Moja pasja ...a może już obsesja

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moja pasja ...a może już obsesja

Post »

Na naszej kochanej nówce-kładce przerzuconej z Ekomariny aż do centrum.
- jak byłem ostatnio w Giżycku, była jeszcze w budowie możliwe, że będę miał okazję zobaczyć ten nowy obiekt w tym roku, jeszcze nie wiem kiedy, ale planuję krótki wypad do Rodziny do Rydzewa.
Adenium kwitnie dość długo.by się nim nacieszyć...
- jak długo utrzymują się kwiaty na Twoim Adenium, od momentu pełnego rozkwitnięcia, do zwiędnięcia (opadnięcia) ? Na moich Adenium, które kwitły w tym roku, kwiaty utrzymywały się różnie. Najdłużej poszczególne kwiaty utrzymywały "świeży" wygląd na ostatniej kwitnącej roślinie, której pąki bardzo szybko "dorastały" i rozkwitały w bardzo krótkim odstępie jeden po drugim. Wnioskuję, że na trwałość kwiatów Adenium, bardzo duży wpływ ma pogoda i długość (naturalna) dnia oraz nasłonecznienie. Nie mam konta na "fotosiku" i nie mogę powiększyć zdjęć kwiatów Twoich Adenium. Nie mogę zobaczyć więcej szczegółów, szczególnie tego na pierwszej fotce - wygląda bardzo interesująco. Kwiat na drugiej fotce, podobny do kwiatów jednego z moich Adenium.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
irlandia 3
200p
200p
Od: 10 mar 2012, o 19:47

Post »

;:3 Śliczny poranek...Słoneczko nie intensywne... ;:1 ;:23 warto wybrać się i pospacerować .A więc Mietku..tak jest z moim Adenium Pierwszy kwiatek odpadł ze 4 dni temu.i może jeszcze by pobył ale zdejmowałam go z szafki i zawadziłam firanką....ale nie był absolutnie zwiędnięty ani agonalny..po prostu żywot jeszcze w nim tkwił ;:145 i bardzo mi się szkoda go zrobiło .Pierwsze zdjęcie mam zrobione 30 kwietnia.. Z tego wynika ,że 25 dni kwitnie ....jeden kwiatek...a jak popatrzeć że co rusz pojawiają się nowe kwitnienia to liczę ,że do Lipca pociągnie..a może i dłużej....Zobaczymy.Szkoda,że kupiłam aparat bez daty ukazującej zdjęcie.Mam tylko(tak jak zapewne we wszystkich..datę kiedy zostało zrobione..(szkoda ,że nie zwróciłam na to uwagi przy zakupie...Kupiłam go w Marcu i poleciałam na taniej o 20 zł...no i z tego morał..że chytry........Przyjeżdżaj na wakacje pod jabłonkę i zobaczysz jak u nas- w Giżycku jest ładnie....
Irena z Giżycka-Mazury
Moja pasja Rhododendrony
Kupię , sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=62638" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
irlandia 3
200p
200p

Post »

Proponuję pokazywać Adenium, szczególnie tak urokliwe w wątku o tych roślinach w którym dzielimy się uwagami, spostrzeżeniami, doświadczeniami o uprawie tych roślin w warunkach "parapetowych". Taki okaz warto w tym wątku pokazać, bo te rośliny zdobywają coraz większe zainteresowanie i sporą liczbę nowych zwolenników.[/quote]

To Mietku mądre spostrzeżenie ale nie wiem.??..Czy mam założyć nowy temat w sukulenowych o Adenium???bo przejrzałam o sukulentach ;:185 i nie widzę takiego tematu.Adenium....
Irena z Giżycka-Mazury
Moja pasja Rhododendrony
Kupię , sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=62638" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy mam założyć nowy temat w sukulenowych o Adenium???bo przejrzałam o sukulentach ;:185 i nie widzę takiego tematu.Adenium....
- jest już wątek o Adenium, założony przez Jerzego w dziale: Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady, ZERKNIJ TU !!! . W tym wątku dzielimy się swoimi spostrzeżeniami i uwagami na temat opieki nad naszymi roślinami i pokazujemy co można z nich "wycisnąć" :wink: , żeby swoim wyglądem cieszyły nie tylko Opiekunów.
Mieczysław
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Piękny kolor adenium ;)

I ceropegia - jak ładnie kwitnie ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
irlandia 3
200p
200p

Post »

Witam mili forumowicze.Dziś kilka kwitnień pierworodnych kwiatuszków na Episcii i Kloniku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Kwietniowa sadzoneczka.

Obrazek Klonik-jesienna sieweczka
Irena z Giżycka-Mazury
Moja pasja Rhododendrony
Awatar użytkownika
Agnezja
200p
200p
Od: 7 lis 2009, o 11:42

Post »

Witaj Irenko! :wit
Widzę, że na hojach się nie skończyło, piękne adenium wyhodowałaś i te kloniki, caropegie...chętnie będę tu zaglądać. :)
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ależ dobre miejsce episciom dałaś, wspaniale kwitną :wit
Awatar użytkownika
irlandia 3
200p
200p

Post »

Tak Agniesiu sporo mam ich od Ciebie ..niektóre zaczynają się żenić między sobą(czyli wąsy im się plączą i co jakiś czas muszę je ujarzmiać.Zrobię im sesję za parę dni...Już tak obsesyjnie nie kupuję.Mam ich wystarczająco dużo.31 doniczek.W 2 doniczkach po 2 szt.więc razem 33.To aż nadto lub za nadto jak się rozrosną..chciałabym jeszcze tylko zdobyć hoję UT-001.Nie ma jej na razie na all.więc na nią czatuję...Wszystkie są śliczne i codziennie nie mogę się na nie napatrzyć.Dziś wstawię moją uwielbianą Pachycladę. Która nie tylko ,że rośnie ale nawet ma pypcia kwiatowego,Przecięłam ją na 2 części i myślałam że pączusie poopadają Jednak rosną i może pojawią się pierworodne kwiatuszki.Tak ona teraz wygląda.Ma na obrzeżach listków śliczne przebarwienie.tu rosną 2 czyli ucięty też się przyjął

Obrazek

Obrazek Zbliżenie na drugą sadzoneczkę..
Irena z Giżycka-Mazury
Moja pasja Rhododendrony
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Episcie masz prześliczne. Powiedz jakie mają u ciebie warunki bo moje średnio sobie radzą.
PS a kloniki nie stoją na balkonie?
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
irlandia 3
200p
200p

Post »

:wit ;:215 Moniko-kochanie...stały na balkonie...a i owszem Ale napadła je mszyca i przędziorki to ledwo go odratowałam.Drugiego wciąż ratuję...To jest jeden wielki minus-mszyce i przędziorki.Mimo dobrych dla nich warunków.robactwo jest tego przyczyną...Episcie -oczywiście najgorzej znoszą zimę w mieszkaniach.Teraz to dla nich jest raj.Widać po nich wielką chęć do życia.,nic szczególnego z nimi nie robię.Podlewam wodą przegotowaną...oczywiście nawóz humowit. i to wszystko.Jednak jak przyjdzie zima to wtyedy marnieją i niektóre bardzo .Wiosną zawsze biorą się do życia. i to na dobre.aż samemu miło na nie spojrzeć. ;:304
Irena z Giżycka-Mazury
Moja pasja Rhododendrony
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiosną zawsze biorą się do życia.
- to podobnie jak my, albo my bierzemy przykład z roślin i wiosną jesteśmy weselsi z większą chęcią korzystania z życia ;:306 .
Mieczysław
wiera
200p
200p
Od: 11 lip 2014, o 14:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Brawa dla epiści i klonika.
Klonika muszę gdzieś poszukać bo episcię mam, pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

A popatrz - jak miałam mszyce na balkonie to klonika nie ruszyły ;:108 nie zasmakował im widocznie pędzony na osmocote :;230
PS no gapię się na te Twoje episcie jak sroka w gnat :;230
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
irlandia 3
200p
200p

Post »

Kloniki mają na Allegro sadzonki i nasiona) jak również sklepy ogrodnicze (nasiona).Bardzo ładnie wschodzą i się rozrastają.
Irena z Giżycka-Mazury
Moja pasja Rhododendrony
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”