Marysiu mar roślinki dziękują za pochwały.
Znów pogroziłaś mi paluszkiem, tym razem za pięciornika klinolistnego i słusznie. Jak ktoś nie pamięta co do niego mówią, to powinien nosić ze sobą notes i wszystko zapisywać. O sadzonkę jednak się nie martw, chętnie ją przygarnę i posadzę w innym miejscu, to taka śliczna roślinka.
Marysiu Masko czosnek czarny - Allium nigrum kwitnie na biało. Jesienią przesadziłam cebule i w tym roku pięknie zakwitł.
To, że nie zauważyłaś w moim buszu róż i powojników świadczy o tym, że gościłaś stanowczo za krótko. Róż wprawdzie mam niewiele i nie rzucają się w oczy, a powojniki zakwitły dopiero po Twoim wyjeździe. Czarny irys słabo przyrasta i na pewno nie masz go ode mnie. Pięciornik klinolistny jest niziutki i nadaje się na skalniaki.
Działka niestety znów zalana, tracę kolejne rośliny m.in.jednego z białych powojników wielkokwiatowych, który ma w tym roku kwiaty wielkości talerzyka deserowego.
Dorotko DTJ_1 ależ powoli, nie można mieć wszystkiego od razu. Z czasem zaprosisz do swojego ogrodu i czosnki i róże i powojniki. Zajrzyj do wątku Stasi_ogród tam znajdziesz najpiękniejsze powojniki.
Jurku róż mam niewiele, przeważnie same wiekowe i nowych już nie dokupuję, bo za dużo koło nich roboty.
To jeszcze nie cała kolekcja moich czosnków, bo następne dopiero zaczynają kwitnąć.
Spróbuj posadzić powojniki botaniczne i bylinowe, one są łatwe w uprawie. Zajrzyj do wątku Stasi_ogród, tam to dopiero można wybierać w powojnikach.
Jeżeli chaber ma kolor różowo biskupi i jest wysoki, to może być ode mnie. Sprawdź sobie chaber białawy. Jest na przedostatnim zdjęciu.
Przemku miło że zajrzałeś na moją działkę. Wszystko pięknie kwitnie, szkoda tylko że deszcz i podtopienia niszczą rośliny.
Stasiu dziękuję za pochwały i miłe słowa.
Odnośnie powojnika białego nn, początkowo myślałam że to 'Toki', ale teraz skłaniam się raczej ku 'Madam Le Coultre'. Muszę jeszcze poszperać w zdjęciach. Niestety jeden z tych właśnie powojników zamiera. Stał w wodzie w czasie poprzedniego podtopienia działki, a teraz znów spotkało go to samo. Bardzo mi go żal, bo ma w tym roku ogromne kwiaty.
Pięciornik klinolistny, to niska 5 - 10 cm bylinka zadarniająca.
Twoja/moja piwonia zakwitła czterema kwiatami. Jest prześliczna, zdjęcie poniżej.
Pogoda niestety nas nie rozpieszcza, nie dość że mokro, to jeszcze zimno.
Kilka zdjęć wykonanych przedwczoraj, jeszcze przed deszczami.

Cdn.