wybór i tak oto pojawiły się petunie miniaturowe oraz diaskia. Efekt jest... zresztą, sami zobaczcie i oceńcie. Uważam, że diaskia zdecydowanie zasłużyła na większą popularność wśród roślin balkonowych, a jednak rzadko się z nią spotykam.

Petunie:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Diaskia:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
spagusia
200p
200p
Od: 4 maja 2010, o 21:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale masz cudne parapety! Najbardziej (poza kwiatkami) urzekł mnie... płotek! Fajne rozwiązanie ;)
Agnieszka/Adzia
Duc in altum!
Adziowa Chwaszczoria
Awatar użytkownika
justyna111
200p
200p

Post »

spagusia , płotki także podbiły moje serce (kupiłam mieszkanko a płotki już były, część zdjęta więc w tym roku odświeżyłam i zostały założone).

Dzisiaj przedstawiam moje przedszkole. Z tej ferajny tylko jeden listek odpadł (ukradziony od sąsiadki- chyba za duże urwałam, przez co nie chciał się ukorzenić). Maluchy zamówione przez internet przyjęły się co do jednego, zobaczymy co z nich będzie, gdyż wzięłam od mało zaufanego sprzedawcy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
justyna111
200p
200p

Post »

Takiej oto urody Dendrobium Nobile udało mi się wczoraj upolować, nie da się ukryć, że cieszy oko ;) Płatki kwiatów mają lekko fioletowe końcówki.

Obrazek

Obrazek

A dla osób zainteresowanych dodatkowym ozdobieniem storczyków - takie świetnie spinki można teraz kupić:

Obrazek
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Storczyki pięknej urody u Ciebie ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Anka159
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 08:23

Post »

Ślicznie u Ciebie, a co to będzie , gdy zakwitną fiołki ;:138
Awatar użytkownika
happy1984
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 lip 2011, o 21:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękny jest , ma mnóstwo kwiatków, bardzo udane"" polowanko"" ;:215 To mój ulubiony storczyk :heja
Awatar użytkownika
justyna111
200p
200p

Post »

Wczoraj odważyłam się przesadzić mojego "trochę" zapuszczonego fiołka. Okazało się, że tylko strach ma wielkie oczy i obeszło się bez większych szkód. Mała fotorelacja z całego zabiegu:

Tak według mnie jeszcze jakiś czas temu wyglądał normalny fiołek, później okazało się, że byłam w błędzie:

Obrazek

Wczorajszego wieczoru powyższa roślinka została rozłożona na części pierwsze. Oddzieliłam poszczególne rozety, a z tych pełniejszych pousuwałam pojedyncze liście:

Obrazek

Efekt końcowy- myślę, że zakończony sukcesem. Niektóre, większe rozety są lekko zdeformowane, ale myślę, że uda się je ładnie uformować:

Obrazek
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51

Post »

"Trochę" Ci wyszło tych rozetek :) Pierwsze koty za płoty - brawo za odwagę :wink:
Domyślam się , że to kundelek? Jaki ma kolor?
Awatar użytkownika
justyna111
200p
200p

Post »

Narine, tak to kundelek- biały. Zdjęcie kwitnącego znajdziesz na pierwszej stronie. Muszę przyznać, że bałam się go ruszać, ale jak już zaczęłam, to rozdzieliłam także inne, mniejsze. Wyszło dużo rozetek, ale wszystkie znalazły dobre domy ;:138
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Katiusha
1000p
1000p
Od: 24 kwie 2014, o 13:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Justynko
No proszę trzecia strona, a ilość pięknych kwiatków rośnie w ekspresowym tempie ;:306 Oby tak dalej :uszy Z chorób widzę, że masz już fiołkozę, fazę rozwojową sukulentozy, początki storczykozy..Zobaczymy co będzie dalej. Ja nabawiłam się begoniozy ;:306 . Balkon śliczny ;:108
Awatar użytkownika
justyna111
200p
200p

Post »

Katiusha :wit , witaj w moim wątku. Bardzo się cieszę, że poszerza się on równie proporcjonalnie do zmniejszającej się wolnej przestrzeni na parapetach ;:215

Dzisiaj moje kwiaty przeszły kąpiel- najpierw zostały opryskane wodą, a następnie mgiełką nawozową. Szczęśliwe obsychają w łazience, rano wrócą na swoje stałe miejsca. (P.S. Fiołki opryskiwania nie lubią, więc oczywiście ich kąpiel nie dotyczyła)

Załączam także zdjęcia mojego fiołkowego przedszkola-już grupy starszaków, gdyż we wtorek otrzymałam nowe listki od gardenii i teraz to są maluchy nr 1.

Starszaki (w prawym dolnym rogu dwa maluchy dla których zabrakło miejsca w drugiej szklarence) :

Obrazek

Takie już duże jesteśmy:

Obrazek

Nowe przedszkole- w nocy stoją przykryte, lecz na dzień zdjęłam osłonkę w obawie przed nagłym ociepleniem, które mogło nastąpić gdy byłam w pracy :;230

Obrazek

Te brązowe doniczki to pestki winogron o których posadzenie poprosił mnie mój M.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”