"Szpital na peryferiach" Kasi

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
krysia_w
100p
100p
Od: 16 maja 2014, o 19:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: "Szpital na peryferiach" Kasi

Post »

O to widzę miłość do begonii na całego CIĘ dopadła :wink: nic dziwnego można się w nich zakochać tylko one takie kapryśne są ;:145
A co to za sklep w którym kupujesz te begonie jakiś internetowy?
Awatar użytkownika
Katiusha
1000p
1000p
Od: 24 kwie 2014, o 13:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysieńko,kapryśne są ;:108 , ale chyba się dogadałyśmy..A kupuję wszędzie, gdzie się da: nasze kochane Forumowiczki i Forumowicze (sprawdź u Aleksanderk - chłopak ma kilka fajnych, Filigranowa27, _Lena_, A-moroso), OBI, Allegro.Czaję się ciągle. Ostatnio w takiej większej kwiaciarni niedaleko domu też znalazłam.Ale akurat takie już mam. Pan powiedział, że miewa naprawdę różne, tylko szybko schodzą :?

Przy okazji Kochani:
Oto nasza działka w lesie i pytanie..Czy ktoś wie co można zapodać oprócz trawy...nic nie chce rosnąć w tych dębach..

Obrazek Obrazek Obrazek

Jak Pana Google Spytałam o "poszycie w lesie dębowym" to otrzymałam takie zdjęcie
http://images64.fotosik.pl/1013/1e9218b3f6787b4bmed.jpg
:;230 :;230 :;230
Awatar użytkownika
abelard74
100p
100p
Od: 2 lut 2014, o 11:16

Post »

No to tylko jeziorka Ci brakuje :;230
A tak serio, pierwsze co mi przychodzi na myśl to wrzosy. Tylko jeśli masz gdzie to rwij z lasu, bo te ze sklepu, nie przetrzymają jednego sezonu. Niektóre gatunki są pod ochroną więc można tylko brać tam gdzie jest wycinka drzew.
Drugie to statica w polsce bardziej znana jest chyba jako mahonia, silny mocny krzew, nie ma jakiś super kwiatów ale zarówno w lecie jak i w zimie ma świetne zawsze żywozielone liście.
Porozglądam się jeszcze co tam za Borkiem Fałęckim maja :wink:
Abel
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Kochana a może liście dębu wpływają jakoś na podłoże? Może je zakwaszają czy coś takiego robią...?
Awatar użytkownika
Marcin01988
500p
500p
Od: 23 gru 2010, o 21:05

Post »

A może barwinek lub trzmielina one powinny tam się dobrze zadomowić. Może jak faktycznie tam jest zakwaszona gleba to rododendron :wink:
Awatar użytkownika
Katiusha
1000p
1000p

Post »

:heja Witajcie
Abel, chyba masz rację...zaczynam kopać bajorko...prościej będzie no i jak z pocztówki :;230
Ech..no dobrze, masz pomysła ;:108 Pojedziemy to udam się głębiej w las i powykopuję co znajdę. I tak miałam wybrać się po mech, bo skalniak chcę poutykać.

Pati z pewnością jest kwaśnie...Chociaż zawsze liście porządnie zgrabiamy i wywozimy :roll: Może jakimś wapnem sypnąć :|
Przy okazji: Kleopatra od Ciebie przybyła ;:138
Obrazek
Trochę chyba jej gorąco było, bo lekko klapnęła, ale dochodzi do siebie. Listki wyobraź sobie rozmnożyły się? Pudełko wylęgowe zapełnione :lol: Dziękuję pięknie jeszcze raz ;:196
Obrazek

Marcinie myślimy podobnie, bo trzmielinę posadziłam w zeszły weekend :uszy .Pozostałe propozycje zapisuję na kartkę:"KUPIĆ"
A oto "Kuchenne rewolucje" dzięki roślinkom od Ciebie:
Aloes, aloes variegata ( ten liść bohatera drugiego planu to też aloes od Grażynki) haworthie, rhipsalis. Następnie kaktusiory kłujaczki i jeden do głaskania ( nazewnictwo syna :;230 ). Jak widzisz Nagarbia ma już swoją doniczkę. Malutki gruboszek też ;:108
Obrazek Obrazek Obrazek

No i kolejny wysłannik Marcina, piękny Ficus elastica variegata ;:130 :
Obrazek

Co nowego.. Hojek jeszcze nie zabiłam ;:306 Dzielnie dwie ukorzeniają się w seramisie:
Obrazek

A te dwie małe damy znalazłam w Obi za 6 PLN, zabrałam oczywiście ( nie wiem.. Red Robin i Jolly Silver?)
Obrazek Obrazek

Przedszkolaki razem:
Obrazek

Na koniec, takie trawsko znalazłam do zasiewu koło nieszczęsnego leśnego domku. Zatyram się przygotowując podłoże wedle instrukcji, ale spróbować chyba warto, jak myślicie?
Obrazek Obrazek

3majcie formę ponad normę :wit
Awatar użytkownika
happy1984
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 lip 2011, o 21:11

Post »

Ładna kolekcja begonii,Haworsje też przykuły moją uwagę :D
Awatar użytkownika
Marcin01988
500p
500p
Od: 23 gru 2010, o 21:05

Post »

Widzę kolekcja Ci się powiększyła o nowe begonie :D Piękne i do tego za 6 złotych ;:138 akurat u mnie nie ma OBI bo sam bym pobiegł i takie cuda zakupił :D Ekstra wyglądają te kompozycje w skrzyneczkach z sukulentami ;:215 Mam nadzieję, że nagarbia zakwitnie Ci jeszcze w tym roku pomarańczowymi "całuskami" :D
krysia_w
100p
100p
Od: 16 maja 2014, o 19:42

Post »

Piękne haworcje i aloesy super razem wyglądają w jednej kompozycji ;:138
Fikus też świetny ma bardzo ładny wzór na liściach. Begonie cudowne, nie sposób przejść obojętnie przed takimi pięknymi kolorami ;:173
Awatar użytkownika
Bogsaf
500p
500p
Od: 1 kwie 2014, o 13:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Kasiu, gratuluję zielnika ;:63 Trochę tego uzbierałaś.
Awatar użytkownika
Katiusha
1000p
1000p

Post »

:oops: Jesteście kochani, tyle pochwał..niegodnam, właściwie dopiero się wkręcam. Ale już zauważyłam różnice: kiedyś ziemia do kwiatków to ziemia - teraz mam różne rodzaje :lol: , jakieś specjalne wymagania? Wcześniej na czuja.Patrzyłam, jak roślina przyjmuje moje zabiegi. Teraz szukam, szperam, czytam.
Happy1984, Krysia_w, Bogsaf cieszę się, że moje wysiłki cieszą wasze oczy ;:108
Marcinie, te sukulentowe doniczki to dzięki Tobie, też mnie czymś zaraziłeś :shock: .Czekam na okazy Twojej zarazy, szczególnie, jak dostaniesz TOWAR ;:306
Jutro zdjęcia kolejnych cudów (dzięki Koniczynce2014 i a_moroso ;:180 ) wielbić dziewczyny na kolanach ;:196 , bez krępacji ;:108
Dodatkowo jeden kłopocik, ale fotkę muszę pyknąć.
Dobrze, że z powodu finału mego kursu online wzięłam wolne, bo i egzamin i fotki i jutro kierunek domek w lesie i tyranie ze szpadlem i grabiami, aby przygotować ten ugór pod trawę, którą zakupiłam.
Ściskam cieplutko ;:168
Awatar użytkownika
Bogsaf
500p
500p
Od: 1 kwie 2014, o 13:40
Kontakt:

Post »

Ten fikus z kaudeksem jest super, będę musiał sobie sprawić takiego :)
Awatar użytkownika
abelard74
100p
100p
Od: 2 lut 2014, o 11:16

Post »

Szpadel i grabie, mnie to czeka w sobotę u kumpeli, ale w sumie się cieszę, oby tylko pogoda dopisała ;:209 a na pochwały w pełni zasłużyłaś ;:138 Jeśli masz cierpliwość do rozmnażania z liści to mam parę zamiokulkasów do oddania, jeszcze nie próbowałem tego hodować, ale jak coś mam nadwyżkę
Awatar użytkownika
hanna133
500p
500p
Od: 23 sty 2013, o 16:22

Post »

Prześliczne Kasieńko masz te begonki.
Awatar użytkownika
Katiusha
1000p
1000p

Post »

:heja Witam słonecznym porankiem.
Bogdanie takie fikusy widziałam wczoraj w Kauflandzie ;:333
Abel no to mamy co robić :lol: A zamiokulkasowych liści ci u mnie dostatek ;:224 Dziękuję serdecznie za propozycję ;:180 Same mi się produkują:
Obrazek

Haniu dziękuję ;:196 To te poniżej na pewno też Ci się spodobają.

Panie i Panowie, nowości od dziewczyn:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A teraz pytanie o kłopocik. Przypomnę wam moją Królową, która gdzieś w pocztowym magazynie przestała weekend ;:188 na początku maja, akurat, jak przymrozki w nocy były, no i ją przymroziło. Nosi blizny w postaci brązowych plam, ale jest dzielna. Wypuszcza listka, który wtedy się kluł i to co było na wierzchu też zbrązowiało. Dopiero ta część, którą wyprodukowała w domku, jest już zielona.. Co zrobić z tym listkiem? Zostawić, uciąć? Uciąć potem, jak następny wyjdzie? Poradźcie.. ;:131
Obrazek Obrazek
:wit
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”