Trzy rabatki...to jeszcze nie ogród!

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Trzy rabatki...to jeszcze nie ogród!

Post »

Ewuś minełyśmy się z postami o włos i już nie miałam czasu odpowiedzieć bo byłam umówiona z mamą .Przy okazji odwożąc mamę do domu wstąpiłam w jedno miejsce.Otóż mam po dziadkach taką łączkę schowaną między lasami ,nieużytek ,którego od kilku lat nawet nie koszę ,bo nie mam co z trawą robić ,a teraz kiedy mało kto trzyma jedną czy dwie krówki to nawet chętnych na dzierżawę nie ma ,bo się nie opłaca. Przeglądając zdjęcia na forum zdziwiłam się widząc roślinkę znaną mi z łąki w ogrodach forumowiczów :shock:
Obrazek
Powiecie łąka jak łąka...jaskry ,osty, trawa...i to fioletowe,co z bliska wygląda tak
Obrazek Obrazek Obrazek
I tak dzięki forum odkryłam ,że mam pół hektarową plantację dziko rosnących storczyków :;230 :;230 W ogrodzie mieć ich już nie będę...moja potrzeba posiadania została w pełni zaspokojona ;:306
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Bejka, szczęściaro pakuj te storczyki i wyślij częśc na podkarpacie. U nas to tylko osty, dzika marchew (nie wiem jak to się profesjonalnie nazywa :roll: ) Ludzie przestali hodować zwierzaki i wszystko zarasta, trzeba się nachodzić żeby stokrotki znaleźć czy dzwonka polnego, a kiedyś było tego zatrzęsienie ;:144
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Będzie na raty ,bo jak wiadomo internet swoje kaprysy ma :evil:
Ewuś widzę ,że iryski zdrowo cię zakręciły :D Denerwuje mnie jak ktoś mówi -ładne ,ale tak krótko kwitną :cry: Tulipany i inne wczesno wiosenne też krótko kwitną,a przecież nie wyobrażamy sobie bez nich ogrodu!W ogóle cały sezon u nas jest zakrótki :evil: Jest tyle pięknych odmian ,że można stracić dla nich głowę.Kiedyś zakochałam się w pięknej deszczowej fotce jaką Sławek zrobił irysowi Maagharee, ja musiałam na nią trochę poczekać,ponieważ był to jeden z nielicznych irysów ,który nie kwitł u mnie w pierwszym sezonie...ale warto było

Obrazek
Robert czy twój Wadowidczanin już rozkwitł,ja jestem trochę zdziwiona tym ,że górne płatki rozkładają się mu tak poziomo...no chyba ,że to tylko mój egzemplarz tak ma ;:219

Obrazek Obrazek
Sabinko z całą pewnością ,masz za mało irysów...ich nigdy nie jest dość ;:306 Dla ciebie będzie na niebiesko
Obrazek
Honky Tonky Blues
Obrazek
Timezone
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sabinka nie sprawdzałam ,ale one chyba są pod ochroną :D a jeśli tak to wykopki surowo zabronione :D Ja sobie pochodziłam ,popodziwiałam ...i tyle :D Za to irysy... ;:167 Obrazek

Jedyny japończyk w tym towarzystwie-Moon Suite
Awatar użytkownika
misia53
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2011, o 00:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Beatko tyle odmian irysów ze trudna decyzja który najładniejszy ,wszystkie podziwiałam są piękne :!: :!: :!:
Mój ogród - moje marzenie
Moje nadwyżki
https://plus.google.com/photos/11666739 ... 490/albums" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

A ja zdecydowanie głosuję na Honky Tonky Blues! Przepiękny! ;:333
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2012, o 14:41

Post »

Piękne te irysy... z przyjemnością fotki się ogląda ;:oj Jak to natura z pomocą ogrodników ;) potrafi poszaleć ... Connection i jazzbend śliczne.

Zaczynam to forum postrzegać jak narkotyk ;:306 im więcej człowiek tu krąży po ogrodach tym więcej chce mieć :;230
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Beatko oczy mi wyszły z orbit na piękność irysów. ;:oj ;:oj jakie one cudowne i takie, takie, po prostu piękne. ;:138 ;:138
Juz masz cudownego liliowca ;:180 ;:180 zaczyna się kolejna sesja ślicznotek. :wit
Kukułeczki śliczne u mnie goszczą w ogródku za to na łącze ich brakuje. ;:174
Wiesz że niewolno ich tykać. ;:222 znaczy się wykopywać :;230 są pod ochroną. ;:333 ;:333
Awatar użytkownika
tomaszkowa
500p
500p
Od: 28 paź 2013, o 17:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No to możesz się czuć winna moja droga :roll: . Przez Ciebie (a może dzięki Tobie) chodzę po wsi i wszędzie widzę irysy. Zawsze myślałam że u ludzi wszędzie są takie same a tu się okazuje że każdy ma inne ;:202 . Ja mam 4 kępy. 3 takie same blade i jeden niebieski. Mam przyobiecane 6 następnych ;:224 różnych . Gdzie ja to posadzę?

A kiedy najlepiej jest je sadzić?
Pozdrawiam. Beata.
Awatar użytkownika
byna
500p
500p
Od: 18 maja 2009, o 19:18

Post »

Beatko, podczytywałam twój wątek, oglądałam irysy. Ale oczy wyszły mi z orbit po zabaczeniu łączki storczyków. Pamiętam je z dzieciństwa, kiedy zrywałyśmy je z siostrą nazywając kukułkami. Teraz chodziłam po tych samych miejscach, zaglądałam za nimi, ale nie znalazłam ani jednej. Zbieraj nasionka, chętnie kupię i spróbuję posiać na mokrym przedtrawniku.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

W tym roku zabierałam się za japończyki (jakkolwiek to zabrzmiało), ale mąż szybko wybił mi z głowy, BRAK MIEJSCA. Mieli takie niesamowite kolory i ten kształt. Może i irysy kwitną króciutko, ale uważam, że ich liście też są ozdobą, robią fajne tło. Przecież piwonie też do długo kwitnących nie należą a wiele osób się nimi zachwyca
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Taka jestem zaganiana,że nawet jak zajrzę na forum to na pisanie czasu i sił zwyczajnie brak ;:219
Wiesiu ja też nie potrafię powiedzieć ,który irys najbardziej mi się podoba...w każdym coś innego ujmuje mnie za ;:167
Obrazek
In Living Color w towarzystwie białych holenderskich...jak posadziłam trzy cebulki dwa lata temu tak trzy cebulki nadal mam :roll:
Renia lubisz niebieskości :D to zobacz jaka zmutowana ostróżka wyrosła mi na rabacie parkingowej
Obrazek
Nie wiem czy to przez przymrozki nie mam normalnego długiego kwiatostanu ,ale pojedyńczy kwiatek bardzo ciekawy...taki rasowy ,można powiedzieć :D Wszystkie ostróżki mam z nasion ,więc trochę tych niespodzianek w tym roku będzie :D
Ewuś bardzo dobrze to określiłaś -forum jest jak narkotyk :D człowiek myśli ,że dana roślinka występuje co najwyżej w dwóch,trzech kolorkach ,a potem zagląda do czyjegoś ogrodu ,widzi setki odmian i szczękę z podłogi zbiera ;:oj Obrazek
To jeszcze raz Edytka za nią w tle Swingtown i moje stare różowe ,których będę się pozbywać,bo na poczętku jak roślinek było mało to rozsadzałam je wszędzie ,a teraz mam chyba z 15 wielkich kęp i ....brak miejsca na nowości ;:219
Kasia taka ironia losu ,że mam storczykową łąkę a one mnie nawet nie kręcą ;:306 tak ,że wykopków nie planuję :D Rozbawiło mnie natomiast to ,że tam rośnie też dziko przywrotnik a ja kupowałam sadzonki ;:306
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Beatko cudny irysek. ;:oj ;:oj ja poczekam aż ten Ci się rozrośnie. :oops: różowy mam ale nie kwitnie w tym roku. ;:202
Tak już jest, kupujemy nowości a one rosną nieopodal skryte w leśnej gęstwinie. :;230
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko tomaszkowa...stanowczo za rzadko do mnie zaglądasz :D Ja tak się kiedyś zagapiłam na irysy po drodze ,że o mały włos a wjechałabym w bagażnik innego autka :shock: Jest taka zasada ,że irysy najlepiej dzielić i sadzić sześć tygodni po kwitnieniu.Różnie to u mnie bywało ,ale wiem ,że te sadzone na początku sierpnia zdążyły nabrać trochę ciałka przed zimą.Kłącza od Emila sadziłam w tamtym roku we wrześniu i dopiero wiosną zaczeły wypuszczać jakieś młode przyrosty,za to wszystkie mają zamiar kwitnąć :D a stu procentowe kwitnienie w pierwszym sezonie to naprawdę rzadkość :D Dla ciebie będzie zdjęcie nie ogrodowe :D Obrazek
Laluś :D nie lubi siedzieć w klatce :D
Grażynko a wiesz,że o nasionkach nie pomyślałam :oops: Trzeba by poczytać ,czy to dobry sposób na rozmnażanie kukułek :?:
Obrazek
Nowo rozkwitły Lady Madonna z piękną koronkową górą
Sabinko podziwiam twego ema za pomysły i prace przy tworzeniu małej architektury w waszym ogrodzie :D jak już skończy miejsce na nowe chciejstwa na pewno się znajdzie ;:333 Ja podsadzam irysy floksikami i innymi póżniej kwitnącymi bylinam żeby nie było za bardzo zielono
Obrazek
Naparstnica też z nasionek,a wiem ,że je lubisz :D
Kasiulka :wit
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

BEATKO,w krótkim czasie stałaś się potentatką irysową ;:333
I bardzo ładnie je pokazujesz :!:
Ja widzę,że handel irysami już się odbywa w najlepsze,trochę za wczesnie :wink:
U mnie sporo nie kwitnie,np.Maagharee ,którego mam 2 kępy.
Dlatego z przyjemnością podglądam u Ciebie ;:108
Pozdrówki,
SŁA
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”