Moja działka 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Moja działka 5

Post »

Lidziu o czosnku czarnym nie słyszałam nawet :wink: Róż nie pamiętam i chyba tylko jednego powojnika widziałam. Piwonie kolejne kwitną. Irys niesamowity, ja też mam ale trudno porównać czy też taki ciemny (może mam od Ciebie?). Lidziu moje irysy jeszcze w pąkach, jakie mam zobaczymy ;:168 Pięciornik ciekawy :) To masz znowu nadmiar wody :?
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

i po co te powojniki , róże, czosnki pokazałaś? ja mam tyle wydatków ;:124
Wszystko Sliczne. Ja kupiłam dwa powojniki w CH, ale chyba im się u mnie nie podoba, albo sadzonki były do d.. , dobrze że chociaż tanie;:306
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Róże już kwitną.Moim daleko.niedawno dokupiłem "Chopina"
Nie wiem dlaczego pszczoły tak lubią czosnki?Niezła kolekcja.Ja mam jeszcze "Krzysztofa".
Piwonie piękne.Tego roku ładnie rosną.Nawet drzewiasta zakwita pierwszy raz po kilku latach.
Wszędzie przyglądam się powojnikom i zastanawiam się dlaczego u Mnie nie chcą rosnąć.
Kolejny piękny irys.
Czy ja dostałem od Ciebie różowego chabra?
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

Róże i piwonie dają niesamowity efekt. A gdy dodamy zdjecie białej kamasji to można się rozpłynąć!
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Lideczko, Ty robisz ta cudowne fotki, że można się zachłysnąć ;:433
Irysy , róże , powojniki /ten NN może być Toki lub Madam Le Coultre/, cudowna kamasja Semi Plena a o pięciorniku kalinolistnym to nawet nie słyszałam - to krzew czy bylinka. ;:oj
Deszczu mamy w nadmiarze ale słonka ostatnio brakuje, buziole dla Ciebie. ;:cm
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Marysiu mar roślinki dziękują za pochwały.
Znów pogroziłaś mi paluszkiem, tym razem za pięciornika klinolistnego i słusznie. Jak ktoś nie pamięta co do niego mówią, to powinien nosić ze sobą notes i wszystko zapisywać. O sadzonkę jednak się nie martw, chętnie ją przygarnę i posadzę w innym miejscu, to taka śliczna roślinka.

Marysiu Masko czosnek czarny - Allium nigrum kwitnie na biało. Jesienią przesadziłam cebule i w tym roku pięknie zakwitł.
To, że nie zauważyłaś w moim buszu róż i powojników świadczy o tym, że gościłaś stanowczo za krótko. Róż wprawdzie mam niewiele i nie rzucają się w oczy, a powojniki zakwitły dopiero po Twoim wyjeździe. Czarny irys słabo przyrasta i na pewno nie masz go ode mnie. Pięciornik klinolistny jest niziutki i nadaje się na skalniaki.
Działka niestety znów zalana, tracę kolejne rośliny m.in.jednego z białych powojników wielkokwiatowych, który ma w tym roku kwiaty wielkości talerzyka deserowego.

Dorotko DTJ_1 ależ powoli, nie można mieć wszystkiego od razu. Z czasem zaprosisz do swojego ogrodu i czosnki i róże i powojniki. Zajrzyj do wątku Stasi_ogród tam znajdziesz najpiękniejsze powojniki.

Jurku róż mam niewiele, przeważnie same wiekowe i nowych już nie dokupuję, bo za dużo koło nich roboty.
To jeszcze nie cała kolekcja moich czosnków, bo następne dopiero zaczynają kwitnąć.
Spróbuj posadzić powojniki botaniczne i bylinowe, one są łatwe w uprawie. Zajrzyj do wątku Stasi_ogród, tam to dopiero można wybierać w powojnikach.
Jeżeli chaber ma kolor różowo biskupi i jest wysoki, to może być ode mnie. Sprawdź sobie chaber białawy. Jest na przedostatnim zdjęciu.

Przemku miło że zajrzałeś na moją działkę. Wszystko pięknie kwitnie, szkoda tylko że deszcz i podtopienia niszczą rośliny.

Stasiu dziękuję za pochwały i miłe słowa.
Odnośnie powojnika białego nn, początkowo myślałam że to 'Toki', ale teraz skłaniam się raczej ku 'Madam Le Coultre'. Muszę jeszcze poszperać w zdjęciach. Niestety jeden z tych właśnie powojników zamiera. Stał w wodzie w czasie poprzedniego podtopienia działki, a teraz znów spotkało go to samo. Bardzo mi go żal, bo ma w tym roku ogromne kwiaty.
Pięciornik klinolistny, to niska 5 - 10 cm bylinka zadarniająca.
Twoja/moja piwonia zakwitła czterema kwiatami. Jest prześliczna, zdjęcie poniżej.
Pogoda niestety nas nie rozpieszcza, nie dość że mokro, to jeszcze zimno.

Kilka zdjęć wykonanych przedwczoraj, jeszcze przed deszczami.
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Cdn.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Lidziu, że byłam za krótko to wiem ;:168... ale obiecał :wink: więc myślę, że wszystko się uda byle zdrowie dopisało. Jednak, żeby zobaczyć u Ciebie wszystkie rośliny trzeba byłoby zamieszkać w C. i odwiedzać Cię codziennie :D Róża przy wejściu pięknie zakwitła, piwonię mam podobną! bardzo szkoda powojnika i mam nadzieję, że już się wylało. Jak kicia (ta w domu?) O...i widzę, że pstry sterczy :lol:
Słoneczka życzę ;:3
Awatar użytkownika
mar33
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2012, o 16:35

Post »

Lidziu ta żółta różyczka pojedyncza jest piękna ;:138
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Przykro, że powojnik znowu ucierpiał, może być nie ciekawie bo bardzo nie lubią zalewania. ;:185
Piwonii się u Ciebie spodobało, jest śliczna i bardzo się cieszę, że jesteś zadowolona. :tan
Masz takie dorodne łubiny a czerwona róża z klasą rozwija swe płatki,strzeliste trytomy i błękitne przymiotno. ;:215
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Zadałaś mi zagadkę, a mnie nie ma :oops:
Iris setosa, to może nr 5? Choć gdyby nie zagadka, to pomyślałbym, że to iris graminea. A jeśli rzeczywiście to i. graminea, to setosa może przedostatni?
Sypiesz tymi seriami kwiatów jak z rękawa :roll:
Ja też mam problem z nadmiarem wody, po ostatnich deszczach :( Właśnie przesadzałem zatrwiana szerokolistnego, choć ma już pąki i nie powinienem go ruszać. Ale ciągle stoi w wodzie no a tam, gdzie rósł, będą wykopy kanalizacyjne więc lepiej niech zrzuci pąki niż bym miał stracić roślinę.
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

Mój chaberek jest trochę inny.Kwiaty ma podobne, ale jest niski.
Chyba go kupiłem w Florexpolu.Mam jeszcze białego, żółtego i pstrokatego.(jeszcze nie kwitł)
Czy ten błękitny nad łubinem to też chaber.?
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Liduś witam po przerwie ;:168
Jak zawsze , ''zakwiecone'' i nowinki powodujące podwyższenie tętna ;:oj ;:oj Jak Ty to wszystko na ROD-owej działce upychasz :?: ;:24
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

masz rację nie można mieć wszystkiego od razu ale jak się naoglądam waszych ogrodów to mnie skręca, też bym już chciała, chyba zrezygnuję z zaglądania na forum bo w depresje wpadnę ;:306 .A te rózowe pod piwonią dwa zdjęcia co to za kwiaty?
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Marysiu Masko masz rację, codziennie zakwita coś nowego. Oby już tylko deszcz nie padał, bo tracę coraz więcej roślin.
Nestor czuje się odrobinę lepiej. Jego organizm z wirusem sobie poradził, ale w wyniku długotrwałego podawania antybiotyku zostały prawdopodobnie uszkodzone nerki. Nie wiem co z nim dalej będzie.

Marysiu mar uratowałam tą różyczkę przed wyrzuceniem na śmietnik. Ma ciekawe kwiaty, ale niestety łapie co roku plamistość liści.

Stasiu piwonia jest przepiękna. Wysłałaś mi taką dorodną sadzonkę, że wypuściła aż cztery pędy kwiatowe.
Łubiny co roku kwitną i wysiewają się same. Czerwoną różę dawno temu ukorzeniłam z patyczka.
Czekam z niecierpliwością na poprawę pogody, bo działka zamieniła się w moczary, a to nie służy roślinom.

Jacku 5 to iris graminea, iris setosa jest na przedostatnim zdjęciu.
Dzisiaj zauważyłam dwa pąki na czarnych łodygach kosaćca 'Dark Aura'. Mam go od niedawna i jestem ciekawa jego kwiatów.
Współczuję nadmiaru wody, oby pogoda jak najszybciej wróciła do normy.

Jurku szkoda że nie możesz pokazać zdjęć swoich chabrów, bo naprawdę nie wiem jaka to mogłaby być odmiana. Niski jest centaurea pindicola, ale on kwitnie na biało i ma powcinane liście. O pstrokatym chabrze jeszcze nie słyszałam.
Ten błękitny na moim zdjęciu to nie chaber, tylko przymiotno ogrodowe.

Tadziu jakże się cieszę, że jesteś. "Zakwiecone" trochę jest, ale deszcz niszczy szybko kwiaty. Większość nowinek siedzi jeszcze w doniczkach, bo pogoda nie sprzyja sadzeniu. Ugoru kawałek jeszcze jest, więc likwiduję chwasty i robię nowe rabatki.

Dorotko DTJ_1 pod piwonią są zdjęcia firletki smółki.
Twój ogród pięknieje z dnia na dzień. Masz już tyle różnych roślin.
A z zaglądania na Forum nie rezygnuj, bo to byłby wielki błąd.

A teraz trochę roślinności:

czarnuszka i złocień.
Obrazek Obrazek

koniczyny ozdobne
Obrazek Obrazek

żeleźniak bulwiasty i złotnica żółta
Obrazek Obrazek

lilie
Obrazek Obrazek

ostróżki letnie
Obrazek Obrazek

piwonie
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

babki pierzasta i średnia
Obrazek Obrazek

eszolcja
Obrazek Obrazek

kuklik chilijski 'Mrs Bradshaw'
Obrazek Obrazek

Mieczyk bizantyjski i jukka ogrodowa
Obrazek Obrazek

pajączek
Obrazek Obrazek

akrobata
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Lidziu bardzo ładne piwonie, ja jeszcze muszę na swoje poczekać :D
Żeleźniak niestety rośnie ogromny ale kwitnąć mi nie chce. Czy kuklik chilijski ma takie duże kwiaty :?: czy to odpowiednio zrobione zdjęcie :D Lilie ino patrzeć jak pąki pękną ;:63
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”